Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, plamen.spam написа:

Нереален ли е курса, на който реално се извършила покупко-продажба на валута?

Ми аз ти цитирах Васил Коларов, цитирах ти и постановление на МС. Ти ми цитираш някаква страница от нещо си, дето даже и нямаш идея, за какво се отнася. Изобщо... има ли смисъл, да коментираме повече... 😆

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

току-що, В. Велев написа:

Тоя социализъм на чат го превърнахте. Защо не се съберете в една кръчма и да си бъбрите?

Чатим си, докато някой реши да сподели виждането си за спада на някои отрасли в последните години на соца.

току-що, communismatic написа:

Ми аз ти цитирах Васил Коларов, цитирах ти и постановление на МС. Ти ми цитираш някаква страница от нещо си, дето даже и нямаш идея, за какво се отнася. Изобщо... има ли смисъл, да коментираме повече... 😆

Поиска документ. Получи го. 
Ясно е, че не ти се връзва с "логиката, но това е положението. 

преди 3 минути, communismatic написа:

Ама това какво общо има с реалният курс, ти нормален ли си? Просто понеже доларите са дефицит и затова продават доларите на такава цена. А не че когато изнасят зърното за Франция (примерно) и ще значи, че 1 долар е равен на 10 лева. Ти изобщо нямаш грам идея, за какво става дума... 

Аха, т.е. не можеш... ОК, разбрах... 😆

Като не мога помогни ми, нали това искам.

ПП: те като изнасят зърно продават в долари, ама като трябва да купат от Франция долари, те тогава става интересно. Постановления не вършат работа.

Я кажи за какво става идея. Сигурен съм че и тук ще блеснеш.

преди 6 минути, plamen.spam написа:

Поиска документ. Получи го.

Никакъв документ не съм получил, то това дори не е и документ. Ти изобщо нямаш никаква идея, тоя лист хартия до какво се отнася. Аз дето не съм икономист, нито финансист, веднага разгадах, че просто са правили търгове и са раздавали долари по "Указ 56". Явно за да имат някакъв стартов ритник по задничето. Даже и Васил Коларов тук го обяснява...

Цитат
Като своеобразен, макар и малък, контрастиращ пробив, по инициатива на Българската народна банка към Българската външнотърговска банка се създаде дъщерно сдружение Валутни търгове, което през 1988 година проведе общо 12 броя свободни търгове с тайно наддаване за продажба на несоциалистическа валута. Общо бяха предложени 8,5 млн. щатски долара, в т.ч. 6,0 млн. долара - държавна валута и 2,5 млн. долара - собствена валута на предприятия. Към тази валута се формира търсене за 28,8 млн. долара чрез 337 предложения за покупка от 144 предприятия и други организации. 
През 1988 година на този извънредно ограничен по обем, но затова пък съвсем либерален пазарен сегмент от общия обем на купуваната и продавана валута (останалият преобладаващ дял бе в изпълнение на централизирания план), общо бе продадена валута за 6,3 млн. долара. Останаха непродадени долари на предприятия, които предлагаха толкова висок курс, при който нямаше насрещно търсене. Средният курс на продадената валута бе 7,92 лв за долар, в т.ч. - за предоставената от държавата валута 7,57 лева, а за валутата на предприятия - 10,68 лева за долар.
преди 4 минути, BANKATA написа:

Като не мога помогни ми, нали това искам.

Е, кво да ти помогна? Нали уж беше много наясно с нещата? Не пишело изобщо в статията нищо особено, същото го пишело и из българските медии? Ти наясно ли си със себе си изобщо? 😆

преди 4 минути, communismatic написа:

Е, кво да ти помогна? Нали уж беше много наясно с нещата? Не пишело изобщо в статията нищо особено, същото го пишело и из българските медии? Ти наясно ли си със себе си изобщо? 😆

Не и това което твърдиш.

преди 1 минута, BANKATA написа:

Не и това което твърдиш.

Какво се твърди по-точно? Разбра ли най-сетне?

преди 1 минута, communismatic написа:

Какво се твърди по-точно? Разбра ли най-сетне?

А ти разбра ли какво ти самият твърдеше? Че още не си го показал.

преди 8 минути, communismatic написа:

Никакъв документ не съм получил, то това дори не е и документ. Ти изобщо нямаш никаква идея, тоя лист хартия до какво се отнася. Аз дето не съм икономист, нито финансист, веднага разгадах, че просто са правили търгове и са раздавали долари по "Указ 56". Явно за да имат някакъв стартов ритник по задничето. Даже и Васил Коларов тук го обяснява...

Цитат

Като своеобразен, макар и малък, контрастиращ пробив, по инициатива на Българската народна банка към Българската външнотърговска банка се създаде дъщерно сдружение Валутни търгове, което през 1988 година проведе общо 12 броя свободни търгове с тайно наддаване за продажба на несоциалистическа валута. Общо бяха предложени 8,5 млн. щатски долара, в т.ч. 6,0 млн. долара - държавна валута и 2,5 млн. долара - собствена валута на предприятия. Към тази валута се формира търсене за 28,8 млн. долара чрез 337 предложения за покупка от 144 предприятия и други организации. 

През 1988 година на този извънредно ограничен по обем, но затова пък съвсем либерален пазарен сегмент от общия обем на купуваната и продавана валута (останалият преобладаващ дял бе в изпълнение на централизирания план), общо бе продадена валута за 6,3 млн. долара. Останаха непродадени долари на предприятия, които предлагаха толкова висок курс, при който нямаше насрещно търсене. Средният курс на продадената валута бе 7,92 лв за долар, в т.ч. - за предоставената от държавата валута 7,57 лева, а за валутата на предприятия - 10,68 лева за долар.

Ама как така, защо не са продавали долари на официалният курс? Да не би комунистите да са обирали предприятията за да пълнят държавен бюджет? Неееее, не би трябвало, те не правят такива неща.

А ти разбра ли какво ти самият твърдеше? Че още не си го показал.

Аз твърдя, че СОМАТ е била най-голямата логистична фирма в Европа. Фирма с реноме и прочее. Ти твърдеше, че това са били глупости и прочее. Специално за реномето, там бая глупости изписа. Постнах ти български статии, не ги прие. Искаше западни. Постнах ти западни, в които се твърди това, което и аз твърдя. Ти обаче понеже си много умен, не можеш, да си ги преведеш. Е, извинявай, ама не мога, ти помогна повече...

преди 2 минути, communismatic написа:

Никакъв документ не съм получил, то това дори не е и документ.

Годишният ОТЧЕТ за 1989 гоguна" на БНБ не е официален документ?
Това е нещо ново 🤦‍♂️

Цитатът ти се отнася за 1988 г.
Къде се споменава Указ №56?
Знаеш ли, че имаше предприятия, които влагаха в производството си компоненти от внос "второ направление", а изнасяха в страните от СИВ. Когато имаше недостиг на "официална валута", тези предприятия също купуваха валута на търгове.
Интересно какво ли е пишело в техните счетоводни документи за реалните сделки, по реален курс.

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Годишният ОТЧЕТ за 1989 гоguна" на БНБ не е официален документ?

Ми в случаят ти ми постна някаква страничка, която няма нито един подпис или печат. Все тая... Много ми е чудно, как по-точно ще докажеш тъпата си теза. Ти си направо зверски неподготвен. Даже не си наясно какво точно са правили и го изтипосваш тук като някакво доказателство. Ти си болен на тая тема. И аз, между другото... не мисля, че си манипулатор, просто толкова си можеш. Ти от 200 тъпи опорки, нито една не доказа. НИТО ЕДНА!

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Знаеш ли, че имаше предприятия, които влагаха в производството си компоненти от внос "второ направление", а изнасяха в страните от СИВ. Когато имаше недостиг на "официална валута", тези предприятия също купуваха валута на търгове.

Ае, невменяемият... Те на Магурата са обменяли 1:5, ти какви глупости ми говориш. Просто държавата вече се е задъхвала и са изцоцали въпросните предприятия. И то дори не е и на сила. Който не е искал долари, да не си е купувал, в крайна сметка.

преди 7 минути, communismatic написа:

Аз твърдя, че СОМАТ е била най-голямата логистична фирма в Европа. Фирма с реноме и прочее. Ти твърдеше, че това са били глупости и прочее. Специално за реномето, там бая глупости изписа. Постнах ти български статии, не ги прие. Искаше западни. Постнах ти западни, в които се твърди това, което и аз твърдя. Ти обаче понеже си много умен, не можеш, да си ги преведеш. Е, извинявай, ама не мога, ти помогна повече...

Да фирма, и после питаш защо ДЪРЖАВАТА не е лидер при транспорта в Европа. Да ти го припмня ли или пак ще се правиш на луд. Сравняваш ФИРМА и държава, ябълки и круши.

Ми в случаят ти ми постна някаква страничка, която няма нито един подпис или печат. Все тая... Много ми е чудно, как по-точно ще докажеш тъпата си теза. Ти си направо зверски неподготвен. Даже не си наясно какво точно са правили и го изтипосваш тук като някакво доказателство. Ти си болен на тая тема. И аз, между другото... не мисля, че си манипулатор, просто толкова си можеш. Ти от 200 тъпи опорки, нито една не доказа. НИТО ЕДНА!

Ае, невменяемият... Те на Магурата са обменяли 1:5, ти какви глупости ми говориш. Просто държавата вече се е задъхвала и са изцоцали въпросните предприятия. И то дори не е и на сила. Който не е искал долари, да не си е купувал, в крайна сметка.

Вече подпис и печат ли трябва да има на документите ? Ще го запомня.

ПП: не отговори защо държавата е продава на толкова "справедлив" курс. 

преди 2 минути, BANKATA написа:

Да фирма, и после питаш защо ДЪРЖАВАТА не е лидер при транспорта в Европа. Да ти го припмня ли или пак ще се правиш на луд. Сравняваш ФИРМА и държава, ябълки и круши.

Ама тя не е никаквъв лидер вече. Ти ми твърдиш, че сега било по-добре. Така ли беше? И как по-точно след като дори на Балканите не сме първи? Едно време поне на Балканите сме били лидер, при всички положения, понеже логистиката в социалистическите страни е била в стопански обединения, както у нас. Имаш една фирма, която е била с реноме, фирма с име, фирма, която е била лидер за времето си.
И не разбрах само, как по-точно СОМАТ е била някаква жалка фирмичка? Нещо пак пропусна, да ми отговориш? Още една дискусия в която ставаш жалък и смешен... Не ти е за първи път, спокойно. Отдавна съм ти свикнал на тъпите постове.

преди 5 минути, communismatic написа:

Ама тя не е никаквъв лидер вече. Ти ми твърдиш, че сега било по-добре. Така ли беше? И как по-точно след като дори на Балканите не сме първи? Едно време поне на Балканите сме били лидер, при всички положения, понеже логистиката в социалистическите страни е била в стопански обединения, както у нас. Имаш една фирма, която е била с реноме, фирма с име, фирма, която е била лидер за времето си.
И не разбрах само, как по-точно СОМАТ е била някаква жалка фирмичка? Нещо пак пропусна, да ми отговориш? Още една дискусия в която ставаш жалък и смешен... Не ти е за първи път, спокойно. Отдавна съм ти свикнал на тъпите постове.

ОК, покажи документ (без подпис и печат) където да се види че държавата е била лидер в европейският транспорт.

току-що, BANKATA написа:

ОК, пикажи документ (без подпис и печат) където да се види че държавата е била лидер в европейският транспорт.

😆😆😆😆😆😆😆

УНИКАЛНО НЕВМЕНЯЕМО СЪЗДАНИЕ! ТОЯ Е НАПРАВО ЗА ЛУДНИЦАТА! 

току-що, communismatic написа:

😆😆😆😆😆😆😆

УНИКАЛНО НЕВМЕНЯЕМО СЪЗДАНИЕ! ТОЯ Е НАПРАВО ЗА ЛУДНИЦАТА! 

Да, там ще съм ти надзирател.

ПП: затрудняваш се да си аргументираш тезата ли? Спокооо, не ти е за сефте. Даже май ти е навик.

току-що, BANKATA написа:

Да, там ще съм ти надзирател.

Не, просто ми е много смешно, как от 24 часа, не можеш, да вденеш, каква теза защитавам. Ти наистина си за Карлуково, не се шегувам...

преди 4 минути, communismatic написа:

Ми в случаят ти ми постна някаква страничка, която няма нито един подпис или печат. Все тая...

Пак ли съм ти виновен, че не гледаш/четеш внимателно?

image.png

преди 5 минути, communismatic написа:

Те на Магурата са обменяли 1:5, ти какви глупости ми говориш. Просто държавата вече се е задъхвала и са изцоцали въпросните предприятия. И то дори не е и на сила. Който не е искал долари, да не си е купувал, в крайна сметка.

Пълен неадекват.
Идея си нямаш от социалистическа организация на производството. 
Имаш държавен петилен план и спуснато поръчение от Партията, да произведеш Х бройки от изделие, в което има и компоненти внос по "второ направление", и които изделия са за Съветския пазар.
Държавата не предлага/няма долари по официален курс. От Магурата ли да ги купи директорът на предприятието? 

Пак ли съм ти виновен, че не гледаш/четеш внимателно?

Да? Нещо по-различно ли съм писал по-горе? 😆😆😆

Още един за Карлуково...

Не, просто ми е много смешно, как от 24 часа, не можеш, да вденеш, каква теза защитавам. Ти наистина си за Карлуково, не се шегувам...

И как я защити ? Това е много интересен въпрос.

току-що, BANKATA написа:

И как я защити ? Това е много интересен въпрос.

Е, постнах статия от западна медия, ама виновен ли съм, че от отстрещната страна не умеят, да четат с разбиране... 😆

преди 4 минути, plamen.spam написа:

Пълен неадекват.

Да, видяхме тоя дето много ги разбира нещата. Даже не е наясно с документа, дето го е постнал за какво точно се отнася... 😆

Да, видяхме тоя дето много ги разбира нещата. Даже не е наясно с документа, дето го е постнал за какво точно се отнася... 😆

Не си ли ти си този, който поства цитати от документи, отнасящи се за други години?
Според теб, директорите на предприятия от Магурата ли да купуват доларите? 

преди 7 минути, communismatic написа:

Е, постнах статия от западна медия, ама виновен ли съм, че от отстрещната страна не умеят, да четат с разбиране... 😆

И там пише че България е лидер в превоза в Европа? Не пише ли нещо друго?

преди 4 минути, plamen.spam написа:

Не си ли ти си този, който поства цитати от документи, отнасящи се за други години?

Що пък не, щом дават по-добър курс от държавата.

Виж сега. Мисля, че обясних самата ситуация като за най-елементарният човек на планетата. Ако не си го разбрал - това си е твой проблем. Казвам ти, че твърдиш тъпотии, даже и го доказах. Мисля, че за да запазиш и капката си малко достойнство е хубаво, да спреш, да лаеш... щото е пределно ясно, че изобщо нямаше грам идея, това което си го копирал, за какво точно се отнася. Аз не се смятам за особено умен и интелигентен (въпреки, че като ви чета постовете...), но само като го видях ми стана долу-горе ясно, за какво иде реч. Цитирах ти и част от книгата на шефа на БНБ по това време, което фактически потвърди и това което аз написах по-рано. Да, факт е, че икономиката се е задъхвала по това време. Причините са доста, вече съм писал по тая тема. Ама да се твърди, че са обменяли десет лева за един долар... това е абсурдно. Доказах го и с факти. Дадох ти пример и с официално постановление на МС през 1990-та. Сега... извинявай, ама повече не мога, да ви помогна. 

И там пише че България е лидер в превоза в Европа? Не пише ли нещо друго?

Ето за това говорим... Буквално си имам работа с хора за Карлуково. 😆😆😆

преди 50 минути, communismatic написа:

Изобщо... има ли смисъл, да коментираме повече... 😆

Това е подходящо обяснение защо и аз не ти отговарям на т.. въпроси

току-що, Търсещ истини написа:

Това е подходящо обяснение защо и аз не ти отговарям на т.. въпроси

Ти не ми отговаряш на въпросите, просто защото не си прочел и една книга през живота си. И с цялата си наглост ми писа лични съобщения, все едно няма нищо мъжко в теб. Не ми джафкай, че и теб ще подпукам. Повярвай ми няма да е никак трудно.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.