Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 2 часа, Staff. написа:

Все пак признава, че този коментар е възможно да е генериран от него. 

И все пак, да не можеш да изразиш мнението си с думи в коментар..... няма смисъл да продължавам!

Умен Джоки съвсем сериозно пита Chat GPT, дали коментара ми, в който осмивам Баалбек е генериран от ИИ, Chat GPT му написа, че не е така, но оня продължава да върти мантрата, че е... Аз сериозно, имам чувството, че тук сте избирани по болестно състояние. 😆

Чакам Казанлъшкият ум, да ми отговори, дали е установила разликата в графиките. Щото нарочно й пуснах куката, тя веднага клъвна... 😆

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 2 часа, Joss Bomon написа:

Нито е българин, нито е в България.

По едно време, доколкото си спомням каза че е от Испания или дъщеря му го храни от там. От Испания го храни.

Говорим за @jhoro

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

По едно време, доколкото си спомням каза че е от Испания или дъщеря му го храни от там. От Испания го храни.

Говорим за @jhoro

Тоя профил приляга и на Баалбек, та и на Джокович. 😆

преди 6 часа, jhoro написа:

Ако българите не бяха правили въстания и хайдушки чети по време на Османската окупация - знаеш ли колко хора нямаше да бъдат убити?

И какво да правят? Тогава? Свобода или смърт.

преди 1 минута, communismatic написа:

Тоя профил приляга и на Баалбек, та и на Джокович. 😆

Джокович сигурно казваш на турския тираджия. Който кара камиони.

преди 2 часа, Joss Bomon написа:

Нито е българин, нито е в България.

Трагичното е че, тия слова се изричат все повече от българи. Не останаха българи да изричат, че им пука за България.

преди 4 минути, АСПЕКТ написа:

Той написа, че нямало такова нещо. Само че по време на поредните му тъпи коментари за Шенген...

на 12.06.2025 г. в 10:05, Staff. написа:

За товарния транспорт също е много добре, спестиха ни много ядове с документи, логистични проблеми, пари, чакане и така нататък! 

преди 18 минути, АСПЕКТ написа:

Това не е вярно! :)

Как така един турски тираджия всеки ден си е в къщи? 🤔

преди 5 минути, communismatic написа:

В къщи? Сиреч, във форума? 😆

Да, в форума! :lol6:

Не виждаш ли че няколко пъти на ден когато седна пред компютъра за да прочета нещо влизам да пиша? За разлика от мен, ти винаги си тук! :)

преди 23 минути, Staff. написа:

Това не е вярно! :)

Как така един турски тираджия всеки ден си е в къщи? 🤔

Аха, да снимката с КАРАТРАНС БГ ЕООД  https://papagal.bg/eik/204439712/2f4f  е случайна.

преди 38 минути, communismatic написа:

Той написа, че нямало такова нещо. Само че по време на поредните му тъпи коментари за Шенген...

Преди време показваше снимки тук във форума. От бензиностанции, от кабината, на тира. После снима украйнското знаме, че си го е закачил на тира и го вее.

Не, аз признавам, че тезата "Турски тираджия, който е гласоподавател на ГЕРБ", абсолютно се вързва с профила на Джокович. Въпреки, че по принцип... тия дето гласуват за ПП-ДБ са читателите на "Свободна Европа" и "Дойче Веле". Оня буквално вярва на всяка една дума, която тия "медии" пляскат... Баалбек в мъжки вариант, Баалбек, и тя е по-скоро гласоподавател на Кирчо. Натам ме клони логиката...

Аз не казвам, че е лошо да си имаш политическите виждания, ама... да вярваш на всякакви глупости от медии, които са на хранилка при "Америка за България", това направо е потресаващо... Буча, отвличания на 700 000 деца, еврото ще ни вдигне пенсиите...

преди 16 минути, АСПЕКТ написа:

Аха, да снимката с КАРАТРАНС БГ ЕООД  https://papagal.bg/eik/204439712/2f4f  е случайна.

Преди време показваше снимки тук във форума. От бензиностанции, от кабината, на тира. После снима украйнското знаме, че си го е закачил на тира и го вее.

Можеше да попиташ, а не да си измисляш, нали така? :)

Показвал съм снимки, имам камиони, нямам ТИР! :)

преди 12 минути, Staff. написа:

Можеше да попиташ, а не да си измисляш, нали така? :)

Показвал съм снимки, имам камиони, нямам ТИР! :)

Аз не правя разлика между тир и камион. Добре, камион.

преди 13 минути, Staff. написа:

Показвал съм снимки, имам камиони, нямам ТИР! 

Пожелавам ти скоро да имаш възможност да си купиш - и влекач и ремарке! 

ПС: За влекача...твърдо съм за Scania

Чакай малко сега. Джокера е ТИР-аджия или има фирма за ТИР-аджии? Щото тоя ако има фирма за ТИР-аджии... най-вероятно е наследена. Това е направо абсурдно, тоя и гащите не може да си обуе самичък...

преди 3 минути, АСПЕКТ написа:

Разликата е много голяма между камион и ТИР! :)

На теб не ти е удобно да попиташ, защото няма да ти хареса отговора и затова предпочиташ да си измисляш!:)

преди 12 минути, Staff. написа:

Разликата е много голяма между камион и ТИР! :)

На теб не ти е удобно да попиташ, защото няма да ти хареса отговора и затова предпочиташ да си измисляш!:)

Откъде да знам. Аз не съм като теб в товарилницата.

И да не правя оффтопик.

https://www.flagman.bg/article/133512

Тираджия и барман - елитните професии на соца

150076176834928.jpg

По времето на социализма да бъдеш тираджия беше доста престижно. Тогава хората упражняващи на пръв поглед обикновените професии като барман, занаятчия, таксиджия, бензинджия, склададжия, пилот или продавач в Кореком се смятаха за елита на соца. Това важеше и за международните шофьори или т. нар. тираджии.

Популярността на „тираджиите“ заради нелегалната търговия със западни стоки и сравнително високия им за времето жизнен стандарт превърна професията им в една от най-желаните, за която е трябваха връзки и пари на ръка, за да се вредиш. Знаеш обаче, че добереш ли се веднъж до кормилото на ТИР-а, лесно ще ги избиеш. Най-важното бе, че обикаляш цяла Европа и отвъд нея във време, когато повечето хора у нас само мечтаеха за това.

„Тираджиите“ са едни от най-типичните представители на „работническата класа“ и бяха на дъното на социалната йерархия – те са не особено образовани, без специална квалификация и не са много високо платени. От друга страна, като част от хората, които пътуват най-често в чужбина, имаха достъп до някои от най-желаните привилегии по времето на социализма – контакт със западния свят и притежаване на твърда валута.

Индивидуалната търговия с легално или нелегално внесени стоки от чужбина също бе изключително доходна. Поради достъпа им до невъзможни за обикновения човек тогава стоки, беше от голямо битово значение да имаш познат „тираджия”. Те можеха да извършват нелегална търговия с  дефицитни стоки като  дънките, които вървяха по 50-70 лв. чифта, сума колкото половината от средната работна заплата за страната тогава. Тъкмо те бяха и едни от първооткривателите на чалгата чрез слушането на „сръбско” в окичената им с разголени жени шофьорска кабина.

преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

Не съм открил аз топлата вода.      Да не свалят режима на Янукович. Имаха и вариант да отстъпят територии и сключат мир в Истанбул през 2022 г. Направиха огромни грешки и си плащат.

Този "вариант да отстъпят територии" изобщо не е вариант!

България би ли отстъпила Кърджалийска и Хасковска област на Република Турция?

току-що, jhoro написа:

Този "вариант да отстъпят територии" изобщо не е вариант!

България би ли отстъпила Кърджалийска и Хасковска област на Република Турция?

България достатъчно шамари понесе и се разпокъса. Тракия я няма, Македония я няма, Добруджа я няма...

преди 29 минути, АСПЕКТ написа:

Защото не мислиш!

Терминът ТИР или TIR (на френски: transit international routier – международен пътен транзит) е на база на Митническа конвенция за международен превоз на стоки с използване на ТИР карнети!

Не е нужно да е камион - може са е Ван (микробус - както се казва в България)! Важното е да има стикерimage.jpg.512f8ec304509afe1c2ffbc5082e4f62.jpg

преди 10 минути, АСПЕКТ написа:

България достатъчно шамари понесе и се разпокъса. Тракия я няма, Македония я няма, Добруджа я няма...

Казваш го, все едно си бил "жив свидетел на събитията"!

преди 6 минути, jhoro написа:

Защото не мислиш!

Терминът ТИР или TIR (на френски: transit international routier – международен пътен транзит) е на база на Митническа конвенция за международен превоз на стоки с използване на ТИР карнети!

Не е нужно да е камион - може са е Ван (микробус - както се казва в България)! Важното е да има стикерimage.jpg.512f8ec304509afe1c2ffbc5082e4f62.jpg

Всички сме свидетели. Виждаме резултатие от разпокъсана България. Е не знам, @Staff. каза камион, който отскача до Турция. Как се води тир ли, камион ли...

преди 45 минути, jhoro написа:

...

Те тука неколко трее са астрални близнаци с големия взрив. Депресиращо информирани са за всичко оттогава до днес.

преди 1 час, communismatic написа:

Чакай малко сега. Джокера е ТИР-аджия или има фирма за ТИР-аджии? Щото тоя ако има фирма за ТИР-аджии... най-вероятно е наследена. Това е направо абсурдно, тоя и гащите не може да си обуе самичък...

Джокера си е най-обикновен тираджия. Не го знам защо от време на време решава да се крие. Аз лично не виждам нищо лошо в тази професия. Ето един негов разказ:

на 10.05.2024 г. в 21:44, Гост написа:

Ще ви разкажа една история която ме сполетя тази година. Много, много не ми се пише за за нашите братя, но.....

Отивам на митницата "Станке Лисичково" , спедитора нефиркан до козирката от съседната страна. След цял ден чакане вдигнах скандал и тогава ме освободиха и ми оправиха документите. Кеф от всякъде, ще разтоваря и се прибирам.... :dancing18: Е да, ама не! :( Пълна газ до фирмата за разтоварване и там ме посреща баш шефа! :) "Здравей, нося товара, къде да паркирам за да разтоварим?" Отговорири ми така:

Виж сега, ние не сме гладни като вас Българите, че да работим в петък вечерта(след работно време)!

Аз се изцъклих :cantbelieve:, викам си този луд ли е, със всичкия ли си е и тк. нт..... и му гледайки го му отговорих "ми доообре!"

Отидох на плати.ен паркинг, взех си един душ и от там в една кръчма, след това в единствения бар, дойде и баш шефа на стоката която превозвах. Имаше поздрави, наздравици, плати ми сметката, каза ми че сутринта в 9 часа ще ме чакат да ме разтоварят и други....... аз си тръгнах.

На следващия ден в събота сутринта ми звъни телефона като на пожар, едно след друго. Направих го без звук и продължих да спя, вечерта в кръчмата дойде "баш шефа" и ме пита какво става, търсих те цял ден, всички те чакахме защо не дойде?

Съвсем културно му отговорих, че ние Българите не сме гладни като Македонците за да работим през събота и неделя! :D Като наакан започна да ме гледа, каза ми стига, утре ще те разтоварим, ще те чакаме!!! Аз му отговорих "утре е неделя" :lol6:!

Взе да псува, че вече нямал да работи със нашата фирма. - Казах му че нашата фирам никога не е работила със него, пратих го в Турция, от там ме извикаха и натовариха.  :cool:

Във понеделник разтоварих. :)

Това, между другото... наистина е Джокович, защото той използва постоянно емотиконки... Особено ей тая... :lol6:

😆😆😆

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.