Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

Брей, колко високоморално................

Цитат

"Трудна за преглъщане статия в социалните мрежи. На снимката - квартална кална градинка, оградена от обгорели от ракетен обстрел блокове с изчезнали етажи. Пред входа - старица, облечена с одеяло, бърка с лъжица в ръждясало канче, а встрани парцаливият труп на съседа е покрит с изкъртена врата, да не го ядат кучетата. Под статията е пълно с емотикони, сред тях стотици смеещи се човечета. Не са грешка, нито истеричен смях от предозиране с ужас. Реални хора са преминали през статията и често, без да прочетат повече от заглавието й, реагират с публичен смях под брутално ужасяващата история.
Този садистичен феномен в социалното ни общуване съвсем не е резултат на загубена човечност. Хората, които удрят смеещо се човече под снимки на труповете в Украйна, изобщо не са уродливи безчувствени орки. Напротив, те са напълно обикновени човеци от ранима плът и топла кръв. Обичат, плачат, страхуват се, мечтаят, споделят, вълнуват се, живеят. Публичният им смях в случая не показва садистично удоволствие, а издава желание да демонстрират иронично своето пълно недоверие към статията, която е попаднала под очите им. Те не се надсмиват над смъртта, а се подиграват с информация, която категорично и напълно убедено приемат за невярна. Правят го, за да изтъкнат своята неподвластност към това, което открито считат за опит за манипулация. Смеещото се човече е гордият им размахан пръст, който смело сочи фалша, умело разобличен от техният свободен дух."

Да, не вярваме вече на нищо, което кажат САЩ и ЕС и?  След театрото в Сирия с белите каски, вече никой не вярва на ослушните западни пропагандистки медии. Наше право си е!

predi107ga.gif

Цитат

Честно да ти кажа разбирам логически, че в нечии глави тече мисловен процес, но често резултатът от него ми е съвсем неразбираем.
Държавата Украйна съсипана от вражески бомбандировки, една трета от населението бежанци, селско стопанство в колапс, промишленост в колапс, големи градове наполовина изравнени със земята....А президентът имал наглостта да рекетира Европа за пари!

преди 23 минути, Anneliese написа:

Брей, колко високоморално................

Да, не вярваме вече на нищо, което кажат САЩ и ЕС и?  След театрото в Сирия с белите каски, вече никой не вярва на ослушните западни пропагандистки медии. Наше право си е!

predi107ga.gif

От утре само руски новини. Там няма лъжа няма измама.

Джо Байдън се ръкува с въображаем човек (ВИДЕО)

Американският президент Джо Байдън остана с празни ръце, "ръкувайки се" с въздуха след реч за продължаващите проблеми на веригата за доставки на Съединените щати.

79-годишният президент тъкмо беше завършил изнасянето на близо 40-минутна реч в Грийнсбъро, Северна Каролина, когато се обърна и протегна ръка, въпреки че беше сам на сцената.

Редица негови политически противници, включително републиканският сенатор Тед Крус, се възползваха от последния гаф на  Байдън, за да поставят под въпрос неговото когнитивно състояние.

Кадри от момента, споделени от милиони в социалните медии, показват, че президентът се завърта надясно, с протегната ръка за ръкостискане, понечвайки да каже нещо в празното пространство.

преди 37 минути, Тhе Monstеr написа:

Сещам се, че палубата на самолетоносач е доста по- гладка от неква нива. :wub: Полеви летища са магистралите и по- широките пътища. Дъртите самальоти като 21, са си замисляни да излитат от кофти писти, ниви, селски пътища и т.н.  Нещо като уазката...за нищо не става, ама ако случайно върви, може да те заблуди, че върви навсякъде.

Не точно, разликата е в дължината на пистата основно...

Полево летище може да бъде и това което ти наричаш ливада, но реално от тревна ливада дори МИГ-21 не може да излети, това са глупости, но от грунтова писта ( която фолклорно наричат ливада )  обработена ,могат много , дори съвременните руски самолети.. 

:whist:

преди 11 минути, dimy написа:

Джо Байдън се ръкува с въображаем човек (ВИДЕО)

Американският президент Джо Байдън остана с празни ръце, "ръкувайки се" с въздуха след реч за продължаващите проблеми на веригата за доставки на Съединените щати.

79-годишният президент тъкмо беше завършил изнасянето на близо 40-минутна реч в Грийнсбъро, Северна Каролина, когато се обърна и протегна ръка, въпреки че беше сам на сцената.

Редица негови политически противници, включително републиканският сенатор Тед Крус, се възползваха от последния гаф на  Байдън, за да поставят под въпрос неговото когнитивно състояние.

Кадри от момента, споделени от милиони в социалните медии, показват, че президентът се завърта надясно, с протегната ръка за ръкостискане, понечвайки да каже нещо в празното пространство.

Това, като го видях, като се прибрахме от Монтана в петък, не можах да повярвам.............Гаф на гафовете!

преди 22 минути, ncl написа:

Някои се опитват да ми дават наклон на х*я, но няма да ги бъде. Judas Priest - Turbo Lover (Live 2012) - YouTube

Judas Priest - The Ripper (Video) - YouTube

Пууу музика от пропадналия и загниващ запад, анатема, за наказание 3 дена ще слушаш само Кобзон после може да разнообразиш с нещо друго съветско. 

Цитат

Статията е много хубава и изчерпателна.
Все пак не мога да не отбележа, че тя разглежда случващото се само по остта САЩ-Украйна-Русия, сякаш никой друг не "играе" в тази игра. Никъде не се отбелязва, че макар Путин и Русия да се демонизираха, то в световен мащаб държавите ясно приеха посланието, че да си марионетка на САЩ никак не е добре в национален план. Колкото и да си говорим как вече нямало да се пазарува от Русия и ще почнем да купуваме от другия край на света, то икономически щем не щем ще се върнем към Русия и всяка държава ще търси решение за себе си БЕЗ позволението на САЩ.
Русия ще претърпи сериозни икономически, материални и имиджови последици, но и САЩ ще трябва да поемат своите.
НАТО и ЕС се споменават бегло, но определено не бива да бъдат изключвани от общия поглед към момента.

Цитат
Днес в Енергодар, това е града сателит на ЗАЕЦ са открили клон на Сбербанк и има опашки от хора, които обминят гривни на рубли. Само не разбрах дали могат през карти да го направят или е само кеш.

Много разбират някои от критерии:

Цитат

това го наричат рекет само русофилите, а те както всички знаем,  не са никакъв критерий за правилно мислене и морални ценности..

За крайцера "Москва":

Цитат

Моето лично мнение е, че става въпрос за диверсия на кораба (някой проукраински матрос) или корабът е ударен от един от самолетите на НАТО за борба с кораби, които летят много активно в района (можете да си отворите дори и в момента флайтрадара - летят Р-8 Посейдон и Р-3 Орион в района). Никакъв шанс да бъде ударен от украинските ракети, които са с обсег 280 км максимум, при положение, че крайбрежието им е заето от руски части.

И аз си мисля същото.

00e119d8c02ecec8be843282281d57c2.gif

За брашното:

Цитат

Между другото, запасявайте се с брашно, защото Украйна е житницата на Европа и Африка и явно тази година реколтата ще е кауза пердута.

Цитат
И защо да го правим? България е напълно в състояние да обезпечи собствено производство и запас. Въпрос на организация.

00e119d8c02ecec8be843282281d57c2.gif

По - добре не бих могла да го кажа:

Цитат
Това, което се определя като "цял свят", изобщо не се опитва да спира нищо. Някой има полза от тази война.
Ръкопляскам на този, който е измислил целия този план и най-вече тази част, която разделя Европа и Русия,  превръщайки Украйна в барикада между двете.
И не, керванът не е руски, но за мен остава непонятно как Путин влезе в този керван /за него се оказа капан/!

Та свободата на словото, било на печата или на хората, е толкова свобода, колкото бъде позволено. Всеки може да си дрънка каквото иска и колкото иска, важно е да има две гледни точки, които да се "бият". Повече шум и отклоняване на вниманието, по добра среда за действие.

:yanim:

Цитат

Ми те вчера руснаците публикуваха различни документи, които са им попаднали, структурата, имена, суми, какво се разработва, вкл. различни американски документи. Като гледам китайците много се вълнуват - все за теа лаборатории питат и в ООН и навсякъде. За вас обаче е дезинформация. Ето линк, ако все пак решите да си запълните свободното време:
https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12417369@egNews
Добавям и един фейк от Ютуб - г-жа Виктория Нюланд от Държавния департамент на САЩ:
https://www.youtube.com/watch?v=TNpgMJhvtpY

За цензурата:

Цитат

Видя ли фактчекъри да окачествяват нещо като дезинформация, това ме навежда на мисълта за цензура и веднага търся да чета точно този материал, който вероятно е напипал някоя неудобна истина.

Цитат

Ами не, не става дума за абсолютни глупости. Много от нещата, които се фактчекват идват от сериозни източници, но са посочени като фейк, защото, например поглед.бг или Лентата са ги препубликували в превод. Няколко пъти пиша, че даден материал е в оригинал публикуван във Фигаро, NYT, слагам и линк към оригинала, а в Лентата е преводът, затова и от там има линк.
Това си е  опит за очерняне на конкретни медийни канали и цензура, прикрита като проверка за истинност. Смешно е.
Например призивът на Китай да се разкрие информация за биолабораториите е обявен за дезинформация, а той излезе в няколко международни медии, включително западни. Няма как фактчек.орг да ми каже, че Бултаймс дезинформира за Китай и аз да си викам "Дааа, така е". Сверявам информацията и от другаде и то се вижда потвърждение.
Борим дезинформацията на местно ниво с пропагандни твърдения и пропагандни отричания, до откат. На мен не ми действа този похват, съжалявам, за останалите не знам.

И на мен. Имам си едно наум, като САЩ нарочат нещо за фейк.

Цитат

ЕС щял да обсъжда нефтеното ембарго след френските избори и към края на май да го реализира.
Това за нас ще е по-страшно от газа, да видим дали ще се случи.

преди 40 минути, bulljo написа:

Пууу музика от пропадналия и загниващ запад, анатема, за наказание 3 дена ще слушаш само Кобзон после може да разнообразиш с нещо друго съветско. 

Лично за мен музиката стои над всичко. Чак после идват политическите възгледи. Що се отнася до Хелоуин, тя ми е любима група от 1992 година...

И аз също!

Цитат

Не обичам обаче никак да ме сочат с назидателен пръст, на който виси торбичка с полагаемата ми се помощ, дето не съм я била и изкарала.

Цитат

Всякакви си ги "избирахме".
Цял букет, и определено не само комунисти.
И какво?
Има държави, на които никога няма да им се позволи да бъдат нещо друго освен субсидирани, но предполагам, че и тоав е вина на братушките.

Цитат

Абсурд ЕС да налива 7 млрд. месечно там. Освен ако не иска да се разпадне. 27 държави внасят немалки вноски и най-малкото трябва да имат думата как Брюксел ще харчи общите пари. А аз силно се съмнявам, че държавите ще се съгласят, или поне не единодушно.
Ако пък Брюксел вземе това решение самоволно…. виж по-горе за разпадането.
Всяко нещо си има някакви граници.

преди 11 минути, ncl написа:

Лично за мен музиката стои над всичко. Чак после идват политическите възгледи. Що се отнася до Хелоуин тя ми е любима група от 1992 година...

Мда, музиката е любов и е над всичко, ех всички да мислеха така, сега нямаше да се занимаваме с болните амбиции на някой.

Лека нощ и да не сънувате пУтин с нож(кинжал).

Цитат
Америка да не се фръцка. В Германия сме на огризки вече, а от друга тема разбрах, че бием бежанците и тези които са в България сме ги закрепостили там.

преди 6 минути, bulljo написа:

Мда, музиката е любов и е над всичко, ех всички да мислеха така, сега нямаше да се занимаваме с болните амбиции на някой.

Лека нощ и да не сънувате пУтин с нож(кинжал).

Лека с любимата ми песен: Judas Priest - Leather Rebel (Official Audio) - YouTube

От старото поколение съм - Хелоуин,  Джудас, Сабат, Меноуар,...

Цитат

Това е твърде емоционално казано. Войната е тляла още от 14-та година, просто сега фокусът върху нея стана по-голям, защото заиграха оръжията съвсем директно. Излязоха наяве и сто други интереси на сто други играчи. И се представя като "мой свят" и "техен свят" , като "техният свят" е лошият и заплашва "моя свят", който, пак съвсем естествено, е "добрият свят". Всъщност всеки свят си е сам за себе си. На мен ми е безразлично кой свят чий е и как функционира вътрешно, стига да живея съвсем нормално и без външни сътресения обикновения си живот. Като цяло ме дразни това емоционално бутане, а в темата тук нещата са стигнали до истерия.

Цитат

Ами това си е 1:1 реториката на Коминтерна. С все патетиката, само вдигнат юмрук липсва.
Два свята, единият е излишен. Видяхме комунизмът докъде се докара с изобличаването на “злите” и с идеологемите. Сега сме на път да видим как капитализмът (начело със САЩ като идеолог) ще катастрофира под кривата круша с подобно насъскване.

Цитат
Няма такива романтики, каквито развивате тук. В голямата политика всичко е числа. Не знам дали наистина си вярвате като ги приказвате тези неща за моя свят, твоя свят, ах, ох. Конфликтът там е от десетилетия, а ние не сме обръщали внимание, защото е далеч от нас. И сега, ако не беше цялата шумотевица с икономическите санкции и бежанците и всички високопарни приказки от всички страни, едно 90 процента от пишещите тук нямаше дори да обърнат внимание, щеше да им е все едно. В момента за част от най-надъханите борци за свобода в темата това е повод да се покажат, да развеят знаме и на маса да пият и пеят за войната, или да обясняват как са ок да стягат коланите в името на справедливостта. А в същото време пропускат какви милиарди се въртят.
Зеленски съвсем започна да нарежда и да изисква кой какво да прави. Започва да ми напомня на един тип мислене, когато на човек като му помогне някой и го съжали, той вече решава, че всички са му длъжни и започва да изисква и да опитва да превръща всички наоколо в работещи за него, обсебва, дори заплашва.

Съвсем на място:

Цитат

Емоцията замъглява рационалността, изкривява възприятието. Да, добри хора сме, емпатични - също както всички останали хора. Емпатията си е емпатия, но фактическото положение и проблемите, които започнаха са друга работа.
Аз също съм притеснена, и съм притеснена основно какво ще се случва с нас, защото едва ли на някого тук му се иска да затъне във всякакви проблеми проблеми заради войната, сякаш не стига повече от две години пандемия. Затова се старая да гледам рационално, за да направя някакви изводи за себе си и какво мога да направя, за да се адаптирам. Ако утре не можеш да си изплащаш кредитите или те съкратят заради проблеми на компанията, в която работиш? Всъщност ти сега за какво плачеш и не можеш да спиш? Защото това не го уточняваш. Човек често плаче и не може да спи заради тревожност за собственото си благополучие и това на семейството му, но го облича в някакви други причини.

Танграта, като така високомерно гледаш на Африка, представяш ли си какво ще се случи, ако половината континент остане без храна? Тогава няма да пращаме есемеси и концерти на гладните сомалийчета като преди двайсет години, а ще започнат политически и други проблеми, бунтове, миграционни вълни.

Цитат

До 31 май украинците трябва да се изнесат от сегашните хотели

Представители на властта твърдо обявиха, че програмата по настаняване приключва в края на май

Пред бежанците и българската държава предстоят още много неясноти. Сегашната държавна програма, която дава възможност украинските бежанци да нощуват и се хранят безплатно в хотел, приключва на 31 май. Това се разбра от изявления в събота сутринта на вицепремиера Калина Константинова и шефа на кризисния щаб Валери Рачев. И до момента бе известно, че програмата е планирана до края най май, за да не се осуетява туристическия сезон по морето, където предимно са настанени украинците. Но липсваше категоричност в съобщенията на различните институции. В публичното пространство например вървяха хипотези, че плащането на 40 лв. на хотелиерите, благодарение на което се осъществява програмата, може да продължи в зимните курорти. Но от думите на Константинова и Рачев се разбра, че помощта се преустановява. В масовия случай това означава освобождаване на сегашните легла.

Хората ще бъдат пренасочени към държавни почивни бази, общежития и т.н. Практически ще могат да останат в сегашните хотели или да се настанят в нови като редови туристи, по общи цени, плащайки сами - където и както намерят свободни места. За някои хотели по морето, в Слънчев бряг например, се знае, че още при пристигането украинците са предупредени, че ще трябва да се изнесат до 27 май.

А за Св. Св. Константин и Елена има сигнали в социалните мрежи, че трябва да освободят стаите още този уикенд. Хората там се чудят как да стигнат до Боровец. Реално хотелите действат според предварителните резервации. Възможно е, заради Великденските празници, още през тази седмица да има оживено разместване.

Той все пак каза, че и след 31 май  ще се съдейства на хората, но съобразно определени критерии. Обясни, че "помощта за настаняване и изхранване ще се трансформира през наемането на работа - помощ ще получават преди всичко тия, които се наемат на работа". Рачев не даде подробности. Но през март се планираше украинците, които търсят работа, да бъдат подпомогнати с нощувка и храна в продължение на един месец, а останалите - за още 3 месеца. Вероятно имаше предвид точно тези стъпки. Рачев каза още, че в понеделник ще бъдат преведени 15 млн. лв. на хотелиерите. Това е първият транш за 40-те лева, макар вицепремиерът и финансов министър Асен Василев да бе съобщил за плащане още през март.

Константинова пък даде интервю пред Нова телевизия. Тя също потвърди, че програмата приключва на 31 май.

Всичките тези промени, които вещаят хаос, се мотивират със стартирането на "втора фаза от мерките и нов подход". Първите действия били кризисни и целели спешно посрещане и осигуряване на подслон. Във втората фаза щяло да се акцентира върху интеграцията на хората, включването им в социалния живот на България, а и съдействие за НПО и местната власт, действащи на терен. Всичко това звучи странно на фона на факта, че тепърва се очакват нови вълни от хора, които ще се нуждаят най-напред от подслон, и едва след време от интеграция.

В момента у нас са настанени около 87 500 украинци. Рачев заяви, че се разработват различни варианти за прилива. Но припомни вече съобщаваната цифра, че страната ни може да реагира адекватно при максимум 200 000 души.

https://glasove.com/novini/do-31-may-ukraintsite-tryabva-da-se-i … segashnite-hoteli

:cheerleading2::cheerleading2::cheerleading2:

Цитат

Германия  ще даде на Украйна 1, 4 милиарда € за закупуване на военна техника.

Цитат
Италия и Румъния затварят пристанищата си за руски кораби от 17 април
https://fakti.bg/world/671048-italia-zatvora-pristanishtata-za-ruski-korabi
Френската козметична компания L\'Occitane ще затвори всички магазини и онлайн продажбите в Русия
Марката спря инвестициите и прекрати всичките си планове за разширение мрежата си в Русия.

https://fakti.bg/world/671046-l-occitane-zatvara-vsichki-magazini-v-rusia
Беларус забрани влизането на превозни средства, регистрирани в ЕС
Министерството на транспорта на Беларус обяви забрана за влизане в страната на автомобили, регистрирани в ЕС. Властите на Беларус забраниха влизането в страната на автомобили и камиони от Европейския съюз (ЕС). Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на транспорта на страната в Telegram. Забраната за движение на превозни средства от ЕС през митническата граница на Евразийския икономически съюз (ЕАЕС) в републиката започна да действа от 00:00 часа на 16 април.

https://fakti.bg/world/670981-belarus-zabrani-vlizaneto-na-prevo … registrirani-v-es

Цитат

Зеленски казал, че ако има жертви от нацитата в Мариуполския завод нямало да преговаря.
А че се хвали как очукали 500 моряци от кораба Москва не е проблем.
Според вас какво ще стане с нацитата от подземията на завода?

Цитат

Зеленски най-вече заплашва. А съветникът му със секс клипчетата съвсем се излага с подигравките за кораба. Да действат. Но за съжаление, жертвите ще стават все повече.
Много неадекватно от страна на ЕС, много. Каквото и да пишат вече за Путин и Русия - западът повече напира за WWIII и ядрени атаки.
Жалко.

Цитат

Да изненандвам се. Хвалят се с взривяване на кораб, намирал се в открито море, за който твърдят, че целият екипаж е изгорял 500 човека, пуснаха и пощенска марка в еуфорията си, а искат техните 2500 броя обсадени, на които се предложи многократно да оставят оръжие и да се евакуират посока Киев и отказаха, да не бъдат унищожени.
Стратегията им куца.

За безумието съм абсолютно съгласна:

Цитат
Кое те кара да мислиш така!
Това са още оръжия. Руснаците и те ще изкарат още и ще продължат да се бият, вероятно докато има кой да държи пушка.

Това е пълно безумие.

Цитат

Според Зеленски 44 000 от най-боеспособните украински бойци ще бранят Донбас. От руска страна смятат, че не са 44 000, а поне 60 000.

Според украинска страна Мариупол е бил бранен от 14 000 украински бойци (общо всички украински батальони, тук са включени и Азов). Според руската страна цифрата от 14 000 е правилна, дори може да е с 2000 или 3000 нагоре.

Към днешна дата, 50 дни след тежката военна обстановка в Мариупол,  според ДНР в Мариупол са останали около 1500 националисти, след като 1600 (предимно от редовната армия) се предадоха през последните пет дни. Каква е съдбата на другите 10 000 - можем само да предполагаме. Украйна няма да коментира военните загуби в Мариупол.

САЩ преди дни "предположиха", че войната в Украйна ще продължи поне до края на 2022 год.

Цитат

Зеленски май е готов да воюва форевър.
Макар да изпращат оръжие, подозирам, че европейците след максимум месец ще се откажат от тази игра.

Цитат
Цената със сигурност ще я плаща Европа. Това беше и целта на САЩ - с един куршум, не два, а няколко заека.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.