Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо българите са толкова мързеливи и завидливи?

Featured Replies

Привет форум. Пускам тая тема понеже вече с поредна тема мързеливи българи просят пари и в калдата. След 11 години след като избягах и реших да са прибера, имах чуството, че бях отдел жалби, социални помощи и благотворителна агенция взети заедно за моите познати и роднини. Първия човек, който видях, беше приятел на бащата, който ми се замоли за два лева и няколко цигари. Дадох му. На другата сутрин разбрал къде бях отседнал и още сутринта като се събудих уж дошъл да ме види, и пак ми поиска два лева и цигари. След два часа го видях в местното барче да льока ракия и да пуши цигари, и при третия път, който ми поиска вече не му дадох. Братовчедка ми тогава, самотна майка имаше лапе на 10г. и най-нагло си изпроси подарък за детето от мен за 170 лв. При положение, че предния ден бях дал на лапето 50 евро и други подаръци, които бях купил за нея от Нидерландия. Отделно после всеки ден ми цивреше, че е на ръба и няма с какво да си нахрани детето. И постоянно и оставях всяка сутрин по 30 лв. на масата, в същото време тя дънеше по две кутии цигари, и като и казах за цигарите ми се нацупи, все едно аз съм го направил това дете и съм длъжен и съм виновен за тяхната съдба. И критикува другия братовчед, как не го е срам, че има сериозен бизнес и толкова преуспял, а като дошъл бил дал на лапето само 5 лв. Абе Ганке, кой го направи, кой го роди това дете? Като нямаш пари да си отглеждаш децата, ще бъдеш бездетна  все пак да имаш деца си е апсолютен свободен избор. Другата братовчедка безработна, само зета дъни в строителството и ми се жалва, че зимата хвърляли някакви стари гуми в котела на парното за да сеутопляват, че нямат пари за въглища и дърва, обаче зета си порка по 4 литра биричка всяка вечер, тогава имаха две коли, скутер и бус, обаче пари за отопление нямат. Преди време тука случайно се запознах с една българка зимата, беше вечерта пред един дюнер.Тя по една тънка блузка и ми се замоли да я прибера, че нямала къде. Викам сори това няма как да стане. Да си мислила с тая глава. Тя не е само за прически и боядисване. После турчина ми разправя, че просела от него дюнери и айрян, и него молила да я прибере. 

Лошото е , че като му откажеш на българина и почва да те храни с голямата лъжица. Вместо да се замисли защо той няма, а другите имат. Все едно като те ,,нахрани,, и ти ще осиромашееш и ще дойдеш на неговото социално положение, че да си успокои той комплексите.

преди 31 минути, Milkydead написа:

Защо небето е синьо ...

нещо от футбола

Цитат

Само Левски -рече Бог и направи небето синьо

Не знам дали са мързеливи, но някои наистина са завистливи. Имах един роднина (дядо), който почина. Той беше малко завистлив, но не правеше нищо лошо на никого, просто се дразнеше например някой от съседите какво бил направил за дома си. Има много по-страшни случаи от този.

Докато им даваш ще идват да просят, аз такива "роднини" и "познати" отдавна съм ги отсвирил и изобщо не ми липсва, че не ми идват на гости.

преди 1 час, Христофор_първи написа:

Привет форум. Пускам тая тема понеже вече с поредна тема мързеливи българи просят пари и в калдата. След 11 години след като избягах и реших да са прибера, имах чуството, че бях отдел жалби, социални помощи и благотворителна агенция взети заедно за моите познати и роднини. Първия човек, който видях, беше приятел на бащата, който ми се замоли за два лева и няколко цигари. Дадох му. На другата сутрин разбрал къде бях отседнал и още сутринта като се събудих уж дошъл да ме види, и пак ми поиска два лева и цигари. След два часа го видях в местното барче да льока ракия и да пуши цигари, и при третия път, който ми поиска вече не му дадох. Братовчедка ми тогава, самотна майка имаше лапе на 10г. и най-нагло си изпроси подарък за детето от мен за 170 лв. При положение, че предния ден бях дал на лапето 50 евро и други подаръци, които бях купил за нея от Нидерландия. Отделно после всеки ден ми цивреше, че е на ръба и няма с какво да си нахрани детето. И постоянно и оставях всяка сутрин по 30 лв. на масата, в същото време тя дънеше по две кутии цигари, и като и казах за цигарите ми се нацупи, все едно аз съм го направил това дете и съм длъжен и съм виновен за тяхната съдба. И критикува другия братовчед, как не го е срам, че има сериозен бизнес и толкова преуспял, а като дошъл бил дал на лапето само 5 лв. Абе Ганке, кой го направи, кой го роди това дете? Като нямаш пари да си отглеждаш децата, ще бъдеш бездетна  все пак да имаш деца си е апсолютен свободен избор. Другата братовчедка безработна, само зета дъни в строителството и ми се жалва, че зимата хвърляли някакви стари гуми в котела на парното за да сеутопляват, че нямат пари за въглища и дърва, обаче зета си порка по 4 литра биричка всяка вечер, тогава имаха две коли, скутер и бус, обаче пари за отопление нямат. Преди време тука случайно се запознах с една българка зимата, беше вечерта пред един дюнер.Тя по една тънка блузка и ми се замоли да я прибера, че нямала къде. Викам сори това няма как да стане. Да си мислила с тая глава. Тя не е само за прически и боядисване. После турчина ми разправя, че просела от него дюнери и айрян, и него молила да я прибере. 

Лошото е , че като му откажеш на българина и почва да те храни с голямата лъжица. Вместо да се замисли защо той няма, а другите имат. Все едно като те ,,нахрани,, и ти ще осиромашееш и ще дойдеш на неговото социално положение, че да си успокои той комплексите.

Аз затова като реша да ходя към родината, казвам само на бащата и двамата ми най добри приятели, никакви брат'чеди, брат'чедки, тетки, вуйни, лелинчовци и т.н. иначе от тях нема отърване.
Те некои се молеха аз да ги дърпам насам това-онова, ама като ги знам к'ви са, ша мицъфне на вратата и ша тряя аз да 'раня и да го поя а той/тя само ще се оплаква че не може да се справи с езика, с това, с онова...
Казал съм им в прав текст, да се оправят, аз тука съм дошъл сам, без да познавам никой и съм минал през какво ли не, за да мога кажа "Да аз живея тука и си имам собствен дом и работа и т.н.", готованци не ми трябват.
Преди две-три години(някъде преди пандемията), минавам си по центъра(там е пълно с просяци и ни един не е тукашен, а най смешното е че всичките са изтупани с доста скъпи дрехи) и гледам един опънал една огрмна табела с някакъв неграмотно написан на френски надпис, помагайте да си намеря дом, работа и т.н. а под него залепено копие от българска диплома за средно образование от едикоеси училище, това естествено ми привлече вниманието, спрях се и го заговорих на роден език. Онзи се усмихна, почна да си разпрая историята как дошъл, това-онова, имал пара, ама я профукал и ся се чудел накъде да хване, вика "А ти как се справи?", рекох ти как мислиш? Работа трябва и то много. "Даа бе" рече онзи, "ама няма за всеки.".
"Защо?" учудих се аз, "Аз бързо успях да си намеря.".
Нашия в типичен ганьовски стил се засмя "Е ако си мил чинии някъде...".
Викам "Ти да не мислиш че съм слязал на гарата и хоп директор?"
"Ми не, ама нали затова имаш диплома?" вирна нос наш Ганя.
"Е затова не си си намерил работа и чакаш с'тинки тука" усмихнах му се аз.
Самоче това не важи само за българина, а за повечето хора независмо от къде са.
Самочувствието "Вижте ме имам хартийка, тряя да ми се кланяте!" е най честия проблем сред тези, затова и както споменах повечето просяци тук са с найкове от най скъпите и като цло доста скъпи дрешки а някои и телефони, като повечето се стараят да си крият телефоните за да не изглеждат толкова абсурдно.

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Айде да не правиш обобщения за ВСИЧКИ българи ! 

Пак си редактирай заглавието, че си добавил и изтървал по една буква в две думи...

Така е, не са всички, но една не малка част са точно описаните от автора...
...за съжаление.

преди 1 час, NewRedDragon написа:

Споко, бе - украинците дето идват ще бачкат и за по 500 лв/месец. 

Значи българските работодатели ще ударят кьоравото???

Така е - „Един гледа брадва (война), друг - сватба  (да си намери евтини работници)!

На немска земя идващите българи са същите, като им помагаш мислят, че си пр.ост и иди.от.

Бъркат думи като помощ, подкрепа и поддръжка.  Също и издръжка.

Склонни са да ти ухапят ръката, да те убият и преминат пред теб, през теб, въпреки, че си им помагал многократно. 

Недей си, Боже, пък да попаднеш в ръцете им, на тези, които им си помагал. 

преди 2 часа, Христофор_първи написа:

@Bubbles Така е, но това е признак за разидинение. Сам човек е слаб, много хора заедно са сила. Знаеш за легендата за Кубрат към си синовете му. В чужбина пак сме единаци. Гледам другите общности, турци, араби, руснаци, особенно малките народи като арменци един да падне сто му подават ръка и веднага го изправят на крака. От скоро карам в къщи един колега от Босна и Херцеговина. Взели са му книжката. Ония ден иска да ми даде пари за бензина, е как да му взема като живее на 300м. от мен. По-добре да ме споменава с добро.

преди 2 часа, Bubbles написа:

Те некои се молеха аз да ги дърпам насам това-онова, ама като ги знам к'ви са, ша мицъфне на вратата и ша тряя аз да 'раня и да го поя а той/тя само ще се оплаква че не може да се справи с езика, с това, с онова...

Еееее трябва да се мисли предварително.
Аз като се изнесох 1991г. не съм си давал адреса на никакви "приятели", братовчеди и т.н.
И тука при мен в Белгия никой никога не е канен да идва.

Аз си ги знаех какви са завистници нашенците още доста преди 1989г когато имах първото ми гадже чужденка ( гъркиня). Тогава им се бях похвалил на доста познати млади мъже за гаджето и ........ имаше такива завистници, че не я показах на никого гъркинята.

преди 29 минути, Лудар написа:

Тури едно "Т" у тва заглавие, че боде очите.

Да беше само „Т“ на „зависливи“ - ще го преглътнем!
Ама това „токлкова “ - какво означава?

преди 12 минути, jhoro написа:

Да беше само „Т“ на „зависливи“ - ще го преглътнем!
Ама това „токлкова “ - какво означава?

Не ти ли писна да дуднеш като някоя кисела свекърва?

преди 2 минути, Христофор_първи написа:

Не ти ли писна да дуднеш като някоя кисела свекърва?

Подир простаци като теб - не!

преди 5 минути, jhoro написа:

Подир простаци като теб - не!

Две свекърви сте в калдата. Ти и ония, където ми поства буквара постоянно. Не крия, че едно време по български бях калпазанин, макар класната да ми беше точно по български, но и бях любимец и много ме обичаше, щото бях харизматичен като Бойко.

преди 22 минути, Христофор_първи написа:

@Bubbles Така е, но това е признак за разидинение. Сам човек е слаб, много хора заедно са сила. Знаеш за легендата за Кубрат към си синовете му. В чужбина пак сме единаци. Гледам другите общности, турци, араби, руснаци, особенно малките народи като арменци един да падне сто му подават ръка и веднага го изправят на крака. От скоро карам в къщи един колега от Босна и Херцеговина. Взели са му книжката. Ония ден иска да ми даде пари за бензина, е как да му взема като живее на 300м. от мен. По-добре да ме споменава с добро.

Факт е това, но проблема е вирнатия нос, той бил имал диплома... И?
Обичам да помагам и го правя, правил съм го и винаги ще го правя, обаче нашенците, ей го този от моята история, той значи предпочита да седи да проси на тротоара но не и да мие чиниии. Що бе? Чиниите хапят ли?
Мен са ме учили че срамна работа няма, но доста нашенци са го пропуснали този урок.
В този смисъл и да бях предложил помощ на този просяк, той надали щеше да приеме да работи.
...абе кофти племе сме.
Аз инач твоя пример съм го давал и за ВЪВ България, по въпроса с циганите и някои "привилегии" които те имат а българите не. Принципа е същия : Барнеш циганин, цЕлата ма'ала скача с мотиките и тоягите, ако обаче циганин или изобщо някой пипне българин насред Витошка в час пик, най много някой да заснеме с телефона, да качи във фейсбук и отдолу да завалят коментари от разни клавиатурни бабаити от рода на "ОХХХ АКО БЕХ ТАМ КЪФ БОЙ ЩЕШЕ ДА ЯДЕ ТОЯЯЯ!".

преди 1 минута, Bubbles написа:

Факт е това, но проблема е вирнатия нос, той бил имал диплома... И?
Обичам да помагам и го правя, правил съм го и винаги ще го правя, обаче нашенците, ей го този от моята история, той значи предпочита да седи да проси на тротоара но не и да мие чиниии. Що бе? Чиниите хапят ли?
Мен са ме учили че срамна работа няма, но доста нашенци са го пропуснали този урок.
В този смисъл и да бях предложил помощ на този просяк, той надали щеше да приеме да работи.
...абе кофти племе сме.
Аз инач твоя пример съм го давал и за ВЪВ България, по въпроса с циганите и някои "привилегии" които те имат а българите не. Принципа е същия : Барнеш циганин, цЕлата ма'ала скача с мотиките и тоягите, ако обаче циганин или изобщо някой пипне българин насред Витошка в час пик, най много някой да заснеме с телефона, да качи във фейсбук и отдолу да завалят коментари от разни клавиатурни бабаити от рода на "ОХХХ АКО БЕХ ТАМ КЪФ БОЙ ЩЕШЕ ДА ЯДЕ ТОЯЯЯ!".

Не се бях замислял за това за дипломите и самочуствието, но е адски вярно. Много нашенски ,, юпита,, видях по чужбините, които отказа да бъдат черноработници в чужбина, но явно и за ,,юпита,, не стават, щото си останаха само с голите дипломи, прибраха се за бегето да легнат на техните на раменете, или за някоя заплатка до 1000 лв. сега някои от тях са на по 60г. и са в депресии и черни дупки, щото нямат пенсии, и много скоро ще четат книгата ,,Гладомор,,

преди 42 минути, Христофор_първи написа:

особенно малките народи като арменци един да падне сто му подават ръка и веднага го изправят на крака.

Не се прехласвай толкова по арменците . При тях също има доста долни индивиди . Не зная дали помниш срещата между Армения и България преди години , не спряха да ни псуват , плюят , наричаха ни д .лни цигани и прочие. Явно не помнят как стотици хиляди са избягали по време на турския геноцид . Част от тях остават да живеят тук , други се пръсват из цяла Европа. 

Мързеливи и завистливи са всички, и колкото е по- бедна една държава, в колкото по- нисък стандарт живее едно общество, толкова повече си проличава. Макар, че и на доста западняци никак не личи да им се бачка, британци, холандци, финландци, испанци, айде нема нужда колко много били работили.

преди 4 минути, insec написа:

Макар, че и на доста западняци никак не личи да им се бачка, британци, холандци, финландци, испанци, айде нема нужда колко много били работили.

Факт! Но поне не са нахални нагли и не те ,,хранят,, Уважават времето ти, слагат си граници и имат подход как да поискат. Аз имам една такава приказка: Обичам да помагам, мразя да ме използват.

преди 33 минути, Христофор_първи написа:

Факт! Но поне не са нахални нагли и не те ,,хранят,, Уважават времето ти, слагат си граници и имат подход как да поискат. Аз имам една такава приказка: Обичам да помагам, мразя да ме използват.

Реалното уважение към труда изгражда не само държави, изгражда и манталитет - не говоря за някакво си кухо постулиране да се уважава труда, а това уважение да се вижда на практика, пък ако щеш го приказвай по предизборни кампании. Западняка може да е мързелив, но уважава труда и децата там знаят, че ако работиш ще ти се плати, и колкото повече работиш, толкова повече ще ти се плати. Като има и реални закони, и реален ред, и полицията е реална, човек се научава да си слага граници и в други аспекти на своето ежедневие, и отношение с околните. Само, че за капиталите и парите в България, а и самата държава е в ръцете на хора, които знаят да правят пари само чрез крадене и рекет, друга форма на труд не умеят.

преди 5 часа, Христофор_първи написа:

Лошото е , че като му откажеш на българина и почва да те храни с голямата лъжица. Вместо да се замисли защо той няма, а другите имат.

и на мен ми искат пари непознати почти всеки път като изляза

или да ми продават някакви вещи

повечето пъти казвам че нямам пари

политическата система е виновна

много хора не могат да се справят с живота сами

или са дискриминирани да си намерят работа

или имат зависимост  цигари или алкохол който ги дърпа назад

или са родени в много бедни семейства 

ако имаш пари им дай

няма да ги носиш в гроба 

и аз мразя да давам пари на пушачи 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.