Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 час, parmobil написа:

Що се правиш на по-възрастен?

Щот в интернета може да си живял 50г през социализима и още 50г след него ,без да си джедай topsecret

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 5 часа, Teemo v. X написа:

Кой човешки фактор? Четвъртокласниците? Те/ние събирахме лук, грозде,чушки и домати... Цялата икономика се държеше на принудителен детски труд.

Айдеее, къде отиде. Ти не се ли имаше за умен? Какъв 4 клас те гони? Че и принудителен труд, че и детски...

Конкретно писах че плановата икономика е добре за земеделието, защото ако е пазарна то например се вдигне 2-3 пъти цената на репичките и всички барабар със сульо и пульо започват да сеят репички. И в страната има само репички и тук-там марули. И тъй като има много репички сульо и пульо нищо не печелят и другата година никой не сее репички. Та това е пазарната саморегулираща се система.

Ако се планира коя година кой и колко и какво да сее вече е съвсем друго нещо. Има от всичко и на нормална цена.

А това че са те карали на бригада да работиш лошо ли е? Да те научат на труд. Ако става въпрос то и зорлен и принудително те карат и в детската градина и после в училище.

Цялата социалистическа икономика се държала на принудителен детски труд. Само това ми стига за да ти определя категорията - ниска.

преди 4 часа, nusho73 написа:

В Москва банани да искаш,имаше и то септември месец имаше каквото имаше за онова време.

И портокали и банани всичко се намираше още от края на август даже, не септември. Само тоалетната хартия им беше кът... от януари до към декември някъде. Изпратиха човек в космоса едно време, но нали социализма е над материалните неща, кой ти гледа тука. Покрай тях и при нас същото с тоалетната хартия (и не само) 😄Както един друг колега се изказа, имаше дефицит, понеже бяха качествени нещата. Представям си колко качествена беше тази хартия тогава, че с връзки се намираше.

преди 1 минута, Gencho 123 написа:

Представям си колко качествена беше тази хартия тогава, че с връзки се намираше.

Даже и тя беше качествена и евтина, както всички стоки при социализма. И затова не достигаше.

Не ставаше дупка в нея. Или ти за това съжаляваш, защото обичаш да си правиш гъзобрък, като се бършеш?

преди 53 минути, AAUUXX написа:

Щот в интернета може да си живял 50г през социализима и още 50г след него ,без да си джедай topsecret

Спри да се правиш на очевидец тогава. Щото силата не е с теб.

преди 50 минути, В. Велев написа:

Айдеее, къде отиде. Ти не се ли имаше за умен? Какъв 4 клас те гони? Че и принудителен труд, че и детски...

Конкретно писах че плановата икономика е добре за земеделието, защото ако е пазарна то например се вдигне 2-3 пъти цената на репичките и всички барабар със сульо и пульо започват да сеят репички. И в страната има само репички и тук-там марули. И тъй като има много репички сульо и пульо нищо не печелят и другата година никой не сее репички. Та това е пазарната саморегулираща се система.

Ако се планира коя година кой и колко и какво да сее вече е съвсем друго нещо. Има от всичко и на нормална цена.

А това че са те карали на бригада да работиш лошо ли е? Да те научат на труд. Ако става въпрос то и зорлен и принудително те карат и в детската градина и после в училище.

Цялата социалистическа икономика се държала на принудителен детски труд. Само това ми стига за да ти определя категорията - ниска.

Коя планова икономика е добра? Ние ще произведем 1 000 000 фитинги и ще преизпълним петилетката. Няма значение, че никой не ги иска.

преди 3 минути, В. Велев написа:

Даже и тя беше качествена и евтина, както всички стоки при социализма. И затова не достигаше.

Не ставаше дупка в нея. Или ти за това съжаляваш, защото обичаш да си правиш гъзобрък, като се бършеш?

Именно, виж като си правил гъзобрък как бързо си спомни 😄Истинска, социалистическа тоалетна хартия, не като сегашните измишльотини. Те и затова се напълниха магазините с тоалетна хартия - хем скъпа, хем боклук не е като едно време. А пък баш истинските комунисти само работническо дело признаваха за тази цел (няма защо да се лигавят с някаква си специална тоалетна хартия). Хем сереш, хем четеш 2 в 1:

images (1).jpeg

Аз не си спомням в София да е имало недостиг на ТХ. Може би е било проблем в село Долно Нанагорнище, ама то сигурно днес в това село магазин няма, така че и демокрацията не успяла да реши проблема с липсата на ТХ в това село.

преди 4 минути, ivottoshev написа:

Аз не си спомням в София да е имало недостиг на ТХ. Може би е било проблем в село Долно Нанагорнище, ама то сигурно днес в това село магазин няма, така че и демокрацията не успяла да реши проблема с липсата на ТХ в това село.

Вярно в София имаше една идея по-добро снабдяване. Аз пък си спомням за други градове в България където си беше дефицит. Но това го изяснихме вече - беше много качествена и затова свършваше. @В. Велев го обясни съвсем логично, няма какво да го мислим 😄И изобщо не беше проблем, че нямаше тоалетна хартия - все пак тогава се градеше социализъм, той е над материалните неща. Какво значи тука някаква си тоалетна хартия, говорим за идеали, коренно различни хора 😄

преди 9 минути, parmobil написа:

Коя планова икономика е добра? Ние ще произведем 1 000 000 фитинги и ще преизпълним петилетката. Няма значение, че никой не ги иска.

Не може всичко което си измислиш да го приписваш за планова икономика. Нали затова се планира. Ако никой не ги иска няма да се произвеждат.

Защо даваш погрешни примери, за да осмееш плановата икономика?

А отделен е въпроса и точно него засегнахме за човешкия фактор. Ако началниците лъжат че са произвели повече само и само да ги наградят и повишат, то това вече е друго нещо. Освен това много лесно се доказва. Всъщност лъжата идваше че се поставяха нереални дати за производство, но в обратния случай - можеше нещо да се произведе по-бързо, но го пишеха че ще се произведе по-бавно. И като го произвеждаха нормално и вместо за 5 за 4 години и от там вземаха премиални. Та това беше лъжата.

При добър и качествен човешки ресурс плановата икономика е идеална. Все едно държавата е магазин и трябва да се следи кои стоки свършват и кои се застояват. И се планира кое да се произвежда повече и кое по-малко или хич.

преди 24 минути, parmobil написа:

Т.е. ти искаш да кажеш, че плановата икономика не е знаела, дали някой ще ги иска или няма да ги иска.

А сега се сещам за някакви си фючърсни сделки.

Освен това, земеделците точно в западна европа знаят предварително, колко ще произведат и на каква цена ще ги продадат.

преди 25 минути, Gencho 123 написа:

images (1).jpeg

Предполагам че тая снимка на кенефа преди 89та в България е била направена от някой с телефона. Тогава нямаше тоалетна хартия, но имаше телефони с които се снимаха даже и кенефите, нали така?

Между другото, това под хартията, защо ми се види, че е нещо като мъх? Не съм виждал в кенеф да расте мъх - там май е тъмно, без светлина зелените растения не могат да растат.

преди 28 минути, ivottoshev написа:

Предполагам, че Гено ще ти извади статистика, че е имало. Той е по статистиката по принцип. Която не е фалшифицирана - като и катртинките които пуска.

преди 23 минути, Gencho 123 написа:

Аз пък си спомням за други градове в България където си беше дефицит.

Разбирам - лично усещане. Тоя път няма статистика. А кво казахме за личните усещания - те са като задника, всеки си ги има.

преди 10 минути, В. Велев написа:

При добър и качествен човешки ресурс плановата икономика е идеална. Все едно държавата е магазин и трябва да се следи кои стоки свършват и кои се застояват. И се планира кое да се произвежда повече и кое по-малко или хич.

За всеки живял преди 89-та година е жив спомена с дефицитите които имаше - включително на по-сложни неща като пералня, телевизор или нещо елементарно като тоалетната хартия, маратонки и т.н. Как така във всички соц държави ефекта беше сходен от тази планова икономика, никъде ли нямаше качествен човешки ресурс. В СССР можаха да изпратят човек в космоса, а една качествена кола, или телевизор не можаха... За дефицита на стоки мисля е очевидно и причината не в доброто качество уви.

преди 25 минути, Gencho 123 написа:

И изобщо не беше проблем, че нямаше тоалетна хартия - все пак тогава се градеше социализъм, той е над материалните неща. Какво значи тука някаква си тоалетна хартия, говорим за идеали, коренно различни хора

Може ли малко статистика и за това твое лично усещане? Че според моето лично усещане, през соца май доминиращата идеология се наричаше Диалектически материализъм и Исторически материализъм.

За философската страна на марксизма се говореше, че Марсизмът е най-вярното философско учение, защото той единствен решава правилно Основния философски въпрос. И той е, че материята е първа, а идеята е следствие.

Съответно, битието определя съзнанието. То е материално. Съответно, главна роля в тая идеология играеха материалните блага.

Ето ти сега тука и едно ограмотително клипче (което се е пееше най-вече на 1 май) да видиш думичката за която най-много се говореше в комунистическата идеология. И певци песни за нея пееха:

преди 39 минути, В. Велев написа:

Всъщност лъжата идваше че се поставяха нереални дати за производство, но в обратния случай - можеше нещо да се произведе по-бързо, но го пишеха че ще се произведе по-бавно. И като го произвеждаха нормално и вместо за 5 за 4 години и от там вземаха премиални. Та това беше лъжата.

Можеха да произвеждат и още повече, съгласен съм. Даже и един път за СЪБЕСЕДНИК ПО ЖЕЛАНИЕ по ВСКЯКА НЕДЕЛЯ при Кеворкян беше Райко Петров - председател на Българската Федерация по Борба. И кога накрая, Кеворкян го пита, кво ще напише в тетрадката за спомен на предаването, тоя каза: ВИНАГИ МОЖЕ ОЩЕ МАЛКО.

Та всъщност това беше и девиза май и на соца. Винаги може още малко. Със сигурност не са направили достатъчно комунистите. 90% от българите днес живеят в жилища построени през соца. Електроцентралите дето дават ток са направени от комунистите през соца. Шест хиляди язовира, дватрийсет от които огромни. Т.е .не само спортът, борбата на България, която беше №1 в света. А всичко можеше да е повече. Но беше по-малко. Факт.

Днешна България, с пазарната икономика и печелившата икономика, би требвало по същата логика да може всичкото това да го боядиса. Поне да го боядиса. Ама не може да го боядиса. Тротоарите се разпадат, градинките грозни, неподържани. Предприятията изпофалираха (ама сега фалираха, а не през соца). БДЖто, АЕЦа, ВЕЦовете, ТЕЦовете, Селското стопанство - мъка, мъка.

А може и повече - поне да боядисат това дето комунистите го строиха за 4 години, вместо за 5, понеже обещаваха по-малко отколкото можеха.

преди 51 минути, В. Велев написа:

При добър и качествен човешки ресурс плановата икономика е идеална.

Да напомня пак: По време на плановата икономика, битието определяше съзнанието - не обратно.

А ако кажеш, че е обратно - тогава както е казал и хан Омуртаг... Какво е казал? Това което е оснанало от оня човешки ресурс - то е тука, поглеждаш го и мислиш за това какъв е бил матриалът по онова време.

преди 32 минути, Gencho 123 написа:

За всеки живял преди 89-та година е жив спомена с дефицитите които имаше - включително на по-сложни неща като пералня, телевизор или нещо елементарно като тоалетната хартия

Нещо май го удари само на усещания. Я ни кажи за живия спомен, преди 44та, кога тия неща бяха в изобилие и не бяха дефицитни. Имаше и тоалетна хартия. Верно немаше достатъчно нужници, но тоалетна хартия имаше в изобилие.

И като ме върна чак толко назад във времето, се сетих, че кога бях на четири или пет годинки, в къщи имахме една прахосмукачка Омега. И мене ме оставиха САМ В КЪЩИ. Аз зимах прахосмукачката и така я разглобих, та после майка ми като си дойде, изрева на умрело. Аз я успокоих, че съм разглобил прахосмукачката, щото искам да видя кво има вътре. Изглежда обаче нещо при разглабянето не е минало съвсем гладко и прахосмукачката трябваше да бъде изхвърлена.

току-що, ох боже! написа:

Нещо май го удари само на усещания.

За всичко се чакаше преди 89-та. Апартамент, кола, цветен телевизор, и т.н..

Май не си живял преди 89-та ако не си спомняш, че за цветен телевизор се чакаше.

преди 40 минути, Gencho 123 написа:

За всеки живял преди 89-та година е жив спомена с дефицитите които имаше -

Прочее, аз немам спомен за никакви дефицити. Ако искаш можеш да споделиш и други твои сънища, но ако сънуваш в момента, че сънището ти е и мое, трябва веднага да се събудиш и да се извиниш.

току-що, ох боже! написа:

Прочее, аз немам спомен за никакви дефицити.

Да, от приказките ти си личи. Бил си малък по време на соца явно (ако въобще си бил роден).

току-що, Волен написа:

Май не си живяла преди 89-ра, ако не си спомняш, че за цветен телевизор се чакаше.

Да повториме пак: 90% от жилищата в които българите живеят днес, са построени през соца. Как се е чакало, кво се е чакало, защо се е чакало, след като само държавата строеше на година средно по сто хиляди жилища. В някои години може да са били и по двеста хиляди. Кой и защо да чака при такова изобилие?

И като не му се чака, може да си построи къща. Сам с роднини, приятели, които помагат особено кога се излива плоча. Те вероятно повечето жилища не са блокове, а са именно къщи, строени от техните собственици. В моя квартал до края на 89та в радиус от 100 метра по всяко време имаше поне десет строежа, където или някой строеше нова къща или дострояваше или мажеше.

Остави това, ама през целия тоя период, кога беше построено всичко това, българите не само не задлъжняха доживотно към банката, но и натрупаха двайсетина милиарда ли беше депозити в банката. Е те така - кък заплатите не стигаха за нищо, си построиха или купиха жилища, по два пъти в годината ходеха на курорт (средно на море всеки българин ходеше тогава за две или три седмици - не като сега, за три дена, колко да се снима за фесбук)... па и депозити бе мааму стара!

Некой обаче не е виждал соца и си дудня некакви тъпотии.

преди 13 минути, Волен написа:

Май не си живяла преди 89-ра, ако не си спомняш, че за цветен телевизор се чакаше.

Ако не си спомням, за това дето са те излъгали като малък, значи аз съм бил малък.

преди 2 минути, ох боже! написа:

Как се е чакало, кво се е чакало, защо се е чакало, след като само държавата строеше на година средно по сто хиляди жилища. В някои години може да са били и по двеста хиляди. Кой и защо да чака при такова изобилие?

Моите родители са чакали 6-7 години за апартамент. Няма да го забравя, защото майка ми специално ме взе от училище да ми сподели, че най-накря имаме жилище.

За кола също се чакаше. Не си спомням колко. И пак да кажа: за цветен телевизор също се чакаше. Нямаше такъв филм да отидеш в магазина и да си го купиш.

Ти не искаш да го вярваш, но си беше така. Питай някой познат да ти разкаже.

преди 9 минути, ох боже! написа:

Остави това, ама през целия тоя период, кога беше построено всичко това, българите не само не задлъжняха доживотно към банката, но и натрупаха двайсетина милиарда ли беше депозити в банката.

Да, така беше. Хората дефакто нямаше къде да си харчат парите и спестяваха. И строяха вили и тем подобни.

Което пак ми показва, че не си живял по соца и си говориш наизуст.

Хората спестяваха и строяха вили - ама знаеш ли какъв проблем бяха материалите? Трябваше с връзки да си взимаш тукли, дървен материал, керемиди и т.н..

Пак соц история. Пак чакане с месеци и разправии за нещо, което днес отиваш в магазина и си го купуваш за пет минути.

преди 27 минути, Волен написа:

Да, от приказките ти си личи. Бил си малък по време на соца явно (ако въобще си бил роден).

Питай нещо, дето още ти не е ясно за осемдесетте години, примерно? Тамън да си увеличиш багажа с който да се правиш, че си живял по времето на соца.

преди 1 минута, ох боже! написа:

Питай нещо, дето още ти не е ясно за осемдесетте години, примерно?

Добре. Изброй няколко от популярните хитове на 84-година. Не можеш да не знаеш каква музика се е слушала тогава у нас.

Ама ги изброй до 2-3 минути. Не да ми търсиш на интернета.

преди 12 минути, Волен написа:
преди 9 минути, ох боже! написа:

Как се е чакало, кво се е чакало, защо се е чакало, след като само държавата строеше на година средно по сто хиляди жилища. В някои години може да са били и по двеста хиляди. Кой и защо да чака при такова изобилие?

Моите родители са чакали 6-7 години за апартамент. Няма да го забравя, защото майка ми специално ме взе от училище да ми сподели, че най-накря имаме жилище.

За кола също се чакаше. Не си спомням колко. И пак да кажа: за цветен телевизор също се чакаше. Нямаше такъв филм да отидеш в магазина и да си го купиш.

Ти не искаш да го вярваш, но си беше така. Питай някой познат да ти разкаже.

Не бе - викам, ако искаш аз да ти разкажа. В нашия квартал в края на седемдесетте всичко живо имаше телевизори. Бяха чернобели. Също грамофони, радиограмофони. Някои магнетофони. Перални и хладилници също. През осемдесетте вече имаха доста касетофони, финезии хитачита, декове.

Прочее, нашият черно-бял телевизор СОФИЯ, на крака, кафяв на цвят, баща ми го е купил, две или три години, след като сме направили къщата. Т.е. това е било около 70та година. А прочее,когато сме направили къщата през 1967 сме били първите в квартала,които сме имали баня. Ама в началото на осемдесетте, не зная някоя къща наоколо да не е имала баня.

Нашата къща имам спомен, как я измазаха отвън - някъде в края на седемдесетте. Не сме чакали нищо - имаме пари и си я мажем. Лични спомени - да питам некой като Гено, да ми каже, че не е това което съм преживял лично, а е това, което каже неговия шеф?

преди 6 минути, Волен написа:

Добре. Изброй няколко от популярните хитове на 84-година. Не можеш да не знаеш каква музика се е слушала тогава у нас.

Ама ги изброй до 2-3 минути. Не да ми търсиш на интернета.

Ма аз тва кога го видях, вече бяха минали повече минути. Нема ли да е по-добре да ме питаш нещо, което не може да бъде намерено в интернет. Щото отговорът на твоя въпрос е много по-бърз от всякакви спомени, като питаш ИИ.

Измисли нещо до утре.

Те ти една от 85. Мисля че я чух за първи път през янурари, та може да е излязла и малко след 84.

Искаш ли да ти разкажа за Втория ако не се лъжа маратон за Наградата на София, под шефството на в-к Работническо дело през далечната 1986 година. Имаше реклами на Rank Xerox.

Е тая песен се чуваше по улиците през лятото в края на седемдесетте в доста къщи.

Също и тая

Е на тая имам спомен, че се блъксах в съученичките си на една нова година в пети клас. Ама трябва да е било май предната година. Или де да знам.

Тая я чух за първи път на една лятна дискотека през нощта- трябва да съм бил пети или шести клас.

В лагера който е до плевенския лагер в Обзор имаше дискотека на открито. С много народ. Ето това помня:

Берковица, 81 лятото. В Първо Основно училище имаше лагер - германци от ГДР. Май бях с едни маратонки Ромика. Или да не бяха па Адидас. Е това беше актуалния хит към момента:

83, 84 или 85 бях на лагер с ЦСКА на Карандила. Е тва беше един от хитовете на дискотеката в хижата. Един от наште ми беше взел борото (пушех доста нередовно) и Мирянката го беше хванал точно когато пуши. Щеше да го взима в ЦСКА, ама като го хвана че пуши и край.

Между другото, тоя в хита е очевиден гей. Но по онова време никой не знаеше, щото не го беше виждал - само хита. А той си е добър. Денсихме го като се наредим по двама или трима един до друг и имаше едни стъпки. Бяха лесни а същевременно ефектни.

преди 55 минути, ох боже! написа:

Искаш ли да ти разкажа за Втория ако не се лъжа маратон за Наградата на София, под шефството на в-к Работническо дело през далечната 1986 година. Имаше реклами на Rank Xerox.

Уф, за малко да пропусна. Наградата за първо място беше цветен телевизор. Как можах да забравя!

преди 8 часа, parmobil написа:

Спри да се правиш на очевидец тогава. Щото силата не е с теб.

Немога ,защото съм очевидец. Иначе си прав за другото.

преди 6 часа, Волен написа:

Май не си живял преди 89-та ако не си спомняш, че за цветен телевизор се чакаше.

Само когато са свършили в ЦУМ се чака догкато направят зареждане на стока. Имаше телевизири Електрон и Фотон, Велико Търново ,като разликите между Електрон и Фотон бяха в каналите 8 към 6 канала и вида кутия друго 1-1 по съдържание в кутията.

преди 6 часа, Волен написа:

А, след 2000 година не чакаш и отиваш, и веднага вадиш пари за апартамент, телевизор, лека кола. Всеки един гражданин на Републиката не чака и веднага си купува апартамент, лека кола и телевизор.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.