Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, BANKATA написа:

Нали те попитах с колко се е повишил бензина април месец, че нали не излизам и не знам. Отговори ли ми или се направи пак на палячо?

Ми, виж сега... Аз мисля, че ти обясних като на малко дете, по какъв начин се сформира статистиката за инфлацията. Пак да преговорим - ако и това не си разбрал, то и Господ не може да ти помогне. Ако искаш, задай пак някой тъп въпрос. Поне това умееш.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

току-що, АСПЕКТ написа:

Именно измиват си ръцете с това. Долу си пише и други, но ти удобно го избегна.

B дългocpoчeн плaн имa и дpyги фaĸтopи, ĸoитo влияят зa пoĸaчвaнe нa цeнaтa нa ĸaфeтo, ĸaтo:

вoeннитe ĸoнфлиĸти, зaтpyднeният (и пo-cĸъп) тpaнcпopт, нapacтвaщaтa ĸoнcyмaция нa ĸaфeтo ĸaтo cypoвина

Основния проблем е слабата реколта, другите неща и аз съм ги писал

преди 5 минути, communismatic написа:

Ми, виж сега... Аз мисля, че ти обясних като на малко дете, по какъв начин се сформира статистиката за инфлацията. Пак да преговорим - ако и това не си разбрал, то и Господ не може да ти помогне. Ако искаш, задай пак някой тъп въпрос. Поне това умееш.

Обещавам днес да не ти задавам въпроси на които изглеждаш жалък. Обещавам!

ПОМНИТЕ ли ме?
Аз съм другарят Тодор Живков и днес - 7 септември, имам рожден ден.

По мое време един хладилник струваше 5-6 заплати, а цветен телевизор 8-9. 
Чакахте по 10 години за калпава руска кола и по 20 за жилище ( панелка).
Имаше режим на тока, водата и парното,
опашки за елементарни стоки и храни, 
забрана да се говори свободно и да се пътува в чужбина. 
Застрелвахме ви по границите, когато искахте да избягате от тук и да живеете нормално, а вашите убийци ги правехме ГЕРОИ. 
Фалирах България ТРИ пъти, а и още можех, но не ми стигнаха силите.
Изнесох 32 тона българско злато в Москва, да ни го пазят братски.
Надупих се на съветските другари да направя България Руска губерния, но нещо не се получи.
Скрих истината за Чернобил, ние в Политбюро ядохме новозеландска пъстърва  и аржентински марули, а за народа оставихме радиоактивните родни марули.
А сега има малоумници, страдащи по тези години и затова сте на този хал, 

tj.jpg

преди 1 минута, BANKATA написа:

Обещавам днес да не ти задавам въпроси на които изглеждаш жалък. Обещавам!

До момента единственото което правиш е ти да изглеждаш жалък, ама... не е лошо човек да си вярва. Поне живота е красив, когато живееш в самозаблуда. Ти до оня ден нямаше понятие, че у нас имало инфлация. Даже не си наясно и как се изчислява от НСИ... иначе много си наясно с нещата.

Както и да е. Абстрахирайки се от постове на разни безкрайно умни хора, идеята на НСИ е да се представи пред широката общественост тезата, че България покрива критериите за влизане в Еврозоната. Тя НСИ е изцяло под шапката на държавата, тя прави каквото й кажат политиците. Както се вижда с просто око... тази жалка манипулация хваща дикиш сред доста хора. Основно ПП-ДБ и ГЕРБ гласоподаватели...

Между другото, според мен, нашите управляващи вече тотално изпускат юздите и инфлацията откакто официално се обяви, че ще влизаме в проклетата им Еврозона, вече почна да скача яко. Това е оная "топка", за която Стоян Панчев говореше при Карбовски. Мъчиш се да държиш топката под водата, ама тя в един даден момент ще започне, да изплува на повърхността. Няма как да имаш толкова поредни инфлационни месеци (те и самите данни на НСИ са адски съмнителни за процентите инфлация) и после изведнъж да се получи дефлация, това е просто абсурдно. Очевидно е, че предстоят доста тежки месеци за българският народ. Но така или иначе България ще влезе в Еврозоната, то е пределно ясно. Писах ви го още в началото на 2025-та. Това е решение, което отдавна е взето. И Брюксел е пределно наясно, че ние не покриваме никакви критерий за влизането там. Просто си затварят очите.

Честит рожден ден на един велик български политик! За моят покоен дядо, това беше най-великият български политик след Освобождението...
0-02-05-75ab3636c7ed7c91694d1a147e6e7fba

Стар мой пост по темата за т.нар. "Мартенски пленум" и обръщането на политиката на БКП спрямо македонският въпрос...

Spoiler

Според мен, основното в случаят е, че България за пореден път отново е победена държава след войната и отново е натикана в ъгъла по най-унизителен начин, което предразполага подчиненото ни положение пред Йосиф Висарионович Сталин и Йосип Броз Тито.
Всички добре знаем, че има едно заседание на Комунистическият интернационал от 1934-та, който решава, да продължи теорията от конгреса през 1926-та за създаването на добруджанска, тракийска и македонска нация. Държа да отбележа, че ръководител на Комунистическият интернационал по това време не е Георги Димитров, понеже той ще стане, но година по-късно.
Тито умело се възползва от тази политика на Коминтерна. Още по време на войната, той ще отстрани Методи Шаторов от ръководната му роля, понеже Шаторов поддържа тезата, че Македония трябва да бъде отделена от Югославия. Естествено, Тито назначава на негово място послушковци, които да козируват и изпълняват чинно. Няма полза от неудобни хора с ясна позиция, които да му противоречат. За да стимулира властническите амбиции на македонските комунистически лидери, Тито, с оглед структурирането на бъдеща Югославия с Македония в нейните граници, решава да даде автономия на партийната организация във Вардарска Македония, като се формира Македонска комунистическа партия в състава на ЮКП. И тук има едно много ключово заседание на АВНОЮ в Яйце от ноември 1943 г., където има представители и на трите части на Македония (Вардарска, Пиринска, Егейска), като двама от тях са членове на БКП - Владимир Поптомов и Димитър Влахов. Там започва да се говори, че ще има нова държава наречена "Македония", която ще бъде част от федерация, както се изразява председателят Иван Рибар "от Триест до Черно море". Георги Димитиров яростно протестира тогава срещу това решение на АВНОЮ, но надали може да спре целият този процес. В началото на 1944-та югославските комунисти засилват натиска върху БРПК и най вече върху Георги Димитров и съветското ръководство, за приемане на югославското решение на македонския въпрос. Думите на Тито са, че на Балканите е нужна "силна федерация", която ще "отвори вратите" и за включването на България вътре.
След краят на войната, знаем, че избухват и първите пламъци на т.нар. "Студена война", а ролята на Югославия е от особено значение за "другарят" Сталин. Тито се възползва и от това, като пише писмо до него с настояването СССР да подкрепи неговата държава по македонският въпрос. В противен случай СФРЮ ще преустанови позициите си към Великобритания. Сталин е принуден да се съгласи, като дори не му съобщава решението си лично на Димитров, а казва на негов заместник, че общо-взето СССР твърдо застава зад Югославия и българите трябва да приемат решенията им. От там тръгва всичко... Между другото, Тито действа изключително бързо и решително в тази насока. Политическото и административното устройство на Вардарска Македония започва още от август 1944 г., когато АСНОМ решава да се създадат структури на информацията, на вътрешните работи, просветата, икономиката, финансите, на социалната политика и здравеопазването, на съдопроизводството, с което всъщност е оформен първият министерски съвет на републиката. След освобождението на гр. Скопие тук се установяват всички политически и обществени организации. На проведена през ноември 1944 г. конференция на Народноосвободителния фронт секретарят на ЦК на Македонската комунистическа партия Лазар Колишевски в своя доклад поставя главния въпрос в политическата линия на МКП – утвърждаване на Вардарска Македония като самостоятелна федерална единица в рамките на Югославия. Той подчертава, че ще бъдат зачитани политическите убеждения на гражданите, ако не са „против интересите на народа“. А всички ония сили, които виждат Македония извън Югославия, ще бъдат разбити. В този доклад всъщност се формулира как ще работи общоюгославският утилитарен, централистичен, недемократичен модел в изграждането на федерална Югославия.
След като бай Тошо идва на власт, първото нещо, което прави е да закрие лагерите, а второто нещо... да приключи позорната политика на партията. След смъртта на Сталин, Хрушчов прави всичко възможно за да стопли отношенията си с Югославия и естествено Йосип Броз Тито. Дори първото му посещение е в Белград. Тито отново успява да опипа почвата и да се възползва от желанието на Хрушчов за сближаване и отново повдига темата за Пиринският край. Оттам идва и прословутата "16-та република" на бай Тошо, който в желанието си, да влезе под кожата на съветският лидер блъфира с желанието за присъединяване на НРБ към СССР. Защо смятам така? Ами защото няма никаква логика, да желае да се спира политиката на партията относно македонският въпрос, а в същото време да желае да се слива с големият брат. От една страна, хем проявява национализъм, а от друга желае да заличи независимостта на собствената си държава.
Стигаме и до "мартенският пленум" през 1963 г. Живков знае, че темата е доста тежка и раната е незараснала. Затова ще пипа много леко. Замита основната тема за която е проведен пленума чак в краят. Общо-взето 8-9 часа си говорят пълни глупости за някакви машини, докато дойде ред и на това, за което са се събрали всички, което се случва ден по-късно. Доказателство за всичко това е, че в изказванията на Живков има изключително голяма подготовка. Живков се уповава дори на пътеписи, когато става дума за Македония. "Грешка голяма извършихме там!" това са му думите по този въпрос.
Сега, тук може малко да поразсъждаваме. Чел съм доста добре изследванията на най-добрите специалисти по тая част от нашата история - Искра Баева и Евгения Калинова, които го отдават по-скоро на таланта на бай Тошо. Има обаче и нещо друго. Според мен, битката за самата партия е вече приключила. Живков успява да отстрани по много ловък начин всички "стари пушки" като Вълко Червенков и Антон Югов и слага за външен министър "свой човек" - Иван Башев. По тоя начин, на Живков му е удобно, да прехвърли всички отговорности по македонският въпрос на всички съпартийци, които са останали в миналото. Доколкото си спомням, той засяга дори и Георги Димитров във въпросният пленум.
И тук има нещо, което е някаква непотвърдена информация, където около т.нар. "Възродителен процес" бай Тошо го казва публично, ама с половин уста. Става дума за т.нар. "преброяване" през 1965-та...
"През 65-та, аз и мои съпартийци извършихме един "маньовър" и благодарение на него цяла Македония осъмна чисто българска. Проблема беше, че бяхме една чета от 5-6 човека и го вършихме по нощите и не трябваше много да се говори по този проблем, но си свършихме работата!" Според мен... са фалшифицирали преброяването. :)

преди 7 часа, communismatic написа:

Да пробвам с картинки? Питах и Пламен

Пламен като си поиска картинките, ти даде ли ги?

на 6.09.2025 г. в 12:35, M.Николов написа:
на 5.09.2025 г. в 21:52, plamen.spam написа:

Ако повече ти харесва другата теория, приеми, че световният империализъм беше предприел успешна икономическа атака за сриване на социалистическия блок.

Ето нещо, с което ще се съглася.Доколко е било изцяло целенасочена и дълговременна операция и доколко е било просто щастливо стечение на обстоятелствата, не знам, но знам, че запада усети момента на слабост и не пропусна да довърши опонентите си.

Как може да сте толкова кухи комундели бре. 

Соц лагера фалира заради неефективното некадърно управление . ИЗцяло от вътрешни приини . 

Горбачов се опита по времето на перестройката да даде публичност на тазинекадърност, и имаше период в който показваха съсипията и некачествено производство на заводите, показваха измършавели измиращи стада , и т.н. и т.н. Имаше предаване "прожектор перестройки" . Ако го има някъде в нета, изгледайте който искате епизоди ! 

Или посочи поне , ама поне един пример "злия Запад" да е влияел агресивно или с някакви операции срещу икономиката на СССР.

В НРБ реципрочно, излзоха хиляди документи как сме изнасяли стругове и др техника за Гърция например, и са ни връщали почти всичката продукция заради неработещи дефектни машини и инструменти ! 

Кой е виновен за тази собствена некадърност и съсипия ??? 

Виновен е принципа на който се основаваше соц икономиката. 

И като продължение, "злия Запад" , когато соц икономиката и флагмана на соц лагера - СССР го заплашваше физически глад, осъществиха инициативата "Провайд  хоуп" .

Хиляди тонове помощи летяха към Москва и др да спасяват от физиески глад и мизерия . 

Колко са лоши , а ? 

https://novayagazeta.ru/articles/2022/02/09/bort-v-pomoshch

544999800_122144237630741735_59010716872

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 2 минути, plamen.spam написа:

Пламен като си поиска картинките, ти даде ли ги?

А, значи официално си признаваш, че не можеш, да зацепиш по друг начин?

преди 2 часа, Gaming_Solutions написа:

Много сте интересни всички, като се говори за инфлация защо винаги се коментират само хранителните продукти?

😁

Ми хубаво. Да погледнем тогава цените на апартаментите? Или пък на ток, вода, парно… 

Между другото, това вашето направо прилича на болестно състояние. Управлението ни е тотално свързано с американските интереси, ние в момента сме една най-обикновена лека жена на САЩ, всички основни медии официално са на хранилка при "Америка за България", всички търгове се печелят все от американски компании... нашите мили сънародници по цял ден громят Русия и Владимир Путин. Ти виж... в темата за войната в Украйна, постоянно четем, как руснаците все ще фалират, били много потиснати от Путлер... много загрижени за тая Русия. Уж тя ни мачкала пък... Направо прилича на стокхолмски синдром.

Жалка история...

преди 7 минути, communismatic написа:

Между другото, това вашето направо прилича на болестно състояние. Управлението ни е тотално свързано с американските интереси, ние в момента сме една най-обикновена лека жена на САЩ, всички основни медии официално са на хранилка при "Америка за България", всички търгове се печелят все от американски компании... нашите мили сънародници по цял ден громят Русия и Владимир Путин. Ти виж... в темата за войната в Украйна, постоянно четем, как руснаците все ще фалират, били много потиснати от Путлер... много загрижени за тая Русия. Уж тя ни мачкала пък... Направо прилича на стокхолмски синдром.

Жалка история...

24/7 си тука. Колко процента ти е ТЕЛК

Прекрасно соц управление с другаря Румбата Гечев :giggle1:

Може да бъде изображение с 1 човек и текст, който гласи 'Центристки 29% със Сколие дини GTRINRA 9 Страица 6 страница Имаме зърно за 20 дни, после трябва да внасяме скъпо Хлябът 2000 лв. дО месец Обсъждат вариантиз износ ток олио срешу пиеница ЧАСА новини прали 200 20002 中 оскъпят првов 910 лева за литър А-93 16X Hours месечни лихви на: 11% 13% MOP дЕПа Основен лихвен процент на: 6.5% 4Чаια Веекидненник новините. каквито ОЦЕЛЯВАНЕ На час по ма Ka. зйтрова каакажлобинь Тения ПО стоката Националната валута изоставена 1500 лева за 1$ днес Нормалио HopM било да поскъпва стотачка на ден ЧАСА нОвини CH слободон матутон บมทร้าูล Смоткн Първите спис'

Между другото, тук сума ти хора по цял ден громят Русия, Владимир Путин, руските окупатори и прочее... Аз сериозно се чудя, що не се запишете доброволци във ВСУ?! Така и така нямат хора, поне ще пуцате по мръсните орки и ще ви плащат. Съгласни ли сте?

преди 6 минути, communismatic написа:

Между другото, тук сума ти хора по цял ден громят Русия, Владимир Путин, руските окупатори и прочее... Аз сериозно се чудя, що не се запишете доброволци във ВСУ?! Така и така нямат хора, поне ще пуцате по мръсните орки и ще ви плащат. Съгласни ли сте?

Аз лично - не.

Първо, ВСУ добре си се справят и без мен. Преди 2022-ра уж бяха номер 22 по боеспособност в света, а руснаците - втори. Резултата го виждаме - между 2014 и 2022-ра имахте толкова придобивки, колкото от 2022-ра насам.

Второ, необходими сме тук, преди пак да ви хрумне да слезете от планината и да изколите учители, лекари и свещеници.

Трето, Путин за момента предлага значително по-високо заплащане от Зеленски. И за войници, и за тролове. По-скоро бих се писал при вас - ще громя гадния фалиращ Запад и ще си карам лятната отпуска с руски пари във Франция. Както, впрочем, всички крадливи олигарси правеха доскоро.

току-що, kaldata1 написа:

Първо, ВСУ добре си се справят и без мен.

Интересно, какво се разбира под "добре". Би ли конкретизирал?

преди 1 минута, kaldata1 написа:

Резултата го виждаме - между 2014 и 2022-ра имахте толкова придобивки, колкото от 2022-ра насам.

Така е, да. И някак си съотношението при загубите са към 1:3 в полза на украинците. А да не говорим за какво светло бъдеще я очаква тая държава и след войната. Има логика, наистина. Ти си доста умно момче...

преди 1 минута, kaldata1 написа:

Трето, Путин за момента предлага значително по-високо заплащане от Зеленски.

Той Зеленски не знам, да плаща. Принципно, "плащането" в Украйна се извършва посредством побой, отвличане и мигновено пращане на фронта...

преди 2 минути, kaldata1 написа:

По-скоро бих се писал при вас - ще громя гадния фалиращ Запад и ще си карам лятната отпуска с руски пари във Франция.

Това е опорката на един умнокрасив жълтопаветник. Само да питам... Що ЕС громи гадната фалираща Русия, а и ползва евтините суровини? Що САЩ громи гадният и фалиращ Китай, а им ползва евтината работна ръка?

преди 30 минути, M.Николов написа:

Кога точно един хладилник е струвал 5-6 заплати?

Шараниииии!:giggle1:

А колко струваше един хладилник и какъв?

Пп. Намирам оригинален технически паспорт на хладилник Мраз 80

Screenshot_20250907_213414_Chrome2.jpg.ebe148dee1cdc9bd3be67d57edb87e3a.jpg

преди 1 минута, M.Николов написа:

"Мраз" 195лв при 120лв. мин. заплата!

Други тъпи въпроси?

Тоя "Мраз" беше ебаси хладилника. Баба го имаше на село, държеше до последно... Торнадо да мине през него, няма да усети. Едновремешната техника е била ебаси качествената. Да, факт е, че не е имала особено много екстри, не е изглеждала толкова лъскаво като някакъв западен, капиталистически продукт, но си купуваш един хладилник, който ще издържи 30 години. Ако не и повече.

преди 1 минута, M.Николов написа:

"Мраз" 195лв при 120лв. мин. заплата!

Други тъпи въпроси?

1964 година е бил 150 лева, но минималната заплата е 55 лева след 1.10.1966. 120 става чак на 01.10.1985.

И по-внимателно с изразите!

преди 1 минута, communismatic написа:

Тоя "Мраз" беше ебаси хладилника. Баба го имаше на село, държеше до последно... Торнадо да мине през него, няма да усети.

Но беше малък и абсорбционен - работеше когато си иска. И често се налаганше да "се върти" - буквално!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.