Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 38 минути, communismatic написа:

Извинявай, колко електроуреда може да имат българите през 40-те, при положение, че нямат ток за да ги ползват?! Щото това беше поредната безумна мантра, дето я превърташе?

Сигурен съм, че ти си напълно наясно с реалната ситуация тогава. Ти не си наясно даже с мислите в главата си, иначе много добре знаел каква била ситуацията през петдесетте години. Миналата седмица даже си противоречеше в един и същ пост, та после направо спря да отговориш. Пак беше наврян и направен за кашмер...

Годишника само потвърждава тезата ми че на хората им е било през у* за тока.

Електеифицираш домакинствата и след няколко години започваш са произвеждаш хладилници и перални на баснословни цени. До '65 година 80% от домакинствата не са имали пералния, 95 (ако не се лъжа) не са имали хладилник. И сигурно над 80% от домакинствата които са имали такива са живяли в градовете.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

Времето, когато големите фирми но уважаваха и България имаше авторитет.

преди 3 минути, communismatic написа:

Мхм. Значи още по-лошо за теб. Двамата са правили приватизацията без агенцията, т.е. те носят дори още по-голяма вина. Тъй... Какво е оправданието тук? Били са подведени от лошите комунисти?

Да, атига наистина да е имало такава сделка 1992 г.

преди 2 минути, BANKATA написа:

Годишника само потвърждава тезата ми че на хората им е било през у* за тока.

Честно казано, само потвърждава тезата ти, че си на едно ниво с плеймейтките. На един човек, който няма прекарано електричество в населеното място, не му трябва изобщо, нито телевизор, нито радиоапарат, нито пералня. Именно заради това до този момент има доста малки села, които са били с подобна техника. Ама това не значи, че електрифицирането от БКП било напълно ненужно. Ненужно е за теб, аз говоря за хора, дето могат, да разсъждават.

току-що, BANKATA написа:

Да, атига наистина да е имало такава сделка 1992 г.

Ми, защо задават подобен въпрос на Пушкаров, ако е нямало? Той Пушкаров през 1993 г. е "господин Никой"? Та, какво е оправданието тук? Пак са били подведени от БКП, сигурно? То, има ли нещо, за което Костов да е виновен?

преди 6 минути, communismatic написа:

Мхм. Значи още по-лошо за теб. Двамата са правили приватизацията без агенцията, т.е. те носят дори още по-голяма вина. Тъй... Какво е оправданието тук? Били са подведени от лошите комунисти?

Kaкво лошо има в приватизацията?

преди 2 минути, communismatic написа:

Честно казано, само потвърждава тезата ти, че си на едно ниво с плеймейтките. На един човек, който няма прекарано електричество в населеното място, не му трябва изобщо, нито телевизор, нито радиоапарат, нито пералня. Именно заради това до този момент има доста малки села, които са били с подобна техника. Ама това не значи, че електрифицирането от БКП било напълно ненужно. Ненужно е за теб, аз говоря за хора, дето могат, да разсъждават.

Ми, защо задават подобен въпрос на Пушкаров, ако е нямало? Той Пушкаров през 1993 г. е "господин Никой"? Та, какво е оправданието тук? Пак са били подведени от БКП, сигурно? То, има ли нещо, за което Костов да е виновен?

Тролче нещо запецна като ти се предоставиха фактите. 

току-що, BANKATA написа:

Тролче нещо запецна като ти се предоставиха фактите. 

Ми до момента тоя дето е "запецнал" си именно ти, а не аз. Аз ти зададох конкретни въпроси, на които ти така и не искаш, да отговориш. Иначе много си "знаещ" по темата. Пак ли биеш отбой? 😆

преди 3 минути, communismatic написа:

Ми до момента тоя дето е "запецнал" си именно ти, а не аз. Аз ти зададох конкретни въпроси, на които ти така и не искаш, да отговориш. Иначе много си "знаещ" по темата. Пак ли биеш отбой? 😆

Спори с годишника!

току-що, BANKATA написа:

Спори с годишника!

Кво стана с приватизацията, Иване? Отново ли биеш отбой, както в предишните 250 пъти?

преди 6 минути, communismatic написа:

Кво стана с приватизацията, Иване? Отново ли биеш отбой, както в предишните 250 пъти?

Ти кажи, успя ли да намериш най-накрая някаквяа вина на любимеца ти Костов?

А с годишника какво стана? Да живее електрификацията по селата, нищо че хората няма какво да включат в контактите. Важно е да се бием в гърдите и да вдигаме егото.

преди 4 минути, BANKATA написа:

Ти кажи, успя ли да намериш най-накрая някаквяа вина на любимеца ти Костов?

Намерих, естествено. После даже ти самият написа, че агенцията по приватизация не е била създавана още. Това са твоите постове. Т.е. Костов и Пушкаров са правили сделката за бензиностанцията самички. И тук вината на Костов каква е? Или пак няма вина? Да не е бил подведен?

преди 5 минути, BANKATA написа:

Да живее електрификацията по селата, нищо че хората няма какво да включат в контактите.

Правилно. Трябваше първо бай Гошо от село Мамарчево да си купи телевизор, та тогава да иска да му прекарват ток. Поредната умопомрачителна логическа мощ от титана на мисълта.

АБе Капибарата

Дядо ми пестил една година да удари съседа с Телефункена

Купил Филипс - внос по второ направление (Германия е била под ембарго) 

Капибара капибара капибара

Това мръсното по копчетата е червен восък - запечатвали са настройката

Пп

Българина има прости фетиши.

Радио, кола, сега телефон за 2000 лева

херц-радио.jpg

Намерих, естествено. После даже ти самият написа, че агенцията по приватизация не е била създавана още. Това са твоите постове. Т.е. Костов и Пушкаров са правили сделката за бензиностанцията самички. И тук вината на Костов каква е? Или пак няма вина? Да не е бил подведен?

Пак ти куца четенето с разбиране. И не само ще ти куца, а и звездите ти говорят много. Извади ли някави поне малки доказателства да си защитиш теорията? Не. 

Показах ли ти че ранните сделки са били по-успешни?! Да.

Никъде не съм твърдял ще са правили въпросната сделка, а че е много съмнителна цялата ти теория.

Освен евтини спекулации нищомсъществено не си написал.

Абе омръзна ми от тъпия ти инат бе !

Млъкни не разваляй готиния момент

Показа на 100% че си гадулка.

Прост инструмент с 2-3 струни.

преди 13 минути, communismatic написа:

Правилно. Трябваше първо бай Гошо от село Мамарчево да си купи телевизор, та тогава да иска да му прекарват ток. Поредната умопомрачителна логическа мощ от титана на мисълта.

И пак ти куца четенето с разбиране.

Показах ли ти че ранните сделки са били по-успешни?! Да.

Верно? Я дай да видя къде си показал, че са били "успешни"? 

Никъде не съм твърдял ще са правили въпросната сделка, а че е много съмнителна цялата ти теория.

Ми, към Пушкаров му е зададен конкретен въпрос с въпросната бензиностанция, той не отрича. Дори сам казва, че всичко това е било провал. Оправдава се... То, хубаво е все пак и да вникваш малко в нещата, които ти поствам. Щото е ясно, че хал-хабер нямаш, поне да научиш нещо. А дали ще ти остане в главата... това вече е отделна тема. Все пак си знаем възможностите. А твоите са огромни. Пардон... "огромни".

Освен евтини спекулации нищомсъществено не си написал.

Спекулации, да. Обръщат се към Пушкаров с въпрос относно приватизацията на бензиностанцията, оня дори не отрича. Но това са "спекулации"... 😆

преди 1 час, jhoro написа:

И без да гледаме статистика, ще кажа - до 1989 година в жилищни помещения се предвиждаха:

по две „обикновени щепселни гнезда/контакта“ - без зануляващи пластини и издържащи до 500 вата - за нощна лампа или радио;
undefined

по едно „усилено“ - Шуко или CEE 7/3 - за по-големи консуматори.

Айде бе!!! И ти ще се окажеш недорасляк, дето само е чувал за соца!!!

Ела да видиш панелка от 1976 с какви кабели от истинска мед 2х2,5 е опасана с по минимум 3 или 4 контакта на стая, и как който няма парно дере с по една или две акумулиращи печки от по 4KW!

Електромерите бяха механични и редовно поличаваха "инфаркти"... 

Няма изолации, няма ПВЦ дограми, но ходиш по долни гащи в яката зима!

току-що, kiro 2025 написа:

Абе омръзна ми от тъпия ти инат бе !

Млъкни не разваляй готиния момент

Показа на 100% че си гадулка.

Прост инструмент с 2-3 струни.

Забрави са се обърнеш подобаващо към мен.

преди 3 минути, Proshark написа:

Днес за тези,които знаят и са чели,е хубав ден...

Стар мой пост по темата...

Цитат

Tова със "съветската окупация" винаги ми е било адски забавно. Тия дето вият на умряло... повечето са или мега необективни, или наистина са адски некомпетентни.
Първото, което трябва да се знае е, че има огромна разлика от това какво е положението когато РККА е на наша територия и когато Вермахта е на наша територия. Когато немците са тук, първо ние сме им съюзници и второ... голяма част от швабските солдати изобщо не са и воювали. Те са си чистички, спретнати, нямат и една драскотина по себе си. Когато Владимир, Никита и Сергей са на наша територия, те са видели целият ужас на войната с очите си. Видели са как опожаряват собствените им села, как избиват близките им. Да не забравяме, че РККА воюва на своя територия до лятото на 1944-та. И в един даден момент те се озовават в държава, която през цялото време е била швабски сателит.
Второ... Когато РККА навлиза на наша територия, ние все още не сме обявили война на Германия. Това е абсолютен факт, който някои "историци" като оная свиня-травестит Евелина Келбечева се опитва най-нагло да манипулира. Обявяваме война на швабите чак когато руските солдати са вече тук, просто ножа е допрял до кокала и те няма къде да мърдат. Т.е. тия оправдания в днешно време, как чичо Джо бил много лош щото нападнал една държава, която била във война с техният голям враг... не към мен. Това се потвърждава и от записките на Никола Михов в дневника му. Още повече, че Сталин не поставя задача на Жуков, да състави план за съветското нахлуване тук. Почти до краят на лятото явно това не е влизало в плановете. Примерно, Турция се отказва от "неутралитета" си до краят на август, нашите обаче продължават, да протакват. Дори и Муравиев не се нагърбва с подобна отговорност, понеже се опасяват от германска провокация. Хубаво е да се знае, че Багрянов има договорка с Георги Димитров, да се състави кабинет одобрен от Антихитлеристката коалиция, в която да влезе и ОФ. Той не спазва договорката и насъсква жандармерията срещу партизаните. Накрая толкова се е о*рал, че си подава оставката по радиото. И кой е виновен за целият хаос около всичко това!? Ми, царят, естествено... Кой ги назначава? Да не са избирани от българският народ!? Той абсолютно умишлено се обгражда с подобни слаби и безхарактерни хора, които лесно, да може, да манипулира както си иска. Филов може да е брилянтен професор сред академичните среди, ама като политик е кръгла нула.
Трето... Съветските солдати били крали, изнасилвали и избивали!? Гледах оная простотия "Второто освобождение", там се внушаваше въпросната теза. Доколкото си спомням имаше 60 обвинения към руски солдати. Да повторя ли? 60... Ама колко време са на наша територия, имате ли представа? Ми, доколкото си спомням 3 години. От 1944 г. до Парижкия мирен договор, който е през 1947 г. Говорим за огромна армия, която стои тук, на наша територия. Пак да повторя. Стотици хиляди солдати са на наша територия за три години. Сега... мангасарите из селата вършат същите безредици за по-малко от седмица. Естествено... там се мълчи, щото БХК-то ги пази.
Четвърто... Сталин и ОФ ликвидираха българският елит. Кой елит? Тоя дето остави страната ни пред трета национална катастрофа ли? С поредната загубена война? С масово неграмотно население, българи умиращи от глад и тънещи в мизерия и разруха? Еб*м ти и елита. Между другото... у нас по това време има СКК (съюзна контролна комисия), където има по равно съветски, британски и американски представители като част от Антихитлеристката коалиция, която побеждава Третият Райх. Ако погледнете документите, именно британските и американските представители настояват за още и още смъртни присъди. Ама и това леееееекинко го пропускаме.

"Много лоши тия руснаци, как така ще навлизат на наша територия!" Ми, естествено, че ще те окупират, ти си страна, която през цялото време е съюзник на Германия, която я е нападнала. ОК, съгласен съм, че не изпращаме войски на Източният фронт, ама ние подпомагаме швабите по всякакъв друг начин. Примерно чрез изпращане на окупационни корпуси (Сърбия, Беломорието, Вардарска Македония), които целят, да освободят солдати на швабите и те да насочат силите си срещу СССР. Цялата ни икономика е обвързана с тях. Изпращаме им селскостопанска продукция, кожусите, дървесина и т.н. Всичко това се изнася за швабите. Освен това им предоставяме и летища, пристанища и прочее. Влизали били на наша територия!? Ми, естествено, че ще влязат, няма да ни посрещат с хляб и сол, я. Много му пука на Сталин, че имало било съветско посолство...

преди 28 минути, communismatic написа:

Стар мой пост по темата...

На мен и друго ми е интересно. Как се определя коя войска е окупационна? Примерно краварите сигурно имат войски в Ирак и до ден днешен, дълги години след като победиха Садамчо. Те окупатори ли се водят или нещо бъркам?

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Как се определя коя войска е окупационна?

Е, принципно... основната опорка на умнокрасивите в днешно време е, че ние сме официални съюзници с Германия и те са тук за да ни помагат в отбраната на границите. Т.е. немските войски са тук, понеже сме им съюзници. Само не е много ясно, как се определя кои са "хубавите" съюзници и кои "лошите", понеже... извинявам се, ама никой никога не е питал българският народ, дали да станем съюзници с Третият Райх. Например, антисемитското законодателство у нас е прието в момент, когато ние официално не сме съюници с Адолф Хитлер. Между другото, има една доста интересна снимка на футболистите на "Левски София", които на някакъв приятелски мач с румънски отбор (мисля, че беше Динамо Букурещ) се снимат с хитлеристкият поздрав. Всъщност, абсолютно всички български отбори са били задължавани в ония години, да се поздравяват с изпъната дясна ръка. Доста от тях даже са били и членове на "Бранник", която си е профашистка организация. Другото нещо... тия т.нар. "новоприсъединени" територии, за които в днешно време разни антикомунисти и привърженици на цар Борис III ни надуват главите са дадени на България без нито един документ с подпис на Фюрера. Просто едно голо обещание. Ама как да вярваме, че тия територии и след краят на войната ще са наши, при положение, че Хитлер в "Моята борба" вини за всички земни грехове евреите... и славяните. Хубаво е да се знае, че БКП/БРПК организират "Соболевата акция" като страшно много българи се обявяват "За" съюзнически отношения със СССР и "другарят" Йосиф Висарионович Сталин, но... царчето има други планове.

Айде, още един стар мой по темата...

на 15.05.2025 г. в 2:11, communismatic написа:

Наистина ли смяташ, че е защото на някои от тогавашното НС му е пукало за историческата истина или нещо подобно? Не ти ли е хрумвало, че може да е заради евтин популизъм например? Освен това, специално... по тази тема се говорят страшно много глупости. Да, факт е, че БКП и ОФ използват удобно ситуацията и елиминират всякакви наченки на инакомислие в онзи период. Факт е и че Сталин директно им нарежда какво да правят, тече постоянно комуникация чрез телеграми между Дед (Георги Димитров) и Спиридонов (Трайчо Костов). Факт е и че всичко това довежда до това процеса да бъде тотално алогичен. Факт е обаче, че идеята за съдене след краят на войната не е на Сталин, а е на Чърчил. Той дори настоява политическите фигури, да бъдат съдени точно там, където са взели решенията си срещу Антихитлеристката коалиция, т.е. идеята е да бъде максимално емоционално. По време на Народният съд у нас, съществува СКК (съюзна контролна комисия), която е с по равно съветски представители, британски представители и американски такива. Ми, ако видиш документите... най-много настояват британците и американците за още и още смъртни присъди. Между другото... кой е човека, който подписва постановлението за лагерите в "Белене"? Ми, това е Никола Петков (БЗНС)! Само дето в днешно време това се премълчава всячески, понеже дълго време го водят "знаме на десницата", бил репресиран и прочее... Между другото, докато се съдят министрите... има 40 000 души отпред, които крещят "Смърт!", това също е доста добре премълчаван факт. И най-важното нещо... Да, факт е, че има хора, които изобщо не заслужават, да бъдат съдени. Примерно, това са съветниците на царят - Лулчев и Семов, те не носят абсолютно никаква вина за това което е ставало по време на войната. Но е факт, че има страшно много хора, които е трябвало, да понесат наказание. Няма как да не спомена първо - Александър Белев, това е една изключително тъмна и мрачна фигура, откровен антисемит и боклук. Това е човека, който е оглавявал "Комисарството по еврейските въпроси", институцията от която зависи съдбата на българските евреи. А какво да кажем за всички тия наши управляващи, които през цялото време през войната така и не смееха, да обърнат палачинката и да обявят война на Германия и Адолф Хитлер? Хора като Иван Багрянов, Петър Габровски, Богдан Филов, Константин Муравиев и прочее. Те нямат ли вина, според теб? Муравиев управлява страната във време, когато България е вероятно единствената на целият свят, която за няколко часа е във война... с всички велики сили едновременно. Да, той управлява само няколко дни, но и той не прави нищо за да промени изхода на страната ни. Дори става министър-председател в почивен ден, втори септември 1944 г. се пада събота, което, между другото, само показва... какви тотални неадекватници са водили държавата. РККА навлиза на наша територия, но страната ни все още е официално съюзник на Третият Райх. Това е документален факт, описан доста добре в дневника на Никола Михов.
Т.е. да го обясня по най-елементарен начин (тук има доста хора, които трудно ще го схванат)... Аз не се опитвам, да омаловажавам окупацията на страната от РККА. Просто... хубаво е все пак малко от малко, да сме обективни. Естествено, че армията на СССР ще те окупира, ти през цялото време си бил съюзник на Хитлер. Какво по-точно ще ни правят? Ще ни посрещат с хляб и сол, вероятно? Да, съгласен съм, че ние не изпращаме войски на Източният фронт, но по мое лично мнение царчето се е опасявал, че подобно тежко решение за България ще се обърне буквално срещу него, понеже българина трудно ще го накараш, да воюва срещу Русия, особено ако не става дума за негови територии, а освен това... сред българският офицерски корпус е имало немалко съветски шпиони - Дамян Велчев, Владимир Заимов, Крум Лекарски и прочее. Но цялата ни икономика е тотално обвързана с швабите. Изнасяме за Вермахта дървесина, тютюн, хранителни запаси, прословутите кожухчета и прочее. Освен това има изпратени окупационни корпуси в Македония, Беломорска Тракия и Сърбия, които целят, да освободят човешки ресурс за швабите, които да насочат усилията си на Източният фронт. Партизанските съединения ЕЛАМ, ЮНА и ЕЛАС са включени дори в техният оперативен простор. Има и насочени български войски на югоизточният флаг, понеже се появяват индикации, че Турция ще влиза във войната на страната на Антихитлеристката коалиция. Т.е. още и още немски войски се освобождават по този начин. Цялото черноморско крайбрежие е предадено в немските ръце, които преспокойно биха нападнали СССР по вода. Сиреч... да се твърди, че България е някаква мега пасивна срещу СССР е смешно и невярно. Помагаме на Хитлер, просто го правим индиректно.

Е, принципно... основната опорка на умнокрасивите в днешно време е, че ние сме официални съюзници с Германия и те са тук за да ни помагат в отбраната на границите. Т.е. немските войски са тук, понеже сме им съюзници. Само не е много ясно, как се определя кои са "хубавите" съюзници и кои "лошите", понеже... извинявам се, ама никой никога не е питал българският народ, дали да станем съюзници с Третият Райх. Например, антисемитското законодателство у нас е прието в момент, когато ние официално не сме съюници с Адолф Хитлер. Между другото, има една доста интересна снимка на футболистите на "Левски София", които на някакъв приятелски мач с румънски отбор (мисля, че беше Динамо Букурещ) се снимат с хитлеристкият поздрав. Всъщност, абсолютно всички български отбори са били задължавани в ония години, да се поздравяват с изпъната дясна ръка. Доста от тях даже са били и членове на "Бранник", която си е профашистка организация. Другото нещо... тия т.нар. "новоприсъединени" територии, за които в днешно време разни антикомунисти и привърженици на цар Борис III ни надуват главите са дадени на България без нито един документ с подпис на Фюрера. Просто едно голо обещание. Ама как да вярваме, че тия територии и след краят на войната ще са наши, при положение, че Хитлер в "Моята борба" вини за всички земни грехове евреите... и славяните. Хубаво е да се знае, че БКП/БРПК организират "Соболевата акция" като страшно много българи се обявяват "За" съюзнически отношения със СССР и "другарят" Йосиф Висарионович Сталин, но... царчето има други планове.

Айде, още един стар мой по темата...

Ставаше дума за съветските войски, оставени у нас след като гонят Хитлер и краварските войски оставени в Ирак след като ликвидират Садам. Умнокрасивите твърдят че в единият случай оставената войска е окупационна, но ми е интересно дали според тях същото важи и за другата войска.

Е, за умнокрасивите двойните аршини са нещо съвсем нормално. Преди време един най-чистосърдечно ми написа, че САЩ били в Сирия, понеже пазили петрола от Башар Асад. Някакви чужди войски се самонастаняват на чужда територия и започват, да пазят петрола от собственото му правителство.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.