Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 4 минути, communismatic написа:

Извинявай, ама точно ти да твърдиш, че някой бил "функционално неграмотен" е такава смехория, че няма накъде... Ти освен да пляскаш глупостите си от някой сайт като "Дневник" друго не можеш... Ти нямаш капацитет дори да защитиш тезата си.

Написа "умното" момче, което само въпроси задава, защото не е способен да отговори, дори на елементарно питане от опонента. Но иначе се опитва да бъде смел и подмята: "Да влезем в дискусия"...и от там нататък само талаш....

При теб е същия умствен дефицит, като при М.Николофф и други бездарни соцносталгици и русороби. И за тяхно сведение да напомня, че много повече българи са порусначени, отколкото бяха потурчени!!!

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 5 минути, БаалБек написа:

Написа "умното" момче, което само въпроси задава, защото не е способен да отговори, дори на елементарно питане от опонента. Но иначе се опитва да бъде смел и подмята: "Да влезем в дискусия"...и от там нататък само талаш....

Верно? Зададох ти въпрос "Как Костов няма вина за приватизацията при положение, че е министър-председател на България в оня период?" Отговор още не съм получил, явно няма и да получа. Да влезем в дискусия, ако искаш? Ама пак ще ревеш...

преди 9 минути, БаалБек написа:

При теб е същия умствен дефицит, като при М.Николофф и други бездарни соцносталгици и русороби. И за тяхно сведение да напомня, че много повече българи са порусначени, отколкото бяха потурчени!!!

Мхм, ти и по история си толкова силна... Чак акъл дава. 

преди 17 минути, communismatic написа:

Извинявай, ама ако имаш поне мъничко мъжество в себе си, просто ще замълчиш, понеже за пореден път беше наврян в... Наистина не вдявам, толкова омраза ли таиш в себе си, че да вярваш на всякакви смехории относно онзи режим, само и само да се натъкмят с фантасмагориите ти?!

Драги ми Смехурко. Аз съм живял в онзи строй и помня всичко много добре, за разлика от теб, разчитащ само на съчинения по преживяно и усетено, както и на непогрешимата си логика, естествено.

Кажи сега, колко е бил брутният външен дълг на НРБ в края на 1989 г. и откога се знае, че е толкова?

преди 4 минути, communismatic написа:

Да влезем в дискусия, ако искаш?

Каква дискусия с теб, като си със същите умствени способности на М.Николов

Ти по времето на правешкото *айно бил си крепостник? Негова собственост?

Защото М.Николофф открито си признава, че е бил крепостник.

Ето доказателството:

преди 1 час, M.Николов написа:

Какъв е този недържавен персонал?

:newspaper:

Функционално неграмотни сте. ФАКТ неоспорим....

току-що, plamen.spam написа:

Аз съм живял в онзи строй и помня всичко много добре, за разлика от теб, разчитащ само на съчинения по преживяно и усетено, както и на непогрешимата си логика, естествено.

Да, де. Личи си... Оказва се, че аз дето не съм живял в него, съм по-наясно...

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Кажи сега, колко е бил брутният външен дълг на НРБ в края на 1989 г. и откога се знае, че е толкова?

Вече съм ти писал. За разлика от теб, аз си държа на думата... Към 10-ти ноември 1989-а брутният външен дълг е бил 8,9 милиарда долара, а нетният между 4,4 и 4,5. В "За историята свободно" беше шефа на БНБ в ония години, та тогава изкара документи. За огромно съжаление обаче... клиповете от YouTube са изтрити. Нямам идея защо... Все тая, де. 

преди 3 минути, БаалБек написа:

Каква дискусия с теб, като си със същите умствени способности на М.Николов

Ми не знам, дали си наясно, ама 90% от форума те смятат за бавноразвиваща...

Какъв е този недържавен персонал?

Който не е собственост на Държавата, въпреки, че соц. държавниците и партийните ръководители гледаха на него като такъв.

Сети ли се за какво става въпрос?

преди 17 минути, communismatic написа:

Ми не знам, дали си наясно, ама 90% от форума те смятат за бавноразвиваща...

90% от форума сте комуняги, дефакто, бавноразвити. 

536269507_756074270340674_5231404224032582069_n.jpg

"Държавата дължи на държавните предприятия пари за поръчаното и произведеното"- тоест държавата дължи на себе си.:D

Сега му казват бюджетен дефицит.

Само за тази година имаме 18 млрд.лв бюджетен дефицит!

Бюджетният дефицит е само в рамките на годината, като се компенсира с кредитни механизми - нов външен или емитиран вътрешен дълг, т.е. преобразува се в официален дълг.

Това, за което говори Коларов, е мааалко по-различно. Официален дефицит и дълг няма, обаче има натрупване. Всичко е скрито покрито, докато не стига до м. март 1989 г. когато за част от вътрешния дълг е подписано споразумение между МИП и БНБ:
По настояване на БНБ през 1989 г. бе подписано споразумение между МИП u БНБ, утвърдено от председателя на Министерския съвет, за връщането на натрупаните задължения на бюджета към банките за 50 години при 2,5 на сто лихва, считано от 1990 година.
Общият размер на основните кредити в материалната сфера - кредитите за оборотни средства u кредитите за капитални вложения, в края на 1988 г. е 36 344 млн. лева u в сравнение с края на 1987 г. (34 885 млн.леВа) нарасна с 1 459 млн.леВа.

Това е от официален отчет на БНБ.

Само да вметна нещо, понеже не желая, да бъда неразбран. Аз абсолютно никога не съм твърдял, че социалистическата система е била перфектна, нямало е грешки, всичко е било шест плюс и прочее. Казвам, че това е една система, в която страната ни е вървяла напред, индустриализирала се е, образовала се е, постигнала е огромни успехи в спорта, в културата, дори в космонавтиката. Извинявайте, ама до началото на 70-те години ние ставаме първата държава на Балканите, която е с атомна електроцентрала. СОМАТ във всичките си стадии на развитие е била най-голямата транспортна компания в Европа. Съвсем друг е въпроса, че самата система (като система говоря) е била напълно обречена, не за друго, а защото в човешката природа е, ако има възможност, да открадне. Това е и причината, според мен, държавата да трупа подобни задължения след средата на 80-те години. Другата причина, вече я изтъкнах. Грандоманските проекти като завода за тежко машиностроене в Радомир, там... ако не ме лъже паметта са загробени към 8 милиарда долара, при това по официални данни.
В момента... ние буквално изчезваме като нация. И не само етнически, ние направо и културно изчезваме. Имаме едно-две поколения, което е напълно функционално неграмотно. Образованието ни е в тотален колапс. Селското стопанство... боклуците от СДС му е*аха мамата. Разпродадоха построените заводи от социализма за жълти стотинки, някои от които даже и ги нарязаха за скрап. За какъв просперитет под крилото на демократите говорите, при положение, че в момента дори не могат, да поддържат построеното от оня строй. Не случайно лятото сума ти хора са без вода, а зимата без електричество. Но най-показателен пример за това какви ла*нари ни управляват е влизането ни в еврозоната. Това за мен беше черешката на тортата. Приема се еврото в държава, където населението е крайно негативно настроено към него. Никой даже не иска и да пита българският народ, просто ни го поднесоха насила. Естествено причината не е, че ще влязат мощни инвестиции тук, а че ще падне валутният борд и ще се теглят още и още заеми, а така и още и още за крадене. Това е положението... Всеки да се спасява от тук, както може.

преди 1 час, communismatic написа:

Към 10-ти ноември 1989-а брутният външен дълг е бил 8,9 милиарда долара, а нетният между 4,4 и 4,5. В "За историята свободно" беше шефа на БНБ в ония години, та тогава изкара документи. За огромно съжаление обаче... клиповете от YouTube са изтрити. Нямам идея защо... Все тая, де.

Не е все тая, защото бъркаш с някой и друг милЯрд. Аз за разлика от теб, не разчитам на спомени и съчинения по преживяно.
Във въпросния отчет на БНБ, който споменах в последния ми пост ясно пише, че още в края на 1988 г. брутният външен дълг е надхвърлял 9 млрд.щ.д. (9,1257), а през следващата година нараства още:

image.png

И също да вметна нещо, понеже не желая, да бъда неразбран и обвинен в национален нихилизъм
Далеч по-склонен съм да приема цялостната експертиза на специализирана международна одиторска организация, отколкото отчетите на държавни структури, работещи "на парче".
Само фактите, че официално се работи с няколко валутни курса, че има скрита и засекретена информация, че не знаеш в кой момент ще се появи нещо допълнително, са достатъчни да предизвикат съмнения.

Ето официалният отчет на БНБ и за 1989 г.
Според него брутният външен дълг в края на 1989 г. е 10,6569 млрд.щ.д.:

image.png

На какво да вярвам, на спомени или на документи?

15 години по-късно (през 2004-а) числото е същото - 10,657

преди 3 часа, plamen.spam написа:

Който не е собственост на Държавата, въпреки, че соц. държавниците и партийните ръководители гледаха на него като такъв.

Сети ли се за какво става въпрос?

От това заявление би следвало че е имало и персонал собственост на държавата!

Да не си се объркал малко?:D

Предприятията бяха собственост на държавата, не персонала!

преди 1 минута, M.Николов написа:

От това заявление би следвало че е имало и персонал собственост на държавата!

Да не си се объркал малко?:D

Предприятията бяха собственост на държавата, не персонала!

Тц, не бъркам. Имаше едни хора, които си бяха държавна собственост. Даже и абревиатура си имаха - ДС.

🤦‍♂️

"Доброволните" сътрудници на ДС са си Държавна Собственост.
Правят каквото им се каже, без право на собствена воля, освен ходенето до тоалетна... може би.
Докато не избягат в прогнилия Запад.  

Е, явно съм сбъркал в преценката си за теб.

Една табличка за размисли.

image.png.ffaf507b55fd61de1b2419f78ed315e6.png

Както се вижда от данните от 1979 до 1984г дори имаме положително салдо.

преди 29 минути, M.Николов написа:

Е, явно съм сбъркал в преценката си за теб.

Почти се просълзих... от смях 😂

преди 29 минути, M.Николов написа:

Една табличка за размисли.

Както се вижда от данните от 1979 до 1984г дори имаме положително салдо.

Замислих се, защо от общо 14 години, само в 4 има планирано положително салдо, в 2 е планирано близко до нулата, а в 8 е планирано отрицателно салдо? При положение, че тук влиза и търговията със страни от СИВ.

Замислих се, защо в последните три години има "преизпълнение" на отрицателния план, съответно 1,48 пъти, 1,96 пъти и 2,66 пъти?

преди 5 минути, M.Николов написа:

от 79 до 84 са 5 години!

50 млн. планирано положително салдо при 2-милиарден оборот си е колкото да не е без хич, на фона на останалите числа.

преди 3 минути, M.Николов написа:

фактите са си факти 5!

Направо ги пиши 6 🤦‍♂️

Написал съм "близко до нулата"
Сложи 2000 и 50 на една и съща графика и ми кажи колко далеч от нулата е 50

преди 4 часа, plamen.spam написа:

Не е все тая, защото бъркаш с някой и друг милЯрд

Брато, казвам ти сериозно, потърси помощ... Това направо прилича на болестно състояние. Ти до преди няколко часа, даже нямаше хабер статистиката откъде е набирана, абсолютно избирателно цитираше данни от тук-от там, само и само да може, да се нагоди каквото там твърдиш. Сега мина-не мина малко време и пак почна, да въртиш отново същата мантра. Ти даже нямаш хабер, откъде са черпили данните, кво ми се правиш на големият разбирач...

Баси форума... 😆

преди 39 минути, communismatic написа:

Брато, казвам ти сериозно, потърси помощ... Това направо прилича на болестно състояние. Ти до преди няколко часа, даже нямаше хабер статистиката откъде е набирана, абсолютно избирателно цитираше данни от тук-от там, само и само да може, да се нагоди каквото там твърдиш. Сега мина-не мина малко време и пак почна, да въртиш отново същата мантра. Ти даже нямаш хабер, откъде са черпили данните, кво ми се правиш на големият разбирач...

Баси форума... 😆

А ти защо не потърсиш помощ, от някого? Ясно е, че сам няма да си счупишш кухата червена кратуна.

преди 14 часа, communismatic написа:

Да, де. Личи си... Оказва се, че аз дето не съм живял в него, съм по-наясно...

Със слушане на истории и четене на комуняги. Така да бъде.

преди 11 минути, BANKATA написа:

Със слушане на истории и четене на комуняги.

Добре, обясни ми, защо по време на великият просперитет под крилото на демократите хората стоят без вода в днешно време? Какво е пак оправданието? Някой им пречи? Комунистите, предполагам?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.