Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 14 часа, parmobil написа:

Кои? Кога и при кой премиер беше масовата приватизация и боновите книжки?

Стопли ли?

Какво да стопля бре,кашата която забърка Костов ли?Кой правеше срещи с главния прокурор в морето от страх-премиера ли?

преди 10 часа, БаалБек написа:

А истината за социализма е тази!

С  две думи: пълна трагедия.

Ти нямаш никаква представа за истината....... Трагедия е България след вашата демокрация...и чакам да чуя мнението ти за последните 30...не да ми правиш финтове по тъча...

А и между другото...честито ви ново харзулване..

Властта ни слага такса „водомер“

Редактирано от Proshark (преглед на промените)

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 час, plamen.spam написа:

ако го няма интерконектора и не може да се достави азерският газ на точката на свързане на ТАП и интерконектора, тоест Комотини, се предвижда и алтернатива

Има алтернатива ако има свободен капацитет да се използва.

преди 17 минути, Proshark написа:

и чакам да чуя мнението ти за последните 30...не да ми правиш финтове по тъча...

Е, то мнението на такива като нея е ясно. Ако нещо в страната не върви, виновни са комунетата, Путин, жълтите жилетки, сините каски, червените кхмери, сивите вълци и т.н., но не и Бочко, Шиши и останалата евроатлантическа пасмина

преди 12 минути, maxthon написа:

А кой трябва да поръча този газ, които трябва да се съхранява в хранилищата?

Този, който държи капацитета, разбира се. Дали под наем или като собственост.
Очевидно става въпрос за дълго подготвяна "провокация".

преди 12 минути, maxthon написа:

Имаш ли си изобщо на идея как се процедира при сключен дългосрочен договор с доставки на тръбен газ. Правят се дневни и месечни заявки от купувача. Напомни ми дали има един купувач в Европа "похвалил" се с неизпълнена заявка от страна на Газпром за този период от време?

Пак да повторя, че нещо май не си разбрал. 
Фирмите запълниха капацитетите, които управляват, но там, където не е имало изрично условие Газпром да поддържа изискванията за минимално нагнетени количества в съоръженията, те останаха полупразни. 
Русия тогава излезе с мотива, че първо иска да запълни съоръженията на руска територия. В резултат Русия започна зимата с рекордни количества в газохранилищата, които така и не бяха изчерпани, а Европа - с рекордни цени на газа.

През 2022-а се взеха мерки, като Европейската комисия прие регламент, който предвижда страните от общността да запълнят своите газохранилища до 80% от капацитета им.

преди 10 минути, maxthon написа:

Има алтернатива ако има свободен капацитет да се използва.

Комуникацията през 2020 г. показва, че тогава е имало свободен капацитет.
На всички търгове, които ДЕСФА прави за входния капацитет на Неа Месемврия, през цялото време остава неангажиран капацитет, докато „Булгаргаз“ се оправда че няма такъв.

преди 8 минути, plamen.spam написа:

Този, който държи капацитета, разбира се. Дали под наем или като собственост.
Очевидно става въпрос за дълго подготвяна "провокация".

И не може по никакъв начин да се даде на други да използват хранилището така ли да го разбираме? Провокацията е единствено, че ние не сме си поръчали достатъчно количество газ. Няма нито един доставчик в Европа, който да се оплакал за неизпълнена заявка по това време.

преди 13 минути, plamen.spam написа:

На всички търгове, които ДЕСФА прави за входния капацитет на Неа Месемврия

И от там газ от къде трябва да премине по алтернативен път със свободен капацитет след като интерконектор все още няма?

преди 15 минути, plamen.spam написа:

където не е имало изрично условие Газпром да поддържа изискванията за минимално нагнетени количества в съоръженията, те останаха полупразни. 
Русия тогава излезе с мотива, че първо иска да запълни съоръженията на руска територия.

И какво ще излезе, че сме били и достатъчно нахални след като не сме си заявили газ и да попитаме Русия що тъй не е запълнила хранилища след като няма такова изискване.

преди 17 минути, plamen.spam написа:

През 2022-а се взеха мерки, като Европейската комисия прие регламент, който предвижда страните от общността да запълнят своите газохранилища до 80% от капацитета им.

Тоест още едно потвърджение кой е виновен за това. След като се взимат закъснели мерки.

преди 38 минути, maxthon написа:

Какво правим след като се отказваме от Газпром Експорт...

Да те взема да те цитирам:

преди 39 минути, maxthon написа:

Имаш ли си изобщо на идея как се процедира при сключен дългосрочен договор...

... и тръгнеш да променяш едностранно условията по плащане 

... и тръгнеш да променяш едностранно условията по плащане 
Газпром експорт ли променя договора?
Sent from my M2101K9G using Tapatalk

току-що, maxthon написа:

Газпром експорт ли променя договора?

И това ли не знаеш?

преди 9 минути, maxthon написа:

Тоест още едно потвърджение кой е виновен за това. След като се взимат закъснели мерки.

Казах вече:

преди 3 часа, plamen.spam написа:

Урокът е горчив, но вече няма да има такава възможност.

Затова пак питам кой е променил това условие по договора? Газпром експорт ли е или някой друг? Включително имаме и малка сума неплатена Стара доставка. Също повод за спиране на доставки.

преди 21 минути, maxthon написа:

Затова пак питам кой е променил това условие по договора? Газпром експорт ли е или някой друг?

Договорът е с Газпром експорт, а Газпром експорт изпълнява указ на путин.

преди 2 часа, plamen.spam написа:

Защо продължавате като мантра да го повтаряте това? Не знаеш ли, че тази манипулация беше разкрита още преди три години?

Дълго време изобщо шефът на „Булгаргаз“ упорито налага схващането, че между доставките на азерски газ и наличието на функциониращ интерконектор, има пряка и неотменима връзка, нещо което в първоначалния договор изобщо го няма. И това бе мнение, което не се оспорваше от правителството на Бойко Борисов до момента в който като министър Асен Василев, не принуди Павлов да му покаже договора и там да „светне“ истината, че ако го няма интерконектора и не може да се достави азерският газ на точката на свързане на ТАП и интерконектора, тоест Комотини, се предвижда и алтернатива:

или друга най-близка точка на ТАП.

Но има още нещо, което и досега Николай Павлов крие упорито, това че и имало и друга възможност, която е била проучена и удостоверена като валидна, но и крита през цялото време.

От документи, с които се запознахме, Павлов пише до шефовете на операторите на турската и българската газопреносни мрежи с въпрос има ли възможност азерският газ да влезе от ТАНАП през турската мрежа в България. И на 12 октомври 2020 г. в отговор на това запитване шефът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, заедно с шефа на „Боташ“ Бурхан Озкан, пишат писмо до президента на СОКАР – Ровнаг Абдулаев и до изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов, което цитираме за прецизност:

Във връзка с проявен интерес за пренос на природен газ на IP–точка на свързване, Странджа-Малкочлар, в посока от Турция към България бихме искали да ви информираме за следното:
От 1 декември, 2020 г. „Боташ“ и „Булгартрансгаз“ ЕАД ще имат техническата възможност да транспортират количествата природен газ през точката на свързване от ТАНАП и „Боташ“ (още преди да влезе азерският газ в ТАП), както и в точката на свързване между преносните мрежи на „Боташ“ и „Булгартрансгаз“ при Малкочлар-Странджата”.

Още веднъж – почти три месеца преди срока за начало на доставките на азерския газ 1 януари 2021 г., преди да подпише допълнително споразумение към договора, Николай Павлов получава недвусмислено потвърждение, че освен „най-близката точка по ТАП“ – тази, която в последствие беше използвана, и българският, и турският пренос оператори потвърждават възможността азерският газ да бъде получен през Турция!

Откъде е цитата, кога ще се научите да посочвате източника, когато цитирате?

преди 4 минути, M.Николов написа:

От Рибаря.

преди 13 минути, plamen.spam написа:

Договорът е с Газпром експорт, а Газпром експорт изпълнява указ на путин.

Ама Президента не е страна по договора. Решението му се явява форсмажорно обстоятелство спрени договора.

П.С. Да напомня и за алтернативното трасе и как е капацитета там?

преди 15 минути, M.Николов написа:

Заповядай. Има цяла поредица.

преди 11 минути, maxthon написа:

Ама Президента не е страна по договора. Решението му се явява форсмажорно обстоятелство спрени договора.

Но противоречи на действащи по това време регламенти на ЕС, които са задължителни за нас. ЕС също не е страна по договора.

Но противоречи на действащи по това време регламенти на ЕС, които са задължителни за нас. ЕС също не е страна по договора.
Вероятно ще може да споделиш и въпросните регламенти? И те ще изчезнат някъде като алтернативен път за доставка на газ.

преди 10 минути, plamen.spam написа:

Заповядай. Има цяла поредица.

Това го твърди единствено Илиян Василев.

Ти видя ли писмото, защото аз видях единствено подписи?

https://www.mediapool.bg/kakva-e-igrata-na-bulgargaz-s-azerskiya-gaz-news330896.html

https://www.bulgargaz.bg/bg/news/275

https://www.mediapool.bg/kakva-e-igrata-na-bulgargaz-s-azerskiya-gaz-news330896.html
https://www.bulgargaz.bg/bg/news/275
Ето я и 10% "отстъпка", за която се говори. 10% по-евтин от коя цена? Газпром с включена борсова компонента? Тази компонента, която ние пожелахме да включим. Първоначално 70%, след това 50.

преди 11 часа, plamen.spam написа:

Всъщност САЩ натискаха Германия, да не се поставя сама в толкова голяма зависимост от руския газ. В крайна сметка, през лятото на 2021-а беше постигнато споразумение, с допълнителни гаранции, че доставките през Украйна няма да спрат след пускането на Северен поток 2. Тръбата беше завършена през септември и започна сертифицирането. 

Т.е. САЩ понеже е мега загрижена за Германия и тяхната "диверсификация", та затова и ги съветват, да почнат да помпат втечнен газ и от тях, за да може на тях да им е много добре. Правилно ли чета? 😆😆😆😆

Затова процесът на сертифициране беше спрян.

Мхм. Сега що Германия е на тоя хал тогава? Какво ти е експертното мнение? 😆😆😆

преди 4 часа, plamen.spam написа:

Специално за Незнайко:

Така е, да. Ти наистина много ги разбираш нещата. Я ми обясни, как по-точно азерския е по-евтин от руският, а в същото време след 2022-ра цените са по-високи? Това как се получава по-точно? 😆

Пламен отново е във форма...😆

По този начин, вместо обичайните 95%-98%-100% запълване на хранилищата, през есента на 2021-ва, за няколко страни имаме следните максимални стойности:

• Австрия - 57% в края на октомври
  • Нидерландия - 62% в началото на ноември
  • Словакия - 62% в началото на ноември
  • Германия - 73% в началото на ноември
  • Италия - 78% в края на октомври
  • Чехия - 87% в края на октомври

Тогава нямаше ли локдаун заради Ковид и съответно - свито потребление?

Газпром ли е виновен, че тези държави са преценили да не запълват капацитетите си, поради намалено търсене?

току-що, ivottoshev написа:

Газпром ли е виновен, че тези държави са преценили да не запълват капацитетите си, поради намалено търсене?

Прекалено сложни въпроси му задаваш... Той щом искрено вярва, че САЩ предложили на швабите, да спрат да купуват газ само от Русия, понеже били загрижени за тях. Кво има да коментираме повече, то се вижда с просто око.

И ПП-ДБ гласоподавателят, и Баалбек дават палчета нагоре. 😆

преди 12 часа, ivottoshev написа:

Когато тези с право на глас не гласуват щото "от нас нищо не зависи" и "всички са маскари", съдбата ни се определя от такива като него, които гласуват под строй.

И ти си прав, но аз вече съм говорил по тази тема. Докато Румен Радев не си направи партия, аз няма да гласувам за никого. Просто, нито една политическа формация на мен лично не ми допада. На "Величие" им знам всички схеми, Ивелин Михайлов оперира с парите на Бобоков. "Възраждане" според мен цоцат пари от някъде, но май не от Русия, а по-скоро от САЩ. Те не пречат на американските далавери по никакъв начин, не случайно когато имаше гласуване за разследване дейността на Джордж Сорос и марионетките му, те просто излязоха от залата, като фактически по тоя начин гласуваха и "против". Повечето ми приятели или не гласуват, или са за горепосочените партии, но аз не съм човек, който да измени на принципите си. Единствената политическа фигура, която ми прави силно впечатление е именно президента. Има позиция, застава твърдо, не може да се иска нещо повече от един президент в парламентарна република, той просто няма никакви други правомощия. Но определено американските келнери от ПП му остават като дамга... Аз по-големи недоразумения от ГЕРБ и ПП-ДБ не съм виждал никога, вероятно защото не помня едновремешните ла*нари от ОДС/СДС, които са с основна вина за състоянието ни в момента.

преди 21 минути, communismatic написа:

Докато Румен Радев не си направи партия, аз няма да гласувам за никого.

Тогава нямаш право да се оплакваш че други ти определят съдбата. Като не искаш по-малкото зло в лицето на Възраждане, Ивелин или някой друг - стой си под управлението на огромното зло - Шиши и Бочко.

току-що, ivottoshev написа:

Тогава нямаш право да се оплакваш че други ти определят съдбата.

Напротив имам. Единия няма понятие, че язовирите и кладенците се пълнят от едно и също място. Другият искрено вярва, че с приемането на еврото щяло да ни се вдигнат пенсиите. Те са на едно равнище с ония, на които им плащат за да гласуват. Да не казвам кого визирам, че пак ще ме баннат. Предният път ме удариха, понеже нарекох ПП-ДБ американски... думата с "к", дето се отнася за леките жени.

преди 3 минути, communismatic написа:

Напротив имам. Единия няма понятие, че язовирите и кладенците се пълнят от едно и също място. Другият искрено вярва, че с приемането на еврото щяло да ни се вдигнат пенсиите. Те са на едно равнище с ония, на които им плащат за да гласуват. Да не казвам кого визирам, че пак ще ме баннат. Предният път ме удариха, понеже нарекох ПП-ДБ американски... думата с "к", дето се отнася за леките жени.

Ми не, нямаш. Щом не искаш да противопоставиш твоят глас на един от техните и така да го елиминираш, значи нямаш право да ревеш че техният глас е излъчил представител във властта.

Предпочиташ Бочко да има безгранична власт с парите от чекмеджетата, вместо същите проценти да има и Ивелин, щото той евентуално бил с пари на Бобоков, или Копейкин щото той бил с пари, които били от незнамсикъде си.

преди 2 часа, M.Николов написа:

Странно... Защо ли тогава "Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов заяви, че дружеството е сезирало ДАНС на 21 декември за изтекла информация по отношение на клаузи от договора с азерския доставчик."

преди 49 минути, communismatic написа:

Т.е. САЩ понеже е мега загрижена за Германия и тяхната "диверсификация", та затова и ги съветват, да почнат да помпат втечнен газ и от тях, за да може на тях да им е много добре. Правилно ли чета? 😆😆😆😆

Не, разбира се. Кога ли си можел да четеш "правилно"?
Пропусна второто ми изречение: В крайна сметка, през лятото на 2021-а беше постигнато споразумение, с допълнителни гаранции, че доставките през Украйна няма да спрат след пускането на Северен поток 2.
През 2021 г. все още не се говореше за масово използване на LNG.

преди 49 минути, communismatic написа:

как по-точно азерския е по-евтин от руският, а в същото време след 2022-ра цените са по-високи? Това как се получава по-точно? 😆

Договореното количество азерски газ е около 1/3 от необходимото ни. Затова оказва влияние надолу върху крайната цена, но не може да я смъкне изцяло.

преди 47 минути, ivottoshev написа:

Тогава нямаше ли локдаун заради Ковид и съответно - свито потребление?

Големите локдауни бяха през 2020-а, не през 2021 г.

преди 47 минути, ivottoshev написа:

Вече обясних кой и чий капацитет не е запълнил.

преди 45 минути, communismatic написа:

Докато Румен Радев не си направи партия, аз няма да гласувам за никого.

Какво мислиш за договора с Боташ?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.