Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 44 минути, AAUUXX написа:

Соца не създава търтей защото всички работеха, демокрацията от друга страна създаде търтей с поколения на социални помощи.

Всики ходеха на работа, а какво и колко работеха е съвсем друга бира. Повтарям се, но не може шофьор с основно образование да взима повече пари от лекари, инженери и прочее с висше образование, за което са отделили 5 и повече години. И това е просто един от многото примери. 

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 2 минути, АСПЕКТ написа:

Стига си писал и ти простотии. Безкласово общество е характерно за комунизма.

Отдава ли ти се четене с разбиране, че вече силно се съмнявам?

преди 3 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Какво да ми се отдава.

Според социализма всеки според възможностите си, на всекиму според нуждите. Всеки получава според труда си и дава според способностите си.  

Почертавам според ТРУДА СИ! Нима сега не е същото? Това, което изработиш, това получаваш. Получаваш според труда си. 

преди 7 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Ами ето, имат все пак свободен избор тез 60%. Ако видят следващ път, че с този си избор са докарали управляващи, които за понижили техния житейски статус, пробърнали са и статуса на държавата, вероято ще гласуват за другиго или ако не намерат такъв/такива ще издигнат от самите себеси някои в които имат доверие!

Не, нямат избор тези 60% ,защото не виждат своята идеолгия в идеологиите на кандидатите.

преди 5 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Прав е в случая

Цитат

Социална демокрация: Подход за бърз растеж от средата на 20-ти век, основан на относителния контрол на правителствата на икономиката и финансите. Освен това той продължава да избягва ситуации на неравенство или злоупотреба в обществата, като същевременно се стреми да увеличи икономическото благосъстояние.

Цитат

Социализмът е социално-политическа и икономическа доктрина, основана на колективната собственост и администриране на средствата за производство с цел постигане на по-справедливо разпределение на богатството.

Един от основните стълбове на социализма е постигането на справедливо общество, следователно, той има сред подходите си необходимостта администрирането на средствата за производство да има колективна или държавна намеса, за да ги регулира и централизира икономическата власт.

преди 29 минути, AAUUXX написа:

При норма за деня все някой трябва да я изпълни, пък търтей как би я изпълнил не знам ?

Носталгия по комунизма: 88 % от българите смятат, че едно време беше по-хубаво

https://e-burgas.com/post/nostalgiya-po-komunizma-88-ot-balgarite-smyatat-che-edno-vreme-beshe-po-hubavo-3078

Ама ти фиксираш само върху производството. Каква норма трябва да преизпълни един лекар. А инженер?

преди 22 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Имаш обаче само 25% основно "търтеи

Не са чак толкова много проценти умнокрасивите гейпросащесср трололинки, а те са търтеите, които имаш предвид. Само са гласовити, крещящи. "Вижте ме къф съм красиф и как обслужвам нововремската политкоректност, наложена от господарите ми и господарските телесни нужди. Само господарите, Санчо!"*

*Понеже е умнокрасиво крещене, трябваше да го напиша с главни букви това в кавичките, ама да не ми се скарат за правилата.

преди 1 минута, parmobil написа:

Ама ти фиксираш само върху производството. Каква норма трябва да преизпълни един лекар. А инженер?

Лекар не е търговска професия, лекар е социална професия - хубаво е да правим разлика.

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Какво да ми се отдава.

Според социализма всеки според възможностите си, на всекиму според нуждите. Всеки получава според труда си и дава според способностите си.  

Няма такова определение за социализъм, а са думи на Маркс характеризиращи комунизъм!

Чудно какво се случва когато нуждите са доста по-високи от възможностите? Аз знам, налагат ти какви нужди имаш :cooking1:

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Лекар не е търговска професия, лекар е социална професия - хубаво е да правим разлика.

Аз правя разлика. Ама пропускаш примера шофьор/лекар/инженер.

Как може човек с основно образование да взима повече пари от среднист/висшист?

преди 7 минути, AAUUXX написа:

Не, нямат избор тези 60% ,защото не виждат своята идеолгия в идеологиите на кандидатите.

Прав е в случая

Да питам ли и теб за четене с разбиране?

Цитат

Ами ето, имат все пак свободен избор тез 60%. Ако видят следващ път, че с този си избор са докарали управляващи, които за понижили техния житейски статус, пробърнали са и статуса на държавата, вероято ще гласуват за другиго или ако не намерат такъв/такива ще издигнат от самите себеси някои в които имат доверие!

Това , че си от чакащите някой нещо да ти предложи е личен свободен избор!

преди 3 минути, parmobil написа:

Аз правя разлика. Ама пропускаш примера шофьор/лекар/инженер.

Как може човек с основно образование да взима повече пари от среднист/висшист?

Не знам какво имаш предвид, не знам колко взема лекар ,нито шофьор? Дай в цифри.

преди 7 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Няма такова определение за социализъм, а са думи на Маркс характеризиращи комунизъм!

Чудно какво се случва когато нуждите са доста по-високи от възможностите? Аз знам, налагат ти какви нужди имаш :cooking1:

Ако работиш много може и да се удовлетворят твоите големи нужди. Повече работа, доходоносна работа и ще може евентуално може да се удовлетворят твоите големи нужди. Според труда си.

преди 6 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Аз знам, налагат ти какви нужди имаш /cdn-cgi/mirage/c4ef96284a4358968053203f9fe17a27574f68b7106d1b2c5217279848e0b9e3/1280/https://www.kaldata.com/forums/uploads/emoticons/default_cooking1.gif

Тъй е имаш нужда от шкембе чобра ,а ти носят супа топчета ?

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Ако работиш може и да се удовлетворят твоите големи нужди. Повече работа, доходоносна работа и ще може евентуално може да се удовлетворят твоите големи нужди.

Кажи го на "търтеите" , не на мен!

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Тъй е имаш нужда от шкембе чобра ,а ти носят супа топчета ?

По-скоро гола вода :burger:

преди 6 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Да питам ли и теб за четене с разбиране?

Питай бе, може пък да те научат колегите как става.

преди 3 минути, АСПЕКТ написа:

Ако работиш много може и да се удовлетворят твоите големи нужди. Повече работа, доходоносна работа и ще може евентуално може да се удовлетворят твоите големи нужди. Според труда си.

Ми радвай се, имаш го сега. Само, че не ти го определя Партията, колко ти струва труда. 

току-що, AAUUXX написа:

Не знам какво имаш предвид, не знам колко взема доктор ,нито шофьор? Дай в цифри.

Строители(арматура/кофраж/зидаро-мазач и т.н.) взимаха повече пари от инженери и строителния техник на строежа!!!

Шофьор от градски транспорт/чистота и т.н. не взимаше по-малко от 300 лв. Срещу не повече от 200 лв. за инженер.

За '80-те говоря.

Това не прилича ли мааалко на комунизъм? 

Без частна собственост. Безплатна комуникация и транспорт. Базов доход, според нуждите на хората.

Добре дошли в 2030-а! Тук няма частна собственост и животът е по-хубав от всякога - Money.bg

Bpeмeтo, ĸoгaтo нямa дa пpитeжaвaмe нищo - нитo coбcтвeн дoм, нитo coбcтвeнa ĸoлa или дopи дpexи... и щe живeeм пo-щacтливo oт вcяĸoгa.

преди 9 минути, N1K17Y написа:

Ми радвай се, имаш го сега. Само, че не ти го определя Партията, колко ти струва труда. 

Това е комунизъм, не е социализъм.

Концепцията за 15-минутните градове – това ли е бъдещето на градската инфраструктура? | Инженерният портал на България (xn--e1aabhzcw.bg)

15 минути пеша да има всичко необходимо.

„15-минутният град” – това е интелигентен град | TechNews.bg

„La ville du quart d’heure” беше ключова тема за Ан Идалго по време на успешната й кампания за преизбиране за кмет на Париж. Концепцията за 15-минутния град предполага градските квартали да се развият така, че да предоставят всички основни услуги – такива като училища, пазари, клиники, храмове и обществен транспорт – рамките на 15 минути ходене пеш.

преди 3 минути, АСПЕКТ написа:

Това не прилича ли мааалко на комунизъм?

Добре дошли в 2030-а! Тук няма частна собственост и животът е по-хубав от всякога - Money.bg

Това е комунизъм, не е социализъм.

Проблемът е, че и услугата е капиталистически термин. Добър опит, но докато не се отърве човечеството напълно от капитализма в главите си и не се движи от любов към ближния, а любовта и помощта престанат да се определят като услуги, нищо няма да се промени. Защото капитализма дори и безпаричен, запазвайки услугите, поражда чувство на задължение към конкретният извършител на услугата, или организацията в която той работи. Правилният начин е, човек да се не чувства задължен въобще, а да работи с/от обич към всички хора, към човечеството като цяло.

преди 40 минути, parmobil написа:

Строители(арматура/кофраж/зидаро-мазач и т.н.) взимаха повече пари от инженери и строителния техник на строежа!!!

Шофьор от градски транспорт/чистота и т.н. не взимаше по-малко от 300 лв. Срещу не повече от 200 лв. за инженер.

За '80-те говоря.

Не мога да споря по въпроса ,защото не знам колко са вземали в транспорта ,нито инженерите заплата.

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Не мога да споря по въпроса ,защото не знам колко са вземали в транспорта ,нито инженерите заплата.

Ами става въпрос не просто за уравниловка, а това, че неквалицирани и необразовани можеха да взимат и тройно повече от специалисти.

Не говоря за вреден труд!!!

преди 12 минути, parmobil написа:

Ами става въпрос не просто за уравниловка, а това, че неквалицирани и необразовани можеха да взимат и тройно повече от специалисти.

Не говоря за вреден труд!!!

Разбрах те, но и сега лекар взема по малко от търговец на домати на пазара например? Освен това и са приравнени като търговци.

Също така може да бъдеш неквалифициран и да получваш повече от квалифициран, можеш бизнес да развиваш без да си образован, дори средно не ти е нужно за това.

преди 7 минути, AAUUXX написа:

Разбрах те, но и сега лекар взема по малко от търговец на домати на пазара например? Освен това и са приравнени като търговци.

Също така може да бъдеш неквалифициран и да получваш повече от квалифициран, можеш бизнес да развиваш без да си образован, дори средно не ти е нужно за това.

Сега можеш да развиваш бизнес. Тогава нямаше частна инициатива.

Ето кога се появи - https://archives.bnr.bg/ukaz-56-opit-za-pazarna-ikonomika-no-ne-za-vseki/

преди 13 минути, AAUUXX написа:

Разбрах те, но и сега лекар взема по малко от търговец на домати на пазара например?...

Не познавам такъв лекар. Ако случайно има такъв то нещо е сбъркал професията!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.