Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 52 минути, Мечо Хубавеца написа:

От месо? Била е по-добра от пилешката, която беше от шийки, маломерни пилета смляни и сланина...

Сега има сто чишита бира...Не можеш да се оплакваш...

Купувай си месо от месарски магазини...

Навремето милицията биеше и това се смяташе за нормално. Официално е било забранено, но не се спазваше тази забрана, даже имаше стаи за биене на заподозрени. 

Не се връзвай на Велев.

ПП: Бирата като се отвореше се изсипваше да не би да се отровиш.

Днес колега ми разправяше как се отказал да яде купешко сирене за година две след една бригада, ама к'во да им обяснявам.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 11 минути, BANKATA написа:

Не се връзвай на Велев.

ПП: Бирата като се отвореше се изсипваше да не би да се отровиш.

Днес колега ми разправяше как се отказал да яде купешко сирене за година две след една бригада, ама к'во да им обяснявам.

Ако иска като тогава, има Ретро или поне имаше...Не съм фен на бирата...

преди 1 минута, BANKATA написа:

Ретро без парцали не е...баш ретро.

Технологията на производство през мизерният социализъм е била много лоша/изостанала. Комунистите си мислят, че като се разваля бирата 10 часа след производството е хубава...😂 Невъзможно е да се обясни на промит необразован комунист, че тази бира е пълен "боклук"! 

За тях е много хубава защото са нямали истинска бира...

преди 5 минути, ДзВяРа! написа:

Технологията на производство през мизерният социализъм е била много лоша/изостанала. Комунистите си мислят, че като се разваля бирата 10 часа след производството е хубава...😂 Невъзможно е да се обясни на промит необразован комунист, че тази бира е пълен "боклук"! 

За тях е много хубава защото са нямали истинска бира...

Тоя няма ли кой да го разкара с 300 от тук?! Не му ли писна, да се излага...

на 10.03.2025 г. в 17:35, БаалБек написа:

Единствените снимки на селата от Царско време, които "каскетите" (като онзи горе) тиражираха дълги години, бяха на "морни жътварки" и непосилиния "робски труд" и мизерия.

Това са пълни глупости. Поредните ти. По царско време е имало хора, които са имали прислужници, асансьор в сградата си и прочее... само, дето тия хора са се брояли на пръстите на едната ръка. Имаше една книга на Иван Илчев (преподавател в СУ), в който се описва какво се случва, когато Вермахта навлиза на нашата територия. Швабите снимат красивата природа, хубавите момичета... ама снимат и едни кладенци, в които до кофата се връзва един огромен камък, за да може кофата, да се потопи във водата по-лесно. Те такова чудо, просто не са виждали... защото немският стандарт на живот е бил на светлинни години от нашият. Мога доста да пиша за тоя период, но общо-взето мизерията до 1944-та е била нещо страшно. Трактори са притежавали под 1% от населението. Основната сила е бил вола, ама доста хора изобщо не са притежавали дори и вол. И хич не са били малко... Не случайно, когато ОФ и БКП взимат властта след 9-ти септември, България е единствената държава от целият Източен блок, където няма никакво съпротивително движение. Тия "горяни", те са преди всичко "николапетковисти". И преди да дойдат парите от Запада, те са в групи от по 5-10 души. Мисля, че "Светиврачката" беше най-числената, която е била от 45 души. Абсолютно смешна съпротива.

на 12.03.2025 г. в 22:24, БаалБек написа:

А да не споменавам, че упорито отричат спасяването на евреите в България по време на Втората световна война?

Да? Какво за спасяването? Имаш ли идея, какво е това чудо "Комисарство по еврейските въпроси", кой го оглавява, той в каква организация членува и най-важното... кой го назначава. Знам, че нямаш никаква представа, ама като нямаш никаква представа, поне питай...

А един заклет парламентарист и социалдемократ като Александър Цанков наричаха „кръволок“.

Кво? Цанков бил "паралементарист" и "социалдемократ"? Стига бе?! Не думай... Цанков може да е бил високообразован човек, ама той е бил абсолютно безгласна буква след като главорезите на ВМРО колят Александър Стамболийски. Най-обикновена пионка на Военния съюз. Напълно нормално, да го смятат за "кръволок", след като по негово време започва и гражданската война у нас. Българи избиват българи. След като свалят законноизбраният министър-председател, хората излизат на улицата, за да се бунтуват срещу неправдата. Аз съм чел работата на Николай Поппетров от ония години, основната маса от бунтовници са били абсолютно безпартийни, просто народа се вдига спонтанно.

Когато Сталин и Хитлер са съюзници, те са единствените, които настояват България да влезе в Тристранния пакт.

Напълно нормално. После какво се случва, че БРПК да се обърне срещу швабите?

на 13.03.2025 г. в 18:37, БаалБек написа:

Само умствено осакатени хора, родени след края на НРБ, могат да славят тази идеология. Така, че драги ми смехурко или си чичак от старото поколение с промит мозък или си умствено осакатен, за което те съжалявам и ще се моля за теб.

Точно ти, да говориш за други хора, че били "умствено осакатени" е такава смехория, че няма накъде... Казвам ти сериозно, иди се скрий някъде. Ти си направо дъното... Намери си някаква работа, по дяволите...

на 13.03.2025 г. в 21:04, БаалБек написа:

Това ясно личи, когато се провери в историята, че на народа по време на соцвладичеството е било забранено правото да възпитават, дори собствените си деца.

Това е пропаганда на ниво "катеричка". Само хора с акъл на "катеричка", биха се вързали на подобна тъпотия.

преди 16 часа, BANKATA написа:

Въпроса кога българите са имали повече права, през турското робство или през социализма, е доста спорен.

Спорен е за човек с две мозъчни гънки...

преди 13 часа, В. Велев написа:

Тя/то е на работа. Явно още им пращат по някой лев на непеото за което работи.

Кой ще плаща на Баалбек за пропаганда? "Америка за България" не е чак толкова закъсала. Въпреки, че и Чефо не е от особено умните...

преди 3 часа, BANKATA написа:

Като ти е удобна кажи нормално ли е властат да трепе собственият си народ?

За кога става дума? За времето на Стамболов? За времето на Стамболийски? За времето на "кръволока" Цанков? За времето на царчето? Бъди по-конкретен...

преди 42 минути, BANKATA написа:

Пил ли си бира с парцали?

Бира с парцали не съм пил, ама имам родители, които са пили. Имам и сума ти по-възрастни познати. Освен това имам и акъл, та много добре виждам какви боклуци пият хората в днешно време. Така, че тия кухи опорки, може да ги снасяш на Джокович или Баалбек, те биха ти повярвали. Самият факт, че като излезеш на улицата и виждаш основно затлъстели млади хора, това какво може да ти говори? Че народа яде/пие качествена храна/напитки?

parmobil, кво стана с отговорите на въпросите, които съм ти задал? Дадох ти половин месец време, да си събереш мислите а-у... Още отговор не съм получил? Пак ли излъга? Поне си признай, знаем те...

преди 7 часа, communismatic написа:

Бира с парцали не съм пил, ама имам родители, които са пили. Имам и сума ти по-възрастни познати. Освен това имам и акъл, та много добре виждам какви боклуци пият хората в днешно време. Така, че тия кухи опорки, може да ги снасяш на Джокович или Баалбек, те биха ти повярвали. Самият факт, че като излезеш на улицата и виждаш основно затлъстели млади хора, това какво може да ти говори? Че народа яде/пие качествена храна/напитки?

И? Питали ги тези твои познати или се опитваш да мислиш вместо тях?

Попитай ги и защо се отсипваше от бирата. Мога да ти помогна. За да не се отровиш със сода каустик.

Иване, имаш ли идея, как щангиста Александър Крайчев е забогатял в САЩ? Ми, продавал е на американците "гадна" бира от НРБ. Пак повтарям - тия глупости, на хората с твоите възможности. 

преди 3 минути, communismatic написа:

Иване, имаш ли идея, как щангиста Александър Крайчев е забогатял в САЩ? Ми, продавал е на американците "гадна" бира от НРБ. Пак повтарям - тия глупости, на хората с твоите възможности. 

Това показател ли е за качеството на бирата през комунизма?😂

току-що, ДзВяРа! написа:

Това показател ли е за качеството на бирата през комунизма?😂

Не ти мина през акъла, нали? 😆

преди 2 минути, communismatic написа:

Не ти мина през акъла, нали? 😆

И ко? Напиши нещо да ти се посмея още малко... преди да изляза! 😁

преди 4 минути, communismatic написа:

Ама това през соца ли е станало ? 

преди 1 минута, ДзВяРа! написа:

И ко? Напиши нещо да ти се посмея още малко... преди да изляза! 😁

Ми аз съм го написал по най-елементарния начин, ти ако и това не успееш, да вденеш, значи си бавноразвиващ. Което не е изненада за никого. 

Ама това през соца ли е станало ? 

Да, представи си... 

преди 3 минути, communismatic написа:

Да, представи си... 

Супер. За американците хубава бира, за българите гадна. Това ли е доказателството за кой ги е било грижа повече ?

преди 9 минути, communismatic написа:

Ми аз съм го написал по най-елементарния начин, ти ако и това не успееш, да вденеш,

Спри да се излагаш и прочети тази статия! Интересна и ще ви хареса на всички. ВАНКАТА също да я прочете. Ще ви отнеме не повече от три-четири минутки, но поне ще разберете за производството и срока на годност... Аз малко не им вярвам с този срок 1 - 2 седмици за бирата през комунизма... :biggrin: Два-три дена траеше... 

Спомени от соца: Българската бира - каква беше тя тогава и различна ли е днес?

Народната власт построява 13 бирени фабрики, разположени така, че да покриват равномерно цялата територия на страната

Може да изглежда странно, но рекордът по изпита бира у нас е 1990 година – 700 млн. литра. Това е още социалистическото производство, без промяна в технологиите и системата на дистрибуция. После потреблението рязко пада. Най-ниската точка е 1997 г., когато достига 303 млн. литра. Оттогава потреблението бавно върви нагоре, за да достигне 511 млн. литра през 2013 г., съобщава socbg.com

Причините са не само в навици на пиене, а и защото от 1990 г. до днес България е изгубила около 20% от населението си. Бирените фабрики в България често изтъкват историята си, как са основани в миналия век от някой чешки или немски пивовар. И понякога си приписват имена и марки, какъвто е случаят с бирата „Ариана”. Както e ставало дума тук, тази марка като име и рецепта е създадена през 90-те години във фабриката в Горубляне. Тя няма нищо общо с братя Прошек, както се опитва да ни убеди една реклама. Но малко се знае за историята на бирата от социализма, когато са построени повечето фабрики, приватизирани през 90-те години, след падането на комунизма. Каква бира се е пила тогава, каква сега?

В годините на социализма „народната власт”, за да задоволи „все по-нарастващите потребности на населението” (както се казваше тогава), построява 13 бирени фабрики, основно през 50-те и 60-те години. Някои от тях са модернизирани стари бирени фабрики, построени преди войната. Други са съвсем нови. Разположени са така, че да покриват равномерно цялата територия на страната с бира. Това е важно защото по онова време бирата не е пастьоризирана и стабилизирана и не може да се съхранява дълго и да се транспортира надалеч. Разваля се за 1-2 седмици и това означава бързо да се транспортира от завода в магазина. Казаните за варене са медни, технологията е предимно пилзенска, някои майстори от пивоварните заводи са изпращани на специализация в братска Чехословакия, където независимо от идеологията на власт, бирата се прави както преди 150 години. В България т. нар. „специално пиво”, се появява по-късно, има трайност от един до три месеца и е в по-ограничени количества на пазара.

Повечето видове бира до средата на 70-те години се продават в бутилки без етикет, а понякога и с обикновени капачки без марка на производителя. Така до към 80-те години бирите в България са били основно регионални. Благоевградчани са пиели „Пиринско пиво”, пловдивчани – „Каменица”, бурзаглии – „Бургаско пиво”. Северозападна България е оставена на пивоварните в Лом и Мездра. Централна България пие великотърновско и плевенско пиво, североизточна – шуменско и варненско. В София властва „Столично пиво” и „Люлин”, но от края на 70-те години и през 80-те години в столицата започват да прииждат бири, произведени и от други пивоварни.

Търговията между отделните „бирени” области ставала само с писмени молби и устни кандърми. При ремонт на някоя фабрика или при внезапен остър дефицит, чиновници от стопанско обединение „Българско пиво” се съгласявали да пренасочат камиони с каси към жадуващи градове и курорти. През зимата, заради намаляващото потребление, бирените фабрики затваряли. През 50-те и 60-те години българинът още няма навици в пиенето на бира.

Българи, като ходели по командировки в Чехословакия, с учудване разказвали – „Абе, те, чехите, като идат в магазина, заедно с хляба си купуват и бира в шишета”.

Тогава изглеждало необичайно, у нас пиели бира само през лятото и предимно в кръчмите. „Загорка” е една от пивоварните, която прави пазарен пробив и променя навиците на българина. На тази пивоварна принадлежи първата реклама на бира. Известна волейболистка старозагорка е снимана по бански, нещо невиждано дотогава в България. Еротика и реклама за пръв път у нас (за съжаление снимка на тази реклама не се намират). Снимката е голям формат, отпечатана върху гланциран картон, с фирмения знак и краси стените на заведения и хотели.

Шофьори успяват да се докопат до снимката и украсяват с нея кабината си. Много брадясали българи са скърцали със зъби и пили бира под погледа на красавицата. Днешните собственици на „Загорка”, ако знаят какво е направила тази жена за тяхната марка, ще я издирят и ще й дадат пенсия. Статистиките показват, че от 60-те до 70-те години „Загорка” е утроила производството (нещо, за което сегашната „Загорка” не може и да мечтае). Наложило се е разширение и модернизация на пивоварната. Средства обаче плановата икономика не отпуска. За техника е трябвала валута „по второ направление” както се казва тогава. Валутата не се отпуска току-така и директорът на „Загорка” Генчо Станчев, който е начело на пивоварната от 50-те години до 1975, проявява инициативност и пазарен нюх при тогавашната икономика.

С преварения отпадъчен малц пивоварната започнала да угоява прасета и телета в помощно стопанство. Това е широка разпространена практика в бирените страни, дори има термин „малцови свине”. Изнасяли прасетата и телетата чрез ДСО „Родопа” на Запад. Станчев издействал част от доларите да му ги отпуснат за модернизация. През 1973 г. обновил завода с техника от Германия и той бил тържествено открит от тогавашния пръв партиен и държавен ръководител Тодор Живков. От тогава „Загорка” става една от най-търсените бири у нас. За дефицитната „Загорка” при соца стават опашки, бой, рушвети. Днешната „Загорка” се прави в нов модерен завод, а не по старите чешки технологии. Сега бирените фабрики са като нефтохимически инсталации, бирата минава по тръби от един стоманен съд в друг. По-старите пиячи знаят, че вкусът вече е друг.

Пивоварните днес търсят по-масов вкус, използват видове хмел с по-малко горчивина. Ферментират при по-висок градус, отлежаването е по-малко. Вкусът се нагажда към женската аудитория, което според маркетинг стратегиите носи растеж на продажбите. До средата на 70-те години у нас се произвежда само непастьоризирана бира. За пръв път бутилки с пастьоризирана бира излизат от пивоварната „Шуменско пиво”. Това са прочутите ниски и тумбести бутилки с Мадарския конник на етикета. „Бомбичките” от 330 милилитра с „Шуменско специално” стават въпрос на престиж за всеки български ресторант. Към края на 70-те на пазара излиза и „Загорка” със зелен етикет в средата с жълт ечемичен клас. С въвеждането на новите технологии през 80-те години се оформят три асортимента – обикновено пиво, наричано още „светло”, с трайност до 14 дни, специално пиво, с трайност 30-90 дни и луксозно, с трайност 90-180 дни. Разликата между тях освен в трайността е и в концентрацията на екстракта (10%, 11%, 12% – това е съотношението на количество ечемик към количество вода).

Днес бирите са пастьоризирани и стабилизирани, трайността им е от 6 месеца до 1-2 години, според вида. Затова повечето пиячи най-харесват най-леката бира – „светло”, с най-малка концентрация на екстракта. Според повечето пиячи от специалните и луксозни видове остава вкус в устата, боли глава, ожадняваш. По правило в бирените страни в Европа най-много се пие наливно и непастьоризирано пиво, и жива бира, от малки местни пивоварни. Сега у нас най-много се пие от пластмасови бутилки, заради цените. Бирата в кегове, пластмасови и стъклени бутилки е една и съща, еднакво пастьоризирана.

Удължаването на трайността на бирата дава отражение на вкуса, но е необходимо на производители и търговци. Така един вид бира може да се транспортира надалеч, да престоява в складове и магазини, да покрива пазара на територията на цялата страна и да се рекламира чрез телевизиите като марка. Отпада регионалния принцип и нуждата от 13 пивоварни от времето на социализма. Затова новите собственици на българските пивоварни закриха плевенската, бургаската, варненската, софийската (в Горубляне) и др. Останаха няколко по-големи завода, които произвеждат различни видове бира.

преди 7 минути, ДзВяРа! написа:

Два-три дена траеше.

Имаш ли идея, що е траела само два-три дена? Баси елементарното същество... То направо не е истина, за какво иде реч!? Аз направо съм потресен. Имаш чувството, че е с акъла на магаретата, които ги постваше тук през ден.

преди 19 минути, BANKATA написа:

За американците хубава бира, за българите гадна.

Т.е. тия дето постоянно ни давахте за пример, как са еталон за просперитет, еталон за демокрация, еталон за мислене и прочее... не са еталон за вкус към бирата?! И кой е решил, че бирата през соца била "гадна". Ванката - бота от форума на Калдата. Я по-спокойно само...

преди 6 минути, communismatic написа:

Имаш ли идея, що е траела само два-три дена?

Виждаш ли някъде да съм коментирал бирата? 

Вие си говорите за бира, аз само ви чета коментарите... и това ако не е разрешено... 😂

Коментирайте без мен бирата.🙂

преди 9 минути, communismatic написа:

Т.е. тия дето постоянно ни давахте за пример, как са еталон за просперитет, еталон за демокрация, еталон за мислене и прочее... не са еталон за вкус към бирата?! И кой е решил, че бирата през соца била "гадна". Ванката - бота от форума на Калдата. Я по-спокойно само...

Вместо да ми остроумничиш да беше потърсил информация от хора пили бира през соца. Има не малко, или пък да питаш баща си.

Вместо да ми остроумничиш да беше потърсил информация от хора пили бира през соца. Има не малко, или пък да питаш баща си.

Ми, мисля, че няколко поста по-рано ти написах, че съм го питал. Както и съм питал доста други хора. Нищо общо с глупостите, които пишеш...

А на Джокович му е особено забавно, как бирата се била разваляла за три дни само. Да му беше минало през акъла, що се е разваляла за толкова кратко време... Ама как да му мине през акъла. Нали си го знаем.

преди 14 минути, communismatic написа:

А на Джокович му е особено забавно, как бирата се била разваляла за три дни само. Да му беше минало през акъла, що се е разваляла за толкова кратко време... Ама как да му мине през акъла. Нали си го знаем.

Защо? Защото е била качествена или защото хигиената е била нула.

Същите глупости казват и за киселото мляко. Че се е разваляло за два дни понеже било истинско.

Вчера колега ми обяснявале какво е гледал в магазините докато е бил на бригада.

Защото не е била наблъскана с е-та, затова... Специално за млечните продукти не ми говори, щото баща ми е в тоя бизнес. Повярвай ми, нямаш грам понятие какви глупости бръщолевиш.

преди 1 минута, communismatic написа:

Защото не е била наблъскана с е-та, затова... Специално за млечните продукти не ми говори, щото баща ми е в тоя бизнес. Повярвай ми, нямаш грам понятие какви глупости бръщолевиш.

Е-тата нямат нищо общо с хигиената бре 

преди 6 минути, BANKATA написа:

Е-тата нямат нищо общо с хигиената бре 

T.e. в момента едно кисело мляко държи отворено по една седмица, понеже циганките, дето са го квасили са били с измити ръце? Ти сериозно ли ми говориш? 😆

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.