Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 7 минути, M.Николов написа:

Пише разходи, бре!

Никъде не е посочено оборудване части и т.н., но дори да приемем, че е така, тези камиони нямат ли нужда от резервни части, не се ли плащат такси в чужбина!

Ти виждал ли си действаща фирма без разходи?

Седни си - 2!

Мен ли питаш или двойкаджиите комунисти, съставили плана през 1989 г., че даже го засекретили? 

🕵️‍♂️

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 13 минути, plamen.spam написа:

Очевидно, по второ направление се внасят части и компоненти, а износът е предимно по първо направление (СИВ).
Така че, когато се напъвате да превъзнасяте електрониката собствено производство - подсещайте се за тази таблица.

Е ми да сравним приходите и разходите от електрониката.

В документа, който преди няколко страници беше качил Живков каква сума споменава като оборот от електрониката в България?

Май говори за едни 14млрд. минимум!

току-що, plamen.spam написа:

Мен ли питаш или двойкаджиите комунисти, съставили плана през 1989 г., че даже го засекретили? 

🕵️‍♂️

Теб питам, понеже нещо ми се струва фалшив.

преди 36 минути, Gaming_Solutions написа:

След подобни излияния ако спра да му отговарям значи ли, че ме е "затапил" и нямам аргументи с които да му отговоря?

Не, след умопомрачителното заключение за добавената стойност... Честно ти казвам, по-добре недей писа нищо повече. 😆

преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

Явно държавните архиви са неблагонадежден източник за нашия герой 

Ми, принципно е хубаво да си напънем малко мозъка, дали нещо е част от документ, дали ще е нещо друго от това, което уж се внушава и т.н. В смисъл, ясно ми е, че не влагаш грам мисъл в абсолютно нищо, ама нормалните хора не са така. 

преди 4 минути, communismatic написа:

Не, след умопомрачителното заключение за добавената стойност... Честно ти казвам, по-добре недей писа нищо повече. 😆

Ама аз ти казах, висока добавена стойност има там, където има R&D

преди 18 часа, Gaming_Solutions написа:

Не знам и защо си решил, че сглобяването е "голямата работа". Кой знае каква добавена стойност няма, преди години китайците сглобяваха Great Wall в Ловеч, питай някой работник дали е получавал много високата заплата.

Искам пак да го постна, това е велико... Пича съвсем сериозно сравнява сглобяването с ултрависокотехнологичното производство на кабели у нас.... 😆😆😆😆😆😆😆😆😆

току-що, communismatic написа:

Искам пак да го постна, това е велико... Пича съвсем сериозно сравнява сглобяването с ултрависокотехнологичното производство на кабели у нас.... 😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Нямам нищо против да продължаваш да се излагаш

Фирми като Sensata, Visteon, Odelo, Etem Gestamp Automotive, Bosch Engineering Center, Melexis Bulgaria, IMI, нищо ли не ти говорят? Кабелчета произвеждат?

преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

Нямам нищо против да продължаваш да се излагаш

Фирми като Sensata, Visteon, Odelo, Etem Gestamp Automotive, Bosch Engineering Center, Melexis Bulgaria, IMI, нищо ли не ти говорят? Кабелчета произвеждат?

ПП-ДБ е упорит в тъпотиите си... 😆

Клоуна на форума е във вихъра си.

Фирми като Sensata, Visteon, Odelo, Etem Gestamp Automotive, Bosch Engineering Center, Melexis Bulgaria, IMI и др. са тъпотии и правят кабелчета

преди 21 часа, Belefor написа:

Аз инвестирах и създадох доста неща , когато живеех в България.

След 1990г. за да си "инвестирал" е трябвало да имаш капитал събран още по социализма! Странно!

Ако пък са ти "отпуснали" заем от банка след 1990г. в документалните книги, които съм чела пише, че кредити се отпускали само на "свои" хора. Интересно!

Но дойдоха едни 'батковци' и ми казаха - продай ни всичко което си създал или ще ти се случи нещо.... няколко седмици по късно продадох (почти без пари) и реших да емигрирам. 

И? Дошли са за "рестото", като ти си мислел, че ще ти се размине.

Но после критикуваш ДЕМОКРАЦИЯТА!

Иначе с пълно гърло викаш:

на 30.09.2025 г. в 15:55, Belefor написа:

Няма проблем - всеки си има право на мнение. 

Аз лични никога не съм казвал слава Русия или слава ЕУ или слава САЩ.

Аз съм за СЛАВА ЗА БЪЛГАРИЯ!

Това какъв ме прави - копейка, центаджия или стотинкаджия?

Но от Република Южна Африка. Чудесно!

И все пак @Gaming_Solutions се опитва да води конструктивни разговори с цел изясняване на истината, докато бълбукащата и золин пишат САМО глупости и се присмиват на всеки и всичко, което е различно от техните тези.

И сега ще напишеш ли каква теза защитаваш?

Моите тези са: Социализма е "заченат" от болни хора и изначално е "генетично" увреден. За това умря. Управляващите в Кремъл са комплексари и диктатори и се дразнят от успехите на Запада и Демокрацията (колкото и несъвършенна да е тя). Поради тази причина искат да разрушат начина на живот на проспериращите. Украйна беше тръгнала също по този път, което ги изнерви до крайност.

И пак да попитам: Какви са твоите тези, на които така силно съм се присмивала?

:popcorn2:

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

Клоуна на форума е във вихъра си.

Мхм, така-така... 😆

преди 1 час, M.Николов написа:

А ти имаш ли обяснение защо Сомат, и въобще повечето от фирмите от първия списък, нямат посочени разходи?

То това даже не съм особено убеден, че е някакъв документ. След работа ще го поогледам по-обстойно. 

преди 2 минути, БаалБек написа:

И сега ще напишеш ли каква теза защитаваш?

Тая пак е изплискала легена... 

преди 4 минути, communismatic написа:

Тая пак е изплискала легена... 

Всяко нещо, което ти напишеш по мой адрес е комплимент за мен!

Но ти едва ли ще се сетиш, защо?

:newspaper:

преди 22 минути, БаалБек написа:

Всяко нещо, което ти напишеш по мой адрес е комплимент за мен!

Е, те умните като теб, трудно зацепват дори и обидите. Нормално. 

Е ми да сравним приходите и разходите от електрониката.

В документа, който преди няколко страници беше качил Живков каква сума споменава като оборот от електрониката в България?

Май говори за едни 14млрд. минимум!

В каква валута?
Защото в конвертируема явно е много зле положението, а точно в нея се прави външния дълг.

Теб питам, понеже нещо ми се струва фалшив.

Не съм се и съмнявал в способностите ви, да отричате официални документи, качени по държавни сайтове:

Ето ти линка за отрасъл ЕЛЕКТРОНИКА отново: Информационна система на държавните архиви

https://isda.archives.government.bg:84/JpgPublicHandler.ashx?Gid=2581383

преди 1 час, БаалБек написа:

И...те така!

Напомняш за няколко случая, в които си нямала ни най-малка представа за какво става дума. И съответно нямаш обяснение, нямаш идея. и те така.... Предполагам ще схванеш идеята поне този път? Или пък не....

преди 4 минути, plamen.spam написа:

В каква валута?
Защото в конвертируема явно е много зле положението, а точно в нея се прави външния дълг.

Ми, ето ти го документа, аз дори съм занижил сумата, вярната е 17 млрд.!

Валутата не е посочена.

Смяташ, че произвеждането на продукция за минимум 17 млрд. в сектор електоника е "зле положението"?!!

Ти сериозно ли?:wub:

на 29.09.2025 г. в 10:13, plamen.spam написа:

Малко за електрониката...

Из "СЪОБРАЖЕНИЯ на др. ТОДОР ЖИВКОВ по информацията за откриването на Стокхолмската конференция, изказани на заседанието на Политбюро на БКП, 31 януари 1984 г."

image.png

Източник: Информационна система на държавните архиви

преди 2 минути, M.Николов написа:

Ми, ето ти го документа, аз дори съм занижил сумата, вярната е 17 млрд.!

Валутата не е посочена.

Смяташ, че произвеждането на продукция за минимум 17 млрд. в сектор електоника е "зле положението"?!!

Ти сериозно ли?:wub:

Ти сериозно ли? :wub:

1. Посочи, къде е указана валута;
2. "В електрониката ние можем да не отидем на 17, а можем да отидем на 20-25 милиарда", т.е. можем и така, можем иначе, ама не е ясно колко всъщност ще се получи. Все пак е едва началото на годината;
3. Съображенията са от 1984 година, а таблицата е за 1989 г., когато закъсвацията в икономиката и финансите е значителна .

преди 7 минути, plamen.spam написа:

1. Посочи, къде е указана валута;

Как беше?Офталмолог!

преди 22 минути, M.Николов написа:

Валутата не е посочена.

преди 7 минути, plamen.spam написа:

2. "В електрониката ние можем да не отидем на 17, а можем да отидем на 20-25 милиарда", т.е. можем и така, можем иначе, ама не е ясно колко всъщност ще се получи. Все пак е едва началото на годината;
3. Съображенията са от 1984 година, а таблицата е за 1989 г., когато закъсвацията в икономиката и финансите е значителна .

Става въпрос за петилетка бре, Пламенчо.😄

Като не е посочена валутата, всъщност какво сравняваме? Долари, левове, донги?

И какво се случва в края на петилетката?

Какво точно оспорваш, че не е много ясно?
Аз съм посочил 1989 г.

Всичко беше прекрасно, докато не се сгромоляса, защото, как го беше написал "Човекът от народа"... "На нас не ни е ясно какво става"

Положението с износа и дефицитът на "несоциалистическа валута", както се казва - "вместо да се влошава, става безнадеждно" през втората половина на 1989 г.

Това се вижда черно на бяло от:
Протокол № 1 от заседание на координационен съвет по износа и вноса при министерството на външноикономическите връзки за състоянието по изпълнението на задачите във валутната област, проведено на 8.08.1989 г.

image.png image.png image.png

И приложения списък на десетки предприятия от трагичната

СПРАВКА 
ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ВАЛУТНИТЕ 
ЗАДАЧИ ЗА 1989 КЪМ 31.07.

/фирми и организации, изпълнили под 45.0 на сто от
годишната си задача за седемте месеца на годината/

image.png image.png 

image.png image.png

Ден по-късно се появява някакъв

Списък на стоките, временно забранени за внос
срещу заплащане в несоциалистическа валута
и не свързани с производството на експортна 
продукция или за населението

image.png

Ей такива ми ти работи. Ни цветя, ни рози...

преди 3 часа, communismatic написа:

Ми, принципно е хубаво да си напънем малко мозъка, дали нещо е част от документ, дали ще е нещо друго от това, което уж се внушава и т.н. В смисъл, ясно ми е, че не влагаш грам мисъл в абсолютно нищо, ама нормалните хора не са така. 

Комуне я кажи '80 като имаме голяма добавена стойност що трЕбеха кредити, а?

По отношение реалният уличен курс, няма начин правителството да не е информирано.

Докладна записка лично до Министър-председателя:

image.png

Източник:

https://isda.archives.government.bg:84/JpgPublicHandler.ashx?Gid=2608456

Лоша работа, щом даже оборотът в Кореком е спаднал със 17.4%... За малко да фалират без време най-хубавата верига от магазини.

преди 2 часа, plamen.spam написа:

По отношение реалният уличен курс, няма начин правителството да не е информирано.

Боже, слез и си прибери вересиите... 😆

преди 2 часа, BANKATA написа:

Комуне я кажи '80 като имаме голяма добавена стойност що трЕбеха кредити, а?

Правилно, не е хубаво, да се теглят кредити. Държавите не го правят изобщо...

преди 1 минута, communismatic написа:

Боже, слез и си прибери вересиите... 😆

Правилно, не е хубаво, да се теглят кредити. Държавите не го правят изобщо...

От време на време се чудя, защо се хабиш да питаш - те тия кухи лейки напред с бълбукащата, золин и банката(!?) няма да ти отговорят точно и ясно на нито един въпрос. Те толкова си могат! Не е като да ти спуснат отгоре някаква олигофрения и ти да я постваш - видиш ли - това е ИСТИНАТА!

преди 7 часа, Gaming_Solutions написа:

@Belefor 

След подобни излияния ако спра да му отговарям значи ли, че ме е "затапил" и нямам аргументи с които да му отговоря?

... или любимото ми, спориш една седмица с него и ти напише накрая:

и след това смени темата 

Не за друго, но наистина имам по-важна работа за вършене. 

Извинявай , ама аз тук водя дискусии едно срещу едно. Не участвам в коалиции или тем подобните сдружения. За това не мога да отговоря на въпроса ти. Най малкото не познавам лично нито теб нито него :) . Все обяснявам на моите колеги , че не сме приятели докато не се напием на една маса. А те ме гледат и се пулят!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.