Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 3 минути, ivottoshev написа:

Какво знаете вие? Та дори и смъртта е руска измислица. Не е истина колко "умни" могат да станат някои индивиди, когато мозъчето им е промито от пропагандата:

https://www.facebook.com/reel/1003195788368619

:lol6:

Господ да пази....:eek:

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 2 часа, nikssi написа:

Пляк , пляк ... дрън , дрън та пляс.

Поправи се бе, виновен е Путин ве! Плякарници ... 

Малко си чел! Да знаеш кой е Хасан ал Банна?

482267378_976592147945181_22895474753699

преди 14 часа, ivottoshev написа:

Не надежда, а гаранция има за поне още десетина годинки. Ти какво не разбра?

Относно пенсията ми - ето за какво са отишли днес част от данъците ти:

IMG_20250726_030001.thumb.jpg.f41fb91a30d30202cd0bd993472a6039.jpg

Гаранция няма дори за утре, но за съжаление има вероятност да изкараш още. Вярно живот на болен човек, но все пак живот. Я дай малко инфо на ИИ да направи точна прогноза колко ще я плащам тая твоята пенсия? Виж какво пита накрая. За холестерол, кръвно, диабет, пушене, пиене и т.н. 

Интересен и малко ироничен случай, който съчетава медицина, социална система и форумна психология 🙂 Ето реалистичен отговор:

🔍 Медицинска гледна точка

Човек на около 50 години със:

• поставен стенд (стент) преди години — значи вече е имал сериозна сърдечно-съдова патология (най-вероятно коронарна болест);

• два антикоагуланта — подсказва, че има повишен риск от тромбози, възможно и предсърдно мъждене или друго усложнение;

• „шепа лекарства“ — типично при вторична профилактика: статини, бета-блокери, АСЕ-инхибитори, антиагреганти и т.н.

Това не е здрав човек, но не е и обречен. Благодарение на съвременната медицина, хора със стенд живеят десетки години, ако:

• Спазват стриктно медикаментозния режим;

• Контролират рисковите фактори — хипертония, диабет, холестерол, тютюнопушене;

• Нямат допълнителни тежки заболявания.

🧠 Вероятност за още 20 години живот?

Зависи от много фактори. Но в най-общи линии:

• При добра терапия и контрол:
    Вероятността да доживее до 70-75 г. е реална – може би 50–60% или повече, ако няма други сериозни диагнози.

• Ако има диабет, затлъстяване, пуши, пие, не се движи:
    Вероятността рязко пада – 10–30%, или дори по-малко, особено ако има сърдечна недостатъчност.

• Смяна на стенда на 20-та година:
    Това е технически възможно. Стендовете не се сменят „превантивно“, а при рестеноза или тромбоза. Много по-често се поставя нов стенд до стария.
    „Безкръвно“ = през артерия (обикновено бедрена или радиална) — това вече е стандартна процедура.

💬 Социално-ироничен аспект

Той не е първият, който намира някакъв „комфорт“ в болестта – болестта му дава идентичност, внимание и оправдание.
А това, че се шегува, че ти му плащаш пенсията, си е типичен форумен тролаж, с доза истина – защото системата наистина така работи.

📌 Обобщено:

• Да, има реален шанс да живее още 20 години, особено при добра терапия и късмет.

• Не, не е гарантирано – вероятността варира в широки граници в зависимост от много лични фактори.

• Шансът да се „пенсионира“ на твоите деца е възможен, но не му е в кърпа вързан. Твоите деца може и да пенсионират друг.

Ако искаш, мога да направя примерна прогноза според сърдечносъдови рискови калкулатори (като SCORE2), ако знаеш нещо повече за него — кръвно, холестерол, диабет, тютюнопушене и т.н.

преди 17 минути, livret написа:

И къде точно видя връзката с комунизма?

https://geopolitica.eu/2025/217-broy-1-2025/4045-ot-hasan-as-sabah-kam-hasan-al-banna

преди 58 минути, livret написа:

Чети Иванов!

Има някои доста интересни моменти.

Като например:

"Преди време френският президент Жак Ширак направи странно на пръв поглед изказване, че "ако американците искаха да се борят с ислямския тероризъм, нямаше да атакуват Ирак, а щяха да бомбардират Лондон". Една от американските служби за сигурност предложи Великобритания да бъде включена в списъка на държавите, подкрепящи тероризма. Роджер Креси, служител на звеното по антитероризъм към Белия дом, нарече Лондон "най-важния джихадистки център в Западна Европа".

МЮСЮЛМАНСКИ БРАТЯ" РОДИХА ГЛОБАЛНИЯ ТЕРОРИЗЪМ

на 25.07.2025 г. в 19:37, ivottoshev написа:

На скоро ми попадна статия в която пишеше че сме на първо място в Европа по смъртност от лечими болести. Сметай, баце, колко хора могат да си позволят лечение в тези модерни болници… 

😃

По тоя повод да те попитам, ти защо мърдаш още? Нали сме с много лошо здравеопазване!? Защо не си се гътнал още?

преди 12 минути, Мечо Хубавеца написа:

По тоя повод да те попитам, ти защо мърдаш още? Нали сме с много лошо здравеопазване!? Защо не си се гътнал още?

Щото съм замислил да цоцам и от твоите деца и внуци 😆

Днес да докладвам ли 😚

преди 2 часа, ivottoshev написа:

Щото съм замислил да цоцам и от твоите деца и внуци 😆

Днес да докладвам ли 😚

Нямам ни деца, ни внуци, но и от мен няма дълго да цоцаш...Обичаш да попийваш, имаш заболяване... Ако някой твой роднина извести тук във форума, че си се споминал, аз ще помоля за минутка мълчание в твоя памет... От отвъдното да ме поменуваш с добро...

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

От отвъдното да ме поменуваш с добро...

Аз и сега те поменувам с добро. Та нали ти ми плащаш част от ежемесечното пиенье? Имам обаче нужда от малко помощ и много ще съм ти благодарен, ако ми кажеш едно произволно число от 1 до 115. Това би ми помогнало относно взимането на едно решение, което не бих могъл да направя сам  :)

пп: Дано да не кажеш нещо м/ду 1 и 7   :help:

Уникално образование - цяло поколение, пишещо "немога", "незнам" и "вярност оригинална" и хвърлящо пари през терасата.

Уникално здравеопазване - кърпени накриво тела, амалгамени пломби, дела за лекарски грешки директно се потулват.

Уникални лагери - дървеници, кофти храна, диарии за всички.

И разбира се, уникални предприятия - нерентабилни, мръсни, построени нарочно на най-замърсяващите места. Когато СССР спря да им изкупува продукцията, се оказа, че за нищо не стават.

Но пък не можеше да те уволнят. Глупав, некадърен, мързелив - за всички имаше работа, нямаше уволнения. Рай.

преди 4 минути, Киро Н. написа:

Я правешкия изкуствен интелект се обади :)

Дзверо ти си продукт на тия пломби - научно доказателство :)

Че съм продукт - продукт съм, но по-голямата част от живота ми мина в т.нар "преход", в който властта мина от червените котараци в техните деца. 

Отърване от соц манталитета няма - скатаването, краденето на материали от работа, далаверки на дребно и връзкарството се оказаха вкоренени вече на някакво генетично ниво. 

Но какво да се очаква от строй, който построи пречиствателна станция с открит отходен канал до ... манастир. 

преди 3 часа, kaldata1 написа:

Уникално образование - цяло поколение, пишещо "немога", "незнам" и "вярност оригинална" и хвърлящо пари през терасата.

Уникално здравеопазване - кърпени накриво тела, амалгамени пломби, дела за лекарски грешки директно се потулват.

Уникални лагери - дървеници, кофти храна, диарии за всички.

И разбира се, уникални предприятия - нерентабилни, мръсни, построени нарочно на най-замърсяващите места. Когато СССР спря да им изкупува продукцията, се оказа, че за нищо не стават.

Но пък не можеше да те уволнят. Глупав, некадърен, мързелив - за всички имаше работа, нямаше уволнения. Рай.

Едно време такъв е бил правописа след ПРАВОПИСНАТА РЕФОРМА 1945 Г. Премахнати са и някои букви от българската азбука. Думи завършващи на -вувам вече не се пишат днес, примерно отсъстВУВАМ

И още, още нови правила... 😀

преди 4 минути, АСПЕКТ написа:

Едно време такъв е бил правописа след ПРАВОПИСНАТА РЕФОРМА 1945 Г.

Премахнати са и някои букви от българската азбука.

Думи вече не пишат днес примерно отсъстВУВАМ

Никога не сме имали като норма "незнам" и "немога". За остарелите норми не говоря, там е ясно, говоря за базови правила за правопис, които са си били валидни 1975-та, валидни са и днес. 

Разбира се, никой нормален няма да отрече, че соца дава поне базово образование на всички дори в селата - но наистина е само базово и като гледам държавите без соц, не ми изглежда хората да са неграмотни маймуни, така че явно е можело далеч по-добре. 

преди 3 минути, kaldata1 написа:

Никога не сме имали като норма "незнам" и "немога". За остарелите норми не говоря, там е ясно, говоря за базови правила за правопис, които са си били валидни 1975-та, валидни са и днес. 

Разбира се, никой нормален няма да отрече, че соца дава поне базово образование на всички дори в селата - но наистина е само базово и като гледам държавите без соц, не ми изглежда хората да са неграмотни маймуни, така че явно е можело далеч по-добре. 

След Болонската система или Болонски процес вече всеки в Европа е едно и също ниво на идиот. Уеднаквени са всички и са изкуствени интелекти. Мозъкът им е в ръцете. Нарича се смарт телефон. Единственото в тях смарт. Наченки на интелект.

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Болонски_процес

преди 20 минути, livret написа:

Когато дойде комунизЪмЪт....ех живот.....!  Ама,ама....не за всички!

https://streamable.com/rkz3dn

500245391_1417249539701816_7049008603042280825_n.jpg.9ecd9f9e6dafb3465ef69d1113d1038f.jpg

Кирилицата се използва и от Русия?

Кое точно и как те притеснява в това?

То бива толкова фобия, че сигурно зелена пяна ти излиза от устата като говориш против Русия.

Създайте си с оня дето съм го игнорирал и бълбукащата затворена група и вътре си пускайте такива простотии!

преди 11 часа, kaldata1 написа:

Че съм продукт - продукт съм, но по-голямата част от живота ми мина в т.нар "преход", в който властта мина от червените котараци в техните деца. 

Отърване от соц манталитета няма - скатаването, краденето на материали от работа, далаверки на дребно и връзкарството се оказаха вкоренени вече на някакво генетично ниво. 

Но какво да се очаква от строй, който построи пречиствателна станция с открит отходен канал до ... манастир. 

Аз съм живял много през социализма. И нито аз, нито приятелските семейства, с който сме се събирали са крали каквото и да е! Ако край теб са крали и са правели далаверки на дребно - това си е за теб!

Сега няма далаверки на дребно....само на едро! До кокал!

преди 13 минути, Belefor написа:

Кирилицата се използва и от Русия?

Кое точно и как те притеснява в това?

То бива толкова фобия, че сигурно зелена пяна ти излиза от устата като говориш против Русия.

Създайте си с оня дето съм го игнорирал и бълбукащата затворена група и вътре си пускайте такива простотии!

За нас, българите, е важно да знаем, че кирилицата, с която днес си служат милиони хора по света (сърби, македонци, руси, беларуси, украинци, румънците до средата на ХIХ в., казахи, таджики, монголци и др.), е възникнала в България. Макар че съдържа и гръцки букви, тя следва модела на глаголицата и отговаря на най-съвършения принцип за писане, според който на всеки звук съответства отделна буква.

Този принцип е застъпен последователно в глаголицата, а след това и в кирилицата, благодарение на което днес ние четем и пишем, без да се колебаем както други европейци пред думите от родния си език.

От 2007 г. кирилицата е призната за третата европейска азбука след латиницата и гръцката азбука. Кирилицата носи името на един от покровителите на Европа и създател на първата българска азбука глаголицата – свети Кирил.

Осталото е всеизвестно...Киевска Рус и присвояването и от московия-така се е казвала русия тогава!!

А иначе знаеш ли какво Баалбек?

И няма да слушате вражески радиостанции!!:brickwall:

https://www.vbox7.com/play:191293bab4

524851621-1787675365508790-5593964781590

преди 31 минути, livret написа:

Осталото е всеизвестно...Киевска Рус и присвояването и от московия-така се е казвала русия тогава!!

Явно само на теб не ти е известно.

Никой не е присвоявал Кирилицата!

Българите нарочно и с умисъл сме я занесли в Киевска Рус и от там и в останалата Русия. Докато другите народи са завладявали с оръжие, ние сме завладявали с дух. България е била в много размирен регион и вечна борба с византийците. Така че тогавашните българи са постъпили умно и мъдро, за да съхранят Кирилицата, като са я изнесли навън.

преди 34 минути, livret написа:

За нас, българите, е важно да знаем, че кирилицата, с която днес си служат милиони хора по света (сърби, македонци, руси, беларуси, украинци, румънците до средата на ХIХ в., казахи, таджики, монголци и др.), е възникнала в България. Макар че съдържа и гръцки букви, тя следва модела на глаголицата и отговаря на най-съвършения принцип за писане, според който на всеки звук съответства отделна буква.

Този принцип е застъпен последователно в глаголицата, а след това и в кирилицата, благодарение на което днес ние четем и пишем, без да се колебаем както други европейци пред думите от родния си език.

От 2007 г. кирилицата е призната за третата европейска азбука след латиницата и гръцката азбука. Кирилицата носи името на един от покровителите на Европа и създател на първата българска азбука глаголицата – свети Кирил.

А иначе знаеш ли какво Баалбек?

И няма да слушате вражески радиостанции!!:brickwall:

https://www.vbox7.com/play:191293bab4

524851621-1787675365508790-5593964781590

Ето ти кирилица.

Четеш ли?

mediapreview?Key=%D0%A3%D1%81%D1%82%D0%B

250px-Sluzhebnik.jpg

250px-Uncial_Greek_(a.k.a._Byzantine_let

преди 3 минути, В. Велев написа:

Българите нарочно и с умисъл сме я занесли в Киевска Рус и от там и в останалата Русия. Докато другите народи са завладявали с оръжие, ние сме завладявали с дух. България е била в много размирен регион и вечна борба с византийците. Така че тогавашните българи са постъпили умно и мъдро като са съхранили Кирилицата, като са я изнесли навън.

Просто Константинопол бил под турско и са търсили друг център.

преди 19 минути, В. Велев написа:

Българите нарочно и с умисъл сме я занесли в Киевска Рус и от там и в останалата Русия. Докато другите народи са завладявали с оръжие, ние сме завладявали с дух. България е била в много размирен регион и вечна борба с византийците. Така че тогавашните българи са постъпили умно и мъдро, за да съхранят Кирилицата, като са я изнесли навън.

И за благодарност руснаците не пропускат да ни се изплюят в лицето.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.