Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

През 70-те и 80-те години, бензин А76 струваше 6 стотинки. Както ви казвам, че хора нямащи никаква представа за социализма пишат в темата, не вярвате. Варелите с нафта които имаше навсякъде по полето изчезнаха когато се появиха на пазара нафтовите печки. Тях сигурно ги знаете, почти всички си купиха такива печки защото бяха много по чисти от другите на дърва и въглища. 

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 6 часа, communismatic написа:

Абсолютен факт е, че това което Русия прави от началото на СВО-то до момента е повече от впечатляващо. Четири последователни години, в които имат икономически подем. Постоянен ръст на индустриалното производство. Да, наистина изпитват трудности... инфлацията им расте, лихвените проценти също, но няма как да е другояче, при положение, че страната им е във война вече почти четири години, а тя помпа постоянни разходи. Най-санкционираната държава в цялата история на човечеството произвежда повече боеприпаси отколкото цяла обединена Европа и САЩ сумарно.

От друга страна... виждаме какво се случи с посмешището ЕС - за да заобикалят санкциите, европейските държави се задължават, да купуват руски газ и петрол от страни като Иран, Турция, Азербайджан и прочее само и само да са на далавера. Според мен, за да може страни като Германия например, да пораздвижи икономиката си, новата мантра е "Русия е голяма заплаха, трябва да се превъоръжим ударно!", та сега ще се налеят огромни средства във военното производство. Естествено, и от Брюксел яко ще намажат от цялата работа. 
Санкциониращите компании? Ей тия две браточки си взели "Старбъкс". Не е баш "копикетс", ама си е кажи-речи същото...
62ff933221f05_w_h.jpeg

Oтносно останалото... NYTimes беше путинофилска медия, нали?

Освен с лъжи няма с какво да защитиш прогнилият комунизъм.

Колкото и да ти е неприятно сега е по-добре, и за държавата и за хората.

Ще отговориш ли защо държавата лапаше толкова завми '80 и не можешв да ги плаща като производатяото е имало голяма добаване стойност

Някой ще ми припомни ли колко е мин. заплата в България?

Минималната заплата в Албания ще стане 515 евро

Бих казал, че добре се развиваме :wub:, вече се сравняваме със страни като Албания.

преди 9 часа, БаалБек написа:

Мисли и прочети малко преди да пишеш

При тях е забранено имането на акъл и мисленето с заповед още от 9.9. 1944г. 

image.png

преди 9 часа, communismatic написа:

Тъй. Ако искаш, можеш да си преповтаряш малоумната мантра до втръсване. Не мисля, да обяснявам нещо по 200 пъти на някакъв нискообразован човек, който не прави разлика между производство на автомобили и производство на ключалки за автомобили.

Бавноразвиващият е този, дето още не може, да загрее, каква е разликата между това да произвеждаш автомобили и да произвеждаш автомобилни части и че разликата между едното и другото е Германия и... България. Извинявай, Германия... до зелените извращения и спирането на руският газ. Едновремешната велика държава се е превърнала в посмешище. Брюкселските корумпирани псета и Меркел ги докараха до това дередже. Но скоро пак ще помпят яко БВП, нали ще започнат, да произвеждат оръжия за да се пазят от руската агресия. ;) 

Колко процента от БВП-то ни се формира от "развойна дейност"?

Така, цитирам само частта, която се отнася до автомобилната индустрия, защото пак започваш да се разпиляваш много, не знам, внимание ли търсиш...

Очеизваждащо е, че основни неща не са ти ясни и ще се опитам да ги обясня, макар да знам, че пак няма да разбереш, явно нямаш капацитет.

Термина автомобилостроене (за мен не е много правилен и гледам да не го използвам) се използва като синоним на автомобилната промишленост. Самата автомобилна промишленост пък съдържа много процеси, като започнем от R&D, минем през производство на компоненти, логистика и стигнем до сглобяване и накрая продажби в дилърските центрове. Често тези процеси се извършват в различни държави, много често пък производството на отделни компоненти и агрегати се извършва от компании, които са специализирани точно в това и работят за повече от една автомобилна компания. Така е много по-рентабилно. Сглобяването е само част от целия процес, не знам защо си решил, че сглобяването е автомобилостроене и в никакъв случай не е с най-висока добавена стойност. С висока добавена стойност е именно научно-изследователската и развойна дейност (R&D), каквато дейност развиват в България почти всички големи компании в автомобилната индустрия, които са избрали страната ни за тази цел. Аз също се занимавам с R&D

Та като казвам, че оборота на компаниите в автомобилната индустрия в България е 11% от БВП на страната означава точно това.

Ще добавя и @Belefor, защото и той май не е наясно какво е "автомобилостроене", сглобяване на автомобили и тн.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 3 часа, "Саша" написа:

Както ви казвам, че хора нямащи никаква представа за социализма пишат в темата, не вярвате.

Е, ти поне имаш представа за нещата. Предният път въртеше мантрата, че селяните живеели като цигани (по твои думи), България направо си била "селска" държава (повечето българи живеели на село), а в същото време селата били опустяли, когато се строили панелките. И то говореше за 70-те и 80-те години на миналият век. Интересно, кога по-точно ще са опустели селата, при положение, че соца рухна през 1989-та. 

на 22.09.2025 г. в 10:23, "Саша" написа:

През 70 те 80 те години хората живееха по селата. Много хора имаше на село тогава и всички така живееха, че дори и по зле.

на 22.09.2025 г. в 10:12, "Саша" написа:

Това е и главната причина да опустеят селата.

преди 2 часа, BANKATA написа:

Освен с лъжи няма с какво да защитиш прогнилият комунизъм

Е, поне не правя като теб. Съвсем чистосърдечно да си призная, че няма как да си защитя тезата и просто да бия отбой. Както в темата за курса лев-долар. Нали?

Колкото и да ти е неприятно сега е по-добре, и за държавата и за хората.

100% съм сигурен. Ето, колегата от ПП-ДБ даже ни изкара някакъв индустриален тигър...

Ще отговориш ли защо държавата лапаше толкова завми '80 и не можешв да ги плаща като производатяото е имало голяма добаване стойност

Защото индустриализацията иска валута, иска дългове във валута и прочее. И изобщо иска пари. Друго да има? 

преди 56 минути, Gaming_Solutions написа:

Очеизваждащо е, че основни неща не са ти ясни и ще се опитам да ги обясня, макар да знам, че пак няма да разбереш, явно нямаш капацитет.

Това го твърди смешника, дето от 20 тези, които защитаваше до момента, нито една не е излязла вярна. 😆

преди 56 минути, Gaming_Solutions написа:

Та като казвам, че оборота на компаниите в автомобилната индустрия в България е 11% от БВП на страната означава точно това.

Виж сега. Аз смятам, че ти си някакво много странно момче, което май не чете, какво му се пише!? Пределно ми е ясно, че ти имаш някаква изключително розова и сладка представа за България като цяло, та затова и се напъваш да защитаваш някакви чудовищно жалки тези, чрез които единственото, което правиш е да си блъскаш главата в стената. Ти дори не си наясно, че нашата икономика към този момент е тотално нефункционираща. Имаме една серия от години, в които завършваме годината с дефицити. От 2014-та до сега (че и от по-рано даже) с малки изключения. Това какво ще рече, човеко, който е наясно с автомобилната индустрия у нас? Това ще рече, че приходите са по-малки от разходите. За каква икономика ми говориш?
2014 г.

Цитат

Бюджетният дефицит на България за 2014 г. е 4 826 млн. лв., или 5,8% от БВП, според окончателните данни на Националния статистически институт (НСИ).

2015 г.

Цитат

По предварителни данни на Националния статистически институт през 2015 г. институционален сектор „Държавно управление” отчита бюджетен дефицит от 1 774 млн. лв., или 2.1% от БВП на България

2016 г.

Цитат

По окончателни данни на Националния статистически институт през 2016 г. институционален сектор „Държавно управление” отчита бюджетен дефицит от 36 млн. лв., или 0.04% от БВП на България

2020 г.

Цитат

През 2020 г. бюджетният дефицит на България е бил 4,780 млрд. лв., което се равнява на -4,0% от БВП според окончателните данни на НСИ. За сравнение, други източници съобщават за дефицит от 3,53 млрд. лв. или 3% от БВП, като разликата може да се дължи на методиката на отчитане, различна от тази на НСИ

2022 г.

Цитат

Бюджетният дефицит на институционален сектор „Държавно управление“ през миналата година е над 4,648 млрд. лв., или 2,8% от брутния вътрешен продукт (БВП), сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

2023 г.

Цитат

България е завършила 2023 г. с бюджетен дефицит в размер на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) или с минус 3,7 млрд. лв., показват окончателните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Те са коригирани леко нагоре спрямо предварителните данни от април, които отчитаха дефицит от 1,9% от БВП.

2024 г.

Цитат

Πpeз 2024 г. инcтитyциoнaлeн ceĸтop "Дъpжaвнo yпpaвлeниe" oтчитa бюджeтeн дeфицит oт 6,158 млpд. лв., или 3% oт бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт (БBΠ), пo пpeдвapитeлни дaнни нa Haциoнaлния cтaтиcтичecĸи инcтитyт (HCИ).

Тъй... Единственото ни утешение е, че за разлика от останалите страни, ние понеже сме във валутен борд и нашите крадливи управляващи няма как да теглят нови и нови заеми. Ама нали искате, да влезем в Еврозоната? И като падне борда? То ние даже сме и готови за приемането на еврото, нали? :) 

-------------------
Фактически, ние имаме София и един-два града. Структурата на населението... честно казано направо си е потресаваща. От 6 милиона население, имаме 1 милион от "малцинството", 1 милион български турци и тотално малоумно младо поколение, дето абсолютно нищо не става от него. Аз заради това ти зададох въпроса, защо VW не са искали, да си строят завода тук? Защо на оня слабоинтелигентен лидер на твоята любима партийка, не му мина номера за електричките? Ми, щото у нас вече няма кой да работи... това е. Дето разправя Иво Христов: "Студентите от първи курс, съвсем сериозно ме питаха, какво било това чудо "Гълфстрийм", защо има зима и защо има лято...!" Това е положението. В случаят ние извършваме някаква дейност тук, която просто е нискоквалифицирана, затова и заплатите са ни ниски. Няма да произвеждаш VW, ще произвеждаш заключващи системи за VW и когато Германия спре руският газ, просто и работата ще спре, персонала ще се ореже, понеже си силно зависим от германската индустрия. Справка - Witte Automotive, град Русе, България, Европа, планетата Земя, галактика Млечен път.

А вие си вярвайте, че България била вървяла напред. Ние една водна криза и едни пожари, не можем, да оправим...

Хм, говорихме, говорихме конкретно за автомобилната индустрия, накрая минахме на общи приказки за икономиката и демографията, хахах каква изненада. Е, явно добре съм се справил.

преди 3 минути, Gaming_Solutions написа:

Хм, говорихме, говорихме конкретно за автомобилната индустрия, накрая минахме на общи приказки за икономиката и демографията, хахах каква изненада.

Извинявай, тук не говоря ли за автомобилната индустрия?

преди 14 минути, communismatic написа:

В случаят ние извършваме някаква дейност тук, която просто е нискоквалифицирана, затова и заплатите са ни ниски. Няма да произвеждаш VW, ще произвеждаш заключващи системи за VW и когато Германия спре руският газ, просто и работата ще спре, персонала ще се ореже, понеже си силно зависим от германската индустрия. Справка - Witte Automotive, град Русе, България, Европа, планетата Земя, галактика Млечен път.

Ти освен, че си умен, ще се окаже и че не си и сляп.

преди 5 минути, Gaming_Solutions написа:

Е, явно добре съм се справил.

Много добре си се справил, да. Аз по-зомбирано теле от теб не съм срещал. Даже и Умното Джоки щеше да спре, да пише от срам.

Както и да е, ти в края на краищата си един най-обикновен жълтопаветен умнокрасив. Няма какво повече, да коментирам. То се вижда с просто око, за какво става дума.

преди 21 минути, communismatic написа:

Извинявай, тук не говоря ли за автомобилната индустрия?

Ти говориш някакви си твои алабализми и нямаш никаква представа кое какво е щом не правиш разлика между автомобилостроене и сглобяване на автомобили и щом R&D е нискоквалифициран труд. Обясних ги нещата по-горе, какво повече да кажа

преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

Ти говориш някакви си твои алабализми и нямаш никаква представа кое какво е щом не правиш разлика между автомобилостроене и сглобяване на автомобили и щом R&D е нискоквалифициран труд.

У нас имало автомобилостроене и сглобяване на автомобили ли бе? Ти да видиш!? 😆😆😆
Предполагам, че автомобилостроенето ще е във Witte Automotive? Дето произвеждат изключително ценното нещо в световната автоиндустрия - ключалки за коли. Или кабелите в Leoni? Tам също сме лидер в производството на кабели... 😆

Колко процента от БВП-то ни се формира на R&D? Доколкото си спомням беше под процент... Благодаря ти много. 😆

УНИКАЛЕН! 😆

Как като прочете това:

Цитат

Термина автомобилостроене (за мен не е много правилен и гледам да не го използвам) се използва като синоним на автомобилната промишленост. Самата автомобилна промишленост пък съдържа много процеси, като започнем от R&D, минем през производство на компоненти, логистика и стигнем до сглобяване и накрая продажби в дилърските центрове. Често тези процеси се извършват в различни държави, много често пък производството на отделни компоненти и агрегати се извършва от компании, които са специализирани точно в това и работят за повече от една автомобилна компания. Така е много по-рентабилно. Сглобяването е само част от целия процес, не знам защо си решил, че сглобяването е автомобилостроене и в никакъв случай не е с най-висока добавена стойност. С висока добавена стойност е именно научно-изследователската и развойна дейност (R&D), каквато дейност развиват в България почти всички големи компании в автомобилната индустрия, които са избрали страната ни за тази цел. Аз също се занимавам с R&D

Изтипоса това?

преди 6 минути, communismatic написа:

У нас имало автомобилостроене и сглобяване на автомобили ли бе? Ти да видиш!? 😆😆😆
Предполагам, че автомобилостроенето ще е във Witte Automotive? Дето произвеждат изключително ценното нещо в световната автоиндустрия - ключалки за коли. Или кабелите в Leoni? Tам също сме лидер в производството на кабели... 😆

Колко процента от БВП-то ни се формира на R&D? Доколкото си спомням беше под процент... Благодаря ти много. 😆

УНИКАЛЕН! 😆

Уникален! хахах

Този един под един процент пък сега от къде дойде?

Цитат

Благодаря ти много. 😆

Пак заповядай

преди 7 минути, Gaming_Solutions написа:

Уникален!

Да? И? Нещо да имаш да добавиш? 😆
Производството на кабели и ключалки например, прави ли ни изключително значими в световен мащаб? 😆

преди 7 минути, Gaming_Solutions написа:

Този един под един процент пък сега от къде дойде?

Ми не знам, доколкото си спомням въртеше мантрата за "развойна дейност". Оказа се, че ние отделяме най-малко средства за нея. Тя била и доста силно развита... 😆
gross-domestic-expenditure-r&d-2013-2023

Цитат

Разходите за научноизследователска и развойна дейност (НИРД) в България възлизат на около 0.74% от БВП за 2022 г., което представлява приблизително 895.6 милиона лева, според данните на Националния статистически институт (НСИ) и Евростат. Това число е по-ниско от средното за Европейския съюз и е в рамките на предходни години, като се наблюдава лек ръст спрямо 2021 г.

преди 6 часа, "Саша" написа:

През 70-те и 80-те години, бензин А76 струваше 6 стотинки. 

А, това вече е друго. Вчера разправяше че е струвал 0.06 стотинки, ма понеже си обратното на "остър", не можеш да разбереш разликата м/ду двете и не знаеш защо те бъзикат. Нищо. Другите разбраха и ти се смяха :D

преди 3 часа, Gaming_Solutions написа:

Аз също се занимавам с R&D

Ще добавя и @Belefor, защото и той май не е наясно какво е "автомобилостроене", сглобяване на автомобили и тн.

Не човек, не съм наясно с нови изследвания и разработки.... Само единия от отделите, който ръководя е точно такъв...!

И все още твърдя, че в България не се сглобяват автомобили (поне не масово), както и  @communismatic отбеляза. Само ти г-н R&D явно не правиш разликата от произвеждане на части до произвеждане на автомобили! Но явно като се оплетеш в глупостите си - другите са ти виновни!

току-що, Belefor написа:

И все още твърдя, че в България не се сглобяват автомобили (поне не масово), както и  @communismatic отбеляза. Само ти г-н R&D явно не правиш разликата от произвеждане на части до произвеждане на автомобили! Но явно като се оплетеш в глупостите си - другите са ти виновни!

Аз продължавам, да недоумявам, за какъв мазохист иде реч, при положение, че от два дни само си блъска главата в стената... А как навърза значимостта ни в автомобилната индустрия с произвеждане на ключалки и кабели... 😆

преди 2 часа, communismatic написа:

Да? И? Нещо да имаш да добавиш? 😆
Производството на кабели и ключалки например, прави ли ни изключително значими в световен мащаб? 😆

Ми не знам, доколкото си спомням въртеше мантрата за "развойна дейност". Оказа се, че ние отделяме най-малко средства за нея. Тя била и доста силно развита... 😆
gross-domestic-expenditure-r&d-2013-2023

Оххххх майко ти не знаеш за какво говориш, сравняваш ябълки с круши, напиша ти нещо и го търсиш в Google, понеже не знаеш какво означава.

Аз говоря за развойна дейност, която е част от автомобилната индустрия и я развиват компаниите, избрали да инвестират в България

току-що, Gaming_Solutions написа:

Оххххх майко ти не знаеш за какво говориш, сравняваш ябълки с круши, напиша ти нещо и го търсиш в Google, понеже не знаеш какво означава.

Да, де. Виждаме, че ти много добре знаеш, за какво говориш. Изключително наясно си с нещата... 😆

Аз говоря за развойна дейност, която е част от машиностроенето и я развиват компаниите, избрали да инвестират в България

Мхм. Виждаме, че и там сме кажи-речи на последна позиция... Т.е. и тая мантра пак отече в канала... 😆

преди 2 минути, Belefor написа:

Не човек, не съм наясно с нови изследвания и разработки.... Само единия от отделите, който ръководя е точно такъв...!

А аз къде твърдя, че се сглобяват масово автомобили в България?

А аз къде твърдя, че се сглобяват масово автомобили в България?

Ти твърдеше, че автомобилната индустрия била... цитирам... "много, много добре развита в страната"... 😆😆😆

на 1.10.2025 г. в 10:49, Gaming_Solutions написа:

Всъщност автомобилната индустрия е много, много добре развита в страната.

на 1.10.2025 г. в 9:40, communismatic написа:

Ми, в какво се състои икономиката ни, професоре? Индустрия сигурно? Произвеждаме автомобили?

Целия разговор тръгна от тук - човека каза , че не произвеждаме автомобили, а ти се заяде , че автомобилната индустрия била много развита...

преди 4 минути, communismatic написа:

Аз продължавам, да недоумявам, за какъв мазохист иде реч, при положение, че от два дни само си блъска главата в стената... А как навърза значимостта ни в автомобилната индустрия с произвеждане на ключалки и кабели... 😆

Ама аз нищо не съм казвал за ключалки и кабели, само ти говориш за Witte Automotive и сам си отговаряш после пак за тях 😁

преди 1 минута, communismatic написа:

Ти твърдеше, че автомобилната индустрия била... цитирам... "много, много добре развита в страната"... 😆😆😆

Да така е, защото фирмите в автомобилната индустрия са направили оборот 11% от БВП

"Не произвеждаме круши в България, - Да ама произвеждаме ябълки, - Е нищо де - важното е да се ядат плодове :) "

току-що, Belefor написа:

"Не произвеждаме круши в България, - Да ама произвеждаме ябълки, - Е нищо де - важното е да се ядат плодове :) "

Автомобилна индустрия – IBA

преди 2 минути, Belefor написа:

Целия разговор тръгна от тук - човека каза , че не произвеждаме автомобили, а ти се заяде , че автомобилната индустрия била много развита...

Да, защото той хал хабер си няма как се произвеждат автомобили.

преди 5 минути, Gaming_Solutions написа:

Ама аз нищо не съм казвал за ключалки и кабели, само ти говориш за Witte Automotive и сам си отговаряш после пак за тях 😁

Напротив, отново бягаш като ученичка... Sensata, кво произвеждат? Сензори за налягането на гумите... 😆

преди 3 минути, Gaming_Solutions написа:

Да, защото той хал хабер си няма как се произвеждат автомобили.

Правилно, първо се почва от ключалката, после от кабелите, после от сензорите за налягането на гумите... и след два дни имаш готов автомобил. 😆

преди 2 минути, communismatic написа:

Напротив, отново бягаш като ученичка... Sensata, кво произвеждат? Сензори за налягането на гумите... 😆

Е, във всеки случай не произвеждат ключалки 

Пич, ти сериозно ли иронизираш Sensata?

A Visteon, a Odelo

Я ги гугълни да видиш какво произвеждат

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.