Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 8 минути, Волен написа:

Ако бяхме измислили нещо оргинално или ако продукцията ни беше конкуретнта, тогава да се гордеем. Ама иначе?

Измислили сме го ,но ти няма от къде да го знаеш това поради заслепеността си от омраза.

Разговор с Gemini

Какви са български открития в технологиите и индустрията

България има значителен принос към световната наука, технологии и индустрия чрез редица изобретения, иновации и патенти, създадени от български учени, инженери и предприемачи.

Ето някои от най-бележките български открития и приноси в технологичния и индустриален сектор:

1. Компютърни технологии и електроника

• Първият електронен цифров компютър (John Atanasoff): * Макар Джон Атанасов да е американски учен от български произход (син на български емигрант), неговото творение – компютърът Атанасов-Бери (ABC), създаден в периода 1939–1942 г. в Университета на Айова – е признато за първия автоматичен електронен цифров компютър в света. Той въвежда концепции като двоичната бройна система и регенеративната памет.

• Първият джобен електронен калкулатор (Петьо Петков и екип):

• През 1960-те и 1970-те години България се утвърждава като „Силиконовата долина на Източния блок“, произвеждайки мащабна изчислителна техника. Български инженери от завода „Изот“ разработват електронни калкулатори (като серийната линия ЕЛКА), като моделът ЕЛКА 6553 от 1965 г. е сред първите в света електронни калкулатори с джобен формат и дисплей на луминесцентни индикатори.

• Външна памет за компютри (Магнитни лентови устройства):

• През социалистическия период България е основен производител на дискови и лентови устройства за съхранение на данни в рамките на СИВ, като страната е снабдявала целия Източен блок с компютърни запаметяващи устройства.

2. Медицинска техника и фармация

• Нивалин (проучен от проф. Димитър Пасков):

• През 1959 г. българският фармаколог проф. Димитър Пасков изолира алкалоида галантин (под името Нивалин) от блатното кокиче (Leucojum aestivum). Медикаментът намира огромно приложение в световната неврологична практика за лечение на заболявания на периферната нервна система, детски паралич (полиомиелит) и болестта на Алцхаймер.

• Изкуствено сърце (проф. Дамян Дамянов и екип / пионери в кардиохирургията):

• Български медицински инженери и хирурзи работят активно по разработки в областта на изкуственото кръвообращение и поддържането на сърдечната

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 14 минути, Волен написа:

Българската електроника е ярък пример за соц индустрия: "расла в саксия и поливана със швепс", както вървеше лафа едно време.

Крадем технологии от Запад и ги продаваме без конкуренция в СИВ. Като се разпадна соц-лагера, цялата индустрия на боклука, защото е неконкуретнта.

Идиот. Примерно цигарите ги продавахме и извън СИВ, мотокарите също. Сега не продаваме нито мотокари, нито цигари. Никъде. Защо? По същата причина поради която не продаваме и почти нищо, и тази причина не е "че не бяха конкурентни". Ще те оставя ти да познаеш каква е причината. Ще можеш ли?

преди 24 минути, Gencho 123 написа:

както 2 пъти вече ти пиша, защо на тази база ти направи заключението, че съм мразел всичко българско (след като говорим за АЕЦ Козлодуй - единствения работещ на Дунав). Безмислен спор за нещо което не съм казал а ти си реши, че е така и продължаваш да дъвчеш темата. Много приказки каза без никакъв смисъл и връзка с това което аз съм написал :

image.png

Генчо, продължаваш да се оплиташ като пате в калчища. Казах ти че мразиш всичко българско не само за АЕЦ. Преди това за компютрите, за завода в Правец, присмиването ти че било написано "оптични" устройства. А още по-преди и за селското стопанство, за язовирите и т.н. И ти за всичко това или се присмиваш или казваш че американците го имали преди 5 години, не знам си кой го имал преди 6 години. Добре де, ама и ние го имахме, а мноооого други го нямаха. И като се насъбра всичко това и те попитах защо се присмиваш на всичко българско.

И за завода за лекарства в Разград пак накрая ти написах нещо подобно - че ще кажеш че прозорците му били по-малки от западните.

Изобщо и изобщо...

преди 7 минути, AAUUXX написа:

Измислили сме го ,но ти няма от къде да го знаеш това поради заслепеността си от омраза.

Аз говорех за електрониката. Джон Атанасов не е българин, а американец от български произход. Малко трудно да си припишем неговите постижения за български. Нито е учил в България, нито се е формирал тук като личност. Няма нищо българско в него освен фамилното му име.

Освен това аз не мразя нито соца, нито България. България я обичам, но съм реалист.

Соцът произведе Трабант, което олицетворява соц-индустриите. Нашата електроника за съжаление бе ниво Трабант. Да, Трабантът минава за автомобил - но какво стана с него след падането на Берлинската стена? Немците дали се гордеят от това тяхно постижение?

току-що, Волен написа:

Джон Атанасов не е българин, а американец от български произход.

Ами то няма американец с американски произход, освен индианците.

П.П. На Джон Атанасов баща му се казва Иван и е от ямболското село Бояджик. По време на априлското въстание е бил 2-3 годишен и когато ги клали в църквата на с. Бояджик, заклания му баща го затиснал с тялото си. Така се спасява. След това вуйчо му го кара в Германия и от там в САЩ.

току-що, Miusuka написа:

Ами то няма американец с американски произход, освен индианците.

Ако си роден в Америка си американец, независимо от произхода ти.

преди 2 минути, Волен написа:

Аз говорех за електрониката. Джон Атанасов не е българин, а американец от български произход. Малко трудно да си припишем неговите постижения за български. Нито е учил в България, нито се е формирал тук като личност. Няма нищо българско в него освен фамилното му име.

Медицинската техника не е електроника ? Ще ни кажеш ли от какво се състои медицинска техника за мониторинг ,лечение и производство на лекарства? Изкуственото сърце какво е ,не е ли техника? Изчислителните машини не са ли техника?

преди 10 минути, ivottoshev написа:

Примерно цигарите ги продавахме и извън СИВ, мотокарите също.

Единствения пример е че си наследствено малограмотен

Изключително ниска цена (Дъмпинг): За да си осигури твърда западна валута (долари и марки), българската държава продаваше машините на безценица на Западния пазар. Цената често беше много по-ниска от реалната себестойност на производството, което значеше, че държавата всъщност губеше пари от всеки продаден на Запад кар, но си набавяше валута в брой.

преди 30 минути, чичо Сашо написа:

Не вярвам да ти се получи! Всичко е друго. Един пример. Съседа трябва да е вкъщи, а работи, когато на гости ми идват внуците. Да ги наблюдавал! Единия е на 11 а другия на 12 години. Трябвало да ги пази? От какво бе джанам? Че трябвало и да им сготви нещо защото те не ядели всичко!!? Мен още във втори клас ми вързаха ключа на врата. Отивам и се връщам сам на училище, ям каквото е сготвила майка ми но и трябва хляб да купя, млеко и на баща ми бира. Да си науча уроците защото ако не съм го свършил като се приберат нашите имаше....ремонтна работилница и баща ми бързо ме ремонтираше! Сега тия двамата трябвало някой да ги пази, че и да ги нахрани!!? Тези с които спориш, са в някакъв смисъл същите малко само пораснали. Роват по нета питат ИИ и ти сипят глупости. За това ти казвам че аз не се занимавам с радиоточки. Няма смисъл. Блокирам ги за да не чета глупости. А пък тоя многопрофилния...сигурно има поне 30 профила. Преди години почна от тоя профил и доста профили му затриха! https://www.kaldata.com/forums/profile/376430-pig/

Най-убедителния до сега пост в защита на социализма. Жалко, че идва от някаква радиоточка, но по-добре от нищо 😄Това са десетки години знания трупани, за да се претворят тук в няколко изключително съдържателни изречения. Бесзценно 1:0 за радиоточката.

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Ще ни кажеш ли от какво се състои медицинска техника за мониторинг ,лечение и производство на лекарства?

За съжаление не съм чувал за българска медицинска техника. Но ти сигурно искаш да кажеш, че сме имали някакви оргинални разработки в тези области - и тези разработки са били на световно ниво? Или може би пак сме откраданали западни технологии и трябва да се гордеем с това.

За лекарствата пък нямам думи. Дядо ми работи няколко години във Фармахим. Нощем му течаха зъбите от химиите.

А аз като бях малък ми предписаха Невралгин за болки във врата. Като пораснах веднъж пак имах болки и реших пак да взема Невралгин. Оказа се, че бил спрян от производство и бил забранен, защото бил вреден за здравето.

Та това са ми впечатленията от българската фармацевтична индустрия. Както виждаш, не са положителни.

преди 7 минути, ivottoshev написа:

Идиот. Джон Атанасов е роден в България, значи е българин laughing4

Лъжеш. Джон Атанасов не е роден в България. Роден в град Хамилтън, щата Ню Йорк.

преди 13 минути, Miusuka написа:

Генчо, продължаваш да се оплиташ като пате в калчища. Казах ти че мразиш всичко българско не само за АЕЦ. Преди това за компютрите, за завода в Правец, присмиването ти че било написано "оптични" устройства. А още по-преди и за селското стопанство, за язовирите и т.н. И ти за всичко това или се присмиваш или казваш че американците го имали преди 5 години, не знам си кой го имал преди 6 години. Добре де, ама и ние го имахме, а мноооого други го нямаха. И като се насъбра всичко това и те попитах защо се присмиваш на всичко българско.

И за завода за лекарства в Разград пак накрая ти написах нещо подобно - че ще кажеш че прозорците му били по-малки от западните.

Изобщо и изобщо...

Изобщо не вкарваш грам мислене в написаното. Пишеш възхвала за нашия АЕЦ как единствен останал да работи на дунава, след това ни в клин ни в ръкав, ме набеди за всичко което ти идва на ум (отново никаква връзка с моя отговор), а сега продължаваш да го нищиш. След като няколко пъти ти написах да се спреш, че е безмислено, ти обаче държиш да си покажеш уменията. То хубаво, но това при теб е малко като при лудия, умора няма.

Като пишеш глупости (по-скоро като ги преписваш), поне поглеждай малко фактологията. Ясно, че не можеш сам да съчиниш, гледаш тука да ни образоваш уж с копирани неща, но без изобщо да има критично мислене от твоя страна. Щом възхвалява Русия или Социализма, значи е добро и става. Долу горе така изглеждаш отстрани погледнато. Без собствена мисъл и аргументи, но голям писател - твоя воля, и така може разбира се. Но няма защо да се сърдиш след като се вижда, че повечето от нещата са неверни и реално копирани от някой друг 😄

преди 6 минути, Gencho 123 написа:

Изобщо не вкарваш грам мислене в написаното. Пишеш възхвала за нашия АЕЦ как единствен останал да работи на дунава, след това ни в клин ни в ръкав, ме набеди за всичко което ти идва на ум (отново никаква връзка с моя отговор), а сега продължаваш да го нищиш. След като няколко пъти ти написах да се спреш, че е безмислено, ти обаче държиш да си покажеш уменията. То хубаво, но това при теб е малко като при лудия, умора няма.

Като пишеш глупости (по-скоро като ги преписваш), поне поглеждай малко фактологията. Ясно, че не можеш сам да съчиниш, гледаш тука да ни образоваш уж с копирани неща, но без изобщо да има критично мислене от твоя страна. Щом възхвалява Русия или Социализма, значи е добро и става. Долу горе така изглеждаш отстрани погледнато. Без собствена мисъл и аргументи, но голям писател - твоя воля, и така може разбира се. Но няма защо да се сърдиш след като се вижда, че повечето от нещата са неверни и реално копирани от някой друг 😄

May be an image of text

преди 2 минути, С-600 написа:

Единствения пример е че си наследствено малограмотен

За разлика от теб, аз не съм израснал в семейство на комунета-номенклатурчици, та да съм малограмотен. Ваш'та рода явно не сте наблягали на ученето, щото сте си мислели че животът ви и без да си давате зор ще е уреден. Днес обаче се виждат последствията. Единият от нас може да напише само "малограмотен", "соц-трол" и още две три запаметени фрази, докато другият съвсем спокойно може да напише изречение и с повече от две думиlaughing5

преди 4 минути, Волен написа:

Лъжеш. Джон Атанасов не е роден в България. Роден в град Хамилтън, щата Ню Йорк.

Учудваш ли се - почти всичко от @ivottoshev са съчинени лъжи, а останалите които не му вярват обикновенно ги изкарва идиоти, малоумни и т.н. Там му е силата на човека, от половин дума може да те квалифицира какъв тип идиот си. Самороден български гений. Уви след като социализма си отиде си остана такъв нереализирал се 😄

image.png

за да не сме голословни като Тошев, ето и информация за Джон Атанасов, за който ти правилно каза, че е с български произход, но е роден в САЩ. Което разбира се не означава, че ние не се гордеем с него, но пък тези залитания на някои другари ми идват в повече. Между другото историята е, че няколко екипа по това време се опитват да направят първата машина, прародител на съвременния компютър, като неговия модел може би най-много се приближава до това.

No image preview

Начална страница

Джон Винсент Атанасов е роден на 4 октомври 1903 г. близо до Хамилтън, Ню Йорк. Неговият баща Иван Атанасов е български емигрант, роден в село Бояджик, Ямболско, през 1876 г., когато в разгара на Апри

„Тежко, брате, се живее между глупци неразбрани...“

May be an image of text

преди 2 минути, ivottoshev написа:

За разлика от теб, аз не съм израснал в семейство на комунета-номенклатурчици, та да съм малограмотен. Ваш'та рода явно не сте наблягали на ученето, щото сте си мислели че животът ви и без да си давате зор ще е уреден. Днес обаче се виждат последствията. Единият от нас може да напише само "малограмотен", "соц-трол" и още две три запаметени фрази, докато другият съвсем спокойно може да напише изречение и с повече от две думиlaughing5

Видял съм те малограмотнико под масата. Затва развяваш малограмотности как соца продавал мотокари и какви ли не други глупости от както си в тоя форум

преди 8 минути, Miusuka написа:

May be an image of text

Виждаш ли сега какво ми е на мен. Идва някой и си пише, как нашата АЕЦ била единствената останала работеша на Дунав. Обясняявам му на човека, че има и други такива по руски проект и т.н. След това той изгуби ума и дума почна да набеждава как съм мразил всичко българско. Трудно е хем да съм вежлив с него, хем да го виждам колко е тъпичък. Няма оправия с такива хора, по-добре да го оставя да си ръси простотиите които повтаря през ден 😄Така или иначе той ги копира от други хора, няма смисъл да му оспорвам, че повечето са лъжи и манипулации. Щом си вярва, значи е така.

преди 2 минути, С-600 написа:

Видял съм те малограмотнико под масата. Затва развяваш малограмотности как соца продавал мотокари и какви ли не други глупости от както си в тоя форум

Засегна се от предишният ми пост и реши да се пробваш с по-дълго изречение? Браво. С няколко грешки, но все пак браво за усилията. Ето че има смисъл да си хортувам с теб, щом те карам да полагаш усилия и да се развиваш. Браво и на мен 😇

преди 1 минута, Gencho 123 написа:

Идва някой и си пише, как нашата АЕЦ била единствената останала работеша на Дунав. Обясняявам му на човека, че има и други такива по руски проект и т.н. След това той изгуби ума и дума почна да набеждава как съм мразил всичко българско.

Продължаваш да лъжеш и преиначаваш. В това ли си най-силен? Не обичаш да губиш, а явно често ти се случва.

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Засегна се от предишният ми пост и реши да се пробваш с по-дълго изречение? Браво. С няколко грешки, но все пак браво за усилията. Ето че има смисъл да си хортувам с теб, щом те карам да полагаш усилия и да се развиваш. Браво и на мен

Алкохолизма ептен те е издухал, пиянка. 😂 И наследствен внук на затъпени комунисти

преди 19 минути, Miusuka написа:

Продължаваш да лъжеш и преиначаваш. В това ли си най-силен? Не обичаш да губиш, а явно често ти се случва.

Спри с празните приказки, кажи какво съм излъгал по същество. Без да си съчиняваш както правиш обичайно (ако можеш де). Някой беше казал една приказка за такива като тебе - не могат да отговорят по смисъл и затова контрират с нещо различно, та да се разводни разговора и да изгуби смисъл (точно както ти се справяш много добре в случая) :

Уатабоутизмът е спорен реторичен подход и форма на манипулация, при който на критика или обвинение се отговаря с насрещно обвинение, вместо с обяснение или защита.

преди 46 минути, Gencho 123 написа:

Спри с празните приказки, кажи какво съм излъгал по същество.

Няколко пъти го направих, но явно няма смисъл. Там където не ти отърва не отговаряш. Не ти ли е неудобно няколко пъти да ти пиша и отговарям едно и също нещо и ти само да пишеш че пиша празни приказки и си съчинявам.

Например ти обясних подробно че не те питах защо не оценяваш и не се радваш на българските постижения и то не само за АЕЦ-а. Просто тогава се случи, защото преди АЕЦ-а имаше още неща, български постижения, които ти омаловажаваш и отричаш. И като се насъбраха и последно и за АЕЦ-а се присмя тогава ти зададох въпроса защо омаловажаваш и се присмиваш на българските постижения. Но въпреки това ти продължаваш да пелтечиш само едно и също - че само заради АЕЦ съм те питал защо не обичаш българското. А аз не те питах само заради АЕЦ защо не обичаш българското.

Хайде сега да видим какво ще измислиш. Че бягам и не ти отговарям ли? И че си съчинявам ли?

Малко старо,но актуално.....

Задачка за активни избиратели в територията/губерния/ Kleta Majka Balgariq

Според НСИ в края на 2020 г, обитаващите територията са 5 043 186 от тях мъже 2 146 899,жени 2 526 287

Гласували на 4 април при управлението на ГЕРБ-СДС

img-resized.png Reduced: 88% of original size [ 757 x 484 ] - Click to view full image

http://alfa.kachi-snimka.info/images-2021/arx1636889920s.png

Тук вече избирателите са над 7 милиона/7 634 317/ ,като са гласували и бебетата и непълнолетните

Днес четем в пресата....

Изборният ден в цялата страна започна точно в 07:00 ч. и ще завърши в 20:00 ч. Днес гласуваме за президент, вицепрезидент, както и за парламент. По предварителни данни на ЦИК право да гласуват имат 6 708 189 души.

Питанка: Колко и какви БЕ/Биол. единици/ всъщност се водят в списъците на управлявашите Задунайската губерния????

ice_screenshot_20251107-092225.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.