Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на решение за видеонаблюдение

Препоръчан отговор

Здравейте,
Искам да поставя видеонаблюдение в двор на къща. Разстоянията са от порядъка на 40-50 метра по права линия през стени, така че Wi-Fi отпада. LAN с PoE ми се вижда най-удобният вариант. Харесал съм си ето това комплектче:
https://camera-bg.com/kamera/komplekt-videorekorder-nvr-poe-fullhd-1080p-4xpoe-lan-porta-48v-i-ot-1-do-4-br-ip-kameri-fullhd-1080p-2mp-poe-48v-vanshni/
Искам да сложа три камери в отдалечен заден двор (70 метра (с чупките) от NVR-a) и четвърта камера на друго място.
Въпроси:

1. Как става свързването - може ли три камери да се свържат на един кабел с топология "шина", тоест всяка камера има IN и OUT букси и са свързани последователно на един кабел?
2. Ако не може, и ако задължително трябва да ползвам топология "звезда", как е по-добре - един ЛАН кабел 70 метра от NVR-a до POE switch в задния двор, към който са свързани трите камери, или 3 кабела по 70 метра до трите камери в задния двор? Последния вариант ми се вижда ужасна хамалогия и възможност за проблеми с кабели.
Ако избера вариант с един кабел до PoE суич, имам два подвъпроса:
а) след като и двете свързани устройства са с PoE - и NVR-a, и суича, може ли да се "бият", да стане някакъв проблем или късо съединиение с PoE-то, след като и двете устройства пускат ток от двете страни на кабела?
б) като имам 3 камери свързани към суич и след това един кабел до NVR-a, NVR-а ще засече ли всички три камери, или ще засече само една от тях? Според мен би трябвало да засече и трите, защото всяка камера се идентифицира с IP адрес и не е като едно време с коаксиалните камери да е нужно кабел до всяка камера, а в съвременната TCP/IP мрежа може да имаш разклонения, обединения на подмрежи, икономия на кабели и т.н. Поправете ме ако греша.
Реално NVR-a го искам да е с PoE само заради четвъртата камера, която ще е отделно от горните три и до нея не ми се прекарват адаптери, захранвания и т.н.
P.S. в този сетъп няма да има интернет.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, fashion_m написа:

LAN с PoE ми се вижда най-удобният вариант.

Да но ще бъде с :

преди 25 минути, fashion_m написа:

3 кабела по 70 метра до трите камери в задния двор

WIFI-то защо да отпада? Ако не достига сигнал,можеш да сложиш близо до камерите,още един допълнителен рутер,свързан с LAN  кабел към основния ти рутер.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 39 минути, fashion_m написа:

1. Как става свързването - може ли три камери да се свържат на един кабел с топология "шина", тоест всяка камера има IN и OUT букси и са свързани последователно на един кабел?

Няма такова нещо in/out. Всяка камера с кабел до наличния PoE суич в NVR-a. Реално, NVR-a e с два NIC. Или ако това е невъзможно, може някоя от камерите да е с отделно захранване - важното всички 5 устройства да са в един събнет

PS: Тия камерки 2 MP.... малко вече не са актуални

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

Сега ... :D

1. Тоя комплект, дето си го избрал, е абсолютна измама, спецификацията му в сайта е долна лъжа и ще вкараш пари в нещо, което няма да работи. Все пак, продължавам с отговорите надолу. :)

2. Нямаш проблем да използваш PoE суич, по 2 причини:

- ако наистина NVR-ът е на 48V (стандарт 802.3af), не би трябвало да навреди на суича, тъй като това е активно PoE. Проблемът е, че китайците често ползват SPoE (Simple PoE), което е живо passive PoE и тогава има шанс да си изпукаш суича. Казвам "шанс", тъй като ethernet интерфейсите по дизайн (уж) понасят до 60V без да прегорят. Така че, дори да го напъваш с 48V пасивно, няма какво да му направиш, освен да го стоплиш малко ... на теория. Аз не бих рискувал, де.

- тези китайци нямат 2 NIC-a, а имат просто вграден PoE суич, който е бриджнат с ъплинк порта (за който не разбира чист български, питайте за превод :D), което ти дава правото да свързваш камери и през ъплинка, а не само през 4-те захранени порта. За да си вържеш гащите, за PoE суича си изкарай 70-метровия магистрален FTP от ъплинка на NVR, а не от някой канален интерфейс.

3. Писал си, че няма да ги пускаш в Интернет, което значи, че и рутер не предвиждаш. За да се справиш със задачата, трябва на NVR-a и на всяка една камера да им зададеш статичен IP адрес от един и същи събнет през уеб-интерфейса преди да си ги свързал в една система, иначе ще се сбият. Китайците пристигат на заводско IP 192.168.1.10 и ако ги свържеш без да си ги понастроил индивидуално, ще стане едно нищо.

Надявам се да не съм пропуснал нещо. Ако те интересува друго, питай смело.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, Rammkopf написа:

Здравей!

Сега ... :D

1. Тоя комплект, дето си го избрал, е абсолютна измама, спецификацията му в сайта е долна лъжа и ще вкараш пари в нещо, което няма да работи. Все пак, продължавам с отговорите надолу. :)

2. Нямаш проблем да използваш PoE суич, по 2 причини:

- ако наистина NVR-ът е на 48V (стандарт 802.3af), не би трябвало да навреди на суича, тъй като това е активно PoE. Проблемът е, че китайците често ползват SPoE (Simple PoE), което е живо passive PoE и тогава има шанс да си изпукаш суича. Казвам "шанс", тъй като ethernet интерфейсите по дизайн (уж) понасят до 60V без да прегорят. Така че, дори да го напъваш с 48V пасивно, няма какво да му направиш, освен да го стоплиш малко ... на теория. Аз не бих рискувал, де.

- тези китайци нямат 2 NIC-a, а имат просто вграден PoE суич, който е бриджнат с ъплинк порта (за който не разбира чист български, питайте за превод :D), което ти дава правото да свързваш камери и през ъплинка, а не само през 4-те захранени порта. За да си вържеш гащите, за PoE суича си изкарай 70-метровия магистрален FTP от ъплинка на NVR, а не от някой канален интерфейс.

3. Писал си, че няма да ги пускаш в Интернет, което значи, че и рутер не предвиждаш. За да се справиш със задачата, трябва на NVR-a и на всяка една камера да им зададеш статичен IP адрес от един и същи събнет през уеб-интерфейса преди да си ги свързал в една система, иначе ще се сбият. Китайците пристигат на заводско IP 192.168.1.10 и ако ги свържеш без да си ги понастроил индивидуално, ще стане едно нищо.

Надявам се да не съм пропуснал нещо. Ако те интересува друго, питай смело.

Колега, знам, че си по в час с no-name китайските извращения...... Ама, като гледам цената на комплекта с 4 камери.....дали да не му предложиш "оная марка" на хик? Като гледам....даже цената е малко по-ниска в момента в алито :) Аз предложение няма да направя, зашоти ти обещах. Иначе всичко е топ - вече с 10 камери + 3 по uplink (едната е по ONVIF). Поздрави!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Понеже не мога да редактирам предния си пост, пускам нов с още 2 коментара, които съм пропуснал в първия ми отговор.

От авторското запитване, въпрос номер 2, подточка "a " завършва със "след като и двете устройства пускат ток от двете страни на кабела?" Това не е съвсем така. Ако си вземеш PoE свуич за видеонаблюдение, те имат поне един ъплинк, който не е PoE и често работи на по-висока скорост от PoE-портовете за камери. Например, ако си купиш 8-портов PoE суич, той е всъщност 9-портов (или 10-портов, ако е с 2 ъплинка ... ей тъй, да има), като 8 от тях са 100Mbps PoE, а ъплинк портът е 1Gbps без PoE. Та, ако включиш NVR-а и суича с ъплинк към ъплинк, нямаш никакви ядове.

Вторият ми коментар е, че съществуват пасивни PoE инжектори (те са комплект инжектор-декуплер, всъщност), продават се в Елимекс и струват 7-8 лева. Това са къси кабелчета от този тип:

Network-POE-Splitter-Cable-Set.jpg

Горният кабел е инжектор - в женския жак се включва 12V захранващо адаптерче, мъжкото RJ-45 се включва в NVR-a или в суич, в женския RJ-45 insert се включва ethernet кабел, който отива към камерата и изпраща данни+ток.

Долният кабел е откъм камерата - в женския инсърт пристига ethernet кабелът със "сплетени" данни+ток, а той ги "развързва" поотделно на данни (мъжкото RJ-45) и захранване (мъжкия жак, който се включва в захранващата букса на камерата).

Ако си фен на идеята да си ползваш 48-волтовото PoE на камерата, има активни инжектори, които струват 10-ина лева и ги чакаш 1 месец от Китай, или тук ти свалят 2 кожи от гърба за една такава кутийка, но я получаваш веднага. Само гледай да е 100-мегабитово PoE, да не те нашият с гигабитово, че там цифрата наистина боли, а на камерите гигабит им е излишно.

EDIT: Ето предложение за адекватен NVR:
https://a.aliexpress.com/_mMr6rCm

От този модел купувате само 16-каналния вариант, другите две модификации ги забравяте.

А това е камерата за този NVR:
https://a.aliexpress.com/_mO6INrU

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@Rammkopf, това ли са NVR-ите, които репоръчваш?
https://camera-bg.com/kamera/nvr-videorekorder-za-ip-kameri-9-kanalen-4k-ultrahd-8mp-h-264-h-265-hdd-3-5-sata-2118/
https://camera-bg.com/kamera/nvr-videorekorder-za-ip-kameri-16-kanalen-4k-ultrahd-5mp-h-264-h-265-hdd-3-5-sata/

Има малко разминаване в портовете спрямо този, който си препоръчал ти.

Ако трябва да избирам между 1 месец чакане от Аликеспрес и 2 дни доставка до София от по-долната фирма, срещу 30-40 лв надценка, бих избрал БГ фирмата.

Аз обмислям да взема ето този 9-канален не-PoE NVR
https://camera-bg.com/kamera/nvr-videorekorder-za-ip-kameri-9-kanalen-4k-ultrahd-8mp-h-264-h-265-hdd-3-5-sata-2118/
и да го комбинирам с 4 ето такива PoE камери:
https://camera-bg.com/kamera/ip-kamera-fullhd-1080p-2mp-poe-modul-48v-vanshna-za-ohrana-rezhimi-den-i-nosht-web-oblak/
свързани към суич, който дали ще е ПоЕ или не ще реша в зависомост от мястото за монтаж, така или иначе всяка камера идва с подарък захранване, така че имам гъвкавост да решавам. Така или иначе ценовата разлика за камерите дали ще са със или без ПоЕ е малка. За (PoE) суич си мисля някакъв втора ръка от OLX и да го комбинирам с камери, които дали ше са свързани с него чрез ПоЕ или не ще реша в зависимост от конкретното място за монтаж на конкретната камера.
Сетъпа който обмислям е следния: не-ПоЕ NVR в къщата, от него 70 метра кабел до задния двор, там (ПоЕ) суич с 3 или 4 камери, които според суича или ще им търся или няма да им търся контакти.
Фундаменталната ми разлика с първия ми пост, е че вече мисля за не-ПоЕ NVR.

Ако нямаш забележки по по-горното пристъпвам към следващият въпрос:
FTP или UTP кабел да ползвам за външния монтаж, при условие, че няма да минава покрай силови кабели (но пък ще бъде изложен на гръмотевични бури), и ако е FTP кабел да го заземявам ли със заземяващата му жичка към асмаллък или да забия кол в земята?

Поздрави!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

9-каналния NVR е с дървен процесор, затова писах в предния пост да търсите само 16-каналния модел, който е с истинския хардуер вътре. Търговецът, който съм посочил в АлиЕкспрес (MISECU), доставя нещата до България от чешки склад през DHL, а Спиди ти ги носят до вратата. Всичко се случва за 1 седмица от датата на изпращане - няма месец, няма година.

Ако камерите ти са PoE, по-добре е да си купиш PoE суич. В никакъв случай не си купувай тези играчки от camera-bg, те са пластмасови боклуци за вътрешен монтаж и да по 1 мегапиксел. Търси си камери с метален корпус за навън.

За външно полагане, аз задължително пускам FTP Cat5e с UV-стабилизирана изолация, а ако ще носи и ток, избирам дебелина на жилата 23AWG. Такъв кабел се предлага в Екском на доста прилична цена. Няма нужда да си правиш гръмоотвод в градината, за да заземиш FTP-то. NVR-ът е с метален екран на ъплинка си, PoE-суичовете също са с метален екран на портовете си. Важното е индуцираните във фолиото шумове да отиват на маса, за тези ниски скорости не е нужно чак да отиват в земята.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,
случайно видях темата в нета и реших да се включа, понеже имам добри впечатления от въпросния сайт камера-бг. Имат доста неща за видеонаблюдение. Купувал съм от сайта няколко камери, вкл. и от т.нар. "пластмасови" с WiFi и мнението ми е, че тези камери понасят дори по-добре жегите от металните. Корпуса е от материала от който се правят дограмите на прозорците и лятото, поне на пипане не загряват толкова много колкото металните, когато са изложени на пряка слънчева светлина.
Рекордер не съм купувал но си мисля, че има логика когато е за по-малко камери процесора да е по-маломощен и цената да е по-ниска.
Параметрите на камерите, които съм купувал абсолютно са отговаряли на описанието в сайта и мисля, че не подвеждат клиентите си. Имаше и инструкции на български, които доста ми помогнаха- аз съм от по непросветените.
На сайта имат статии, като следната:
https://camera-bg.com/megapikseli-i-rezolyutsia-pri-ip-kamerite-za-videonablyudenie-standarti/
с които помагат на потребителите да бъдат информирани при покупка на камери в интернет. Не мисля, че ще качват такива статии ако самите те лъжат. Мегапикселите при мен си бяха 2мп, както пишеше и на сайта и всичко от камерата се вижда ясно дори и след 2 години. Единствено ми се е налагало да почиствам от вън обектива, понеже с времето се запрашва.

Rammkopf, мисля, че не е коректно да плюете по някой, когато той не знае и не може да се защити, а най-вероятно и Вие не сте убеден в твърденията си.

На колегата fashion_m бих му препоръчал безжичните камери от сайта. Поне с тях имам опит - качествени са. Поддържат и карта с памет за записи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И току-що си направи регистрация, само за да напишеш всичко това? Виж, цялата тема мирише на една голяма реклама на сайта, но това си е лично мое мнение.
Относно това, колко съм убеден в твърденията си - безкрайно убеден съм, тъй като не само ползвам, монтирам, настройвам и поправям, а и конструирам видеокамери. Модулите във вашите камери, уважаеми CAMERA-BG, са ми до болка познати в най-дребни детайли. Вашите продукти, закупени от произволна китайска платформа и препродавани тук като "професионални решения", са много далеч от определението за професионална система - лишена е от всякакъв изкуствен интелект, камерите не са конструирани съобразно каквито и да било директиви за DORI дистанции, единствената им "умна" функция е motion detection.

Въобще не ми е ясно, как камера с наситеност 2 мегапиксела е оборудвана с процесор Hi3518E (това буди МНОГО ГОЛЯМА въпросителна) и никъде не виждам да се споменава каква е структурата сензора. Майната ѝ на структурата, поне марка и модел да имаше.

Разбирам, че все с нещо трябва да се занимавате и се борите за място под слънцето, но поне не ни обиждайте, като ни предоставяте неверни спецификации. Не всички ядем домати с колчетата.

Въпросната помощна статия, към която така любезно сте предоставили линк, е почти грамотно написана и действително внася някои ценни напътствия за неразбиращия. Но не помага в избора на камера.

Пластмасовите корпуси на камери не се изработват същия материал като на дограмите, т.е. от поливинилхлорид (PVC), който е мек и гъвкав, а от удароустойчив акрилонитрил бутадиен стирен (ABS). Животът на такава камера, изработена от UV-нестабилизирана пластмаса, варира според условията, но очакваната продължителност е средно 5 години. Марковите камери са с UV-защита - пожълтяват, но не се трошат. За вашите камери, някакъв сертификат?

Има логика процесорът да е по-маломощен за по-малък брой камери, вярно е. Проблемът не е толкова в мощността на платформата, колкото в архитектурата ѝ, а оттам и в качеството на фърмуера за нея. 9-каналният рекордер е с чип на XiongMai, който не е известен със стабилността си. :) 16-каналнкят вариант е оборудван с чип на Huawei, а това е вече съвсем друга игра.

Евтината реклама не е на почит в този форум.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Rammkopf, като ви прочетох писаниците и от преди, очаквах да ми отговорите точно по "евтиния" начин. Няма никаква реклама. Колегата fashion_m знае дали е реклама.
А дори напротив - май излиза, че Вие използвате форума за лични цели. Дори и не го криете.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз нямам какво да крия! Казал съм всичко 1:1 и не виждам проблем с това. Разбирам от камери, имам дълбока експертиза по темата. На база на този си капацитет, намирам проблем във просния сайт (голямо количество подвеждаща информация) и ограмотявам питащите. Тези продукти се намират с лекота в AliExpress, информацията дори там понякога е по-пълна от тази, която има на camera-bg.

Това, че сте си купували някакви неща от някакъв сайт, не Ви прави меродавна мярка за надеждност, предимно предвид самопризнанието Ви, че сте непросветен. :)

Относно рекламата - някак интересно звучи "случайно намерих темата" от човек, който дори няма регистрация във форума до момента на публикацията тук. Някакси случайно попаднахте на форума, случайно отворихте тази тема и случайно се е случило да сте си купили и Вие камери от camera-bg. И то, "доста камери" вече и всичко е било наред? :D Не сме по форумите от вчера,- такива евтини прийоми сме виждали стотици пъти в мрежата.

Жалък опит, като цяло.

Със здраве.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 часа, Rammkopf написа:

голямо количество подвеждаща информация

Вече ми станахте любим мега-ИТ-експерт и започвам да следя стриктно всичко което споделяте така мило и безплатно, от безкарайния опит който имате. Само не разбрах, как още не са Ви поканили в НАСА, но няма значение.

Щом това ще Ви успокои душевно - ОК реклама е. 

Бихте ли подкрепили с факти Вашето експертно изказване - "голямо количество подвеждаща информация". Няма да Ви казвам от кои точно камери съм купувал, за да не Ви изкуша да цитирате други модели.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, teo.ggps написа:

Вече ми станахте любим мега-ИТ-експерт и започвам да следя стриктно всичко което споделяте така мило и безплатно, от безкарайния опит който имате. Само не разбрах, как още не са Ви поканили в НАСА, но няма значение.

Бихте ли подкрепили с факти Вашето експертно изказване - "голямо количество подвеждаща информация". Няма да Ви казвам от кои точно камери съм купувал, за да не Ви изкуша да цитирате други модели.

Не се чувствам чак толкова смутен душевно, за да се нуждая от успокоение, но Ви уверявам, че оценявам (действително) това Ви признание. Благодаря Ви!

Не са ме поканили в НАСА, вероятно защото са се обидили от факта, че навремето съм кандидатствал по програма в ЕСА. :) Както казахте сам, няма значение. Аз не им се сърдя.

Отварям линка от първия пост на fashion_m и какво намирам?

Първо - "Лесна инсталация в 3 стъпки". Там се казва, че NVR_ът сам намира камерите, след като ги включим. Греда. Включваме камерите и те се сбиват на 192.168.1.10. Ако нямаш рутер, какъвто бе сценарият на автора на темата, няма да се справиш без ръчни настройки. Ако клиентът не разбира нищо от мрежи, съвсем я е втасал. Така, още в самото начало удряме на камък. Да предположим, че знаем що е то DHCP, имаме рутер, настройваме камерите да си търсят адрес по DHCP, те зи вземат някакви адреси, NVR-ът ги открива ... и да продължим нататък, все пак.

"NVR-a е съвместим с различни видове IP камери - с или без PoE модул, на различни производители" - чудесно!!! Имам камера на dahua от старото ми видеонаблюдение, искам да я свържа!!! Включ ... и пак греда. Никъде не пише, че с горния цитат говорим всъщност за ONVIF, никъде не споменаваме стандартния порт за ONVIF на тези китайски играчки (който е 8899), няма инструкция как се добавят камери от въпросните различни производители. И никъде не се казва, че NVR-ът по подразбиране си търси камерите по китайския им протокол NETIP, което е TCP 34567. За ONVIF се иска малко повече пипане. Но да предположим, че човекът е питал в kaldata, някой му е обяснил и той е успял да си свърже dahua-та към NVR-a. В духа на Кубрат Пулев, продължаваме нататък.

"Професионален видеорекордер 4K Ultra-HD" ... ехаааа!!! На същия ред, изречението продължава "5MP (max) - за до 4 броя 5MP Ultra HD IP камери". Извинявам се, може аз да съм проспал нещо при появата на видеостандартите, но 8Mp (4k) е UltraHD, а 5Mp (някъде наричано 2k) е SuperHD. Кое от двете е вярната спецификация?! Последно, UHD ли е или SHD? "Поддържа камери с резолюции 1MP, 2MP, 3MP, 4MP, 5MP". Ахаaa, ама това го пише чак тук долу, а в началото на параграфа, с дебел шрифт в червено, пише "4K UltraHD". :D Дотук е ясно, че или на продавача нищо не му е ясно от това, което продава, или умишлено подвежда купувача. Караме нататък.

" - Поддържа VGA, HDMI, 4K Ultra-HD, 5MP max (вкл. 1MP, 2MP, 3MP, 4MP) изходи, едновременно." - за VGA и HDMI разбирам. Останалото след "HDMI" е пълна простотия."

" - Поддържа множество мрежови протоколи и услуги ..." и са изброени протоколите - PPPoE, FTP, NTP, както и услугите DHCP, DDNS, UPnP, Email ... а какво е "IP right management"? :D Аз знам какво е, но клиентът откъде да знае? А какво е "Network alarm"? "Standalone клиент"?! "SDK" (software development kit) пък изобщо няма място тук, но сте copy->paste-вали на воля и клиентът си вика "Ехааааа!!!".

" - Поддържа два видеопотока (dual-stream) - за чист видеосигнал и лесно наблюдение през мобилни устройства, както и мрежово (LAN) видеопредаване" ... дорогие друзья, двойният видеопоток е два класа - основен поток и суб-поток. Основният поток е този с максималната резолюция на камерата, а суб-потокът е с намалена резолюция (обикновено D1 или CIF) за по-малко натоварване на NVR-а и крайното устройство за наблюдение, когато гледаме много камери едновременно в мозайка (това, което наремето се правеше с квадратор). А така написано, както в сайта, "обяснението" е абсолютна простотия.

" - Управление на харддиска ..." - в края на реда пише, че поддържа RAID. Това дърво за 60 долара е еднодисков NVR, за Бога, няма RAID!!!

" - Разширен мрежов софтуер: вграден уеб сървър, multi NVR клиент и SMS мрежов достъп за дистанционно гледане на живо" - ясно е, че има вграден уеб-сървър, който скоро няма да работи на Windows 10, но какво е multi NVR клиент?! CMS ли се има предвид тук? А "SMS мрежов достъп"? Глупости на колелета.

" - Звукова система при смущения на напрежението или тока ... (triple watchdog)" - сериозно?! Ще си платя 100 лева, за да го видя това нещо! :D Звуковата система казва само "пиу!", когато NVR-ът се рестартира, заради отпадане на напрежението, или "пат!", когато захранващият адаптор пукне при подскок на напрежението. Има и трети режим на звукова система - тя казва "църррррр", когато изглаждащият кондензатор след греца на захранващия адаптер остарее и изсъхне, някой и друг месец преди системата да угасне тотално.

" - Видео стандарт - PAL 625 line,50f/s...." - PAL, SECAM, NTSC, тези неща отдавна не са приложими. Те са от значение за модулацията на входния сигнал на камерите за DVR. На NVR тези неща са му чужди и не са част от технологията му. Отново глупости.

" - Резолюция на дисплея - max 5MP" - резолюцията на видеоизхода, ако това се има предвид, е максимално 2Mp - 1920x1080!!! В зависимост от това, кое поколение е платката на NVR-a, а оттам и коя е версията на фърмуера, е възможно и 4k output с процесор Hi3536D.

" - Запис на видео - local HDD, network" - къде в нетуърка? На FTP сървър, на NAS ...? Или инкрустира записа в медта на кабела?

Чудя се, дали изобщо да преминавам към спецификацията на камерата?! Камерата е рекламирана като 2 мегапиксела, H265. Проблемът е, че с този процесор - Hi3518E - няма как да кодираш H265, тъй като той едвам носи и H264. Сензорът е античен SmartSens SC2135, който е способен на 1080p с 30 кадъра в секунда, формат RAW, но ARM A9 процесорчето на 440MHz едвам смогва на 720p в реално време! Може да разгъне 720p видео в 1080p кадър, посредством интерполация, но това си е фалшиво FullHD отвсякъде. Много, много противоречива информация. Да не говорим, че SC2135 не се справя никак добре с детайлите. Този сензор върви прилично чак на следващото поколение процесор - изчезналия вече като динозаврите Hi3516C и брат му - 3516D.

Няма нищо професионално в техниката, още по-малко пък в описанието ѝ на сайта. Чети и се заяждай с мен, колкото си искаш. Фактите говорят сами за себе си. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Оставам с неприятното впечатление, че сте "в бизнеса" и се опитвате да "мачкате" де що има конкуренция. Е да, а ма така не се прави. Явно сте се вживял, че целият сват Ви чете коментарите и се опитвате да издоите и от пилетата в цяла птицеферма млякото.
Както и очаквах, писахте за НВР, а не за камери. Не съм закупувал такава техника и не мога да проверя дали отговаря описанието на сайта. Но Ви уверявам, че това което съм купувал е точно обяснено. Пак казвам, че инструкциите на български, които получих в комплекта, много ми помогнаха. По телефона също получих компетентни отговори на въпросите ми. Естествено е да взимат по-скъпо, примерно от Алиекспрес, за тези услуги. Предлагат и 2 години гаранция. Едва ли китайците дават толкова гаранция като си купите от тях, а и с транспортните разходи при връщане ....

Общо взето изказванията Ви са доста заядливи, явно сте конкуренция на сайта. Няма да се учудя в следващите постове, да си предложите услугите, почти за безпари, дето се вика.

Не се напрягайте с дълги статии, няма по-голям ефект от късите. А и едва ли някой ги чете. Последния Ви пост го четох до тук - "Имам камера на dahua от старото ми видеонаблюдение, искам да я свържа!!! Включ ... и пак греда" и въпреки, че не разбирам, това и аз мога да го коментирам. Вие правите ли разлика, между "различни видове камери" и "ВСИЧКИ видове камери". Явно не много. То след подобно изказване какво още да се коментира. А всеки може да се обади и да пита дали става, нали. За разлика от доста други сайтове за видеонаблюдение, които рових, този има доста информация и телефон в контактите.
Представям си в техническата част колко сте завъртели "убедително" отговорите - за непросветените.

Хайде стига толкова - дайте някакъв линк за Вашите услуги или продукти, които предлагате за да ги разгледаме и да се приключва.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, teo.ggps написа:

Както и очаквах, писахте за НВР, а не за камери. Не съм закупувал такава техника и не мога да проверя дали отговаря описанието на сайта.

Написано и за камерите - откровено подвеждане от страна на търговеца

преди 8 минути, teo.ggps написа:

Не съм закупувал такава техника и не мога да проверя дали отговаря описанието на сайта. Но Ви уверявам, че това което съм купувал е точно обяснено.

Не става дума, какво е обяснено, а дали описните характеристики отговарят на истината! Да не говорим,че ти нямаш никаква възможност да разбереш, дали това, което си купил отговаря на описаното в сайта

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Без намерение да обиждам някого, но явно ще привлека и виртуалните приятели на мега-мулти-експерта.

Много ми е странно Вие пък, от къде сте убеден, че това което съм закупил не отговаря на описанието в сайта. Един познат порови доста през софтуера за компютър на една от камерите и ме убеди, че цитирам го - "всичко е ОК".

Хайде сега и свръх спосбности си приписахте. Има ли тук внуци на Ванга?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, teo.ggps написа:

Един познат порови доста през софтуера за компютър на една от камерите и ме убеди, че цитирам го - "всичко е ОК".

Това е пълна глупост! Айде да ми кажеш кой е този "софтуер" и как чрез него твоя "специалист" видя точния модел на матрицата, например!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, teo.ggps написа:

Оставам с неприятното впечатление, че сте "в бизнеса" и се опитвате да "мачкате" де що има конкуренция. Е да, а ма така не се прави. Явно сте се вживял, че целият сват Ви чете коментарите и се опитвате да издоите и от пилетата в цяла птицеферма млякото.
Както и очаквах, писахте за НВР, а не за камери. Не съм закупувал такава техника и не мога да проверя дали отговаря описанието на сайта. Но Ви уверявам, че това което съм купувал е точно обяснено. Пак казвам, че инструкциите на български, които получих в комплекта, много ми помогнаха. По телефона също получих компетентни отговори на въпросите ми. Естествено е да взимат по-скъпо, примерно от Алиекспрес, за тези услуги. Предлагат и 2 години гаранция. Едва ли китайците дават толкова гаранция като си купите от тях, а и с транспортните разходи при връщане ....

Общо взето изказванията Ви са доста заядливи, явно сте конкуренция на сайта. Няма да се учудя в следващите постове, да си предложите услугите, почти за безпари, дето се вика.

Не се напрягайте с дълги статии, няма по-голям ефект от късите. А и едва ли някой ги чете. Последния Ви пост го четох до тук - "Имам камера на dahua от старото ми видеонаблюдение, искам да я свържа!!! Включ ... и пак греда" и въпреки, че не разбирам, това и аз мога да го коментирам. Вие правите ли разлика, между "различни видове камери" и "ВСИЧКИ видове камери". Явно не много. То след подобно изказване какво още да се коментира. А всеки може да се обади и да пита дали става, нали. За разлика от доста други сайтове за видеонаблюдение, които рових, този има доста информация и телефон в контактите.
Представям си в техническата част колко сте завъртели "убедително" отговорите - за непросветените.

Хайде стига толкова - дайте някакъв линк за Вашите услуги или продукти, които предлагате за да ги разгледаме и да се приключва.

Всъщност, иронията е, че съм корпоративен IT и се занимавам със сървъри, мрежи, услуги и т.н., видеонаблюденията са ми страст като странично занимание. :D С това искам да кажа, че изобщо не съм Ви конкуренция и никого не мачкам, за да го избутам от бранша. Просто съм инвестирал време и пари в себе си, в техника, чел съм, учил съм, пробвал съм, създавал съм, разработвал съм комерсиални решения, които и в момента работят ... просто се занимавам от жив интерес. По тази линия се запознах много интимно с китайските видеонаблюдения, като най-достъпни и най-масови на пазара. Но не си вадя хляба с това нещо, работя на съвсем друго ниво и в коренно различна сфера. Спете спокойно. Като казвам, че има проблем, то не е с цел да оплескам някого, ей тъй, а защото наистина има проблем. А въпросният сайт се опитва да изхрани някого, който демонстрира професионално ниво ... под нивото на един ... хобист, да се нарека така. Засрамете се! :D

Аз и камерата съм я подхванал, просто карах наред по описанието на въпросния комплект, посочен от автора на темата. Най-долу във въпросния ми пост съм я разгледал накратко. Мога и по-надълго, ако искате? Няма проблем, има какво да се желае и там. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 31.07.2022 г. в 17:29, Rammkopf написа:

За външно полагане, аз задължително пускам FTP Cat5e с UV-стабилизирана изолация, а ако ще носи и ток, избирам дебелина на жилата 23AWG.

От къде да купя 100 метра такъв кабел? В Екском предлагат минимум 305 метра.
Камера БГ имат вариант 100 метра:
https://camera-bg.com/kamera/lan-kabel-ftp-cat5e-cca-24-awg-za-internet-ethernet-10-100-1000-ekraniran/

Или да взема този от Екском и да ползвам само 1/3 от него: https://xcombg.com/lan/категория-5e/ftp-cat5e-24awg-cu-меден-сив което ще ми излезе 253 лв само за кабела.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, fashion_m написа:

https://camera-bg.com/kamera/lan-kabel-ftp-cat5e-cca-24-awg-za-internet-ethernet-10-100-1000-ekraniran/

Или да взема този от Екском и да ползвам само 1/3 от него: https://xcombg.com/lan/категория-5e/ftp-cat5e-24awg-cu-меден-сив

Стандартно, "кашона" е 1000 ft - около 305 метра. Вземаш си кашончето, имаш кримп клещите, 200 гр накрайници и толкова - все ще изшплзваш останалото за нещо по LAN мрежат си

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 2.08.2022 г. в 12:08, teo.ggps написа:

Работите ли за Камера-БГ, свързан ли сте по някакъв начин с тях? Или просто сте техен доволен клиент?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 8.08.2022 г. в 23:15, fashion_m написа:

Или да взема този от Екском и да ползвам само 1/3 от него: https://xcombg.com/lan/категория-5e/ftp-cat5e-24awg-cu-меден-сив което ще ми излезе 253 лв само за кабела.

Кабелът, който се продава в Екском, е висококачествен, с изцяло медни проводници. Този в Камера-БГ е евтино качество - алуминиев с медно покритие (CCA) - и съвсем не е най-читавото решение за PoE. Още повече, че е фабрично терминиран с RJ-45 и трудно ще се промуши през тесни отвори. Освен това, изолацията му не е от UV-стабилизирано PVC, а на такива кабели обвивката им нерядко започва да се рони на прах след няколко сезона, когато са изложени на слънце.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...