Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 минута, jhoro написа:

И що крадяхте тогава - като беше евтино?

Пп. Цената на електроенергията никога не е била под 1 стотинка!

Обърках нулите. Тока беше 1,4 стотинки. Успокоили се сега?

Сегашните кражби са за милиони, а тогава крадяха само кокошки...

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 4 минути, В. Велев написа:

Обърках нулите. Тока беше 1,4 стотинки. Успокоили се сега?

Сегашните кражби са за милиони, а тогава крадяха само кокошки...

Ето ти конкретика:

• от януари 1970 г. - дневна тарифа 2,2 ст, нощна – 1 ст.
  • от януари 1980 г. - дневна тарифа 3,2 ст., но нощната без промяна.
  • от октомври 1985 г. - дневна тарифа 4,5 ст, нощна 2 ст.

И тогава се е крадяло много, просто не се знаеше!

преди 27 минути, В. Велев написа:

При социализма цялата печалба от предприятията влизаше в държавната хазна, т.е. за народа.

"Всичко в името на човека, всичко за благото на човека". Другарко, да кажа ли и името на Човека?

преди 5 минути, jhoro написа:

И що крадяхте тогава

Един от най-големите парадокси на социализЪма - никъде не се продаваха свободно винкел и електроди, обаче беше пълно с остъклени тераси.

току-що, plamen.spam написа:

Един от най-големите парадокси на социализЪма - никъде не се продаваха свободно винкел и електроди, обаче беше пълно с остъклени тераси.

... които после - общинарите ги трошаха, с вишката - за да не влизат в жилищата!

преди 14 минути, jhoro написа:

Ето ти конкретика:

• от януари 1970 г. - дневна тарифа 2,2 ст, нощна – 1 ст.
  • от януари 1980 г. - дневна тарифа 3,2 ст., но нощната без промяна.
  • от октомври 1985 г. - дневна тарифа 4,5 ст, нощна 2 ст.

Като се съотнесат към актуалните заплати и покупателна способност, цените сега са много близки, даже и по-ниски.

преди 26 минути, В. Велев написа:

нафтата беше 26 стотинки

Коя година? И коя нафта?

1985 г.
Дизелово гориво транспортно (лв/л) от 0,40 става 0,60
Газьол                      (лв/л) от 0,24 става 0,32

Като се съотнесат към актуалните заплати и покупателна способност, дизелът излиза 5-6 лв/л, а газьолът 2.90 - 3.60 лв/л

преди 3 минути, plamen.spam написа:

Като се съотнесат към актуалните заплати и покупателна способност, цените сега са много близки, даже и по-ниски.

При положение, че минималната заплата е била - 1980 г. 100 лева, 1984 г. 110 лева, 1985 г. 120 лева, а сега е 1077 лева - даже е доста по-скъпо!

МРЗ е 10 пъти по-висока, но електроенергията не е 45 и 25 стотинки!

Тогава също нямаше пари - но пък и нямаше какво да се купува!

преди 10 минути, plamen.spam написа:

Вкарах и тези цени в онази Таблица

Статистика - полезна, но скучна! Или май беше обратното.

преди 3 часа, jhoro написа:

И на мен ми се струват малко.

Моят доход за 2023 година беше близо 30К лева, но съм едночленно домакинство! Даже ми хартиса една трета.

И туй не е много, явно си пестелив. 

преди 3 минути, Мечо Хубавеца написа:

И туй не е много, явно си пестелив. 

Когато си на възраст - стигаш до момент, когато някои неща вече ги имаш и нови не ти трябват! Няма наем, нови мебели и техника също, дрехи - чат-пат, основно консумативи.

преди 36 минути, jhoro написа:

При положение, че минималната заплата е била - 1980 г. 100 лева, 1984 г. 110 лева, 1985 г. 120 лева, а сега е 1077 лева - даже е доста по-скъпо!

МРЗ е 10 пъти по-висока, но електроенергията не е 45 и 25 стотинки!

Тогава също нямаше пари - но пък и нямаше какво да се купува!

Тогава МРЗ беше необлагаема, а сега не. Не е 45 ст днеевната, а и кой се отоплява със стари радиатори. Така е. Ама имай предвид, че са минали 40 г. Нормално е да живеем по-добре.   За останалото си прав. П.п. Капитализмът е нещо прекрасно, но не е за всеки. 

преди 7 минути, Мечо Хубавеца написа:

имай предвид, че са минали 40 г. Нормално е да живеем по-добре.

Създателите и поддръжниците на темата не мислят така 😁

преди 9 минути, Мечо Хубавеца написа:

Тогава МРЗ беше необлагаема, а сега не.

Вярвай си! Не беше „плосък данък“, но пак имаше удръжки!

току-що, jhoro написа:

Вярвай си! Не беше „плосък данък“, но пак имаше удръжки!

Живял съм по онова време. И да е имало е било нещо символично. Данък със сигурност нямаше. Имаше друга магария, като ергенски данък, след като навършиш 25 г..... П.п. За некадърниците си беше добър оня строй...

преди 17 минути, jhoro написа:

Когато си на възраст - стигаш до момент, когато някои неща вече ги имаш и нови не ти трябват! Няма наем, нови мебели и техника също, дрехи - чат-пат, основно консумативи.

Как така няма наем? :)Като си на възраст е нормално да получаваш наеми и ренти...Нормално е и ремонт да си направиш, да пътуваш...

преди 2 часа, plamen.spam написа:

Искаш всичко сдъвкано и смляно? Готованко!

Хайде и ти да се напънеш малко.
Ето ти няколко имена на фирми. С малко усилия, ще разбереш кой какво произвежда:

Shelly (вторият български еднорог), КЦМ, Аурубис, Либхер, Макском, БиЕй Глас, Астра Биоплант, Олива/Билдком, Агрополихим, Стомана-индъстри, АДМ, Промет стийл, Елаците - мед, БТЛ Индъстрийз Алкомет, Асарел-Медет, Неохим, Крос, Солвей соди, Теклас, АББ, Биовет, Монбат и много, много други.
Добави и оръжейните компании, за тях поне е ясно какво произвеждат...

Т.е. това което е наследено от соца? Верно ли това ми даваш за пример? 😆

преди 1 час, plamen.spam написа:

Верно? Примерно, апартамент как са си купували всички? А сега колко успяват да си купят?

преди 8 минути, communismatic написа:

Т.е. това което е наследено от соца? Верно ли това ми даваш за пример?

Shelly (вторият български еднорог), Либхер, Макском, БТЛ Индъстрийз са наследени от соц.-а??? Я се скрий и чети.
Във всички "наследени" са направени многомилионни инвестиции за модернизация и замяна на остарели технологии за производство.

преди 9 минути, communismatic написа:

Верно? Примерно, апартамент как са си купували всички? А сега колко успяват да си купят?

Смехурко, цитирал си поста ми за цените на електроенергията. Научи се да четеш с разбиране.

Едно време апартаментите стигаха ли за всички желаещи или се чакаше по 20 и кусур години?

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Я се скрий и чети.

Moйто момче, аз вече с Иван имах спор по него по тоя въпрос. Тия дето най-много плащат данъци са точно завещани от соца. По-добре ти се скрий, щото направо е срамно, човек на твоите години, да получава акъл от някакво пишлеме на 33 години. Баси неадекватните хора...

Смехурко, цитирал си поста ми за цените на електроенергията.

Мхм. А за другите неща по-евтино ли е? 

Едно време апартаментите стигаха ли за всички желаещи или се чакаше по 20 и кусур години?

Аз не знам от моят род някой да е чакал 20 и кусур години за апартамент. Ти ако си от семейство на клошари - там вече не знам. Сега колко семейства могат, да си позволят жилище? Човека с "желязна" логика?

преди 4 минути, plamen.spam написа:

Научи се да четеш с разбиране.

Това точно ти да го напишеш... 😆

на 24.05.2025 г. в 9:32, communismatic написа:

Ми, ако искаш да започнем с електропреносната мрежа, електроцентралите, пътната инфраструктура и язовирите? Те от кой са строени, извинявай? От монархистите сигурно? От "завещанието" - кой построи Соди Девня (Солвей Соди), Мелничен комбинат (ГудМилс България), Оловоцинковият комбинат (КЦМ), Стъкларския завод (Рубин), Металургичният завод (Стомана Перник), Медодобивният завод (Аурубис), Рудодобивният завод (Елаците), КТМ (Булмаркет), Дънди Прешъс, Агрополихим и т.н. Извинявай, забравих да добавя и "Нефтохим-а", и той пак е строен от "лошите" комунисти. Говоря за същият "Нефтохим", дето Иван Костов го даде на руснаците, понеже бачкал само с руски нефт.

Някой път си мисля, че тоя дето ти е на аватара, всъщност си самият ти.

Благодаря за вниманието...

преди 2 минути, communismatic написа:

Аз не знам

Вярно е. Много неща не само, че не ги знаеш, но и ги оспорваш, въпреки че хал хабер си нямаш за какво става въпрос...

преди 9 минути, plamen.spam написа:

Вярно е. Много неща не само, че не ги знаеш, но и ги оспорваш, въпреки че хал хабер си нямаш за какво става въпрос...

Извинявай, човека с "желязната" логика... Аз ти говоря с факти... Казвам ти сериозно, иди се метни от някой мост. Поне семейството ти ще се отърве от едно тежко бреме.

Цитат

Най-големите данъкоплатци по внесен корпоративен данък (2022):

MISSING: summary MISSING: current-rows.

1 АЕЦ Козлодуй ЕАД
2 Национална електрическа компания ЕАД
3 Аурубис България АД
4 Банка ДСК ЕАД
5 ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД
6 Елаците-Мед АД
7 Булгартрансгаз ЕАД
8 Амюзнет Интерактив ЕООД
9 Агрополихим АД
10 Дънди Прешъс Металс Челопеч ЕАД

Кофти, а? 😆

Късопаметнико, и собствените си постове ли не четеш? Хайде пак погледни какво си ме питал. Кои са най-големите данъкоплатци или:

преди 5 часа, communismatic написа:

питам те, какво произвежда нашата икономика? Конкретно...

Умишлено не съм споменал енергопроизводители, нефтопреработвателни предприятия, телекомуникационни предприятия, търговци, банки...

btw, Амюзнет Интерактив ЕООД от соц.-а ли е?

преди 49 минути, communismatic написа:

😆

След  средно 15 г. чакане на силно занижени цени.... Средно...Може да ти дадат след една година, но може и никога... Да ти "дадат"... Не ти ли се струва ненормално някой нещо да ти дава? Не е ли справедливо който изкарва кинти да си купи на пазарни цени, а който няма да живее на квартира?  То и сега общините ги правят тия неща. Продават на нереално ниски цени общински жилища на наемателите... Ама не е масово както по онова време...

преди 6 минути, plamen.spam написа:

Късопаметнико, и собствените си постове ли не четеш?

Да, пак е хубаво да се научиш, да четеш с разбиране. Щото това си беше реторичен въпрос. Абсолютно нищо не произвеждаме. НИЩО! Даже в същата "дискусия" с Иван му дадох статистика, от която личи, че близо 70% от икономиката ни е свързана с "услуги". От тия дето плащат най-много данъци, почти всички са завещание от "лошият" соц.

А "Амюзнет Интерактив" ЕООД е единственото. Хубаво е, че поне го спомена, колкото там да обършеш о*раното...

преди 6 минути, plamen.spam написа:

Умишлено не съм споменал енергопроизводители, нефтопреработвателни предприятия, телекомуникационни предприятия, търговци, банки...

Енергопроизводители? Ми, те и те са от соца. Нефтопреработвателни предприятия? Имаш предвид "Нефтохим" ли? 

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

Не е ли справедливо който изкарва кинти да си купи на пазарни цени, а който няма да живее на квартира?

Много ми е интересно колко души у нас биха си позволили, да си купят тристаен апартамент без заробващ кредит? Дай някакъв процент?

преди 2 минути, communismatic написа:

Да, пак е хубаво да се научиш, да четеш с разбиране. Щото това си беше реторичен въпрос. Абсолютно нищо не произвеждаме. НИЩО! Даже в същата "дискусия" с Иван му дадох статистика, от която личи, че близо 70% от икономиката ни е свързана с "услуги". От тия дето плащат най-много данъци, почти всички са завещание от "лошият" соц.

А "Амюзнет Интерактив" ЕООД е единственото. Хубаво е, че поне го спомена, колкото там да обършеш о*раното...

Енергопроизводители? Ми, те и те са от соца. Нефтопреработвателни предприятия? Имаш предвид "Нефтохим" ли? 

Много ми е интересно колко души у нас биха си позволили, да си купят тристаен апартамент без заробващ кредит? Дай някакъв процент?

Не мога да дам процент, макар че съм в него.... Защо да е заробващ този кредит? Тези които изкарват кинти си го плащат без проблеми....Тези, които не се зорят. Така е в живота... Зорят се първите години, после инфлацията "намалява" вноските... П.п. За построеното през соца си прав. Колкото и да не ми харесва този строй, такива са фактите.

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

Тези които изкарват кинти си го плащат без проблеми.

Плащаш 20-30 години за един апартамент, който най-вероятно е строен от времето на социализма и когато си го изплатил... най-вероятно вече ще трябва да се пенсионираш.  Това не е ли "заробване"? Аз лично... в момента имам 3 апартамента на мое име. Давам два от тях под наем. За нито един от тях не съм дал и една стотинка, просто съм от богато семейство. Отделно от това, семейството ми има няколко апартамента в Банско, вила имаме и на морето... Който се е родил с късмет... 

преди 11 минути, communismatic написа:

Абсолютно нищо не произвеждаме. НИЩО!

Смехурко, не те знам в кое село ти е бургерджийницата, но мога да ти дам за пример района на Пловдив. За последните десетина години тук се направиха стотици милиони инвестиции. В индустриалните зони се появиха десетки нови производствени предприятия и още много се възстановиха, Новите "пришълци" работници може и да са стигнали стотина хиляди.
Бачка се яко и се произвежда яко. А каквото се построи като жилища, веднага се продава.

преди 1 минута, communismatic написа:

Аз лично... в момента имам 3 апартамента на мое име. Давам два от тях под наем. За нито един от тях не съм дал и една стотинка, просто съм от богато семейство. Отделно от това, семейството ми има няколко апартамента в Банско, вила имаме и на морето... Който се е родил с късмет...

Ми така си го кажи: "Аз лично нищо не съм постигнал..."

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 3

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.