Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 28 минути, Belefor написа:

София град - средна работна заплата около 3628лв. Русе средна работна заплата 2094лв. Бяла - 1487лв.  Ок не е в пъти а само някакви си 70% за Русе и 240% за Бяла .... На мен ми се струва огромна разлика :( 

Беленчани викаш кучета ги яли - да се спасяват!

Или може би там тока, храната по магазините, водата или бялата техника са по евтини....

Така е, в цял свят в столиците стандарта е по-висок, но с по-високите заплати идват и по-високите разходи. Сега да сметнем ли колко пъти наемите и цените на имотите са по-високи от тези в Русе или Бяла?

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 час, ivottoshev написа:

Че то и сега има комплекти с прибори за хранене на баснословни цени. Каква е разликата?

За имане има, ама има и избор дали дадеш над половин заплата или да си купиш по-евтини.

преди 59 минути, ivottoshev написа:

Какво значение има дали си е заслужавало за този комплект?!? Нима искаш да кажеш, че не можехме да си купим вилици и лъжици на нормални цени?

Мисли малко с тая глава, не се хвърляй веднага на амбразурата да защитаваш простотиите на Золин/Цоцко. Момчето става само за бъзик, не за сериозни дискусии. 

Така е. Прав си... 
На нормални цени бяха алуминиевите. Тези са луксозна неръждавейка.
Освен това, 12 комплекта са си очевидна гъзария, парвенющина и позьорство. Кой ще кани десет човека вкъщи, освен за да се изфука?
Някой комшия, ОФ-активист, задължително трябва да ги докладва тия...
Приемливо е, само в случай, че се взимат, за "да не се излагаме пред чужденците" напр.

преди 25 минути, В. Велев написа:

Айдеее, пак го ударихте на материализъм. Колко стрували лъжиците и вилиците при социализма. А колко струваше здравното лечение? А колко струваше образованието? А че имаше само качествена храна? А че се почиваше за 75 лева 14 дена на морето за 4 човека? Или това са по-маловажни неща от вилиците и лъжиците.

И ти си прав.
Един месец все някакси ще се изгладува. Ама после какъв кеф - докато се храниш, приборите лъскат и бляскат! Не като алуминиевите...

преди 23 минути, plamen.spam написа:

И ти си прав.
Един месец все някакси ще се изгладува. Ама после какъв кеф - докато се храниш, приборите лъскат и бляскат! Не като алуминиевите...

А аз те питах здравето и образованието ли са по-важни или материалните вещи. Ама това не можеш да го разбереш.

преди 10 минути, В. Велев написа:

А аз те питах здравето и образованието ли са по-важни или материалните вещи. Ама това не можеш да го разбереш.

№ 1 - Здравеопазване:

image.png

Източник: 
Докладна записка до Политбюро на ЦК на БКП от Тодор Живков, "Съображения по някои актуални проблеми на нашето развитие", 8.08.1985 г.

преди 2 часа, ivottoshev написа:

Че то и сега има комплекти с прибори за хранене на баснословни цени. Каква е разликата?

Kaк сравняваш соц стоки еднотипни произведени тук, с произведени сега от цял свят. Нещо ти е ТъпоТошево като всеки път. 

преди 8 минути, plamen.spam написа:

№ 1 - Здравеопазване:

image.png

Източник: 
Докладна записка до Политбюро на ЦК на БКП от Тодор Живков, "Съображения по някои актуални проблеми на нашето развитие", 8.08.1985 г.

Кажи сега как е? Същото ама плюс стотици левове за престой от 3 дена, стотици хиляди за операции много от които хората не могат да съберат и молят да се съберат пари за свой близък. Направо е отчайващо. А при социализма най-големия харчлък е да дадеш 5 лева "бакшиш" на болногледача. А за цените на лекарствата сега да не говорим.

Чудя ти се на куража или по-скоро на глупостта да се мъчиш точно по темата здравеопазване да плюеш по социализма. Или само спамиш?

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Никого и нищо не плюя, но от малък са ме възпитали да цитирам Вожда.

Не си обективен за социализма. Нищо добро ли не е направено и построено по времето на социализма?

И още мога да го цитирам, ако искаш:

"СоциализЪма е едно недоносче. Ето това е самата истина - недоносче" - Тодор Живков

Лев, знаете е старобългарска дума, която значи лъв... но тоя лъв често пъти засяда някъде и става дръглива кранта... 
-- Тодор Живков, реч пред "Х конгрес на Българските професионални съюзи", 9 април 1987 г.

преди 4 минути, В. Велев написа:

Не си обективен за социализма. Нищо добро ли не е направено и построено по времето на социализма?

Най-доброто

image.png

преди 30 минути, Zolin написа:

Kaк сравняваш соц стоки еднотипни произведени тук, с произведени сега от цял свят. Нещо ти е ТъпоТошево като всеки път. 

Ти с такива прибори от 90лв ли ядеше на времето, или имахте в къщи от по-евтинките?

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Ти с такива прибори от 90лв ли ядеше на времето, или имахте в къщи от по-евтинките?

Тц, от по-хубавите - внос "трето направление".

преди 2 часа, Zolin написа:

Хубав беше соца. С една заплата си купувахме прибори за хранене.:giggle1:

Може да бъде изображение с текст, който гласи 'Размер на МРЗ (лв.) 120 в сила от: 01.10.1985 СД .МП и БУ" ГАБРОВО Завод „Петко Денев" коМПЛЕКТ ПРИБОРИ ЗА XPAHEHE ПЕрЛА 5x12 5 Комплекта съдържа по 12 броя вилици големи и малки лъжици големи и малки БДС 412986 ножове приборни средни БДС 3661-83 БДС 6056 605683 -83 Цена за един комплект 90 ЛВ. съгласно писМо No от 21 05 1985 г. на дкП София 1082'

Кога е произведено? От годините които са издадени БДС стандартите, може да се направи извод, че е не по-рано от средата на 1985. Може би дори няколко години по-късно. Нещата поскъпнаха последните няколко години на соца, щото се подготвяше краят му и вече течеше омаскаряване.

преди 8 минути, plamen.spam написа:

И още мога да го цитирам, ако искаш:

"СоциализЪма е едно недоносче. Ето това е самата истина - недоносче" - Тодор Живков

Г-н Обективен,  що не пуснеш целият клип, а си пльоснал тук само изрязана част която ти изнася? 

Ти ли клъвна на пропагандната кукичка, или искаш да ни накараш ние да клъвнем?

Алконалпонг толкова са стрували. През прекрасния соц. 

Г-н Обективен,  що не пуснеш целият клип, а си пльоснал тук само изрязана част която ти изнася? 

Пусни го ти. 
Аз пускам, каквото ми харесва на мен. Това, че ти бърка някъде си е твой проблем.

Интересно ми е, ти на 14 и половина, какво точно си разбирал, че жалиш за социализЪма? Вашите да не са били някаква номенклатура?

Всъщност, Живков с репликата "социализма е едно недоносче", има предвид, че за да оцелее системата, трябва да се върви към китайският път на развитие, или иначе казано пазарна икономика в рамките на социализма. Не случайно, прави и няколко стъпки в тази посока - т.нар. "Указ 56".

преди 2 минути, Zolin написа:

Алконалпонг толкова са стрували. През прекрасния соц. 

Ма аз това ли те питах?

Исках да знам дали имаше и по-евтини, или българският народ е бил принуждаван да купува прибори за хранене от 90лв, щото не е имал друг избор?

преди 3 минути, Sliderum2 написа:

Кога е произведено? От годините които са издадени БДС стандартите, може да се направи извод, че е не по-рано от средата на 1985. Може би дори няколко години по-късно. Нещата поскъпнаха последните няколко години на соца, щото се подготвяше краят му и вече течеше омаскаряване.

То си пише 1985г или не можеш да четеш. Кой е подготвял края като беше еднопартийно :hit:

току-що, ivottoshev написа:

Ма аз това ли те питах?

Исках да знам дали имаше и по-евтини, или българският народ е бил принуждаван да купува прибори за хранене от 90лв, щото не е имал друг избор?

Кои евтини къде ве !?  Като всичко е било еднотипно. На колко спирт си

преди 7 минути, plamen.spam написа:

Пусни го ти. 
Аз пускам, каквото ми харесва на мен. Това, че ти бърка някъде си е твой проблем.

Ясно. За теб няма значение дали е истина, пропаганда или извадено извън контекста. Важното е да ти харесва. 

Ми току що доста олекна, поне в моите очи.

преди 8 минути, ivottoshev написа:

Платен трол алконал

преди 2 минути, Zolin написа:

Кои евтини къде ве !?  Като всичко е било еднотипно. На колко спирт си

Най евтините прибори са били 90лв?!? Баце, пак стана за смях :giggle1: 

преди 5 минути, communismatic написа:

Всъщност, Живков с репликата "социализма е едно недоносче", има предвид, че за да оцелее системата, трябва да се върви към китайският път на развитие, или иначе казано пазарна икономика в рамките на социализма. Не случайно, прави и няколко стъпки в тази посока - т.нар. "Указ 56".

Тая интерпретация в интерната ли ти я казаха 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.