Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Детският ГУЛаг (18+)

Колко от вас, уважаеми читатели знаят, че деца и цели семейства могат да бъдат оставяни да умрат от глад?
Колко от вас знаят, че за кражбата на малко жито (буквално 5 класа) от нивите, хора са наказвани с разстрел?
Колко знаят, че това се е случвало с деца на 12 годишна възраст!
Не, слава Богу не у нас – това става в колхозите на сталинския СССР! Не вярвате, че това е възможно в страната с „най-справедливия строй“, нали? И аз не вярвах, но тъй като в този паноптикум (използвам тази дума, като отново напомням значението й – място, от което едновременно да се вижда в много посоки) постоянно разказвам реални истории, ще прочетете още една мрачна такава за това, как в Съветския съюз са репресирани и разстрелвани деца с така наречения „Указ седем-осем“. Законът, получил по-късно названието „Законът за класовете“ или „Законът за петте житни класа“ е приет на 7 август 1932 г. Става дума за чл. 328 от сталинския Наказателен кодекс. След приемането му, всички „грабители на социалистическата собственост“ били разстрелвани, и само в изключителни случаи екзекуцията била заменяна с 10 години в лагерите на ГУЛАГ. „Социалистическа собственост“ се смятали дори шепичка класове от колхозните поля – в буквалния смисъл на думата от 3 до 5 класа – за това човек можел да бъде арестуван и разстрелян.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 1 час, Звяра! написа:

България теглеше пари на заем и купуваше суровини и компоненти от западните държави за да произвежда стоки за източния блок. Когато този блок се разпадна, на нас нямаше вече кой да ни плаща за стоките, които произвеждахме и фалирахме. Това е причината след падането на комунизма външния ни дълг да е голям и ние вече да не сме способни да го плащаме!

Никога не ни е плащано за тези стоки които произвеждахме. В целия соц блок беше така. Парите на всички бяха неконвертируеми. Те ни даваха едни боклуци ние им давахме други боклуци. А целия соц блок взимаше доларови заеми, за да произвежда тези боклуци. Така се натрупаха заемите в целия соц блок и накрая просто фалира. Поради невъзможноста да ги връща.

преди 5 часа, communismatic написа:

Между другото, тук имаше немалко хора (тираджията, Баалбек и бай Генчо се сещам на първо време), които истински се гордееха с родните магистрали. Това било голям успех за демокрацията...

Разбирам, че обичаш да вкарваш думи на останалите, не те виня, ти толкова си можеш. Но престани да ме цитираш за неща изваден от контекста. И понеже много помниш, четеш, ще повторя, че когато обсъждахме защо са намалели жертвите по пътищата през последните години, независимо, че колите са в пъти повече през социализма, аз изброих няколко неща - техническия напредък при автомобилите, по-добра култура на каране (спазване правила и .т.н.), както и по-добри пътища (точните думи можеш да си изровиш щом е толкова важно за тяб). Ти си набелязваш една конкретна част и давай напред, той това си може това прави бай Димо. Можеш да поровиш точните думи, но не съм казвал никога за такъв успех на демокрацията. Явно при особенно умните и интелигенти хора това е нормално, да манипулират казаното от другите 😁Отдава ти се.

преди 1 час, С-600 написа:

Никога не ни е плащано за тези стоки които произвеждахме. В целия соц блок беше така. Парите на всички бяха неконвертируеми. Те ни даваха едни боклуци ние им давахме други боклуци. А целия соц блок взимаше доларови заеми, за да произвежда тези боклуци. Така се натрупаха заемите в целия соц блок и накрая просто фалира. Поради невъзможноста да ги връща.

Ти си бил по-прост отколкото изглеждаш. България е продавала мотокари из цял свят, а не само в СИВ.

Отделно агнешко и цигари на арабите. А те плащаха в долари.

Забравихме и за розовото масло. Скоро ми попадна филм на английски в който се спомена че и сега България е втора в света по износ на розово масло. То ме съмнява вече да е така, защото "демокрацията" всичко съсипа дори и това.

преди 14 минути, Miusuka написа:

Ти си бил по-прост отколкото изглеждаш. България е продавала мотокари из цял свят, а не само в СИВ.

Отделно агнешко и цигари на арабите. А те плащаха в долари.

Забравихме и за розовото масло. Скоро ми попадна филм на английски в който се спомена че и сега България е втора в света по износ на розово масло. То ме съмнява вече да е така, защото "демокрацията" всичко съсипа дори и това.

Малограмотник не ми заработвай с тъпи постове. Умственото ниво на развитие ти е на малко дете. Мотокари на половин цена само и само за да се вземе валута. И другите дреболии за които на арабите са им опростени 90% от дължимото.

Малограмотник имаш ли представа въобще колко са дребни тези неща на фона на цяла държава.

Ма откъде да имаш представа като си дефектен и малограмотен. Затва са те направили платен трол.

преди 4 минути, С-600 написа:

Малограмотник не ми заработвай с тъпи постове. Умственото ниво на развитие ти е на малко дете. Мотокари на половин цена само и само за да се вземе валута. И другите дреболии за които на арабите са им опростени 90% от дължимото.

Малограмотник имаш ли представа въобще колко са дребни тези неща на фона на цяла държава.

Ма откъде да имаш представа като си дефектен и малограмотен. Затва са те направили платен трол.

https://streamable.com/f0h9el

току-що, Miusuka написа:

Яж си попарата с първака. За нищо не ставаш. С умствено развитие на малко дете си.

Баба кокич пак е избягал от санитарите. Сега пък се прави на другаря Сталин. Само то е прав, кара се.

преди 5 часа, Miusuka написа:

🚩🚩 КОГАТО ЦИФРИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ!

Информацията е официална по данни на ООН, ОССЕ и ЦРУ за периода 1988 г./1989 г. – 2019 г./2020-та година!..

🇧🇬 Преди: Народна република България: Стандарт на живот в света — 26-то място в света. ◼️Днес: Република България: Стандарт на живот в света — 89-то място.

🇧🇬 Народна република България: Качество на здравеопазването — 6-то място в света!! ◼️Днес: Република България: Качество на здравеопазването — 82-ро място.

🇧🇬 Народна република България: Качество на образованието в света — 2-ро място в света!! ◼️Днес: Република България: Качество на образованието в света — 78-мо място.

🇧🇬 Народна република България: Технологични производства — 3-то място в света!! ◼️Днес: Република България: Технологични производства — 116-то място в света.

🇧🇬 Народна република България: Свобода на словото в света — 68-мо място в света. ◼️ Днес: Република България: Свобода на словото в света — 112-то място 🚩🚩

Всъщност тези прословути данни за това колко сме напред, изглежда се базират на изследването на един италианец през 1986 при което той доказва, че в 30 от 36 показателя социалистическите държави се справяли по-добре. Включително продължителност на живота, детска смъртност, образование и т.н. Човек ще рече, ето доказано социализма е по-добрата система, разби капитализма 😄

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2430906/

Изглежда странно и съмнително, но има такова изследване, оборвано от учените, но и от реалността, най-вече в ретроспектива, след като този успешен строй се срути през 1989 и то не само у нас. Проверих един от показателите по които социализма е толкова добър - здравеопазването - излиза, че през 1986 г. в капиталистическа Франция, средната продължителност на живота достига 75 години (79 при жените и 71 при мъжете), докато при СССР, държавата лиден на социализма имаме 70 години (75 ми жените, 65 при мъжете). Та независимо от високото качество на здравеопазването, което превъзхождало капиталистите сме живеели по-кратко. Давам само един пример как може с една статия, с едно проучване да се настройва мнението на хората (независимо колко са верни данните). Същото е и при детската смъртност - в пъти по-висока при социализма спрямо западния свят през 1986 (25 per 1000 live birds in USSR vs 8-9 in France). Едно са хубавите и пожелателни приказки, друга реалноста, особенно от днешна перспектива може да се види кое как било тогава.

Иначе би било чудесно всичко това да е вярно поне на половина за България. Всеки би се гордял да сме толкова напред във всякакви класации.

преди 58 минути, Gencho 123 написа:

Можеш да поровиш точните думи, но не съм казвал никога за такъв успех на демокрацията.

Напротив, една от основните стълбове на малоумната ти теза беше, че и магистралите били причина за по-малкото убити от ПТП-та в днешно време. Естествено, ти откъде да знаеш, че магистралите ни са в потресаващо състояние и даже един от бащите на загиналите деца от ПТП-та на магистралата даже си направи и политическа партия, че и взе немалко гласове на последните избори. То ти поначало пишеш основно глупости, ама това го помня много добре. Качествени са ни магистралите, нали?

преди 4 минути, communismatic написа:

Напротив, една от основните стълбове на малоумната ти теза беше, че и магистралите били причина за по-малкото убити от ПТП-та в днешно време. Естествено, ти откъде да знаеш, че магистралите ни са в потресаващо състояние и даже един от бащите на загиналите деца от ПТП-та на магистралата даже си направи и политическа партия, че и взе немалко гласове на последните избори.

Може и така да изглежда в твоите очи, не те виня, приел си, че така трябва да бъде. Ще го кажа отново - коментирахме по спомен защо са намалели жертвите от катастрофи в днешно време, и съм написал за няколко неща които ми идват на ум, включително и пътищата. Аз много добре знам в какво състояние са ни магистралите, но също предполагам и статистиката може да покаже, че по магистралите има по-малко жертви спрямо останалите пътищата. Това беше причината и тях да ги включа, нито съм казал, че са продукт на демокрацията, нито, че са били основен стълб 😄Казвам го и сега - те са един от факторите, а като имаш повече магистрали по тях минава повече трафик и би трябвало по тях да има по-малка смъртност спрямо останалите пътища.

За да не се заяждаш все така, порових този път и даже има статии които потвържават това което предполагах че е логично :

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/magistralite-vzimat-nay-malko-zhertvi-katastrofi-u-nas

преди 12 минути, Gencho 123 написа:

Всъщност тези прословути данни за това колко сме напред, изглежда се базират на изследването на един италианец през 1986 при което той доказва, че в 30 от 36 показателя социалистическите държави се справяли по-добре. Включително продължителност на живота, детска смъртност, образование и т.н. Човек ще рече, ето доказано социализма е по-добрата система, разби капитализма

По цял свят има болни комунисти които си пишат и си пропагандират. Даже в Америка има комунистически комуни.

преди 17 минути, С-600 написа:

По цял свят има болни комунисти които си пишат и си пропагандират. Даже в Америка има комунистически комуни.

Ти си грешка на Природата. Ама и тя понякога решава да се пошегува. Прибирай се в Карлуково! Там поне си под лекарски надзор.

току-що, Miusuka написа:

Ти си грешка на Природата. Ама и тя понякога решава да се пошегува. Прибирай се в Карлуково! Там поне си под лекарски надзор.

Леко алокохола ти излезе през устата сенилен старец

Специално за Велката а.к.а. @Miusuka !!!

Проф. Даниел Вачков в предаването "Документите" с Антон Тодоров!!! Износът на електрокари - от 1400 до 2500 долара загуба на бройка! Колкото повече изнасяш, толкова повече си вътре! Тотална щета!

Даниел Христов Вачков е български историк, доктор по история (1998), професор (2021), директор на Института за исторически изследвания при Българската академия на науките (2017-) и преподавател в Националната гимназия за древни езици и култури в София (1994-). Научните му интереси обхващат българската и общата икономическа, финансова и социална история на XX век.

преди 6 часа, Miusuka написа:

🚩🚩 КОГАТО ЦИФРИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ!

Информацията е официална по данни на ООН, ОССЕ и ЦРУ за периода 1988 г./1989 г. – 2019 г./2020-та година!..

🇧🇬 Преди: Народна република България: Стандарт на живот в света — 26-то място в света. ◼️Днес: Република България: Стандарт на живот в света — 89-то място.

🇧🇬 Народна република България: Качество на здравеопазването — 6-то място в света!! ◼️Днес: Република България: Качество на здравеопазването — 82-ро място.

🇧🇬 Народна република България: Качество на образованието в света — 2-ро място в света!! ◼️Днес: Република България: Качество на образованието в света — 78-мо място.

🇧🇬 Народна република България: Технологични производства — 3-то място в света!! ◼️Днес: Република България: Технологични производства — 116-то място в света.

🇧🇬 Народна република България: Свобода на словото в света — 68-мо място в света. ◼️ Днес: Република България: Свобода на словото в света — 112-то място 🚩🚩

Еейиии, не се научихте. Тая глупост върви с изображението на гърба на 10-ачката от 1962.

img%5D

Начи - от една страна няблягаме к'во е било (макар че няма достоверни сведения за това), от друга - лъжем какво е сега (не че истината е мноо розова, независимо от всички прайдове), като за да разконцентрираме врага плесваме изглед от Девненските химически заводи, да не говорим, че самата банкнота е юмрук в лицето на еврото!

Иначе, тва е по добре от онова без източника... Послушал си ме, но ако трее съм откровен, т'ва "по данни на ЦРУ" ме убиваше, убива и ще продължава да ме убива... макар че и данните на OССЕ си ги бива...

Не, не, не съм сигурен дали си давате сметка колко гот сме си били по време на соца. Представете си, по онова време, когато с ЦРУ бехме врагове (шото са сме си ош-беш... бе тва дето се потъркват двата изпънати показалеца един в друг... близки демек...) начи, щом вразите (тогава) твърдят, че сме биле втори, трети и там кои бехме... като нищо може реално да сме били 1-ви (първи). Само дето не мога да го докажа. Май не за пръв път използвам тая аналогия, но... като Петка, дето на изпита по математика трябвало да събере 0.5+0.5... И после разказва на Чапай:

- Нутром, Василий Иванович, чую, что литр, а вот доказать не могу...

преди 2 часа, БаалБек написа:

Специално за Велката а.к.а. @Miusuka !!!

Проф. Даниел Вачков в предаването "Документите" с Антон Тодоров!!! Износът на електрокари - от 1400 до 2500 долара загуба на бройка! Колкото повече изнасяш, толкова повече си вътре! Тотална щета!

Даниел Христов Вачков е български историк, доктор по история (1998), професор (2021), директор на Института за исторически изследвания при Българската академия на науките (2017-) и преподавател в Националната гимназия за древни езици и култури в София (1994-). Научните му интереси обхващат българската и общата икономическа, финансова и социална история на XX век.

Нищо не сте разбрали, той Велката ака @Miusuka го обясни много ясно - в началото са произвеждали на загуба, но после щели да се оправят нещата. Важното е, че сме произвеждали (дори и на загуба да е било). Проблема бил, че при социализма нямало достатъчно количество хора. Така и не уточни колко трябват като количество - 1000, 2000.. милион 😄

velev number of people.jpg

преди 2 минути, Gencho 123 написа:

Проблема бил, че при социализма нямало достатъчно количество хора.

Малограмотника говори отново за създаването на соца. Но просто към момента няма достатъчно желаещи.

На 65+ години на Велев, акъла му е като на малко дете. То затова и е платен трол тук.

Това за хората може да е свързано по някакъв начин с поезията на Вапцаров - да почива в мир...

Но във затвора попаднал на хора

и станал

човек...

Може би сега... със съдебната реформа...

и може би Хегел си е баш прав... То няма количествени натрупвания, ние сме тръгнале за качествени изменения...

от друга страна, не е само при социалистите тая суша...

- К'ви сте вие бе?
- 7-те джуджета (7-те самураи)
- А що сте 3 (3-ма)?
- Нема хора, брат
...

макар че тук Хегел... не знам... освен тарапаната да затормозява растежа... или па самия соц...което значи, че джуджетата са го построили... а и като гледам некои лидере... главата ме заболе

За самураите утре... а то вече утре... начи, днес ше го мисля

Днес също всеки в България може да си произвежда плодове и зеленчуци. Разликата от днес и комунизма е там, че днес никой никого не принуждава да произвежда плодове и зеленчуци, всичко е по собствено желание и воля!

преди 2 минути, Звяра! написа:

Днес също всеки в България може да си произвежда плодове и зеленчуци. Разликата от днес и комунизма е там, че днес никой никого не принуждава да произвежда плодове и зеленчуци, всичко е по собствено желание и воля!

Ако работиш 8ч работен ден ,имаш деца кога ще можеш да работиш и в своята градина за да произведеш зеленчуци и плодове с които да се прехранваш?

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Ако работиш 8ч работен ден ,имаш деца кога ще можеш да работиш и в своята градина за да произведеш зеленчуци и плодове с които да се прехранваш?

През комунизма хората безработни ли са били, че са произвеждали плодове и зеленчуци?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.