Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 6 часа, Miusuka написа:

Другарю Тодор Живков,

Ти нали знаеш, че много от по-старите комунисти, с чисти и идеалистични разбирания, смятаха, че Тодор Живков е създал корумпиран режим, бюрократична каста и шуробаджанащина, които нямат нищо общо с марксисткия идеал.

Виж нагаждачите го харесваха, защото при него те се устроиха.

преди 6 часа, Miusuka написа:

Поклон пред паметта Ви. 🙏🙏

Тази година полу-идиоти, а догодина пълни идиоти.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

Един от най-неудобните въпроси към комунистическите режими е този, който рядко се задава директно: ако системата е била толкова справедлива, прогресираща и желана, защо хората не са имали право свободно да я напускат? Този въпрос се повдига, но или не получава отговор, или се правят жалки опити югославските реалности с възможността за пътуване в чужбина да се пренесат със задна дата и като такива на НРБ.

Нито една уверена в себе си държава не се страхува от това гражданите ѝ да я видят отвън. Комунистическите страни обаче изграждат граници, които не са просто административни, а идеологически – с телени мрежи, минирани зони и заповед да се стреля по бягащите. Това само по себе си е признание, че проблемът не е във външния свят, а във вътрешния.

Комунистическата система се крепи върху два основни стълба — репресии и лъжи

Репресиите са видимата част: невъзможност да говориш публично срещу режима, наказания за „вражески“ изказвания, забрана дори за политически вицове, поощряване на доносничеството, което превръща недоверието в норма на ежедневието. Страхът не е страничен ефект, а инструмент за управление. Когато една система не може да разчита на доброволна подкрепа, тя започва да разчита на принуда.

Другият стълб са лъжите. Внимателно се изгражда картина за света, в която режимът изглежда морално превъзхождащ, а алтернативата – нечовешка, упадъчна, гнила. Политпросветата в училищата и казармите, пропагандните филми и сериали, повтаряните лозунги за „общото благо“ и „единството на партия и народ“ създават затворена информационна среда. В нея капитализмът е представен като хаос и мизерия, а животът на Запад — като постоянна експлоатация. Това не е просто идеология, а защитен механизъм срещу съмнението.

Проблемът на всяка пропаганда е, че тя се страхува от прякото сравнение с реалността

Свободното пътуване би разрушило внимателно поддържаната картина. Когато хората могат да видят с очите си как се живее другаде – как изглеждат градовете, магазините, инфраструктурата, свободата на словото – идеологическите обяснения започват да губят сила. Затова пътуването зад граница се възприема не като личен избор, а като риск за стабилността на системата.

Още по-голям страх предизвиква възможността хората да не се върнат. Извън собствените си граници държавата губи основните си инструменти – цензурата, репресията, страха. Там вече не може да диктува какво да се говори, какво да се чете и какво да се мисли.

Берлинската стена като признание за провал

Най-яркият символ на страха от свободното движение е Берлинската стена. Тя не е построена, за да пази Източна Германия от външна заплаха, а за да спре собствените ѝ граждани да напускат. До издигането ѝ близо три милиона души вече са избягали на Запад – масов отлив, който се превръща в политически и пропаганден проблем за целия съветски блок.

Стената е и признание, че системата не може да задържи хората чрез убеждение, а само чрез физическа преграда. Тя превръща границата в инструмент за вътрешен контрол, а не за защита. Ако гражданите можеха да се движат свободно, сравнението между двете части на един и същ народ щеше да бъде очевидно и разрушително за идеологическите твърдения. Затова бариерата се оказва не временна мярка, а условие за оцеляване на режима.

И когато стената пада и свободното придвижване става възможно, рухва именно системата, която я е издигнала. Това не е случайно съвпадение, а логичен резултат: когато хората вече не могат да бъдат задържани със сила, остава само въпросът колко дълго може да съществува строй, който се страхува от собствените си граждани.

Масовото бягство на хора е трудно съвместимо с твърдението за привлекателен и доброволно избран обществен модел. Самият мащаб на напусканията поставя под съмнение официалната теза за превъзходството на системата.

Когато страхът изчезне, изчезва и привидната стабилност на системата

Затова затворените граници не са каприз на управниците, а необходимост за тяхното оцеляване на удобните места в човеконенавистната система.

Истината е проста: такава система, която трябва да задържа хората си със сила, не го прави от увереност, а от страх и/или садистична демонстрация на власт. Свободата на движение е мерило дали едно общество е избрано доброволно. Когато този тест е забранен, причината обикновено е ясна – фактът, че граничарите в „носталгичните времена“ не пазеха браздата от тълпи желаещи да влязат, а се грижеха да спират желаещите да излязат, се е превърнал в анекдот. Но той отразява една грозна реалност, за която дори някои бивши граничари предпочитат да си останат слепи и до днес.

Кирил Атанасов

преди 5 минути, AAUUXX написа:

Преизпълнил си плана за тази година topsecret

Сори, но планът е за соц-носталгиците. Те изпълнват и преизпълняват. Аз съм на съвсем друга програма.

На краворобите дедо им илон мъск щял да доставя първо милион тона годишно до космоса,.а после и по десет милиона тона годишно. С колко ли дрога се е назобил?

преди 2 минути, Sliderum2 написа:

На краворобите дедо им илон мъск щял да доставя първо милион тона годишно до космоса,.а после и по десет милиона тона годишно. С колко ли дрога се е назобил?

Ракетата му се е била разбила на луната може това да е причината. Луната е притеглила хвърчилото и нов кратер.

Кокич какво преизпълнява? Тази шушумига само се крие и се маскира. Маруся се измори да го издирва. От всякъде е избягал. И в Мосейково не го знаят къде е. Издирват го санитари за инжекции.

преди 1 час, THE EXORCIST написа:

Защото всеки, който е готов да приеме ограничения на свободата заради някаква сигурност, не заслужава и не получава нито свобода, нито сигурност.

Явор Тонев

То па една сигурност ... сигурен си, че цял живот ще бачкаш в завод, който ако не е дотираният пазар на СИВ няма къде да си продава боклуците.

Сигурен си, че до края на живота си ще ходиш 14 дни на море в едно и също пълно с дървеници ведомствено бунгало.

Сигурен си, че до края на живота си ще изпъваш по-хубави найлонови пликове и ще къташ сапуни "Империъл Ледър" в гардероба за аромат.

Сигурен си, че децата ти ще се класират в гимназия и ВУЗ след децата на всички активни борци, независимо от оценката си.

Сигурен си, че ти и Митко, който няма идея как се казва завода, в който работи, ще взимате една и съща заплата, защото Митко не може да остане безработен.

Сигурен си. че в държавите, в които няма соц, няма ток, заводи, канализация и градски транспорт. Тия неща са достижения на соца!

преди 4 минути, kaldata1 написа:

Сигурен си, че до края на живота си ще ходиш 14 дни на море в едно и също пълно с дървеници ведомствено бунгало.

Останалите глупости не ми се коментират ,но това с морето не е вярно ,бил съм в държавна база на морето и освен че беше чисто и нямаше дървеници храната също беше добра ,имаше и баня и тоалетна, на мен дори ми се падаше да имам и тераса ( късмет) ,като за бойлера само се договаряхме кога ще бъде включен ( щот представи си ако всички включим в един час бойлерите в почивната база),а цената за всичко джобни пари. Но пък никой никого не е задължавал тогава да взема карти за море от завода (бяха и ограничена бройка) ,който искаше отиваше и беше свободен да избира къде да отседне. Като деца също ни водеха на море (отново беше по желание)

преди 2 часа, parmobil написа:

Пак волни интерпретации. Няма моя опорка. Има ваша, че без соц нямаше да имаме заводи. Иначе още да сме в плетени къщи и земята да се обработва с волски впрягове.

И как да няма новопостровени? Ти ще изкараш, че ние сме страната на услугите и туризма.

Само един пример ще ти дам, а ти си прави сметката: ПАВЕЦ Чаира се прееВа 2022-ра, а не знам дали до ден днешен сме успели да го поправим. За ВИК мрежата, от която загубите на вода в някои общини достигат до 80% няма смисъл да говорим. Толкова за великите строители след комунетата.

--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

преди 2 часа, Gencho 123 написа:

Не знам защо винаги успяваш да промениш контекста - ето за какво става дума. Тука не се спомева нито лошия запад, нито ЕС, нито СССР (ти се включи след тази публикация) :

image.png

Аз променям текста, или на теб не ти се пада по гръб giggle1

В цитата се споменава се точно това, което съм написал - обясняваш според теб за кой си втора ръка човек. Само че истината е че нашите "приятели" смятат за втора ръка хора не само теб, а всички българи.

преди 9 минути, ivottoshev написа:

Само един пример ще ти дам, а ти си прави сметката: ПАВЕЦ Чаира се прееВа 2022-ра, а не знам дали до ден днешен сме успели да го поправим. За ВИК мрежата, от която загубите на вода в някои общини достигат до 80% няма смисъл да говорим. Толкова за великите строители след комунетата.

В цитата се споменава се точно това, което съм написал - обясняваш според теб за кой си втора ръка човек. Само че истината е че нашите "приятели" смятат за втора ръка хора не само теб, а всички българи.

Дори човек втора ръка е милиарди пъти повече от амеба.

преди 1 час, AAUUXX написа:

Преизпълнил си плана за тази година topsecret

Не е. Има още акаунти за правене

--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

преди 7 минути, Sliderum2 написа:

Дори човек втора ръка е милиарди пъти повече от амеба.

Така е. Аз лично смятам троловете за подчовеци, ама тук идеше реч за неговото светоусещане и реших да му отворя очите.

преди 1 час, ivottoshev написа:

Пак не разбрах защо това да е достижение на соц-а? Язовири и каскади има само у нас ли? А защо турбини си купихме от Япония? Давам ти храна за размисъл.

Между другото, второто и третото - братушките си купуваха турбини от Siemens и Toshiba. Още не са оправили нещата с импортозамещението.

Соцкомсомолецът Кокич докога ще се крие ? Тук трябва да е като главен соцгерой.

преди 3 часа, THE EXORCIST написа:

Един от най-неудобните въпроси към комунистическите режими е този, който рядко се задава директно: ако системата е била толкова справедлива, прогресираща и желана, защо хората не са имали право свободно да я напускат? Този въпрос се повдига, но или не получава отговор, или се правят жалки опити югославските реалности с възможността за пътуване в чужбина да се пренесат със задна дата и като такива на НРБ.

Защото борбата на "тихия фронт" е била жестока. Ако всеки можеше да излиза, то вербуваните (естествено за пари) щяха да са много и под претекст да се върнат да видят близки и познати щяха да осъществяват подривна дейност. За това щеше да се изиска използването на голям човешки ресурс за тази борба.

Другата причина е че леко е неудобно тук да завършиш КАЧЕСТВЕНО и БЕЗПЛАТНО образование и да отидеш да вадиш пари с това в чужбина.

Вярно е че това може и да се отчете като грешка на комунистите. Трябваше да пуснат оФцете да отидат и да помият малко чинии на Запад и сами щяха да се върнат. Да видят че Запада не е това което ни се представяше - само лъскавата страна. Но тогава опираме до първото ми изречение от поста.

преди 1 час, parmobil написа:

Пак не разбрах защо това да е достижение на соц-а? Язовири и каскади има само у нас ли? А защо турбини си купихме от Япония? Давам ти храна за размисъл.

Между другото, второто и третото - братушките си купуваха турбини от Siemens и Toshiba. Още не са оправили нещата с импортозамещението.

Не. Няма само у нас, но тези у нас са строени само от комунетата.

Че какво ни перчи и сега да купуваме турбини от Япония? Защо не го правим? Да не е защото след комунетата никой не строи?

Тая злоба към руснаците ще ти докара някоя болест. Те са във война. Какво искаш да напарвят по повод "импортозамещението"? Да щракнат с пръсти и за един ден да оправят всичко? Ето вчера излезе новина за техен пътнически самолет, построен с техни части. Дай им малко време. Те до сега са си купували всичко от Китай и Европа с парите от суровините и не ги е интересувало дали произвеждат. Дори и пироните са внасяли от Беларус и Китай. Сега вече нещата ще се променят. Просто няма къде да ходят, а и те не са толкова глупави, колкото ти се иска.

преди 42 минути, ivottoshev написа:

Не. Няма само у нас, но тези у нас са строени само от комунетата.

Че какво ни перчи и сега да купуваме турбини от Япония? Защо не го правим? Да не е защото след комунетата никой не строи?

Тая злоба към руснаците ще ти докара някоя болест. Те са във война. Какво искаш да напарвят по повод "импортозамещението"? Да щракнат с пръсти и за един ден да оправят всичко? Ето вчера излезе новина за техен пътнически самолет, построен с техни части. Дай им малко време. Те до сега са си купували всичко от Китай и Европа с парите от суровините и не ги е интересувало дали произвеждат. Дори и пироните са внасяли от Беларус и Китай. Сега вече нещата ще се променят. Просто няма къде да ходят, а и те не са толкова глупави, колкото ти се иска.

Бърлаш на едно място. Меморандума м/у РБ и Тошоба от 24-та има едно ВАЖНО условие. Собственостт на ПАВЕЦ трябва да премине в ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ.

Това е! Няколко милиарда ще се намерят, ама след Бате....никой не дава ресто. Така, че дръжте си ги Чеира....за спомен

По-кратко и ясно няма как да бъде описан "развития" социализъм.

edin_narod.png

Мдаа...така се получава, когато си под традиционния ботуш на Московия. Нашите амбразурчици продължават да вият и оплакват кончината на този човеконенавистен строй. Те са замесени от същата мая, от която са предателите на Отчеството във всички времена. Всякога е имало такива, но рано или късно са си получавали зас;уженото и никой не ги помни или споменава с добро.

Благодаря за вниманието по този въпрос!

преди 11 часа, AAUUXX написа:

Останалите глупости не ми се коментират ,но това с морето не е вярно ,бил съм в държавна база на морето и освен че беше чисто и нямаше дървеници храната също беше добра ,имаше и баня и тоалетна, на мен дори ми се падаше да имам и тераса ( късмет) ,като за бойлера само се договаряхме кога ще бъде включен ( щот представи си ако всички включим в един час бойлерите в почивната база),а цената за всичко джобни пари. Но пък никой никого не е задължавал тогава да взема карти за море от завода (бяха и ограничена бройка) ,който искаше отиваше и беше свободен да избира къде да отседне. Като деца също ни водеха на море (отново беше по желание)

Да ти хрумва, че си бил във ведомствен хотел на някое по-така учреждение (Министерство например)? Защото масовите ведомствени места по морето си бяха потрес.

преди 1 час, БаалБек написа:

edin_narod.png

Мдаа...така се получава, когато си под традиционния ботуш на Московия. Нашите амбразурчици продължават да вият и оплакват кончината на този човеконенавистен строй. Те са замесени от същата мая, от която са предателите на Отчеството във всички времена. Всякога е имало такива, но рано или късно са си получавали зас;уженото и никой не ги помни или споменава с добро.

Пак ви излъгаха ,но пък и без това кълвете на празна кука опорки ,но пък е забавно за останалите.

Реших и аз да ти предложа сравнение пък ти ще го направиш в илюстрация тип меме. Мерцедеса не е лош ,но защо го сравняваш с трабант ?

Предложения от ГДР:

Melkus RS 1000 ще бъде добро сравнение с мерцедеса макар той да не е спортен модел, но пък сигурен съм че ще можеш да преодолееш това неравенство?

image.png

EMW / IFA F9 от ранните 50-те ,неотстъпващ по нищо на американските от същото време ,дори по дизайн.

image.png

edin_narod.png

Ето как жалките човеченца измерват дали една система е по-добра. Само материално.

преди 6 минути, Miusuka написа:

Ето как жалките човеченца измерват дали една система е по-добра. Само материално.

Те дори и с това не се справят.

преди 1 час, Miusuka написа:

Прав си, че сте жалки човечета и не гледате глобалната картина. Мозъкът ви е закърнял, досущ като социалистическото общество. Видно е, че никое общество не може да постигне високотехнологично производство, модерна индустрия или иновативен дизайн без силно и достъпно образование. Инженерните науки и дизайнът изискват дълбоки познания по математика, физика, химия и т.н.. Модерната промишленост разчита на сложни машини, и софтуер (за тогавашното време е бил първокласен), които се управляват само от висококвалифицирани кадри. Училищата и университетите възпитават критично мислене, дисциплина и стремеж към прецизност. А не като в соца - уж привидно добро образование, а какво се оказва: Трабант срещу Мерцедес (образно казано). Държавите без добро образование изнасят само суровини, докато тези с развито образование изнасят продукти с висока добавена стойност.

преди 15 минути, БаалБек написа:

Прав си, че сте жалки човечета и не гледате глобалната картина. Мозъкът ви е закърнял, досущ като социалистическото общество. Видно е, че никое общество не може да постигне високотехнологично производство, модерна индустрия или иновативен дизайн без силно и достъпно образование. Инженерните науки и дизайнът изискват дълбоки познания по математика, физика, химия и т.н.. Модерната промишленост разчита на сложни машини, и софтуер (за тогавашното време е бил първокласен), които се управляват само от висококвалифицирани кадри. Училищата и университетите възпитават критично мислене, дисциплина и стремеж към прецизност. А не като в соца - уж привидно добро образование, а какво се оказва: Трабант срещу Мерцедес (образно казано). Държавите без добро образование изнасят само суровини, докато тези с развито образование изнасят продукти с висока добавена стойност.

Инженерни науки и дизайн първолкасна изработка и впечатляваща производителност ,за добавена стойност незнам дали я има.

image.png

Само че Мерцедеса изгнива, както капитализма, а Трабанта не изгнива - както не изгнива и социализма.

Просто засега няма нужното количество хора за социализъм. Масата на глупаците, кяраджиите, крадците, измекярите и подобните им са повече от умните и културните, работещи за цялото общество, а не само за себе си.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.