Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 час, communismatic написа:

Добре, обясни ми, защо по време на великият просперитет под крилото на демократите хората стоят без вода в днешно време? Какво е пак оправданието? Някой им пречи? Комунистите, предполагам?

Кратуно червена, понеже преди на всички им промиваха мозъкО и подобни новини се криеха затова сега стоят хора без вода, а преди "не".

Друг тъп въпрос?

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 10 часа, communismatic написа:

Брато, казвам ти сериозно, потърси помощ... Това направо прилича на болестно състояние. Ти до преди няколко часа, даже нямаше хабер статистиката откъде е набирана, абсолютно избирателно цитираше данни от тук-от там, само и само да може, да се нагоди каквото там твърдиш. Сега мина-не мина малко време и пак почна, да въртиш отново същата мантра. Ти даже нямаш хабер, откъде са черпили данните, кво ми се правиш на големият разбирач...

Баси форума... 😆

ЧУДОВИЩЕН ПОСТ!!!

СПИРАЩИ ДЪХА АРГУМЕНТИ!!!

Още не си излязъл от предишната дискусия и вече влизаш в тази.

Затапи всички, най-вече себе си.

Happy Cracking Up GIF

преди 9 минути, BANKATA написа:

Друг тъп въпрос?

Т.е. И преди е имало такъв проблем. Мхм, ок... 

преди 5 минути, communismatic написа:

Т.е. И преди е имало такъв проблем. Мхм, ок... 

В червените тъпи книги не са ли писали?

Те там доста неща не пишеха за да им се връзват калитковците.

Между другото, що не отговари на въпроса за махналите се от България след 1999 г.? Нещо пак запецна... Поне задай някой тъп въпрос, колкото да си в "дискусията". Загубил си форма... 

преди 5 минути, communismatic написа:

Между другото, що не отговари на въпроса за махналите се от България след 1999 г.? Нещо пак запецна... Поне задай някой тъп въпрос, колкото да си в "дискусията". Загубил си форма... 

Между другото ще спреш ли да задаваш въпроси и да започнеш да отговаряш на такова.

преди 1 час, BANKATA написа:

Между другото ще спреш ли да задаваш въпроси и да започнеш да отговаряш на такова.

На кой въпрос не съм отговорил? Конкретно? 

Кратуно червена, понеже преди на всички им промиваха мозъкО и подобни новини се криеха затова сега стоят хора без вода, а преди "не".

Друг тъп въпрос?

Кой е стоял без вода? Няма такова нещо в НРБ. Народна Република България.

Сега, по време на демократизъма, стоят без вода десетилетия. Повечето селища в територия и резерват България няма канализация за племето, което обитава там. Вождовете явно така са решили.  Без вода и без канализация.

Вода има, но се отклонява. Плащат си хората и стоят без вода. Това само в резерват България. Те са заети да се убиват един друг.

преди 12 часа, communismatic написа:

Брато, казвам ти сериозно, потърси помощ... Това направо прилича на болестно състояние. Ти до преди няколко часа, даже нямаше хабер статистиката откъде е набирана, абсолютно избирателно цитираше данни от тук-от там, само и само да може, да се нагоди каквото там твърдиш. Сега мина-не мина малко време и пак почна, да въртиш отново същата мантра. Ти даже нямаш хабер, откъде са черпили данните, кво ми се правиш на големият разбирач...

Баси форума... 😆

Пак ли докара официалните данни срещу себе си?

на 13.05.2025 г. в 5:14, communismatic написа:

Малко... деазнам... не ми се връзва, да ти кажа. Или вие лъжете, или лъже официалната статистика. Ама що си мисля, че няма да е официалната статистика, а ще лъжете вие?

току-що, plamen.spam написа:

Пак ли докара официалните данни срещу себе си?

Ония, дето са от един източник, а другите са от съвсем друг? Тях ли визираш? 

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Данните официални ли са?

Крайното число за Брутния външен дълг едно и също ли е?

И що трябва да гледаме брутен дълг, а не нетен!? Ти изобщо имаш ли понятие от икономика!? Имаш да взимаш от другите държави 10 милиарда и да нямаш, да взимаш нищо. Същото ли е!? Не знам, дали осъзнаваш, че предизвикваш смях и съжаление с абсолютно всеки твой пост. Ти не знаеш елементарни неща, тръгнал да нищи икономически растеж и дългове. Боже опази от такива специалисти като теб... 

преди 1 час, АСПЕКТ написа:

Кой е стоял без вода? Няма такова нещо в НРБ. Народна Република България.

Сега, по време на демократизъма, стоят без вода десетилетия. Повечето селища в територия и резерват България няма канализация за племето, което обитава там. Вождовете явно така са решили.  Без вода и без канализация.

Вода има, но се отклонява. Плащат си хората и стоят без вода. Това само в резерват България. Те са заети да се убиват един друг.

Разбира се че нямаше. И проблеми снрока нямаше, и с парите нямаше. Абе от нямане проблеми фалира.

преди 51 минути, communismatic написа:

И що трябва да гледаме брутен дълг, а не нетен!? Ти изобщо имаш ли понятие от икономика!? Имаш да взимаш от другите държави 10 милиарда и да нямаш, да взимаш нищо. Същото ли е!? Не знам, дали осъзнаваш, че предизвикваш смях и съжаление с абсолютно всеки твой пост. Ти не знаеш елементарни неща, тръгнал да нищи икономически растеж и дългове. Боже опази от такива специалисти като теб... 

Видяхте колко понятие имаш ти от икономика.

Направо ти блика от ушите.

Три дни не може да схване как енергото може да връща пари при отрицателна цена.

преди 1 час, communismatic написа:

Смехурко, що не потърсиш, какво се е случило с либийския дълг? Като имахме да вземаме, накрая колко взехме?

Дългът ни е предимно към кредитни институции, а не към държави, а там опрощаване няма...

И за Ирак потърси. Че там най-накрая май се споразумяхме за 360 млн. от малко под 2 млрд. дълг с лихви.

Това, което имаш да вземаш на държавно ниво, може и да не се случи. Затова се гледат задълженията.

ПП
от Ирак: Страната ни ще получи еднократно 360 милиона долара и ще зачеркне останалите пари.

ППП
от Афганистан: дългът на Афганистан ще бъде облекчен в размер на 83,8%, което се равнява на 42,425 млн. щ.д. и се третира като помощ за развитие.

преди 22 минути, BANKATA написа:

Разбира се че нямаше. И проблеми снрока нямаше, и с парите нямаше. Абе от нямане проблеми фалира.

Видяхте колко понятие имаш ти от икономика.

Направо ти блика от ушите.

Нищо не е фалирало, предателят Горбачов взе парите и развали всичко.

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Нищо не е фалирало, предателят Горбачов взе парите и развали всичко.

Горбачов отказа да издържа "просперищият" социализъм и това ви е най-гоялмата мъка.

Това където Горбачов го направи трябваше да стане още при Хрушчов

Доколкото си спомням, аз ти обяснявах на теб, след което рязко спря, да пишеш... ама карай. То, какви ли глупости не съм чел от теб. Той на мен обяснявал. Съвсем сериозно ми даде за пример приравнителните сметки от "Топлофикация"... Същото било... 😆

преди 1 час, plamen.spam написа:

Смехурко, що не потърсиш, какво се е случило с либийския дълг? Като имахме да вземаме, накрая колко взехме?

Т.е. комунистите са виновни, че нашите дупедавци са им опростили дълга!?!?!?! Правилно ли чета!?!?!? 😆😆😆😆😆😆😆😆😆

преди 1 минута, communismatic написа:

Доколкото си спомням, аз ти обяснявах на теб, след което рязко спря, да пишеш... ама карай. То, какви ли глупости не съм чел от теб. Той на мен обяснявал. Съвсем сериозно ми даде за пример приравнителните сметки от "Топлофикация"... Същото било... 😆

Ти си един от малкото хора при който четенето вместо да ти е помогнало те е увредило.

преди 15 минути, communismatic написа:

Т.е. комунистите са виновни, че нашите дупедавци са им опростили дълга!?!?!?! Правилно ли чета!?!?!? 😆😆😆😆😆😆😆😆😆

По-скоро са виновни, че най-вече под натиск от изток, са отпускали негарантирани дългове. А след това не са ги управлявали както трябва.
Кредитите са били под няколко форми - държавни,  от името на държавни фирми, чрез търговски банки. Обвързани са с политическата обстановка и "международното положение".
И да попитам, защо е допуснато, дължимите лихви да стигнат до толкова големи нива?

А бе, що на критиците ви се губят цели периоди?
Съзнателно ли пропускаш факта, че след 10-ти ноември, правителството се сменя чак на 8 февруари 1990 г. Управляват пак комунисти, начело не с кой да е, а с Андрей Луканов, същият, който създаде въпросните търговски банки и освен това станал нарицателен с "доктрината Луканов" - механизъм за превръщането на политическата власт на комунистите и ДС в икономическа. И тези правителства (Луканов1 и Луканов2) са почти до края на 1990 г. Това са 13,5 месеца време в "мътна вода".

Ето ти описание на типичен механизъм как "изчезва" дълг, благодарение на "отговорни лица":

Цитат

От мои лични наблюдения по време на работата ми в “Балканкаримпекс” преди 1989 г. си спомням, че тогава реално от износ на кари се инкасираха максимум около 50 млн. долара годишно. При това “Балканкар” беше най-големият производител на електро- и мотокари в света с 50 000 души персонал, гордостта на българската икономика. С тези валутни приходи дори не можеше да се покрият разходите за внос на комплектация. В същото време обаче години наред се отчиташе т. нар. “физически износ” за около 100 млн. долара годишно. Т. е. физически изнесената, но не платена продукция само от системата на “Балканкар” след 1984 г. беше за 400–500 млн. долара. В много по-големи мащаби беше това разминаване с “физическия износ” при оръжейната продукция и строителството. Огромна част от тези вземания българските държавни фирми са обявили за “несъбираеми” и така са ги отписали от своите отчети още в началото на 90-те години. Пет години по-късно по закон се допуска унищожаването на счетоводните архиви на фирмите, което е направено и така са заметени следите за т.нар. “фирмени” вземания - вероятно за над 3 млрд. долара. Покрай всичко това между 1990 и 1996 г. ограничена номенклатура от доверени на БКП и ДС лица имаше възможност директно да присвоява или да прехвърля на свое име тези вземания. Докато тук те се водеха “несъбираеми”, посочените лица от българска страна, както и подкупни чиновници от страните длъжници, са преоформяли дълговете или гаранционните документи по тях в записи на заповед на приносител. След това несъбираемите пари бързо са събирани в частните джобове и са изпирани чрез офшорни фирми.

По-скоро са виновни, че най-вече под натиск от изток, са отпускали негарантирани дългове. А след това не са ги управлявали както трябва.
Кредитите са били под няколко форми - държавни,  от името на държавни фирми, чрез търговски банки. Обвързани са с политическата обстановка и "международното положение".

Пламене, твоята обсесия по тоя строй достига неподозирани висини. Казвам ти сериозно, иди се метни под някой влак... Комунистите са виновни, че след 1989-а нашите управляващи са боклуци, които са бастисали дълговете!? Ти нормален ли си изобщо!? Я иди се прегледай...

И да попитам, защо е допуснато, дължимите лихви да стигнат до толкова големи нива?

Сега, до там ли я докара? До лихвите? До сега мантрата беше БРУТЕН дълг, сега вече лихвите са ни проблема...

Съзнателно ли пропускаш факта, че след 10-ти ноември, правителството се сменя чак на 8 февруари 1990 г. Управляват пак комунисти, начело не с кой да е, а с Андрей Луканов, същият, който създаде въпросните търговски банки и освен това станал нарицателен с "доктрината Луканов" - механизъм за превръщането на политическата власт на комунистите и ДС в икономическа. И тези правителства (Луканов1 и Луканов2) са почти до края на 1990 г. Това са 13,5 месеца време в "мътна вода".

Верно? Искаш ли да ти дам пример с опростяване на дълга на Либия към нас от страна на българското правителство около делото за медсестрите!? Близо 60 милиона долара дългове от 80-те години (от ония оръжия, дето комунистическото производство произвеждало боклуци), които през 2007-ма им ги опростяваме.

Цитат

SOFIA, Aug 2 (Reuters) - The Bulgarian government agreed on Thursday to forgive $56.6 million in Soviet-era debt owed by Libya and said the money would instead be paid into an international fund to help Libyan HIV/AIDS victims.

Тъй. Понеже си много наясно с дълговете, искам да попитам за това опростяване на дълга кой е виновен? Комунистите или боклуците управлявали страната ни около цялата патардия с медсестрите. Разбирай, Иван Костов, Петър Стоянов, Надежда Михайлова, Георги Първанов, Ивайло Калфин и останалата продажна сган, дето заради тоталното си безхаберие и непукизъм оставиха тия българи на произвола на съдбата. Даже Костов имаше наглостта публично, да запита "Ами ако са виновни?".

Аман с вашите двойни аршини, отмятания, заобиколки, тотална некомпетентност и брутална необективност... Оня по-горе даже съвсем сериозно ми написа, че той ме "светнал" за това как Енерго-то можело да ти дава пари за използване на ток. Аз направо не знам, с коя ръка, да се прекръстя... Баси и наглостта.

Интересно, как "репресираният" Георги Аспарухов, дето е уж убит от Държавна сигурност се е сдобил с подобен автомобил!?

Цитат

От интервю с Бончо Дунев, един от най-добрите рали състезатели по онова време в България, става ясно, че „колата е била конфискувана на „Калотина“ от италианец“. Дунев казва, че тя е била на 20 000 км, със 160 к.с. мощност, което за времето си е равно суперспортен автомобил. Има история, че колата е била закупена срещу 2200 долара, като по-голямата част от тях Гунди има заради класирането на националния ни отбор за Световното първенство в Мексико през 1970 г. Дали му е било позволено да я купи от тогавашния министър на вътрешните работи Ангел Солаков, или пък не – това също е мистерия. 

преди 6 минути, communismatic написа:

Интересно, как "репресираният" Георги Аспарухов, дето е уж убит от Държавна сигурност се е сдобил с подобен автомобил!?

Aми то си пише - купил е "Алфа-та" за 2200 $. Какво не ти е ясно? Имаш пари - купуваш и се кефиш. Катастрофи стават

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.