Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

В нормата ли са тези температури?!

Featured Replies

преди 1 час, Cvetanov Posveteniat написа:

Извадих всички там плочки и пищи без да спира

Това е нормално.

• Отговори 175
  • Прегледи 10k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• plamen_petrov_80
    plamen_petrov_80

Гледал ли си как се прави екстремен клок? Говоря за онзи с течния азот - е там не вдигат ли напрежението, а да кажеш нещо за температурите?

• Провери дали охладителя е прилепнал плътно към процесора и дали има изобщо някаква сложена термопаста

• Какъвто и охладител да сложиш няма да се промени нищо. Докато не си нагласиш както трябва напрежението няма да има промяна.

Публикувани изображения

Извадих батерията и видео картата. Няма промяна. Извадих всички там плочки и пищи без да спира.

Възможно, но не чак толкова вероятно е счупен BIOS. Пробвай да го пуснеш, да развърти, натискаш бутона докато за изключи и го пускаш пак.
Тия с Dual BIOS по принцип могат да си правят сами Recovery-то от втория чип памет върху основния.
Без памет или видео карта/освен ако няма вградена/ е нормално да пищи. Ако не пищеше, тогава можеше да кажем, че има сериозен проблем. 

• Автор
преди 21 часа, jtaggerx написа:

Възможно, но не чак толкова вероятно е счупен BIOS. Пробвай да го пуснеш, да развърти, натискаш бутона докато за изключи и го пускаш пак.
Тия с Dual BIOS по принцип могат да си правят сами Recovery-то от втория чип памет върху основния.
Без памет или видео карта/освен ако няма вградена/ е нормално да пищи. Ако не пищеше, тогава можеше да кажем, че има сериозен проблем. 

Цитирам jtaggerx,

Но благодаря на всички от този прекрасен форум Калдата. Колко пъти през годините съм намирал помощ тук ...

За някой след мен, който ще си блъска главата. Решение: натиска се копчето ,а включване и се задържа 15 секудни. След което се натиска веднъж и то започва да поправя биоса - това е често срещан проблем на гигабайт има в нета доста поизпатили. За да тръгне уиндоусса се променя една настройка от бооса настройките на achi и грешката изчезва. Забравих да добавя, че процедурата с възстановяването на биоса се преви с извадена видеокарта и само с клавиатура включена и през вга порта се свързва монитора (без да е посочено аз бях с една плочка рам). Успех на всички, които ще се сблъскват с подобен проблем.

Сега на следващ въпрос от мен. Неделя ще добавям вентилатори отпред на кутията. Не знам дали е правилно, но и грешно не е. Правя го с цел през жегите да съм по-спокоен.

Въпросът е, понеже отзад ще има само един изваждаш вентилатор 90мм, колко да сложа отпред? Мога да добавя или 1 90мм или 120мм или да добавя и двете отпред 12ка и 9ка.

Не съм сигурен дали захранването ми извежда или вкарва въздух, има вентилатор с решетка точно над вентилатора на процесора.

Благодаря отново на всички!

преди 11 минути, Cvetanov Posveteniat написа:

За някой след мен, който ще си блъска главата. Решение: натиска се копчето ,а включване и се задържа 15 секудни. След което се натиска веднъж и то започва да поправя биоса - това е често срещан проблем на гигабайт има в нета доста поизпатили. За да тръгне уиндоусса се променя една настройка от бооса настройките на achi и грешката изчезва. Забравих да добавя, че процедурата с възстановяването на биоса се преви с извадена видеокарта и само с клавиатура включена и през вга порта се свързва монитора (без да е посочено аз бях с една плочка рам). Успех на всички, които ще се сблъскват с подобен проблем.

Това го пише в упътването (User manual) на всяко дъно с такава възможност, вероятно още не си го чел? И трабваше 6 страници...

преди 13 минути, Cvetanov Posveteniat написа:

Не съм сигурен дали захранването ми извежда или вкарва въздух, има вентилатор с решетка точно над вентилатора на процесора.

Захранванията винаги изкарват въздух, т.е. перката им е монтирана така, че да изкарва през близката решетка. Но вече ако си го монтирал неправилно...

Конкретно моето изкарава назад, но не въздуха от кутията, а взема под кутията, на дъното й.

Сега на следващ въпрос от мен. Неделя ще добавям вентилатори отпред на кутията. Не знам дали е правилно, но и грешно не е. Правя го с цел през жегите да съм по-спокоен.

Въпросът е, понеже отзад ще има само един изваждаш вентилатор 90мм, колко да сложа отпред? Мога да добавя или 1 90мм или 120мм или да добавя и двете отпред 12ка и 9ка.

Благодаря отново на всички!

Вентилатора/перката на повечето съвременните захранвания, не работи постоянно.

Включва се, когато има по-високо натоварване на системата.

Относно дали "вкарва" или "изкарва" въздух, зависи как е монтирано захранването в кутията.

В случая изкарва горещ въздух към процесора. Но, нямаш друга опция, освен смяна на кутията (щом кутията е от старите с горен монтаж на захранването).

Хубаво е да монтираш един и същ модел вент. на входа и изхода на кутията. за препоръчване поне 120 мм.(Arctic  fan, при минимален бюджет)

Ако, имаш възможност за "препряване" на кутията за да монтираш в заднaта и част 120 мм. още по добре.

На страничния капак, също има опцията за монтиране на вентилатор, но  трябва да е "вкарваш" щом се намира долу.

The Basics of Case Fan Placement - How Many Fans and Where?

преди 4 минути, Mr. ?? написа:

В случая изкарва горещ въздух към процесора. Но, нямаш друга опция, освен смяна на кутията (щом кутията е от старите с горен монтаж на захранването).

Кое?

преди 3 минути, JKirilov написа:

Май не си виждал захранване? ;)

Погледни снимката на кутията (на автора) от първата страница, и тогава коментирай.

П.П. Само на картинка съм виждал... 😁

Сега изясняваме, че и съчинение по картинка не можеш? :angry:

Вентилаторите на захранванията са с различни диаметри. Ясно е, че при 120мм няма как да се събере отзад при куплунга. Но това не значи, че духа към процесора!

Моето захранване е със 140мм...

на 20.04.2022 г. в 23:13, Cvetanov Posveteniat написа:

Здравейте.

Преди няколко дни се сдобих с този компютър

Intel I7 2600 3.7 mhz

Gigabyte ga-b75m

16 GB RAM DDR3 1600Mhz

Amd radeon R9 270x sapfire 3 fans

Гадна стара кутия без гнезда за вентилатори освен един отзад.

Прикачвам снимка със стрес натоварване от аид 15 Мин.

Какво мислите за температурите.

Охладителя си е стоков и явно не става за нищо.

Ако му сложа един вентилатор 9ка отзад да измъква топлия въздух и един вентилатор пред харддисковете отпред ще има ли разлика (хард дисковете са ми важни, заради информацията).

На компютъра предимно се обработва и рендва видео.

Благодаря предварително :)

received_786011402368598.jpeg

Ако започне да ти намирисва на изгоряло значи не са в норми!🤣🤣

на 4.05.2022 г. в 23:41, JKirilov написа:

Вентилаторите на захранванията са с различни диаметри. Ясно е, че при 120мм няма как да се събере отзад при куплунга. Но това не значи, че духа към процесора!

Моето захранване е със 140мм...

Тук ставаше въпрос за вентилатора на самото захранване,(къде му въздушния поток). Ти си смесил двата въпроса в един отговор.

Изяснихме, вентилатора на PSU че вкарва въздух (обдухва) към самото захранване. За което грешката е моя.

Относно за другото: дали ще се побере по-голям вентилатор/перкa, за да извежда горещият въздух. Iмах в предвид, че трябва да се измери, и ако е възможно да се модифицира кутия.

• Автор
преди 19 минути, JKirilov написа:

Обратното е бре!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Да, захранването изкарва въздух. Проверих със салфетка.

Има развития с компютъра. С поставените вентилатори и новото охлаждане има разлика в градусите единствено на хард дисковете. От 37 на макс 29.

Залепих стъкло на капака с капчица. Дано не се счупи да стане беля.

Направих тес с програмите, които ползвам и градусите са на процесора макс 70, и не повече от 55 на видеокартата при ремдване.

Като цяло съм доволен. То и да не съм няма никакво значение. Благодаря на всички за помощта и отделеното време.

Предните вентилатори са с филтри и вкарват въздух.

Ако имате критики и съвети съм насреща.

received_384254953608151.jpeg

received_1221154148421425.jpeg

Имам въпрос, след всичко което похарчи и направи каква е разликата в температурата от преди и сега?

• Автор
преди 34 минути, ДзВяРа! написа:

Имам въпрос, след всичко което похарчи и направи каква е разликата в температурата от преди и сега?

-8 градуса на хард диска.

Аз и не го натоварвам много с рендването и поддържа безопасни температури.

преди 3 минути, Cvetanov Posveteniat написа:

-8 градуса на хард диска.

Аз и не го натоварвам много с рендването и поддържа безопасни температури.

И какво значение има дали ще работи диска ти при температура от 29 градуса или 37 градуса? Какво ще се промени?

• Автор
преди 4 минути, ДзВяРа! написа:

И какво значение има дали ще работи диска ти при температура от 29 градуса или 37 градуса? Какво ще се промени?

През лятото ще е по-хладно. Имам още един отгоре 2 тб, който съм го и,ключил, който поддържа по-висока температура от долния, който е 1 тб, и като има вентилаторче ще е по-хладно през лятото. А те са много близо един до друг.

преди 7 минути, plamen_petrov_80 написа:

Лично на мен не ми харесва и съм сигурен, че имаше много по-добър начин.

Какво имаш предвид. Кое може да се направи по-добре, визуално да изглежда по-добре ли?

Вече нищо не можеш да направиш по тази кутия за да изглежда по-добре ...

Какво имаш зад лицевия панел на кутията?

Защо двата диска са един до друг и не може ли да се разделят?

Един диск вдига температури когато се ползва интензивно - системния диск добре, но другия от какво ще загрява толкова много, че за два диска да ти трябват две 12 см. перки?

Страничния капак ... какво да каже за него, само хубаво или нищо ...

Всичко това което си направил е красиво, но не е ефективно!

Щом ти харесва е добре, но ако говорим за температура и трябва да сравняваме със това което производителя е направил, НЕ! :nono:

Иначе и на мен ми харесва визията и светещите вентилатори.

И този диск който си го поставил най-отдолу на кутията, там температурата е най-ниска не знам дали има подлажка, но ще е добре да сложиш една подложка под диска.

Да, захранването изкарва въздух. Проверих със салфетка.

Има развития с компютъра. С поставените вентилатори и новото охлаждане има разлика в градусите единствено на хард дисковете. От 37 на макс 29.

Залепих стъкло на капака с капчица. Дано не се счупи да стане беля.

Направих тес с програмите, които ползвам и градусите са на процесора макс 70, и не повече от 55 на видеокартата при ремдване.

Като цяло съм доволен. То и да не съм няма никакво значение. Благодаря на всички за помощта и отделеното време.

Предните вентилатори са с филтри и вкарват въздух.

Ако имате критики и съвети съм насреща.

received_384254953608151.jpeg

received_1221154148421425.jpeg

Хубав вид си дал на кутията. Но тези температури пак са високи макар че още не са паднали големите жеги, за вграденото видео ако искаш да му смъкнеш температурите. Можеш да му сложиш едно вентилаторче да духа и също така ако не му е сменяна пастата да я смениш. А за хардовете не мисля че вентилатора ще окаже кой знае какво влияние в живота на дисковете по скоро ще смъкне малко температурите. Аз имам един стар хард 80гб на който съм му правил 2 формата на ниско ниво заради лоши сектори та харда ми държи температури 65-70 стигал е и до 80 градуса и още си работи

преди 3 минути, vlado1985 написа:

Хубав вид си дал на кутията. Но тези температури пак са високи макар че още не са паднали големите жеги, за вграденото видео ако искаш да му смъкнеш температурите. Можеш да му сложиш едно вентилаторче да духа и също така ако не му е сменяна пастата да я смениш. А за хардовете не мисля че вентилатора ще окаже кой знае какво влияние в живота на дисковете по скоро ще смъкне малко температурите. Аз имам един стар хард 80гб на който съм му правил 2 формата на ниско ниво заради лоши сектори та харда ми държи температури 65-70 стигал е и до 80 градуса и още си работи

Може би аз не виждам или нищо не разбирам от модерно изкуство ...

Кутията изглежда като след час по трудово обучение в 1-ви клас.

Кое вградено видео?

Нямаш идея на колко диска съм правил формат на ниско ниво - обаче 65-70 да не говорим за 80 градуса температура на диск не съм имал!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.