Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 46 минути, communismatic написа:

Сиреч, било им е изгодно, да инвестират в производството тук на кабели, а не на автомобили. Интересно, да не би причината да е, че просто държавата ни е на тоя хал, че да нямаме хора за нещо по-сериозно от... производство на кабели. Странно... Едно време явно не е било така. 

Ама света не се интересува от брътвежите на бургерджията от Русе, който смята, че 16млрд или 11% от БВП са нищо работа и, че щом не се сглобяват автомобили в България, значи нямаме автомобилна индустрия. Не знам и защо си решил, че сглобяването е "голямата работа". Кой знае каква добавена стойност няма, преди години китайците сглобяваха Great Wall в Ловеч, питай някой работник дали е получавал много високата заплата. Обясних ти вече, за производството на един автомобил се минава през различни етапи като сглобяването е само част от процеса, често и всеки един етап е локализиран на различни точки в света. Така работи съвременното автомобилостроене. Толкова пък ако държиш да се сглобяват автомобили при нас, намери някой концерн и го докарай тук. Аз твърдя, че имаме много добре развита автомобилна индустрия със значителен принос за икономиката ни, ако някъде трябва да се сочи с пръст за назидание, то не е към автоиндустрията в страната. 

И защо продължаваш да иронизираш с тези кабели?

Фирми като Sensata, Visteon, Odelo, Etem Gestamp Automotive, Bosch Engineering Center, Melexis Bulgaria, IMI, нищо ли не ти говорят? Кабелчета произвеждат?

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 25 минути, Gaming_Solutions написа:

Ама света не се интересува от брътвежите на бургерджията от Русе, който смята, че 16млрд или 11% от БВП са нищо работа и, че щом не се сглобяват автомобили в България, значи нямаме автомобилна индустрия. Не знам и защо си решил, че сглобяването е "голямата работа". Кой знае каква добавена стойност няма, преди години китайците сглобяваха Great Wall в Ловеч, питай някой работник дали е получавал много високата заплата. Обясних ти вече, за производството на един автомобил се минава през различни етапи като сглобяването е само част от процеса, често и всеки един етап е локализиран на различни точки в света. Така работи съвременното автомобилостроене. Толкова пък ако държиш да се сглобяват автомобили при нас, намери някой концерн и го докарай тук. Аз твърдя, че имаме много добре развита автомобилна индустрия със значителен принос за икономиката ни, ако някъде трябва да се сочи с пръст за назидание, то не е към автоиндустрията в страната. 

Смотаното Комуне от русе да погледне този клип:

преди 4 часа, Belefor написа:

През социализма аз лично не съм чувал/виждал такова нещо да се е случвало на някого.

През социализЪма (преди 25.02.1989 г.) щеше да спреш още на т.1 (инвестирах).

преди 5 часа, communismatic написа:

Мхм. ОК... 😆

ОК ще си, ти си го призна с предният пост. 

преди 5 часа, Gaming_Solutions написа:

Цитирай ме къде съм казал, че произвеждаме автомобили

Ама не е нужно да сглобяваш автомобили за да имаш добре развита автомобилна индустрия в страната. До сега колко пъти да ти пиша, че оборота на тези фирми в България е 11% от БВП, това какво ти говори, че не е развита индустрията?

Забави се, очаквах по-рано да напишеш за Булгаррено. И, колко процента от БВП е бил оборота на Булгаррено 😁

11% внасяне на БВП през демокрацията значи ЗЛЕ, 1% внос за БВП през соца значиииииии басииииии якият отрасъл.

преди 14 часа, M.Николов написа:

Второ, себестойността на руския петрол е много под 70$ както твърди той, ти си му привел и доказателства за това.

Трето, газа от азерите е по договор сключен още по времето на Борисов, та няма начин как Кирчо да е договорил евтин азерски газ.

:hush:

Хайде сега ми покажи къде съм написал, че себестойността на барел при руснаците е 70$, моля! Много добре се разбира какво имам предвид като съм писал 70$. Толкова ли не е ясно, че е борсова цена?

Ама знам, че си четеш отгоре-отгоре.

P.S А ако четеше руски медии щеше да знаеш, че бюджета им беше разчетен с такава цена за барел.

преди 6 часа, Gaming_Solutions написа:

Оххххх майко ти не знаеш за какво говориш, сравняваш ябълки с круши, напиша ти нещо и го търсиш в Google, понеже не знаеш какво означава.

Често му се случва. Да публикува нещо и после да му разясняваш какво е публикувал.

Скромна задача за 1989 г. към великия СО МАТ - скромните 37 млн.вал.лв.

image.png

Източник: Информационна система на държавните архиви

Далеч по-интересни са задачите пред родните ни върхови предприятия в отрасъл ЕЛЕКТРОНИКА.
Някой, ако може да обясни, защо повечето са на минус, още при планирането?
Иначе се гордеем...

image.png

Източник: Информационна система на държавните архиви

преди 7 часа, Gaming_Solutions написа:

Ама света не се интересува от брътвежите на бургерджията от Русе, който смята, че 16млрд или 11% от БВП са нищо работа и, че щом не се сглобяват автомобили в България, значи нямаме автомобилна индустрия.

Естествено, че са нищо работа. Държави като Словакия, Полша, Швеция, Белгия, Чехия, Унгария, Румъния и прочее са направо на светлинни години от нас в това отношение. Да не говорим за Италия, Франция, Германия и Великобритания. Развити индустрии може да са те, а не ние. Ама кво ли съм седнал, да ти обяснявам... Ти си на едно равнище с катеричките от русенският парк.

преди 8 часа, Gaming_Solutions написа:

Кой знае каква добавена стойност няма, преди години китайците сглобяваха Great Wall в Ловеч, питай някой работник дали е получавал много високата заплата.

Оле, майкоооооооооооооооооо... Брато, казвам ти сериозно, иди се метни под някой влак!? Нямало кой знае каква добавена стойност... 😆😆😆

преди 8 часа, Gaming_Solutions написа:

Аз твърдя, че имаме много добре развита автомобилна индустрия със значителен принос за икономиката ни, ако някъде трябва да се сочи с пръст за назидание, то не е към автоиндустрията в страната. 

Ти какво твърдиш, а какво в действителност се случва у нас са доста различни неща. Ти не си наясно дори с нещата в собствената ти глава, кво изобщо разбираш от автомобилна индустрия?

преди 6 часа, BANKATA написа:

ОК ще си, ти си го призна с предният пост. 

Тъй ли? Я дай да видя... 😆

преди 6 часа, BANKATA написа:

11% внасяне на БВП през демокрацията значи ЗЛЕ, 1% внос за БВП през соца значиииииии басииииии якият отрасъл.

Иван Умния тръгна да сравнява логистиката с производството... Вие тук направо сте намирани с конкурс, заклевам се... 😆

преди 5 часа, BANKATA написа:

Често му се случва. Да публикува нещо и после да му разясняваш какво е публикувал.

Мхм, така-така... 😆

преди 4 часа, plamen.spam написа:

Скромна задача за 1989 г. към великия СО МАТ - скромните 37 млн.вал.лв.

Болна работа... Интересно, що Пламен Умния се спря точно на СО МАТ. Много странно... 😆

преди 7 часа, communismatic написа:

Иван Умния тръгна да сравнява логистиката с производството... Вие тук направо сте намирани с конкурс, заклевам се... 😆

Комунето не може да схване иронията.

Каква изненада.

преди 29 минути, BANKATA написа:

Комунето не може да схване иронията.

Каква изненада.

Мхм, то било ирония... Мда... 😆😆😆😆

преди 7 часа, communismatic написа:

Болна работа... Интересно, що Пламен Умния се спря точно на СО МАТ. Много странно... 😆

Случайно ми попадна пред очите. Търсех други данни (втората таблица), но намерих такива за валутните планове на всички СО-та, ДСО-та и т.н.

Сигурно имаш мазол от писане на "СОМАТ" през пост, та затова си викам, чакай да погледнем какъв е планирания принос към валутното салдо на Народната Република. А то - "мижав интерес".

Ама естествено, че е случайно. Аз изобщо не се и съмнявам. Ти досега постваше една дузина простотии, огромна част от които даже нямаше и представа, какво точно се казва в тях. Сега изведнъж... СО МАТ. Странна работа... Да не е щото те правя за кашмер по всички теми, та сега да гледаш да си върнеш, понеже с Иван Умния предният път дискутирахме именно въпросната фирма? А, едва ли, няма да е това. Ти си свястно момче и винаги поздравяваш. 😆

Тъй? И? Я дай да видя целият документ, щото тук не виждам нищо конкретно, да се пише... И от къде е взет също така?

Една от страниците на Приложение към 
Постановление №43, от 29.08.1989
ЗА допълнителни мерки за изпълнение на плана за конвертируема валута

image.png

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Една от страниците на Приложение към 
Постановление №43, от 29.08.1989
ЗА допълнителни мерки за изпълнение на плана за конвертируема валута

Явно държавните архиви са неблагонадежден източник за нашия герой 🤣

преди 1 час, plamen.spam написа:

Случайно ми попадна пред очите. Търсех други данни (втората таблица), но намерих такива за валутните планове на всички СО-та, ДСО-та и т.н.

Сигурно имаш мазол от писане на "СОМАТ" през пост, та затова си викам, чакай да погледнем какъв е планирания принос към валутното салдо на Народната Република. А то - "мижав интерес".

А ти имаш ли обяснение защо Сомат, и въобще повечето от фирмите от първия списък, нямат посочени разходи?

@Belefor 

След подобни излияния ако спра да му отговарям значи ли, че ме е "затапил" и нямам аргументи с които да му отговоря?

Цитат

Оле, майкоооооооооооооооооо... Брато, казвам ти сериозно, иди се метни под някой влак!?

... или любимото ми, спориш една седмица с него и ти напише накрая:

Цитат

Да? И?

и след това смени темата 

Не за друго, но наистина имам по-важна работа за вършене. 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 37 минути, M.Николов написа:

А ти имаш ли обяснение защо Сомат, и въобще повечето от фирмите от първия списък, нямат посочени разходи?

Разбира се, защото това е планирания валутен баланс в конвертируема валута.
За 1989 г. явно не се е предвиждал никакъв внос с конвертируема валута - оборудване, части и т.н.

За предприятията от отрасъл ЕЛЕКТРОНИКА вносът е огромен.
Очевидно, по второ направление се внасят части и компоненти, а износът е предимно по първо направление (СИВ).
Така че, когато се напъвате да превъзнасяте електрониката собствено производство - подсещайте се за тази таблица.

Всички копейки реагират така, когато няма как да се аргументират:

преди 39 минути, M.Николов написа:

А ти имаш ли обяснение защо...

на 14.09.2025 г. в 17:12, Flashback написа:

Имаш ли някакво обяснение защо румънците, унгарците, поляците, чехите, датчаните и шведите бягат от еврото като дявол от тамян!? 

на 4.09.2025 г. в 21:07, communismatic написа:

Изобщо имаш ли идея, как се изчислява БВП?

на 24.07.2025 г. в 20:29, maxthon написа:

Имаш ли обяснение как Би Би Си има нещо общо с руската пропаганда?

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

на 14.09.2025 г. в 14:55, communismatic написа:

Извинявай, би ли ми обяснил тоя с какво е по-различен от Навални примерно?

И...те така!

:popcorn2:

преди 9 минути, plamen.spam написа:

Разбира се, защото това е планирания валутен баланс в конвертируема валута.
За 1989 г. явно не се е предвиждал никакъв внос с конвертируема валута - оборудване, части и т.н.

За предприятията от отрасъл ЕЛЕКТРОНИКА вносът е огромен.
Очевидно, по второ направление се внасят части и компоненти, а износът е предимно по първо направление (СИВ).
Така че, когато се напъвате да превъзнасяте електрониката собствено производство - подсещайте се за тази таблица.

Пише разходи, бре!

Никъде не е посочено оборудване части и т.н., но дори да приемем, че е така, тези камиони нямат ли нужда от резервни части, не се ли плащат такси в чужбина!

Ти виждал ли си действаща фирма без разходи?

Седни си - 2!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.