Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 11 минути, communismatic написа:

Тир, кажи, какво стана с варената бира!? Що рязко спря, да пишеш? Нали уж беше много над моето ниво? 😆😆😆

Какво си се хванал за тая бире, бе малоумник? Кажи какво те интерсува - произвеждам си домашна бира от както живея на тая територия. Да, бирата се вари, образно казано. Варенето (при контролирана температура) е основен процес при производството на бира

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 2 минути, NewRedDragon написа:

Да, бирата се вари, образно казано. Варенето (при контролирана температура) е основен процес при производството на бира

Варенето с ква цел е - да се унищожат микроорганизмите, или да се стимулират. При втория случай, не е варене образно казано. А е стимулиране на растежа на дрождите (най-вероятно за тах става въпрос). 

Ако не разбираш все още кво те питам, предполага се, че трябва да знаеш температурата при която става въпросното варене образно казано. Така че кажи ни и/или температурата? 

Да ви имам проблемите....

преди 4 минути, ох боже! написа:

Варенето с ква цел е - да се унищожат микроорганизмите, или да се стимулират.

Нито едното, нито другото. Вари се пивната мъст (малц и вода). При самото варене се добавя хмел-а. Високата температура извлича от хмела горчивите нотки и стерилизира пивната мъст

преди 7 минути, ох боже! написа:

трябва да знаеш температурата при която става въпросното варене

Да знам.

преди 7 минути, ох боже! написа:

Така че кажи ни и/или температурата

Няма да ти/ви кажа. Тези температури, зависят от много фактори и на мен ми е отнело много време и експерименти, зада достигна желаните резултати, при различните смеси.

ПС: Процеса на ферментация започва да се стимулира, след охлаждане на вече сварената бирена мъст

преди 7 минути, В. Велев написа:

Да ви имам проблемите....

Ами проблеми са си. За какво друго да ме интерсува. Вий нали ревете, значи всичко за мен е ОК

преди 29 минути, NewRedDragon написа:

Какво си се хванал за тая бире, бе малоумник? Кажи какво те интерсува - произвеждам си домашна бира от както живея на тая територия. Да, бирата се вари, образно казано. Варенето (при контролирана температура) е основен процес при производството на бира

Ква бира произвеждаш, ве, бездомник!? Ти един интернет, не можеш, да си платиш... Произвеждал бил бира, направо ти повярвах... 😆😆😆😆😆

преди 1 минута, communismatic написа:

Ква бира произвеждаш, ве, бездомник!? Ти един интернет, не можеш, да си платиш... Произвеждал бил бира, направо ти повярвах... 😆😆😆😆😆

Основно 4 вида бира правя. Хубава бира. А дали ми вярваш, не ме интересува. Точно един нет плащам - другите 2 ISP (по ред причини ) не ги плащам - полагат ми се по право.

преди 25 минути, NewRedDragon написа:
преди 35 минути, ох боже! написа:

Нито едното, нито другото. Вари се пивната мъст (малц и вода). При самото варене се добавя хмел-а. Високата температура извлича от хмела горчивите нотки и стерилизира пивната мъст

трябва да знаеш температурата при която става въпросното варене

Да знам.

Така че кажи ни и/или температурата

Няма да ти/ви кажа. Тези температури, зависят от много фактори и на мен ми е отнело много време и експерименти, зада достигна желаните резултати, при различните смеси.

ПС: Процеса на ферментация започва да се стимулира, след охлаждане на вече сварената бирена мъст

Е, разбрах достатъчно. Но не бой се, няма да правя бира, няма да издавам тайната. 

Тука важното е, че хмелът първо се вари, а едва след това се заквасва. И след като се закваси, не се вари, нали така? 

Което пък означава, че процесите на ферментация си продължават и след известно време, бирата се разваля, поради същите процеси които са ферментирали и хмела. 

Което пък означава, че оня дето говореше, че сегашната бира не се разваля поради същите причини, поради която не се развалят компотите е доста глуповат (обиждам просташки). 

За да е сегашната бира като компотите, трябва да се свари след като ферментира, за да бъдат убити дрождите. И тука да вметна отново, че не знам дали ще е възможно да се убият чрез обичайно варене, т.е. при температура над сто градуса. Хлебните не могат да бъдат убити и над 200. 

Т.е. твоята бира, е истинска и се разваля - ако е истинска? Всъщности истинска ли е - слагаш ли й нещо по-така? Ммм - подозирам че точно това е още по-голяма тайна и няма да ми го кажеш. Ама те пияниците, които пазаруват от тебе сигурно знаят. Поне някои, защото има и такива дето се интересуват само от спирта. Аз съм виждал и такива дето пият син спирт. 

преди 35 минути, NewRedDragon написа:
преди 45 минути, ох боже! написа:

Т.е. е първото - да се унищожат микроорганизмите. Т.е. това са конкурентите на дрождите. Също така разрушава някакви структури в самия хмел и те са по-податливи на въздействието на дрождите. Т.е. ако при ферментацията хмела остава, а не се маха. 

преди 5 часа, "Саша" написа:

Ку-ку, как сме рибята? 😆 

images?q=tbn:ANd9GcTE2IE029jMpgl8eICYwX_

Това което виждате на сничката е щастливо семейство, което вечеря в Куба. 

Мръсен лъжец. Това е снимка на щастливо семейство в Сан Франциско. Правена е в северната част на града на 20.12.2025г. Даже по БиТиВиТу го казвàха:

Мащабно спиране на тока в Сан Франциско: 130 000 домакинства останаха на тъмно

на 21.03.2026 г. в 18:50, ох боже! написа:

Некой в тая тема май наскоро беше турнал снимка, как изглеждаше отвътре една оранжерия през соца. Точно таквва беше и оранжерията от Берковица по пътя за Михайловград (Монгана, Фердинанд, Кутловица), на разклона към с. Мездрея, т.е. на три км. от центъра на града. Оранжерията беше нещо като кореком, само че в нея имаше земеделски култури. Говорим като за онова време, но и днес в сравнение с днешните оранжерии, пак изглежда така. 

В оранжерията за която говоря се отглеждаха краставици, ягоди, карамфили и домати. 

И да - целогодишно. По една случайност фирмения магазин и на оранжерията и иаобщо на АПК Берковица беше тоя в който продаваше майка ми. 

И както вече споменах, на ден е продавала по хиляда щайги. Т.е. десет тона, вкл. оранжерийна продукция. Плюс зелето си е отделно, а от време на време и разни други неща. 

И между другото, да отбележа, че желанието да ядем пресни зеленчуци произведени в оранжерия е разточителство. Няма в проридата толкова ресурси, за да бъде задоволено растящото в геометрична прогресия човечество, всеки човек от което иска да си има собствен автомобил, да ходи с него и до кенеф, да сърфира през гори и ливади, па и пресни зеленчуци и плодове кога им не е сезона. Това нещо е невъзможно. Сега му е апогея и скоро ще свърши. 

Гледайте внимателно какви ги върши чичо Дончо. Той сега ще ви спре и петрола и газта. След което  по пейзажа на България ще останат много паркирани автомобили, които просто ще си стоят. А оранжерийното производство ще стане много скъпо като себестойност и ще отпадне. Да е само това ще е радост голяма. Но лошото е, че ще има и сериозно изтребление, на населението на света. Това не е моя фантазия. Още от седемдесетте години, именно западният елит ги говори тия неща - същият на когото много искате да правите свирки. 

Сега обае видехте, ли как палестинците просто бяха изтребени. Ясер Арафат навремето се изказваше, че арабите ще победят евреите с утробите на жените си. Евреите просто почнаха (продължиха в нарасваща степен), да ги изтребват. 

Същото се случи и в началото на атаката на САЩ и Израел срещу Иран. Те просто изтрепаха един пансион с девици. Това беше и ритуално убийство. И то по Талмуда. Но не само това. А и начало на това което започва. 

Та както казах, не е възможно разточителството. Много искате, защото сте много лакоми и тъпи. 

Ти как подразбра, че е без подготовка? Кога съм казал такова нещо.Знаеш ли че точно преди да ти отговоря, току-що се върнах от крос - седемосемнайсет километра, по същия маршрут с въпросната денивелация. Избягах го малко под два часа, бягайки със средно за възможностите ми темпо. 

И освен това, 30те километра на ден на времето са без да ти разправям и за останалите подробности. Не това ми беше целта. Ставаше въпрос ако си спомняш, за прословутата чернобилска радиация. За която всеки като тебе се сеща. Защо никога не се сещате за бомбардировките над Хирошима? 

Не можеше. То и сега не може. Могат само някои. Тия правоимащи са се ояли много по-яко от комунистическите АБПФК и Политбюро. Прочее, част от тях са бивши комунисти. Но и те ядат пасти в сравнение със западните рентиери. Все още малцината българи-парвенюта, компрадори на ония там, не могат да станат като тях. Абе компрадорите са си компрадори, не са тия които ги командват. 

Тия дето ги познавам и могат да спрат да работят след 40 годишна възеаст, включително и аз самия, сме си изкарали честно парите. Е, аз ги изкарах някъде на около 45 г., ама 1989 г. бях на 23 години. Вярно не всеки го може това... То и малко късмет трябва...

на 21.03.2026 г. в 19:47, Anzhel Dimitrov написа:

Всеки миньор го постигаше това нещо .

В с. Самораново , община Дупница . Даже климатици , фитнес и високоростен интернет с кетъринг , които се плащат от българския данъкоплатец.

Че даже и военен или милиционер на 42 или 43 години....Ама аз иман предвид охолен живот, небвъзможност да се преживява...     Фитнес и климатици може и да има, но интернетът е забранен за затворници, а басеинът е извън оградата на затвора. 

преди 3 часа, M.Николов написа:

Щото аз, колкото и да се напъвам...

...винаги е рядко. :tease2:

преди 1 час, NewRedDragon написа:

Основно 4 вида бира правя. Хубава бира. А дали ми вярваш, не ме интересува.

Мда... Купуването на кенчета от супермаркета в квартал "Столипиново", за "правене" ли го броиш?

Точно един нет плащам - другите 2 ISP (по ред причини ) не ги плащам - полагат ми се по право.

Мда, 100% съм убеден в това...

на 30.04.2022 г. в 0:01, NewRedDragon написа:

За съжаление, след минута нета за днес свършва.

преди 1 час, ох боже! написа:

Е, разбрах достатъчно. Но не бой се, няма да правя бира, няма да издавам тайната. 

Тука важното е, че хмелът първо се вари, а едва след това се заквасва. И след като се закваси, не се вари, нали така? 

Което пък означава, че процесите на ферментация си продължават и след известно време, бирата се разваля, поради същите процеси които са ферментирали и хмела. 

Което пък означава, че оня дето говореше, че сегашната бира не се разваля поради същите причини, поради която не се развалят компотите е доста глуповат (обиждам просташки). 

За да е сегашната бира като компотите, трябва да се свари след като ферментира, за да бъдат убити дрождите. И тука да вметна отново, че не знам дали ще е възможно да се убият чрез обичайно варене, т.е. при температура над сто градуса. Хлебните не могат да бъдат убити и над 200. 

Т.е. твоята бира, е истинска и се разваля - ако е истинска? Всъщности истинска ли е - слагаш ли й нещо по-така? Ммм - подозирам че точно това е още по-голяма тайна и няма да ми го кажеш. Ама те пияниците, които пазаруват от тебе сигурно знаят. Поне някои, защото има и такива дето се интересуват само от спирта. Аз съм виждал и такива дето пият син спирт. 

Т.е. е първото - да се унищожат микроорганизмите. Т.е. това са конкурентите на дрождите. Също така разрушава някакви структури в самия хмел и те са по-податливи на въздействието на дрождите. Т.е. ако при ферментацията хмела остава, а не се маха. 

Нищо не си разбрал, но това е нормално за вредния дивеч.

преди 17 минути, communismatic написа:

Мда... Купуването на кенчета от супермаркета в квартал "Столипиново", за "правене" ли го броиш?

Знаем, чее си тъп

Нищо не си разбрал, но това е нормално за вредния дивеч.

Не ме интересува какви консерванти използваш, така че няма нужда да обиждаш изключително просташки. 

преди 3 часа, communismatic написа:

преди 1 час, communismatic написа:

Толкова ли изпадна, че опря до Тошев? Мда, если человек идиот, то это надолго.

Оказа се, че можеш да ползваш търсачка, а не да караш другите да ти търсят.

преди 14 минути, parmobil написа:

Толкова ли изпадна, че опря до Тошев?

Костов, напиши тая година някакъв адекватен коментар, бе, пич?! Да не си и ти от ромски произход... 😆

преди 10 минути, communismatic написа:

Костов, напиши тая година някакъв адекватен коментар, бе, пич?! Да не си и ти от ромски произход... 😆

Изпадна дотам, че мина на нищо свързано с темата. И както посочих, явно можеш да ползваш търсачката, а не да караш други да ти търсят полюциите.

преди 15 минути, parmobil написа:

Изпадна дотам, че мина на нищо свързано с темата. И както посочих, явно можеш да ползваш търсачката, а не да караш други да ти търсят полюциите.

Да, какво стана с доказателствата ти относно лъжите по мой адрес? Толкова ли си жалък или? Дай да видя, кога съм твърдял тия неща, за които болната ти и лъжлива глава твърдят, че съм твърдял? Щото явно си толкова безпомощен заради ежедневната гавра, дето ти нанасям, че да разпространяваш лъжи по мой адрес през 10 минути?

Не се тревожи, гаврата ще продължи с пълна сила... Направо ще те накарам, да ревеш. Както с Пламен Умния ще стане. :) 

преди 1 минута, miro20 написа:

Тоя е един от най-бавноразвиващите парчета в Туитър, уникално тъпо създание... До преди няколко часа го гаврех там. 😆

преди 1 минута, communismatic написа:

Да, какво стана с доказателствата ти относно лъжите по мой адрес? Толкова ли си жалък или? Дай да видя, кога съм твърдял тия неща, за които болната ти и лъжлива глава твърдят, че съм твърдял? Щото явно си толкова безпомощен заради ежедневната гавра, дето ти нанасям, че да разпространяваш лъжи по мой адрес през 10 минути?

Не се тревожи, гаврата ще продължи с пълна сила... Направо ще те накарам, да ревеш. Както с Пламен Умния ще стане. :) 

Ти наистина ли живееш с мисълта, че гавриш някого тук? И те взимат на сериозно?

Повтарям се - потърси истински, живи приятели или специализирана помощ.

Абсолютно, да. Ти си най-пресният случай. Човека, дето за да отвърне, стигна до там, да лъже като разпран само и само да уязви отсрещната страна. Тотална безпомощност, това е положението.

току-що, communismatic написа:

Абсолютно, да. Ти си най-пресният случай. Човека, дето за да отвърне, стигна до там, да лъже като разпран само и само да уязви отсрещната страна. Тотална безпомощност, това е положението.

И в "X" те гледам. Ама там нещо не ти се връзват на полюциите.

току-що, parmobil написа:

И в "X" те гледам. Ама там нещо не ти се връзват на полюциите.

Уоу, толкова ли надълбоко съм ти бръкнал? 😆

току-що, parmobil написа:

Че ти сам показа тук. 

Да, де. Не знаех, че чак си почнал, да ме следиш... 😆

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.