Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 12 часа, Мечо Хубавеца написа:

Пък ако се разваля, имаш оправдание...

Верно ли требва да ви преподавам уроци какво се прави ако ти се бие бира, а жена ти мрънка?

Баси, и туй ако не знаете, за къде сте:

https://www.facebook.com/watch?v=450528141384571

преди 18 часа, БаалБек написа:
преди 18 часа, maxthon написа:

В превод - не намесвай неща за които не се говори.

Кога ще ви оторизират групата, да напишете нещо за крепостниците в руската империя и какви права са имали? Какви имоти са притежавали? Имало ли заможни сред тях? Ходили ли са на училище техните деца?

Питайте си Централата и пак пишете, че много олеквате с тези отговори.

Само да припомня че фактически крепостничеството е премахнато едва 1974 г. :giggle1: Едва тогава селяните получават паспорт и право на придвижване в държавата.

https://newizv.ru/news/2018-08-29/lish-44-goda-nazad-v-rossii-okonchatelno-otmenili-krepostnoe-pravo-271485

https://argumentua.com/stati/sovetskie-krepostnye-kak-kommunisty-sdelali-iz-krestyan-vtoroi-sort

Simeon-Petrov.png

На тази снимка е първият български летец поручик Симеон Петров. Симеон Петров и останалите първи български летци са първопроходци на бойната авиация, която ще играе вече сериозна роля във войната. 

Още докато се обучава при легендарния летец Блерио в Париж през 1912 година, Симеон Петров успява да приземи самолета си при спрял на височина 1400 м мотор. Дотогава тези инциденти завършват с катастрофа.

По време на Балканската война (1912- 1913 г.) българските пилоти използват всички бойни възможности на авиацията – за разузнаване, за въздушни бомбардировки, за аерофотография, за демобилизиране на противника и за разпръсване на позиви. Особено голямо приложение във войната ще има едно негово изобретение – авиационната бомба. Дотогава от самолетите хвърляли гранати, а опитите за нова конструкция не били успешни.

По време на боевете при Чаталджа Симеон Петров изобретява прототипа на авиационната бомба със свободно падане, която и до днес се използва в авиацията, изпробва първите модели и я нарича “Чаталджа”. След войната правителството купува неговия лиценз и го продава на Германия, която започва масово производство. Но в България също се произвежда бомбата “Чаталджа”. От 1914 Симеон Петров създава летището в Божурище и Аеоропланната работилница, а през 1918 става командир на най-тежкия участък на фронта – началник на Първо аеропланно отделение в Св. Врач. По силата на Ньойския договор той е уволнен от войската, самолетите ни са разрушени, на разрушение подлежи и летището в Божурище, но Симеон Петров успява да го запази с помощта на френския пилот Кост - негов приятел от авиаторското училище в Париж и негов противник на Балканския фронт през войната. Уволненият от войската офицер трябва да храни семейство. Става оксиженист – ценна по онова време професия, после започва да се занимава с бизнес. Внася гумени играчки, велосипеди, грамофонни плочи. Три пъти фалира и три пъти започва от начало. Движен и от усета на предприемач, и от отговорността, че страната не бива да харчи валута, купува машини и започва да произвежда грамофонни плочи и грамофони у нас. Не спира да учи и отива на специализация във Франция, за да усвои това производство. Грамофонните плочи на неговата “Симонавия” донасят в дома на българина както високата класика, така и забавните градски и популярни песни. Симеон Петров записва две поколения от най-добрите български народни певци и оркестри и съхранява музиката им. Записва и колекция турски фолклор, както и сръбски и руски музиканти. Първият български летец е приятел от 12-годишен, още от кадетските години със съвипускниците си Владимир Заимов и ген. Христо Луков и остава верен техен приятел дори след смъртта им. В края на 1947 “Симонавия” е национализирана (тя всъщност е основата на Балкантон) и комунистите му предлагат мястото на портиер на собствената му фабрика (!). Старият летец отива да работи в Елпром. Умира през 1950 г.

Симеон Петров е от Мамарчевия род, потомък на Георги Мамарчев и Георги Раковски.

Поклон!!!

преди 8 часа, ivottoshev написа:

Верно ли требва да ви преподавам уроци какво се прави ако ти се бие бира, а жена ти мрънка?

Баси, и туй ако не знаете, за къде сте:

https://www.facebook.com/watch?v=450528141384571

Не пия бира и нямам проблеми с жена ми на тема пиене, но добре го пускаш каквото и да е това...Ще се възползват от него някои хора...

преди 3 часа, miro20 написа:

Само да припомня че фактически крепостничеството е премахнато едва 1974 г. :giggle1: Едва тогава селяните получават паспорт и право на придвижване в държавата.

Да, на практика са можели да пътуват, но отпадналата необходимост на този закон е официализирана чак през 1974г. 

Я кажи обаче за какво се е борел Мартин Лутър Кинг, който е убит заради дейността си през 1968г. Защо по това време на практика все още е имало сегрегация в Кравария?

преди 9 минути, Мечо Хубавеца написа:

Не пия бира и нямам проблеми с жена ми на тема пиене, но добре го пускаш каквото и да е това...Ще се възползват от него някои хора...

Не пиеш бира, обаче се изказваш като капацитет коя била хубава, в коя имало "парцали"...

Не знаеш какво има на клипчето, обаче и за него си капацитет...

:D

преди 1 час, ivottoshev написа:

Не пиеш бира, обаче се изказваш като капацитет коя била хубава, в коя имало "парцали"...

Не знаеш какво има на клипчето, обаче и за него си капацитет...

:D

Да не се окаже и че жена няма.

на 15.03.2025 г. в 15:54, communismatic написа:

Да? И? Той предполагам е нямал никаква представа какво се случва... После след като махат Виденов, и там пак е нямал никаква представа какво се случва? Много е невинен тоя човек, само попада в неподходящото време и с неподходящите хора.

Ми ти на нищо не си отговорил, само бягаш от въпросите, понеже си нагъзен за пореден път.

Аз не те питам, дали е некадърен или не. Питам те, какво общо има с това, че е дете на агент на ДС, щото точно на това наблегна при последният опит за дискусия...

Другото... Кво стана с "насилствената мобилизация"? И там излъга...

Пак се опитваш да ми слагаш думи в устата. Пробвай с друг.

преди 1 час, parmobil написа:

Пак се опитваш да ми слагаш думи в устата. Пробвай с друг.

Не, бе... не ти слагам думи в устата. Дал съм ти коментарите в изображението, което бях постнал. Факт е, че за пореден път се изнизваш, понеже си нагъзен... Лъжец скапан! Бахти болните хора в тоя форум...

Митовете за Третото българско царство

Самотна ли е битката с митовете?

Дезинформацията срещу науката

Травмите от миналото и обществото ни

Нуждата от познаване на историята

Социалните мрежи и тяхното отражение

Отсъствието на смисъл - преди и сега

Защо имаме носталгия към СОЦ-а?

Откакто се разбра, че тъпият Чефо е взимал по 10 палки от МО, Баалбек все по-често започна, да му поства тъпотиите... 😆😆😆

на 14.03.2025 г. в 17:32, АСПЕКТ написа:

https://dnes.dir.bg/politika/influensarat-chefo-poluchaval-po-10-hil-lv-po-dogovor-s-mo-pri-tagarev

Ето ги евроатлантиците, които сложили украинското знаме на профилната снимка.

Няма да се изненадам ако изкарат такава информация и за бълбукащата...

преди 18 часа, communismatic написа:

Откакто се разбра, че тъпият Чефо е взимал по 10 палки от МО, Баалбек все по-често започна, да му поства тъпотиите... 😆😆😆

Дали пък не си делкат кинтите?

Народният съд е епизод от политическия терор след 9 септември - най-кървавият в историята ни

проф. д.н. Мартин Иванов, историк и председател на Държавна агенция "Архиви" в периода 2011 – 2013 г.

"Някои неща не могат да не ни направят впечатление. Например това, че в Горноджумайския състав на “Народния съд” над 200 души са били съдени от неграмотен човек, който се е подписвал с отпечатък от палец"

“Народният съд” не може да бъде разглеждан изолирано. Той не е единичен акт. Той е епизод – единственият добре документиран епизод от започналата веднага след 9 септември вълна на политически терор. Вън от съмнение е, че това е най-голямата, най-масовата, най-кървавата вълна на политически терор в модерната ни, а най-вероятно и в 13-вековната ни история"

преди 20 часа, communismatic написа:

Не, бе... не ти слагам думи в устата. Дал съм ти коментарите в изображението, което бях постнал. Факт е, че за пореден път се изнизваш, понеже си нагъзен... Лъжец скапан! Бахти болните хора в тоя форум...

Гледам какво си ми постнал и недоумявам. От дядо ти ли да започна?

Да, Терзиев е некадърен.

За Костов пак ли да пиша? Не може да му приписваш всичко от 90 до 98. Разбирам, че си закърмен с червени, комунистически идеали и си от "правилно" семейство и за теб поглед.инфо е библия, ама не си ми интересен.

И спри да се държиш като пълен простак! ОнАнимността във форум нещо те окрилява, а съм сигурен, че на живо не си позволяваш такова поведение.

преди 15 минути, parmobil написа:

Да, Терзиев е некадърен.

Аз не коментирам, дали е некадърен или не. Коментирам глупостите, които си писал... Ето ти нагледно. Аз ти пускам куката "Предполагам, че и за сегашното ни положение са виновни децата на комунистите, нали?", при което ти отговаряш с ясното "да", намесвайки Васил Терзиев в тъпотиите си. Нещо неясно има ли? Пак ли биеш отбой, както обикновено?
1.jpg

преди 15 минути, parmobil написа:

За Костов пак ли да пиша?

Кое "пак"? Питам те от месец и половина вече, така и не смееш, да напишеш нищо... Оправданието е "няма и мандат и половина" до Филип Димитров. Ама то за "няма и мандат и половина" абсолютно същите далавери, както и по време на целият преход, а циганина е финансов министър. Личи си, че си гласоподавателче на пеперугите.

Ми за "насилствената мобилизация" в Русия, кво стана? Цените ги оправихме, там излъга като циганина Иван Костов, поне за "насилствената мобилизация" кажи...
Тук се налага тезата, че хората на договор били "свършили" и почнала насилствена мобилизация, дори не спорих с теб по тоя въпрос. Ама виж какво ми пишеш... Отново лъжа, както обикновено. Налагаш и ти тезата за "насилствената" мобилизация... :)
1.jpg

преди 8 минути, communismatic написа:

Аз не коментирам, дали е некадърен или не. Коментирам глупостите, които си писал... Ето ти нагледно. Аз ти пускам куката "Предполагам, че и за сегашното ни положение са виновни децата на комунистите, нали?", при което ти отговаряш с ясното "да", намесвайки Васил Терзиев в тъпотиите си. Нещо неясно има ли? Пак ли биеш отбой, както обикновено?
1.jpg

Кое "пак"? Питам те от месец и половина вече, така и не смееш, да напишеш нищо... Оправданието е "няма и мандат и половина" до Филип Димитров. Ама то за "няма и мандат и половина" абсолютно същите далавери, както и по време на целият преход, а циганина е финансов министър. Личи си, че си гласоподавателче на пеперугите.

Ми за "насилствената мобилизация" в Русия, кво стана? Цените ги оправихме, там излъга като циганина Иван Костов, поне за "насилствената мобилизация" кажи...
Тук се налага тезата, че хората на договор били "свършили" и почнала насилствена мобилизация, дори не спорих с теб по тоя въпрос. Ама виж какво ми пишеш... Отново лъжа, както обикновено. Налагаш и ти тезата за "насилствената" мобилизация... :)
1.jpg

Кука? Леле, ама това било провокация.  Интерпретирай си каквото искаш.

Още веднъж - не може да приписваш 8 г на Ф. Димитров и Костов!

За цените нищо не си оправил, а ми редиш какво ти казало приятелче. Несериозно, друже, несериозно. Аз ти давам диалог между главата на "Ростех" и Мишустин, а ти ми говориш какво ти казала една жена на пазара.

За мобилизацията ти отговорих изчерпателно. Имаше и клипчета, ама вие казахте, че било еднократно. Все пак е имало. Но моето мнение беше, че ако нещата продължават така, рано или късно ще се стигне до мобилизация.

Комунделите и соцносталгиците да се запознаят с творчеството на Хана Арент. Тя има чудовищна книга в три части озаглавена - „Произход на тоталитаризма“ . 1 част „Антисемитизъм“, 2 част „Империализъм“ и 3 част „Тоталитаризъм“.

Тя откроява основните общи черти на тоталитарните движения – деструктивност и антисистемност, особено в периода на първоначално разрастване, идеология, превърната в своеобразна светска религия, активна пропаганда, преливаща в масов терор, тоталитарна организация, проникваща в цялото общество и осъществяваща пълен контрол над него. Допълнителни характеристики, които също играят важна роля за тоталитарния режим, са йерархичната организация, култът към личността на лидера и сливането на тоталитарната партия с държавата.

Точни описания на бай Тошо и сега на вашия идол Путин.

Хана Аренд – Уикипедия

преди 4 минути, parmobil написа:

Аз ти давам диалог между главата на "Ростех" и Мишустин, а ти ми говориш какво ти казала една жена на пазара.

Къв диалог ми даваш, то абсолютно всеки тук те разбра, че лъжеш като разпран...

преди 5 минути, parmobil написа:

За мобилизацията ти отговорих изчерпателно.

Да, то имало мобилизация ама то ставало дума за тая от краят на 2022-ра. Нещо явно не сме разбрали... 😆

преди 5 минути, parmobil написа:

Още веднъж - не може да приписваш 8 г на Ф. Димитров и Костов!

Пича е гласоподавател на ПП-ДБ...

преди 2 часа, communismatic написа:

Къв диалог ми даваш, то абсолютно всеки тук те разбра, че лъжеш като разпран...

Да, то имало мобилизация ама то ставало дума за тая от краят на 2022-ра. Нещо явно не сме разбрали... 😆

Пича е гласоподавател на ПП-ДБ...

Къде лъжа? Аз ти давам линк с разговор на най-високо държавно ниво, а ти пак си в тиквите. 

Имаше ли мобилизация? Имаше. Онагледена. Ама не ми пука за датата. Имаше я!

И ти казах, че ако така продължават нещата, неминуемо ще се мине на същинска мобилизация. Ти твърдеше, че ВСИЧКИ били на договор!

Пак ли ще ме питаш за Терзиев? Некадърен е!

преди 6 минути, parmobil написа:

Имаше ли мобилизация?

Ти ще спреш, ли да лъжеш и да мажеш тая година? Пишат ми, че хората на договор привършили... Поствам цитат за това колко души са подписали договор с армията за 2024-та година? Ква мобилизация бълнуваш през 2022-ра, при положение, че ние изобщо не говорим за тоя период? Спри да лъжеш, баси гнусарския тип... Факт е, че за пореден път беше супер наясно с нещата, а се оказа, че пак лъжеш като циганин от автогарата. И то не само аз съм го забелязъл това нещо...

преди 7 минути, parmobil написа:

И ти казах, че ако така продължават нещата, неминуемо ще се мине на същинска мобилизация.

Така е, да. То и нямаше яйца по 90 рубли, ако не ме лъже паметта. И там беше супер сигурен, а излъга като мангасар..

преди 8 минути, parmobil написа:

Пак ли ще ме питаш за Терзиев?

Къв Терзиев? Питам те, кво общо има баща му с всичко това? Защо пишеш "чие чадо е"? Спри да избягваш въпросите...

Както и за Костов... Той не бил виновен, щото бил само финансов министър и то само за две години... 😆

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Чефо се оправдава.

Уникално нагло копеленце... Когато плюе разни несъществуващи "четирихилядници" е голям проблем за него, ама щом взима той парите - тогава всичко е 6+. Боклук и половина...

преди 2 минути, АСПЕКТ написа:

Чефо се оправдава.

Било фейк новина.

И го казваш в казваш в каква връзка тук?

преди 2 минути, communismatic написа:

Ти ще спреш, ли да лъжеш и да мажеш тая година? Пишат ми, че хората на договор привършили... Поствам цитат за това колко души са подписали договор с армията за 2024-та година? Ква мобилизация бълнуваш през 2022-ра, при положение, че ние изобщо не говорим за тоя период? Спри да лъжеш, баси гнусарския тип... Факт е, че за пореден път беше супер наясно с нещата, а се оказа, че пак лъжеш като циганин от автогарата. И то не само аз съм го забелязъл това нещо...

Така е, да. То и нямаше яйца по 90 рубли, ако не ме лъже паметта. И там беше супер сигурен, а излъга като мангасар..

Къв Терзиев? Питам те, кво общо има баща му с всичко това? Защо пишеш "чие чадо е"? Спри да избягваш въпросите...

Както и за Костов... Той не бил виновен, щото бил само финансов министър и то само за две години... 😆

Уникално нагло копеленце... Когато плюе разни несъществуващи "четирихилядници" е голям проблем за него, ама щом взима той парите - тогава всичко е 6+. Боклук и половина...

Ти си редко непоправим.

преди 2 минути, parmobil написа:

Ти си редко непоправим.

Отговори? Или пак бягаме по тъча, както обикновено...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.