Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 54 минути, communismatic написа:

Ми кой я е сключил тая сделка? Чистачката от министерството?

Именно, да. Имаш икономика, базирана на келнери и перачи на чаршафи. Това каква икономика е по-точно?

Остави сегашната икономика, обясни за супер индустриалният соц. и защо се докара до просешка тояга.

Нсли мн го четеш, колко пари са взимали годишномза да поддържат този блян?

Ще отговориш ли?

преди 56 минути, В. Велев написа:

Винаги е така. Види ли някой че си богат и живееш добре и търси начин да ти подлее вода. Сега народа разбира какво е имал и изпуснал при социализма, ама е късно вече. Даже и банани не му се ядат като вижда че се берат зелени и докато пристигнат след месец на пазара пожълтяват. А през това време ги пръскат с препарати. 

Ти целия скован от злоба си,

о, шумен и разблуден град,

и твойте електрични глобуси

всуе тъй празнично блестят!

НРБ икономически враг номер едно на загниващият капитализъм.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 16 минути, BANKATA написа:

НРБ икономически враг номер едно на загниващият капитализъм.

Всичко произвеждахме при социализма. Компютри, процесори, запаметяващи устройства, мотокари, хранително-вкусова промишленост, животновъдство, цимент, машини, бои и лакове, електро уреди, телевизори, цигари... Добави и ти нещо ако се сетиш. 

преди 24 минути, BANKATA написа:

Остави сегашната икономика, обясни за супер индустриалният соц. и защо се докара до просешка тояга.

Що реши да я оставя? Нали правим съпоставка между сега и тогава? Ти от далаверите на Иван Костов, минахме през сегашната икономика, та сега вече сме и на икономиката на социализма. Тъй? И? Кво за нея? Цялата сегашна икономика стъпва на построеното от нея. Или поне част от завещаното... Всичко останало се заграби от политиците след 1989-а. Е, те нали нямали вина. Нямали опит, било им първа приватизация. Аз не знам, кога са имали опит? Като дадоха "Нефтохим" на руснаците, сигурно? И там нямаха опит?

Ето още нещо за "просперитета" на България...

Цитат

Близо 18,7 на сто от българското население не са могли да си позволят адекватна питателна храна през 2024 година, което поставя страната на първо място в ЕС по този показател за първи път от три години, сочат нови данни на Евростат.

Е, поне 4,2 милиона от българите ходят до Гърция на почивка...

преди 42 минути, communismatic написа:

Що реши да я оставя? Нали правим съпоставка между сега и тогава? Ти от далаверите на Иван Костов, минахме през сегашната икономика, та сега вече сме и на икономиката на социализма. Тъй? И? Кво за нея? Цялата сегашна икономика стъпва на построеното от нея. Или поне част от завещаното... Всичко останало се заграби от политиците след 1989-а. Е, те нали нямали вина. Нямали опит, било им първа приватизация. Аз не знам, кога са имали опит? Като дадоха "Нефтохим" на руснаците, сигурно? И там нямаха опит?

Ето още нещо за "просперитета" на България...

Е, поне 4,2 милиона от българите ходят до Гърция на почивка...

Като правиш съпоставка, дай за онова време  как е била икономиката.

преди 3 минути, BANKATA написа:

Произвеждахме почти всичко и цялата печалба влизаше в държавата. И от там безплатното образование, безплатното здравеопазване, почивките по 14 дни на символични цени и бозата от 6 стотинки.

преди 5 минути, BANKATA написа:

Ми да, обясних вече. СОМАТ е била най-голямата транспортна фирма в цяла Европа. Осигурявала е 1% от БВП-то на страната ни. ВПК-тата са помпали постоянно оборот. Знам, че соца ти е много болна тема, ама това е положението. Цялата ни икономика стъпва върху построеното от оня строй. Дали ти отърва или не, това е без значение.

преди 4 минути, В. Велев написа:

бозата от 6 стотинки.

Билетче 4-5-6ст, фафлата 5-6ст, луканка(ама луканка) - 16 кинта. Бензин 70ст, такси - 2ст/км. 

току-що, цър-вул написа:

Билетче 4-5-6ст, фафлата 5-6ст, луканка(ама луканка) - 16 кинта. Бензин 70ст, такси - 2ст/км. 

Какво да им разправяш на тия. На инат плюят социализма, защото комунистите (в повечето случаи с основание) са били я дядо им, я баща им или самите тях. И сага на инат викат на бялото - черно. Просто не са обективни.

На какво се дължи този спад за някои ключови отрасли още по времето на СоциализЪма?

image.png

Производството в някои отрасли може би е било нерентабилно още по времето на СИВ?

Бях питал преди три месеца за това явление, обаче нищо...

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Бях питал преди три месеца за това явление, обаче нищо...

Ти ли специално ще се възмущаваш, че някой не ти е отговорил? Ти по колко теми избяга като бит... Баси и наглостта... 😆😆😆

Къде видя възмущение? 
Търся смислено обяснение, щом всичко е било "цветя и рози"...
@В. Велев, например, не спря да говори и възхвалява производството по онова време. Може би има идея?

преди 32 минути, В. Велев написа:

Произвеждахме почти всичко и цялата печалба влизаше в държавата. И от там безплатното образование, безплатното здравеопазване, почивките по 14 дни на символични цени и бозата от 6 стотинки.

Мдаааа той фалита на соца дойде заради печеливши предприятия, да знаеш.

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Къде видя възмущение? 

Ми не знам, ти поначало почваш все някакви теми, правят те дармадан и бягаш като Юсеин Болт после... Аз не знам, да е имало някаква дискусия, в която да си излязъл победител. Най-редовно те правят за кашмер...

преди 1 минута, BANKATA написа:

Мдаааа той фалита на соца дойде заради печеливши предприятия, да знаеш.

Ама тя и сега държавата е фалирала. Още повече и след влизането в еврозоната, която ще отвърже ръцете на милите ни управляващи за повече заеми, понеже борда ще падне. Ама ти откъде да имаш хабер от тия неща...

преди 40 минути, communismatic написа:

Ми да, обясних вече. СОМАТ е била най-голямата транспортна фирма в цяла Европа. Осигурявала е 1% от БВП-то на страната ни. ВПК-тата са помпали постоянно оборот. Знам, че соца ти е много болна тема, ама това е положението. Цялата ни икономика стъпва върху построеното от оня строй. Дали ти отърва или не, това е без значение.

Колко да са помпали оборот ВПК-то, като местни казват че сега произвеждат повече от колкото през най-силните години ма соца.

СОМАТ ли ти е аргумента за движеща се икономика, няма що. Любимите ти ТИР-аджии.

Като много запознат би ли казал колко пари е бил дефицита на държавата края на '80?

Колко да са помпали оборот ВПК-то, като местни казват че сега произвеждат повече от колкото през най-силните години ма соца.

Т.е. местните са някакви страшни капацитети, че да имат понятие, колко се е произвеждало през 1984-та и колко през 2025-та? Ти сериозен ли си ве, момче!? 😆😆😆😆😆😆😆

преди 2 минути, BANKATA написа:

СОМАТ ли ти е аргумента за движеща се икономика, няма що. Любимите ти ТИР-аджии.

Ми я ми дай пример с компания от сега, която да осигурява 1% от БВП-то ни? Щото гледам, че ти е много смешно...

преди 2 минути, BANKATA написа:

Като много запознат би ли казал колко пари е бил дефицита на държавата края на '80?

Ми зависи какви данни се гледат, аз не съм икономист. Вярвам само на официалната статистика. И не разбирам, това в каква връзка го пишеш? Някой да не би да е отричал, че държавата през 1989-а е била доста задлъжняла? Това го правите само вие, дето сте експерти по всичкология, а фактически нямате хабер от нищо. Кво си се хванал за тая икономика през 1989-а? Нали ти разправям, че цялата сегашна такава стъпва върху построеното от оня период? Ти кво, не го прочете ли? Имало било дефицити? Ми, сега няма ли? Да не би да не теглим нови и нови кредити за да покриваме дупките в бюджета? Или това в Дупница не се говори изобщо?

преди 1 минута, communismatic написа:

Т.е. местните са някакви страшни капацитети, че да имат понятие, колко се е произвеждало през 1984-та и колко през 2025-та? Ти сериозен ли си ве, момче!? 😆😆😆😆😆😆😆

Ми я ми дай пример с компания от сега, която да осигурява 1% от БВП-то ни? Щото гледам, че ти е много смешно...

Ми зависи какви данни се гледат, аз не съм икономист. Вярвам само на официалната статистика. И не разбирам, това в каква връзка го пишеш? Някой да не би да е отричал, че държавата през 1989-а е била доста задлъжняла? Това го правите само вие, дето сте експерти по всичкология, а фактически нямате хабер от нищо. Кво си се хванал за тая икономика през 1989-а? Нали ти разправям, че цялата сегашна такава стъпва върху построеното от оня период? Ти кво, не го прочете ли? Имало било дефицити? Ми, сега няма ли? Да не би да не теглим нови и нови кредити за да покриваме дупките в бюджета? Или това в Дупница не се говори изобщо?

И какво показва официалната статистика?

преди 14 минути, communismatic написа:

Аз не знам, да е имало някаква дискусия, в която да си излязъл победител. Най-редовно те правят за кашмер...

Дечко, отдавна съм пораснал и не влизам в дискусия, за да се бия.
Излагам моите аргументи, изобличавам опорки и лъжливи твърдения. 
Кой разбрал - разбрал, който може - замисля се, останалите явно са безнадеждни случаи и влагането на допълнителни усилия е безсмислено пилеене на време и енергия.

Когато имам време - връщам се към някои "зарязани" теми и поствам следваща порция аргументи.

И какво показва официалната статистика?

Извинявай, отговор ще получа ли на въпросите? Или пак бягаш позорно, както обикновено? 😆

току-що, communismatic написа:

Извинявай, отговор ще получа ли на въпросите? Или пак бягаш позорно, както обикновено? 😆

Да, като ми отговориш.

току-що, plamen.spam написа:

Излагам моите аргументи, изобличавам опорки и лъжливи твърдения.

Кво си изобличил? Ти нормален ли си? Ти досега не си защитил нито една своя теза. НИТО ЕДНА! Най-редовно те гавря по абсолютно всички дискусии, дето си тръгнал да си плещиш обичайните тъпотии. Само ей такива като Джокович, Ванката и оня ПП-ДБ привърженик, ти се връзват на тъпотиите. Дай ми пример с теза, която си защитил успешно?

току-що, BANKATA написа:

Да, като ми отговориш.

Т.е. аз питам, не получавам отговор, след това ти питаш, но аз трябва да отговоря пръв. ОК, разбрах... 😆

преди 3 минути, communismatic написа:

Кво си изобличил? Ти нормален ли си? Ти досега не си защитил нито една своя теза. НИТО ЕДНА! Най-редовно те гавря по абсолютно всички дискусии, дето си тръгнал да си плещиш обичайните тъпотии. Само ей такива като Джокович, Ванката и оня ПП-ДБ привърженик, ти се връзват на тъпотиите. Дай ми пример с теза, която си защитил успешно?

Явно нищо не си разбрал от написаното...

току-що, plamen.spam написа:

Явно нищо не си разбрал от написаното...

Ти за коя партия гласуваш, между другото?

преди 10 минути, communismatic написа:

Т.е. аз питам, не получавам отговор, след това ти питаш, но аз трябва да отговоря пръв. ОК, разбрах... 😆

Уклончивите отговори ли трябва да се считат за такива?

Пак се опитваш да минеш метър.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.