Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

image.thumb.png.f295aad84770db8264a3073a2ed2a94a.png

May be an image of text

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 час, В. Велев написа:

image.thumb.png.f295aad84770db8264a3073a2ed2a94a.png

С тези порцеланови чинии и глинени кани на нивата - много режисирано изглежда!

преди 1 час, В. Велев написа:

May be an image of text

Ако помниш това ...

1453075509_7.jpg

преди 13 часа, Мечо Хубавеца написа:

В Северна Македония да не би да ги няма тия благинки? Или и те ни надминаха по население и доходи? 

До сега не съм чул някой техен телеком та да проверя дали ги имат тези оптики там ;) 

преди 11 часа, Муца написа:

Той вече е на поне 100 години, с твоето пожелание може и да иляди.

На 95 г. е....Аз и на сина му се надам....  Нека дават тези добри хора, щом могат....Само не зная по коя сметка ми ги превеждат...

преди 32 минути, adersa написа:

До сега не съм чул някой техен телеком та да проверя дали ги имат тези оптики там ;) 

Айде провери...

преди 8 часа, Т.Христов написа:

da

Остава да ме информираш по коя сметка ми превежда парите....

Въпросът ми е как без да ги пипам тия кинти от Шорош, живея 20 пъти по-добре от тогава? Обясни ми?    Майка ми беше ендокринолог и взимаше 315 лв основна заплата през 1987 г. . До преди осем години когато работеше,  не падаше под пет хиляди лева през 2017 година. Що така? Може би за 30 г. производителността на труда е нараснала десет пъти?  

преди 3 часа, Мечо Хубавеца написа:

ДМайка ми беше ендокринолог и взимаше 315 лв основна заплата през 1987 г. . До преди осем години когато работеше,  не падаше под пет хиляди лева през 2017 година. Що така? Може би за 30 г. производителността на труда е нараснала десет пъти?  

Не можеш така да смяташ нещата. До колкото си спомням, моята първа заплата през 1994-та беше 12 500лв. + 3000лв за храна. Как това се връзва с производителността на труда през комунизма?  

преди 12 минути, ivottoshev написа:

Не можеш така да смяташ нещата. До колкото си спомням, моята първа заплата през 1994-та беше 12 500лв. + 3000лв за храна. Как това се връзва с производителността на труда през комунизма?  

През 1999 г имаше деноминация на лева. Минималната заплата стана 68 лева. Кога е по-добре 315 лв осовна през соца или около 5000 лева нетни през 2017 година? Пресметни сам. 

преди 6 минути, Мечо Хубавеца написа:

През 1999 г имаше деноминация на лева. Минималната заплата стана 68 лева. Кога е по-добре 315 лв осовна през соца или около 5000 лева нетни през 2017 година? Пресметни сам. 

Няма как да ги пресметна. Сравнението е като ябълки с круши. За да е коректно, най-малкото което трябва да знам е  колко взима сега един начинаещ ендокринолог (какъвто е била майка ти тогава), освен това има още куп икономически фактори които са съвсем различни тогава и сега 

преди 1 час, ivottoshev написа:

Леле, аз си мислех, че с "набор" си говоря, а то и той виждал соц само в мокри сънища.

преди 43 минути, ivottoshev написа:

Няма как да ги пресметна. Сравнението е като ябълки с круши. За да е коректно, най-малкото което трябва да знам е  колко взима сега един начинаещ ендокринолог (какъвто е била майка ти тогава), освен това има още куп икономически фактори които са съвсем различни тогава и сега 

Майка ми е 1940 г. родена, т.е. през 1987 г. не е била начинаещ ендокринолог. През 2017 г., ако беше по-млада, щеше да изкарва повече. Пенсията, която е получавала през 2017 г. не я смятам.   Сега ендокринолог във 
Варна не пада под 10 000 лева. Кардиолозите със стаж взимат още повече. 

преди 6 минути, Мечо Хубавеца написа:

Сега ендокринолог във 
Варна не пада под 10 000 лева. Кардиолозите със стаж взимат още повече. 

Взимат, ако има кой да им дава!

преди 26 минути, parmobil написа:

Леле, аз си мислех, че с "набор" си говоря, а то и той виждал соц само в мокри сънища.

Вади калкулаторчето :)

преди 11 минути, ivottoshev написа:

Вади калкулаторчето :)

Може калкулатора "да го излъже"!

преди 38 минути, parmobil написа:

Леле, аз си мислех, че с "набор" си говоря

Ти си мисли каквото искаш, но не се подвеждай от думите 

преди 1 час, ivottoshev написа:

... моята първа заплата през 1994-та беше ...

Защото моята първа заплата- като нает - беше 2008 година!

преди 18 минути, Мечо Хубавеца написа:

Майка ми е 1940 г. родена, т.е. през 1987 г. не е била начинаещ ендокринолог.

Ми що тогава в предишният си пост цитира именно 1987-ма? Мислех че тогава е започвала работа. Или може би сега като се усети че опорката ти пропада, реши да доизкусуриш ситуацията :cool:

преди 23 минути, Мечо Хубавеца написа:

Сега ендокринолог във 
Варна не пада под 10 000 лева.

Мдаааа, завършващите ендокринолози гледат да заминат за Немция и да започнат на 3000€, а във Варна немало да паднат под 10000лв. Тц,тц,тц, какви балъчéта значи. Да се бъхтят по чужбината за двойно по-малко кинти, вместо да идат до Варна :speak:

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Да се бъхтят по чужбината за двойно по-малко кинти, вместо да идат до Варна :speak:

Обаче трябва да минат през Шумен - нали 'Варна - пристанище на Шумен"! Там е Пумата!!!

преди 2 минути, jhoro написа:

Може калкулатора "да го излъже"!

Ти си мисли каквото искаш, но не се подвеждай от думите 

Защото моята първа заплата- като нает - беше 2008 година!

Аз съм сигурен, че момчето е било малолетно или непълнолетно преди "перестройката", но раздава мнения как е било.

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Ми що тогава в предишният си пост цитира именно 1987-ма? Мислех че тогава е започвала работа. Или може би сега като се усети че опорката ти пропада, реши да доизкусуриш ситуацията :cool:

Мдаааа, завършващите ендокринолози гледат да заминат за Немция и да започнат на 3000€, а във Варна немало да паднат под 10000лв. Тц,тц,тц, какви балъчéта значи. Да се бъхтят по чужбината за двойно по-малко кинти, вместо да идат до Варна :speak:

Няма такава заплата в Германия за ендокринолог освен ако не е стажант и то нетни пари. 

Д-р Оля Сарджева под 20 000 лева не пада на месец и за нея се чака с месеци....Е, тя е най-известната, всички не може да са като нея....

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

Оказва се, че има. Хората като се разболеят, плащат. Здравна каса също.

Всеки плаща - но дали стигат до ендокринолога?

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

.Д-р Оля Сарджева под 20 000 лева не пада на месец и за нея се чака с месеци....Е, тя е най-известната, всички не може да са като нея....

Оставила да покажеш и Декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ ...

преди 11 минути, ivottoshev написа:

:speak:

Щото тогава се сещам, че ми е казвала колко й е била заплатата. Елементарно Уотсън!

П.П. Малко над 4000 лв е взимала нетно през 2017 г. Малко поизлъгах, признавам, но тя тогава беше пенсионер и на години. 

преди 5 минути, jhoro написа:

Всеки плаща - но дали стигат до ендокринолога?

Оставила да покажеш и Декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ ...

Стигат, стигат, къде повече, къде по-малко...

Затова трябва да й стана любовник, а аз съм верен на жена си, пък и е на години. Надявам се, че ще ме разбереш... И защо по ЗДДФЛ? 

преди 7 минути, Мечо Хубавеца написа:

И защо по ЗДДФЛ? 

Защото едва ли е само от трудови правоотношения!

Алтернативно- справка от НОИ, за осигурителен доход 

на 20.06.2025 г. в 12:36, communismatic написа:

Някой да вземе, да обясни на това форумно недоразумение, че няма никаква разлика, дали взимаш 1,50 лева или 4,50 лева, защото това не е никаква заплата, а символична сума, с която войникът да си купи вестник, сапун, цигари и прочее... В смисъл... спора ни тръгна от евтината манипулация на костовиста, че войниците блъскали за 1,50 лева. Това както вече разбрахме е лъжа...

Не бях се връщал назад, но сега попрочетох твоите полюции. Още ли твърдиш, че срочнослужещите (наборната армия, защото друга нямаше) не са били на заплата 1.50 лв.?

преди 3 минути, parmobil написа:

Не бях се връщал назад, но сега попрочетох твоите полюции. Още ли твърдиш, че срочнослужещите (наборната армия, защото друга нямаше) не са били на заплата 1.50 лв.?

Извинявай, що реши, да се върнеш тъкмо на тоя въпрос, а не на стотината други на които ти не отговори, при положение, че те питах над 20 пъти? Много интересно... 

преди 43 минути, parmobil написа:

Аз съм сигурен, че момчето е било малолетно или непълнолетно преди "перестройката", но раздава мнения как е било.

Браво на калкулаторчето, добре работи. Само че "малолетно или непълнолетно" не означава "сляпо" и "глухо", нито пък означава "виждал соц само в мокри сънища"

пп: още една задачка за калкулаторчето: Наскоро се проведе най-големият турнир по BeerPong у нас в последните години. Той беше организиран в моя чест, по случай петдесетата ми годишнина :linedance:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 4

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.