Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 2 минути, communismatic написа:

Верно? Я дай да проверим... Ето откъде тръгна всичко.

Ми, след като не са имали ток там никога, според теб, дали са имали някакви? Това ли е сега мантрата на умното момче? Нямат нужда от ток, щото нямат ел уреди? Това е феноменално направо... Това е направо като бисерите на Джокович.

Не, нямат нужда от ток понеже освен да сложат по една крушка няма друго какво. Хората са били гладни и им е било през у* дали имат ток или не. Това че за теб сега е необходимост не значи че за хората живяли тогава е било. 

Все едно сега да ти взема спестяванията и с тях да пусна старлинк по селата. И след 50 години някакъв калитко да обяснява как тази цифровизация по селата била наложителна.

преди 5 минути, АСПЕКТ написа:

А сега какво е построено с платения труд? Защо не се строи с безплатния труд на народа? Или поне да е платен?

Ходи строй пътища безплатно, кой те спира?

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 12 минути, BANKATA написа:

Ти смени темата. Днес ти става навик да зацикляш тема след тема.

Ще ми отговориш ли лакви ел. уреди са ползвали хората по селата '50 или ще се правиш на шут?

Какви ел. уреди са ползвали през 50те? Ми, сигурно хладилник, радио.  Какво е измислено през 50те? ChatGPT ли?

току-що, BANKATA написа:

Хората са били гладни и им е било през у* дали имат ток или не.

Иване, тая година ще напишеш ли нещо вярно, по дяволите? Кой е бил гладен? Кой? България е единствената държава от бившият Източен блок, в който няма никаква кой знае каква съпротива срещу налагането на социалистическият режим. А това, че селяните са били "гладни" е такава тъпотия, че няма накъде. Именно през 50-те години у нас има същински бум на строителство на селски къщи. Просто, по времето на Вълко Червенков се отпускат доста удобни кредити с много ниска лихва и хората просто се юрват да строят. Недей да спориш с мен на историческа тематика, че пак ще те навра там където ти е мястото. А от твърдения, че прекарването на ток и вода било ненужно, направо рева от смях...

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Какви ел. уреди са ползвали през 50те? Ми, сигурно хладилник, радио.

Не, той вкара умопомрачителна логика, че нямало нужда от ток, щото по това време в селото нямало електроуреди. Ми, то за какво са им електроуреди, като не са имали електричество в ония години. Де да вкарат щепсела? В задника на бивола, освен... Ама дали ще тръгне телевизора? Едва ли...

преди 4 минути, АСПЕКТ написа:

Какви ел. уреди са ползвали през 50те? Ми, сигурно хладилник, радио.  Какво е измислено през 50те? ChatGPT ли?

Така е! И с производство около 1000 бройки всички по селата са се снабдили с хладилници за нула време.

Много сте интересни всички, като се говори за инфлация защо винаги се коментират само хранителните продукти?

Да ми се дават примери от на някой дюнерджийницата или там бургерджийницата е толкова нелепо, колкото ако аз дам пример с моя онлайн магазин колко е струвал 7800X3D процесора преди 2 години и колко е сега. 

А за кафето да не говорим. От три години имаме адски слаба реколка заради климатичните промени както на кафето, така и на какаото. Да, аз също преди няколко години си купувах Лаваца на 35лв. килограма, а сега търся промоции и си го вземам на около 70, ама това е в целия свят и си има причина за това.

И понеже темата е за социализма и дали наистина е било по-добре, за да не съм офтопик да попитам, колко струваше Лавацата по времето на социализма 😁

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

От три години имаме адски слаба реколка заради климатичните промени както на кафето, така и на какаото.

Кво!? 😆

преди 1 минута, BANKATA написа:

Те т'ва. Поредният който ти намеква че пишеш глупости.

Аха, то било намек. То и твоите глупости ще са "намек"... 😆

преди 11 минути, communismatic написа:

Кво!? 😆

Какво какво? За първи път ли чуваш, че има много слаба реколта в основните страни производители?

току-що, Gaming_Solutions написа:

Какво какво? За първи път ли чуваш, че има много слаба реколко в основните страни производители?

Ама то хубаво, ама това как променя факта, че НСИ фалшифицират данните за инфлацията? Нали затова спорим... 😆

преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

Какво какво? За първи път ли чуваш, че има много слаба реколко в основните страни производители?

От 100 години правят кафе и сега имат проблеми с кафето. Путин е виновен. Той пие много кафе.

преди 29 минути, АСПЕКТ написа:

А сега какво е построено с платения труд? Защо не се строи с безплатния труд на народа? Или поне да е платен?

Питай Колев той ше те инструктира.

преди 1 минута, communismatic написа:

Ама то хубаво, ама това как променя факта, че НСИ фалшифицират данните за инфлацията? Нали затова спорим... 😆

НСИ имат доклад и там пише кое колко е поскъпнало и кое е поевтиняло. Като говорим за инфлация не разглеждаме само хранителните продукти. Ти даде пример от твоята камбанария и аз ти написах защо не е меродавно, понеже мога да дам и аз от моята (7800X3D например), но ще е също толкова меродавно 

преди 2 минути, АСПЕКТ написа:

От 100 години правят кафе и сега имат проблеми с кафето. Путин е виновен. Той пие много кафе.

Пич, има google, има и AI, ползвай ги да не си чешем клавиатурите само

Ама то не е само моята камбанария, ве, професоре... То всичко е поскъпнало. Да не ти говорим за суровините, щото там пък съм супер наясно. Строителните материали също са адски поскъпнали. Месеци наред имаме инфлация, и изведнъж се появява дефлация!? Е, как става тая работа... И всичко това е свързано с желанието на твоите любимци от ПП-ДБ (барабар с останалите американски клоуни от ГЕРБ), да влезем в пустата ви еврозона. Да може да покрием критериите и да може, да се налапат на воля. Ама кво да ви го обяснявам, вие хал-хабер си нямате...

току-що, communismatic написа:

Ама то не е само моята камбанария, ве, професоре... То всичко е поскъпнало. Да не ти говорим за суровините, щото там пък съм супер наясно. Строителните материали също са адски поскъпнали. Месеци наред имаме инфлация, и изведнъж се появява дефлация!? Е, как става тая работа... И всичко това е свързано с желанието на твоите любимци от ПП-ДБ (барабар с останалите американски клоуни от ГЕРБ), да влезем в пустата ви еврозона. Да може да покрием критериите и да може, да се налапат на воля. Ама кво да ви го обяснявам, вие хал-хабер си нямате...

Правиш ли разлика между месечна инфлация, годишна инфлация, и какъв е проблема месеци наред да имаш повишаващи се цени и в един момент да спаднат?

преди 5 минути, Gaming_Solutions написа:

НСИ имат доклад и там пише кое колко е поскъпнало и кое е поевтиняло. Като говорим за инфлация не разглеждаме само хранителните продукти. Ти даде пример от твоята камбанария и аз ти написах защо не е меродавно, понеже мога да дам и аз от моята (7800X3D например), но ще е също толкова меродавно 

Пич, има google, има и AI, ползвай ги да не си чешем клавиатурите само

Какво да си чешим? Там при кафето има конфликти и войни. Глад и мизерия. Каквото ти кафе? То да не като в Украйна да наливат млрди. Трилиони долари.

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Какво да си чешим? Там има конфликти и войни.

Основни причини за поскъпването: 

• Климатични промени:
    Климатичните аномалии, особено сушата в основните страни производителки в Южна Америка, намаляват добивите и повишават цената на суровината.
  • Логистични проблеми:
    Съществуват трудности с доставките заради недостиг на контейнери, претоварени пристанища и блокажи, като тези по Суецкия канал, което увеличава разходите за транспорт.
  • Увеличено търсене:
    Растящият интерес към кафето в нови пазари като Индия и Близкия изток натоварва допълнително производството и доставките.

преди 6 минути, Zolin написа:

Питай Колев той ше те инструктира.

Срещу Колев да бягаш не можеш да го настигнеш.

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

Правиш ли разлика между месечна инфлация, годишна инфлация, и какъв е проблема месеци наред да имаш повишаващи се цени и в един момент да спаднат?

Ти мен ли ще ме учиш? Ти до оня ден нямаше идея, откъде взимаме газ и петрол...  😆

Кои стоки са си понижили цените, я дай да видя? Щото само за човек, дето живее в Карлуково може да мине номера, че стъкмистиката на НСИ не е за да покрием критериите за еврозоната. Ти наистина си баси промитият мозък... По цял ден чете "Дойче Веле" и "Свободна Европа"... 😆

преди 4 минути, Gaming_Solutions написа:

Основни причини за поскъпването: 

• Климатични промени:
    Климатичните аномалии, особено сушата в основните страни производителки в Южна Америка, намаляват добивите и повишават цената на суровината.
  • Логистични проблеми:
    Съществуват трудности с доставките заради недостиг на контейнери, претоварени пристанища и блокажи, като тези по Суецкия канал, което увеличава разходите за транспорт.
  • Увеличено търсене:
    Растящият интерес към кафето в нови пазари като Индия и Близкия изток натоварва допълнително производството и доставките.

Ония в САЩ помпят умишлено цените на кафето.

https://money.bg/economics/shte-piem-li-po-skapo-kafe-sled-kato-tsenite-na-svetovnite-borsi-skochiha.html

преди 2 минути, communismatic написа:

Ти мен ли ще ме учиш? Ти до оня ден нямаше идея, откъде взимаме газ и петрол...  😆

Кои стоки са си понижили цените, я дай да видя? Щото само за човек, дето живее в Карлуково може да мине номера, че стъкмистиката на НСИ не е за да покрием критериите за еврозоната. Ти наистина си баси промитият мозък... По цял ден чете "Дойче Веле" и "Свободна Европа"... 😆

Този спор ми е дежавю, коментирали сме го вече с теб кое се е понижило, кое се е увеличило. Мине се не мине време пак почваш със същите мантри. Казаха ти вече, отвори доклада и виж

преди 4 минути, АСПЕКТ написа:

Ония в САЩ помпят умишлено цените на кафето.

https://money.bg/economics/shte-piem-li-po-skapo-kafe-sled-kato-tsenite-na-svetovnite-borsi-skochiha.html

Пич, това е цитат от статията, която си дал:

Цитат

Глoбaлнoтo зaтoплянe влияe cepиoзнo нa пpoизвoдcтвoтo нa ĸaфe и ĸoнĸpeтнo нa пpoизвoдcтвoтo нa ĸaфe copт "Apaбиĸa", тъй ĸaтo тo e пo-дeлиĸaтнo и изиcĸвa oптимaлни ĸлимaтични ycлoвия, зa дa ce пpoизвeждa виcoĸoĸaчecтвeнa cypoвинa, ĸoмeнтиpa пpeди зa Моnеу.bg eĸcпepтът oт oблacттa нa пpoдaжбитe нa ĸaфe Bидин Aндoнoв.

А това пък е първото изречение от статията

Цитат

Цeнитe нa ĸaфeтo copт "Apaбиĸa" ce пoвишиxa cилнo нa бopcитe вчepa, дocтигaйĸи нoв 13-гoдишeн вpъx, ĸaтo тoвa ce oбяcнявa ocнoвнo c пpoгнoзитe зa cлaбa peĸoлтa oт ĸaфe в Бpaзилия.

Байдън е виновен 🤣

преди 5 минути, communismatic написа:

Нали те попитах с колко се е повишил бензина април месец, че нали не излизам и не знам. Отговори ли ми или се направи пак на палячо?

преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

Пич, това е цитат от статията, която си дал:

Именно измиват си ръцете с това. Долу си пише и други неща, но ти удобно го избегна.

///

B дългocpoчeн плaн имa и дpyги фaĸтopи, ĸoитo влияят зa пoĸaчвaнe нa цeнaтa нa ĸaфeтo, ĸaтo:

вoeннитe ĸoнфлиĸти, зaтpyднeният (и пo-cĸъп) тpaнcпopт, нapacтвaщaтa ĸoнcyмaция нa ĸaфeтo ĸaтo cypoвина

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.