Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 2 минути, Belefor написа:

От време на време се чудя, защо се хабиш да питаш - те тия кухи лейки напред с бълбукащата, золин и банката(!?) няма да ти отговорят точно и ясно на нито един въпрос. Те толкова си могат! Не е като да ти спуснат отгоре някаква олигофрения и ти да я постваш - видиш ли - това е ИСТИНАТА!

Повярвай ми, точно това е най-забавното у тоя форум. Това е основната причина, да влизам тук. Изключително много се забавлявам. ПП-ДБ фенчето не е изключение, между другото... 😆

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

току-що, communismatic написа:

Повярвай ми, точно това е най-забавното у тоя форум. Това е основната причина, да влизам тук. Изключително много се забавлявам. ПП-ДБ фенчето не е изключение, между другото... 😆

И все пак , както бях казал вече, той се опитва да води цивилизован спор/разговор, докато другите просто пишат глупости защото дори нямат собствено мнение а само цитират разни неща спуснати отгоре! Е... и се заяждат за всичко останало!

току-що, Belefor написа:

И все пак , както бях казал вече, той се опитва да води цивилизован спор/разговор, докато другите просто пишат глупости защото дори нямат собствено мнение а само цитират разни неща спуснати отгоре! Е... и се заяждат за всичко останало!

Той може да води цивилизован разговор, ама чисто мисловно е едно към едно с тях. Айде... малко по-добре да кажа. Общо-взето е един цивилизован Джокович. На моменти направо ме втрещява, колко е зомбиран от пропаганда. Принципно, аз никога не съм се имал за някакъв свръхинтелигентен или умен човек, ама... пич... извинявай, ама в сравнение с тия хора тук. 😆😆😆

Той може да води цивилизован разговор, ама чисто мисловно е едно към едно с тях. Айде... малко по-добре да кажа. Общо-взето е един цивилизован Джокович. На моменти направо ме втрещява, колко е зомбиран от пропаганда. Принципно, аз никога не съм се имал за някакъв свръхинтелигентен или умен човек, ама... пич... извинявай, ама в сравнение с тия хора тук. 😆😆😆

Тук не си 100% прав. Всеки си има своя собствена гледна точка, която няма нужда да съвпада с твоята или моята и т.н. Би трябвало да се уважават мненията на различните хора, защото в спора се ражда истината.

Абсолютно е така. Нямам никакви проблеми човек да си бъде антикомунист, американофил, русофоб и прочее. Имам проблеми единствено, когато се пишат очеизбождащи глупости. Примерно, че Митрофанова натиснала Румен Радев за да иска референдум за влизането ни в Еврозоната. Т.е. "Чехльото" (нали така го наричат) е путинист, понеже иска да се пита българският народ, а другите са големите демократи и тотално независими политици, понеже не ги интересува, че народа е тотално "анти" приемането на еврото!? Това не е ли еб*си тъпотията, а? И така и не им минава през акъла, че Радев може да смята, че това би било добър ход от страна на България, наистина еврото ще вкара някакви чужди инвестиции у нас, но да смята, че е по-редно, все пак, да се пита народа. Най-малкото защото това е нещо изключително важно за всеки български данъкоплатец... и за страната ни като цяло. То нас май никой не ни иска мнението изобщо. Нито за ЕС, нито за НАТО. Дето вика Стоян Панчев: "Питат ни само за избори, през останалото време сме много прости и не трябва да бъдем питани!".

преди 2 минути, communismatic написа:

Абсолютно е така. Нямам никакви проблеми човек да си бъде антикомунист, американофил, русофоб и прочее. Имам проблеми единствено, когато се пишат очеизбождащи глупости. Примерно, че Митрофанова натиснала Румен Радев за да иска референдум за влизането ни в Еврозоната. Т.е. "Чехльото" (нали така го наричат) е путинист, понеже иска да се пита българският народ, а другите са големите демократи и тотално независими политици, понеже не ги интересува, че народа е тотално "анти" приемането на еврото!? Това не е ли еб*си тъпотията, а? И така и не им минава през акъла, че Радев може да смята, че това би било добър ход от страна на България, наистина еврото ще вкара някакви чужди инвестиции у нас, но да смята, че е по-редно, все пак, да се пита народа. Най-малкото защото това е нещо изключително важно за всеки български данъкоплатец... и за страната ни като цяло. То нас май никой не ни иска мнението изобщо. Нито за ЕС, нито за НАТО. Дето вика Стоян Панчев: "Питат ни само за избори, през останалото време сме много прости и не трябва да бъдем питани!".

Виж сега - така е - никой не го интересува държавата България. Съсипаха ни производството, направиха ни консуматори и сега сме просто приставка/консуматори на западните държави/Нато/ЕС. За съжаление нямаме голям избор в тази насока. Целия свят така се моделира на полюси, че ако не си в даден 'съюз' изхвръкваш и изоставаш. България и българските политици се опитват да се 'съюзят' с ЕС, защото покрай ЕС и ние ще се развиваме. За съжаления - в момента това е по доброто решение отколкото каквото и да е друго (Русия/Брикс/Китай/Африка и т.н.) Това е чистата и гола истина :( 

преди 32 минути, communismatic написа:

Правилно, не е хубаво, да се теглят кредити. Държавите не го правят изобщо...

Не те питам дали е хуаво или не, а защо при високата добавена стойност през соца се докарахме до дългова спирала. Ще отговориш ли?

преди 38 минути, Belefor написа:

За съжаления - в момента това е по доброто решение отколкото каквото и да е друго (Русия/Брикс/Китай/Африка и т.н.) Това е чистата и гола истина

Спрете и вие с тоя "BRICS". Братле, никой няма да мисли за теб, ако самият ти не мислиш за себе си. Писал съм го над 200 пъти. Самият факт, че някой смята, че някакъв чужд икономически съюз ще ти мисли доброто е направо потресаваща смехория. Точно обратното - ще те експлоатират, ще те използват и т.н. Европейският съюз в момента е просто едно тотално посмешище. Какво е било основното изискване за да влезем в този съюз? Ами да си затворим два от реакторите на АЕЦ "Козлодуй"? Защо? Ами защото по този начин, първо ставаме енергийно зависими от другаде и производството ни тук се оскъпява. Т.е. почваме ударно да внасяме не само ток, а и всякаква продукция. Защо германците в момента са тотално закъсали? Ами защото Брюксел им натресе тия зелени извращения, накараха ги, да спрат евтиният руски газ от "Газпром" (тръбен) и по тоя начин производството им отиде по дяволите. Просто, енергията се оскъпява зверски. Отделно от всичко това, ЕС направо и ни натриса тая мигрантска измет (ние си имаме и друга такава от край време, дето ни претопява демографски)? Айде, някой ще каже "Спри с тия измишльотини, навсякъде се вкарват мигранти!". ОК, съгласен съм, ама Брюксел направо си те задължава, да ги приемеш. Не случайно, гърците можеше, да бъдат санкционирани от "Фронтекс", понеже имали неблагоразумието, да ги отблъсква. Отделно от всичко това имаш зверска политкоректна шизофрения от трибуната на Европейският парламент, там направо имаш чувството, че са промити по калъп. Еб*си корумпираните псета. И най-жалкото в случаят е, че светлинка в тунела не се вижда. Справка - случилото се с Льо Пен, с Джорджеску, с "Алтернатива за Германия", та дори и с Молдова (въпреки, че не са членки все още). Факт е, че руснаците не могат, да пробият никъде. Вашингтон държат козовете в ръцете си. За нашата страна - там пък да не говорим. Изключително странно е, как всички търгове се печелят, все от американски компании. Всички медии са все на хранилка при "Америка за България", а в същото време Русия била пробила тук... чрез президента, дето няма никакви правомощия в рамките на парламентарна република. Кви са му правомощията? Да раздава ордени...
Относно BRICS... Най-добре е България, да се опита (поне), да следва някаква своя независима политика. Както го прави Орбан в Унгария, както го прави Ердоган в Турция, както го прави Алиев в Азербайджан, както го правят дори и китайците.

преди 31 минути, BANKATA написа:

Ще отговориш ли?

Защото индустриализацията иска финансови средства. БКП започват буквално от под нулата, понеже когато идват на власт, държавата на практика е фалирала. Изплащаме задължения към СФРЮ, към Гърция, отделно издръжката на РККА на наша територия е адски скъпа, отделно от това и се възстановяваме от бомбардировките на сегашните ни евроатлантически партньори. Оттам нататък страната започва да се електрифицира, да се строят язовори, да се индустриализира. Всичко това струва пари, които ние няма откъде да ги вземем. И затова в началото на 60-те се изнася златният резерв към СССР на няколко транша. Принципно, това е и идеята на златният резерв, той да послужи, когато една държава е закъсала.От там идват и тия глупости на сегашните умнокрасиви историци, че Живков е искал НРБ да стане част от СССР. Това са глупости. Просто чрез едно политическо говорене е успял, да превърне страната ни в най-верният съветски сателит и да използваме всички тези привилегии. През 70-те години отново изпадаме в подобни проблеми, но доколкото си спомням, Брежнев едните ни дългове към СССР ги опростява, а другите ги разсрочват. Отделно от това, мисля, че Живков май и вдига цените малко тук за да може, да вкара отново нещата в правилният коловоз. След идването на Горбачов на власт, нещата в СИВ буквално отиват, по дяволите. Причината е, че цените на петрола вътре в икономическият съюз започват, да стават вече пазарни. За което очевадно, нито една страна от СИВ не е била готова. Мисля, че към 1985-та НРБ е имала към 2-3 милиарда долара външен дълг. Според мен, на всяка една социалистическа държава й е било нужно някакво технологично време, чрез което да си пригодят икономиката към тези промени. Което не са имали. Оттам нататък нашите тръгват, да дърпат дългове, които са изключително тежки (от западни банки) и в един даден момент нещата отиват по дяволите. Идва и мораториума на Васил Коларов и... Реално, това е единственият фалит на България, другото са просто дългови кризи.

преди 1 час, communismatic написа:

Защото индустриализацията иска финансови средства. БКП започват буквално от под нулата, понеже когато идват на власт, държавата на практика е фалирала. Изплащаме задължения към СФРЮ, към Гърция, отделно издръжката на РККА на наша територия е адски скъпа, отделно от това и се възстановяваме от бомбардировките на сегашните ни евроатлантически партньори. Оттам нататък страната започва да се електрифицира, да се строят язовори, да се индустриализира. Всичко това струва пари, които ние няма откъде да ги вземем. И затова в началото на 60-те се изнася златният резерв към СССР на няколко транша. Принципно, това е и идеята на златният резерв, той да послужи, когато една държава е закъсала.От там идват и тия глупости на сегашните умнокрасиви историци, че Живков е искал НРБ да стане част от СССР. Това са глупости. Просто чрез едно политическо говорене е успял, да превърне страната ни в най-верният съветски сателит и да използваме всички тези привилегии. През 70-те години отново изпадаме в подобни проблеми, но доколкото си спомням, Брежнев едните ни дългове към СССР ги опростява, а другите ги разсрочват. Отделно от това, мисля, че Живков май и вдига цените малко тук за да може, да вкара отново нещата в правилният коловоз. След идването на Горбачов на власт, нещата в СИВ буквално отиват, по дяволите. Причината е, че цените на петрола вътре в икономическият съюз започват, да стават вече пазарни. За което очевадно, нито една страна от СИВ не е била готова. Мисля, че към 1985-та НРБ е имала към 2-3 милиарда долара външен дълг. Според мен, на всяка една социалистическа държава й е било нужно някакво технологично време, чрез което да си пригодят икономиката към тези промени. Което не са имали. Оттам нататък нашите тръгват, да дърпат дългове, които са изключително тежки (от западни банки) и в един даден момент нещата отиват по дяволите. Идва и мораториума на Васил Коларов и... Реално, това е единственият фалит на България, другото са просто дългови кризи.

нали всичко тогава бачка с висока добавена стойност, защо заемите да са проблем?

Значи през развитият социализъм всичко бачка и произвежда яко с висока добавена стойност и се довежда до фалит (няколко пъти). Сега никой не бачка и всичко е ниска добавена стоност пак взимаме кредити от западни банки и още не можем да се докараме до фалит. Оти така ?

Просто социализма е кап**т. Една тромава система на която никога няма да и достига технологично време. Капитализма не оставя празни ниши, при социлизма държавата решава кое е важно, кое не, където в крайна сметка се получават огромни дупки.

преди 1 минута, BANKATA написа:

нали всичко тогава бачка с висока добавена стойност, защо заемите да са проблем?

Aми току що ти го обясних, ама ти както обикновено трудно четеш с разбиране.

преди 1 минута, BANKATA написа:

Сега никой не бачка и всичко е ниска добавена стоност пак взимаме кредити от западни банки и още не можем да се докараме до фалит. Оти така ?

Първо, примерите нямат абсолютно нищо общо. През 1944-та страната е фалирала и ние тепърва се индустриализираме. През 1989-а страната пак е фалирала, ама имаме огромен държавен актив, който трябва да се приватизира и това да напълни хазната. Освен това, мисля, че вече изясних, че страната ни на практика е пробита отвсякъде. Постоянни дефицити, постоянно запълваме дупките в бюджета чрез нови заеми. Това как се нарича по-точно? 

преди 3 минути, BANKATA написа:

Капитализма не оставя празни ниши, при социлизма държавата решава кое е важно, кое не, където в крайна сметка се получават огромни дупки.

Да, де. Ясно ми е, че много ги разбираш нещата...

преди 4 часа, BANKATA написа:

Комуне я кажи '80 като имаме голяма добавена стойност що трЕбеха кредити, а?

"Кредит" при социализма е много силно казано. Всички кредити теглени при социализма са по-малко само от тазгодишния кредит който се тегли.

А, забравих, че @M.Николов обвиняваше, че лъжа за азерски газ. Само да му припомня, че пак е чел по диагонал и никъде не съм твърдял, че К. Петков го е договорил.

Статията е от 28 Април 2022

"С началото на войната в Украйна газът достигна още по-високи рекорди. В момента цената на азерския газ, който България внася, е поне 2/3 по-ниска от цената на руския газ. Така че през последната година за евтин руски газ въобще не може да се говори. Но дори преди това руският газ не беше толкова евтин – още през 2019 г. България внесе американски втечнен газ, който беше на по-ниска цена от руския, въпреки голямото разстояние. България ще може да доставя втечнен газ от 5 страни"

https://www.expert.bg/macroview/energy/kolko-e-zavisima-bylgarija-ot-dostavkite-na-ruski-priroden-gaz-1746035.html

Аз не съм се интересувал какво и как, но прави впечатление "още през 2019 г. България внесе американски втечнен газ, който беше на по-ниска цена от руския, въпреки голямото разстояние."

Но аз "лъжа", та се късам.

преди 12 минути, BANKATA написа:

и още не можем да се докараме до фалит. Оти така ?

Че ние сме във фалит от както дойде демокрацията. Най-бедната държава в Европа сме. А при социализма бяхме измежду най-богатите.

преди 1 минута, parmobil написа:

A, да. Как установи, че руският газ е бил по-скъп от азерският? Пак да си задам въпросчето?

преди 9 минути, communismatic написа:

A, да. Как установи, че руският газ е бил по-скъп от азерският? Пак да си задам въпросчето?

Ми задавай си го. Аз не съм писал статията.

току-що, parmobil написа:

Ми задавай си го. Аз не съм писал статията.

Мхм. Щото досега беше "факт". Сега вече "аз не съм писал статията". ОК, разбрах... 😆

Ти си разбрал? Не ти вярвам.

Защо постоянно пишеш разни тъпотии, които по никакъв начин, не можеш, да докажеш? Да цитирам отново КЕВР, ако трябва?

Защо постоянно пишеш разни тъпотии, които по никакъв начин, не можеш, да докажеш? Да цитирам отново КЕВР, ако трябва?

Цитирай! И тук се цитира стенограма от НС, че войнишката заплата беше 1,50 лв., защото не ми повярва, но ти още не искаш да признаеш. А ме подкрепиха хора, коита са на твоя страна и не ме долюбват.

Цитирай! И тук се цитира стенограма от НС, че войнишката заплата беше 1,50 лв., защото не ми повярва, но ти още не искаш да признаеш. А ме подкрепиха хора, коита са на твоя страна и не ме долюбват.

Естествено, рано или късно пак опираме до войнишката заплата. 😆

преди 34 минути, parmobil написа:

А, забравих, че @M.Николов обвиняваше, че лъжа за азерски газ. Само да му припомня, че пак е чел по диагонал и никъде не съм твърдял, че К. Петков го е договорил.

Статията е от 28 Април 2022

"С началото на войната в Украйна газът достигна още по-високи рекорди. В момента цената на азерския газ, който България внася, е поне 2/3 по-ниска от цената на руския газ. Така че през последната година за евтин руски газ въобще не може да се говори. Но дори преди това руският газ не беше толкова евтин – още през 2019 г. България внесе американски втечнен газ, който беше на по-ниска цена от руския, въпреки голямото разстояние. България ще може да доставя втечнен газ от 5 страни"

https://www.expert.bg/macroview/energy/kolko-e-zavisima-bylgarija-ot-dostavkite-na-ruski-priroden-gaz-1746035.html

Аз не съм се интересувал какво и как, но прави впечатление "още през 2019 г. България внесе американски втечнен газ, който беше на по-ниска цена от руския, въпреки голямото разстояние."

Май не помниш какво си писал.Като те хванат в лъжа почваш да се въртиш и сучеш, докато не ти го заковат на челото та да се вижда отдалеч!

на 2.10.2025 г. в 0:21, parmobil написа:

Ти така и не каза защо когато братушките поискаха да им се плаша в рубли, правителството на Кирчо договори по-евтин газ от азерите.

на 2.10.2025 г. в 4:14, M.Николов написа:

Трето, газа от азерите е по договор сключен още по времето на Борисов, та няма начин как Кирчо да е договорил евтин азерски газ.

:hush:

Докога ще ставаш за смях и подигравки?

преди 3 минути, M.Николов написа:

Тоя е изключително странен типаж, аз наистина съм шокиран. Постоянно твърди някакви изключителни глупости и понеже хал-хабер няма от нещата, за които се опитва, да пише... най-редовният му номер е след като е притиснат в ъгъла, просто да спре да отговаря или направо да си смени темата. Пламен е абсолютно същият, между другото. Не случайно сутринта поде мантрата за "СОМАТ". Очеизбождащо тия хора са направо болни на темата Русия и социализма.

преди 10 минути, M.Николов написа:

Май не помниш какво си писал.Като те хванат в лъжа почваш да се въртиш и сучеш, докато не ти го заковат на челото та да се вижда отдалеч!

Пак ли?

А за цената на барел какво стана? Писал ли съм за 70$ долара себестойност или ти го съчини, за да кажеш, че лъжа?

Дребни душици

преди 26 минути, communismatic написа:

Естествено, рано или късно пак опираме до войнишката заплата. 😆

Докато не признаеш искрено, че е така. 

преди 3 минути, communismatic написа:

Тоя е изключително странен типаж, аз наистина съм шокиран. Постоянно твърди някакви изключителни глупости и понеже хал-хабер няма от нещата, за които се опитва, да пише... най-редовният му номер е след като е притиснат в ъгъла, просто да спре да отговаря или направо да си смени темата. Пламен е абсолютно същият, между другото. Не случайно сутринта поде мантрата за "СОМАТ". Очеизбождащо тия хора са направо болни на темата Русия и социализма.

Ненормален психопат и мега простак който не може сам да разбере, че не е желан. Баси неадекватното нищожество! 😆

току-що, "Саша" написа:

Ненормален психопат и мега простак който не може сам да разбере, че не е желан. Баси неадекватното нищожество! 😆

То ти така си желан, че кво да ти кажа... Хубаво е, че не ти минава през акъла, какво мислят болшинството от хората тук за теб... 😆

преди 1 минута, parmobil написа:

Докато не признаеш искрено, че е така. 

Ми не, после ще има нещо друго, което ще въртиш като мантра...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.