Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Боже, слез и си прибери вересиите! 😆

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 минута, communismatic написа:

Боже, слез и си прибери вересиите! 😆

Ако можеше така, теб отдавна щеше да те е прибрал. 😆

преди 2 минути, parmobil написа:

Ми чакам да те приберат.

Костовистче, каква е разликата между втечнен и тръбен газ? Относно цената говорим? 

Айде, леко ще помогна... От времето, когато гаврех такива като теб в "Наука"...
viber-2023-01-22-00-08-03-618.jpg

преди 2 минути, "Саша" написа:

Ако можеше така, теб отдавна щеше да те е прибрал. 😆

Умно Джоки, много ме мразиш, нали? 😆

преди 8 минути, communismatic написа:

Костовистче, каква е разликата между втечнен и тръбен газ? Относно цената говорим? 

Айде, леко ще помогна... От времето, когато гаврех такива като теб в "Наука"...
viber-2023-01-22-00-08-03-618.jpg

поглед.инфо? По-червена медия нямаше ли? Соловьов, Скабеева, Симонян? Кирчо-брейка?

преди 18 минути, parmobil написа:

Беше ли по-евтин от руския? Да. И ти го потвърди.

Изцяло поради наше решение да сменим формулата за ценообразуване.

поглед.инфо? По-червена медия нямаше ли? Соловьов, Скабеева, Симонян? Кирчо-брейка?

Извинявай, колко още пъти, да питам, каква е разликата между втечнен и тръбен газ? Говорим за цената и как като замениш тръбен с втечнен чрез посредник би се променила тя? Твърдиш, че азерския бил по-евтин? Ти не си наясно дори как по-точно тръбният теоретично би бил по-скъп и дали изобщо е възможно? Ми, кво да коментираме тогава? После се сърдите, че ви осмивам...

Това по какъв начин влияе на това, че наистина купувахме руски газ пред посредници? 

преди 1 минута, maxthon написа:

Изцяло поради наше решение да сменим формулата за ценообразуване.

За кой период говорим по-точно? 

преди 21 минути, communismatic написа:

Ми, явно не е разбрал, щом твърди все още, че азерския бил по-евтин... Много е тежко положението там! 😆

Руското разузнаване добре работи, пак са думнали украински полигон. Обичаш Бандера? Обичай и Искандера...

Почваш да дразниш! Обичаш ли да останеш на помощи?

ПС: Ако заеиси от мен , дори и това ти е много! Може би билет за концерта на кобзон по ти приляга!

току-що, parmobil написа:

Беше ли? Да.

Т.е. отново няма да получа отговор... Каква изненада. Пак сигурно е имало някой въпрос, на който преди това аз не съм отговорил... Бахти жалкото създание. 😆

А истината за социализма е тази!

Цитат

Плановете имаха тенденция да наблягат на количеството пред качеството. Потребителят не е имал ефективен контрол върху производителя, когато качеството е било ниско, а изкуствената ценова структура е пречела на ценовите сигнали да предупреждават производителите за предпочитанията на потребителите. Планът обезкуражаваше иновациите в предприятията, защото иновациите означаваха прекъсване на текущото производство, откъдето се застрашаваше изпълнението на плана. Системата също така насърчаваше разхищението и натрупването на основен и оборотен капитал. Преди 1990 г. йерархията на планиране в България включваше няколко нива. Върховният икономически орган беше БКП. Партията определяше общите икономически политики, идентифицираше икономически реформи и тяхната структура и наблюдаваше икономическата активност. Планирането и контролът бяха отговорност на Министерския съвет. Най-важният планиращ комитет в рамките на Министерския съвет беше Държавният комитет по планиране (ДКП). В рамките на Министерския съвет имаше специализирани икономически министерства, като Министерството на финансите и Министерството на външната търговия, както и различни правителствени комитети и комисии.

С  две думи: пълна трагедия.

А такива, като @Proshark се опитват да оправдаят 45 години комунистически безумия с Иван Костов. 🤡

на 23.09.2025 г. в 20:31, БаалБек написа:

Плащали сме си якооо. По-скъпо от международните цени.

Нефтохим Бургас е открит през 1963г. ЛИНК

А цените ни са били по администрирани двустранни договори в преводни рубли (разбирай долари, но по руски курс)

Ето таблица:

petrol-SOC-1.png

Тая табличка става единствено да си забършеш дупето с нея!

През 1974г. международната цена на нефта е 11$ за барел!:hush:

преди 1 час, communismatic написа:

По какъв начин тръбен газ може да бъде по-скъп от втечнен, би ли ми обяснил?

Чрез контролиране на доставките и съхранението, както и чрез изкуствено създаден дефицит.

И двете причини са задействани доста време преди началото на СВО:

image.png

image.png

преди 2 минути, communismatic написа:

Извинявай, колко още пъти, да питам, каква е разликата между втечнен и тръбен газ? Говорим за цената и как като замениш тръбен с втечнен чрез посредник би се променила тя? Твърдиш, че азерския бил по-евтин? Ти не си наясно дори как по-точно тръбният теоретично би бил по-скъп и дали изобщо е възможно? Ми, кво да коментираме тогава? После се сърдите, че ви осмивам...

Извинявай, къде съм писал за тръбен и втечнен? Ти си живееш в твоя вселена и си проектираш "мислите" върху другите. А после се цупиш, че не ти се отговаря.

Потърси помощ!

преди 5 минути, plamen.spam написа:

Чрез контролиране на доставките и съхранението, както и чрез изкуствено създаден дефицит.

Тук Chat GPT яко е бачкал... 30 минути гледа тъпо екрана, накрая изтърси най-голямата простотия евър... Имаш една тръба, по която минава газ. Тоя газ веднага може да се вкара в производство, директно го получаваш от тръбата и си работиш с него. Втечненият газ идва от танкери от майната си (щото Кирчо даже написа, че САЩ щели да ни доставят много евтин), който освен това трябва и да се компресира, а след това да се регазифицира. И пътува няколко хиляди километра за да стигне до нас. Т.е. ти или си на едно ниво с катеричките, или буквално пишеш колкото да не заспиш. Това са услуги, които струват много пари. Самият газ се оскъпява доста.

И пак да питам... Кога азерския е бил по-евтин от руският, понеже договора с азерите в периода 2021-2022 беше за изключително малки количества. Аз за пръв път чувам, че тогава бил по-евтин от тръбният газ от "Газпром".

преди 5 минути, parmobil написа:

Извинявай, къде съм писал за тръбен и втечнен?

Ти нищо не си писал, ве, индианец. Аз те питам, дали имаш хабер, каква е разликата? Щото за да твърдиш, че азерския бил по-евтин е хубаво, да си дадеш сметка, колко по-скъпа услуга е втечненият газ. Ти пак не разбираш какво те питат... Баси дъното е тоя форум, заклевам се... 90% от хората тук не четат с разбиране.

току-що, plamen.spam написа:

Имаш ли идея, защо TTF цените започнаха да се покачват през март-април 2021-ва?

Дал съм таблицата от КЕВР, там се вижда с просто око, кога цените скачат и кога са били ниски. Ако и това не можете, да схванете... то и Господ не може, да ви помогне.

преди 1 минута, parmobil написа:

Беше ли? Да.

Всъщност може само да предполага дали е това е така. Реално отговора е и да и не. По времето, когато започваме да получаваме газ от Азърбайджан (петролна формула) доставките от Русия вече са прекратени и договора хвърлен в кофата. И при евентуален нов договор всичко щеше да зависи от формулата. При всеки един вариант с участие на борсова цена газа щеше да е по-скъп и обратно при използване на същата петролна формула газа от Русия щеще да е по-евтин. Да не забравим и тук причината да ползваме компонента с борсова цена. Сами си я избрахме да е такава. Никой друг не ти е виновен за това, че си избрал такава формула и след това да се окаже не много далновидна идея.

преди 10 минути, M.Николов написа:

Тая табличка става единствено да си забършеш дупето с нея!

А после с какво да избърше монитора?

току-що, communismatic написа:

Дал съм таблицата от КЕВР, там се вижда с просто око, кога цените скачат и кога са били ниски. Ако и това не можете, да схванете... то и Господ не може, да ви помогне.

Жалък форумен драскачо, отвори си очите!
Втората графика е от цените на КЕВР... без прекъсване за целия период от януари 2020-а досега.
Защо цените започват да се покачват от март-април 2021-ва? (червената хоризонтална линия)
... девет месеца преди началото на СВО...

image.png

преди 26 минути, communismatic написа:

Вреден двеч, рсзликата в в агрегатното състояние на флуида, по време натрафика. Цената зависи, основно от собственика, който продава.

Навлото е друга бира. Вий в бг, що нямате метан бе, комуне смотано?

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Жалък форумен драскачо, отвори си очите!

Ти ли ще ми отваряш очите? Пази Боже... Вдигането зависи от търсенето, зависи от сезона и от много други фактори. И пак да преговорим, понеже очевидно тук си имам работа с катерички. Вдигали се цените? Значи имаш вдигане от 22 лв на 44 лв от едната страна... И от 141 на 354 в началото на СВО-то? Ти или си бавноразвиващ или не можеш, да схванеш разликата?

Не, аз не мога... Честно... 😆😆😆

преди 3 минути, teo-glavata написа:

Вий в бг, що нямате метан бе, комуне смотано?

Мери си приказките, умен таксиджия такъв... Теб освен да те ползват за посмешище, за друго не ставаш.

преди 1 минута, communismatic написа:

Ти ли ще ми отваряш очите? Пази Боже... Вдигането зависи от търсенето, зависи от сезона и от много други фактори. И пак да преговорим, понеже очевидно тук си имам работа с катерички. Вдигали се цените? Значи имаш вдигане от 22 лв на 44 лв от едната страна... И от 141 на 354 в началото на СВО-то? Ти или си бавноразвиващ или не можеш, да схванеш разликата?

Не, аз не мога... Честно... 😆😆😆

То е ясно, че не можеш да схванеш.
През лятото на 2021-ва имаше обичайното търсене, но имаше умишлено ограничение на доставките и изкуствен дефицит, за да се предизвика по-бързо сертифициране на Северен поток 2
За справка, можеш да погледнеш до колко процента максимално стигна запълването на газовите хранилища в Европа.

преди 9 минути, plamen.spam написа:

Защо цените започват да се покачват от март-април 2021-ва? (червената хоризонтална линия)
... девет месеца преди началото на СВО...

Отговора е покачването на цената на борсата. Кой има "властта" да манипулира цената на европейска борса със собственост зад океана? Само не повтаряй мантрата как Русия е намалила доставки.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.