Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 4 минути, AAUUXX написа:

Снимка от 1990г

2020-03-21_175017.png

Опашка в София пред магазин за хляб през 1990 г. по време на т. нар. Луканова зима. 

https://www.bgspomen.com/2020/03/blog-post_63.html?m=1

И това следствие от капитализма? Не от недоносчето.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 3 минути, AAUUXX написа:

Снимка от 1990г

2020-03-21_175017.png

Опашка в София пред магазин за хляб през 1990 г. по време на т. нар. Луканова зима. 

От същата статия:

Изводите Не е възможно да бъде направен обобщаващ извод, който да се приеме от цялото общество. За умния и образован млад човек, който успешно се реализира в условията на демокрацията и има възможност да пътува по света, за предприемчивия човек, развил свой успешен бизнес и осигурил на семейството си висок стандарт на живот, за онези, на които бяха върнати конфискуваните след 9 септември 1944 г. имоти, за тези, чиито близки са лежали в лагери по политически причини, демокрацията няма алтернатива. Но онези, които преживяват под прага на бедността, за тези, чиито семейства са разделени, защото някои са емигрирали, за да осигурят за себе си и семействата си препитание, имат друго мнение. За тези, които не могат да плащат сметките си за отопление, за бедстващите пенсионери, за родителите на дъщери, които са отвлечени и принудени да проституират, за майките и бащите на наркомани и зависими от хазарта, които съсипват собствените им семейства, за болните, които не могат да си позволят скъпо лечение и лекарства, за старците по селата, които са жертва на грабежи и терор, носталгията по соца е естествена и разбираема.

А за това в червеното сами се сетете #КОЙ ни е нагласил. Хайде да не се мъчите - Червената номенклатура.

преди 2 минути, Beemo написа:

544 дена служба, плюс един - задръжки. От тях - 292 арест.

Най - гадната година и половина, в живота ми.

Кротко момче си бил.

преди 1 минута, AAUUXX написа:

А хляба беше уникално вкусен ,от фурната на връщане към дома изям половин топъл хляб.

Вярно. Щото е топъл. Имам машина за хляб, като е топъл е вкусен. Не щото е байтошов.

преди 10 минути, БаалБек написа:

Защо си там - в Германия? Да не си отвлечен? Намери някое посолство, което не е от ЕС и веднага се скрии там. После ще се преместиш на щастливо място.

Заради кеша. Дават пари. В България нищо не дават. Дори и да работиш 12 часа в България, нищо не взимаш. Тук има вурст, бира. Хляб. В България няма.

Демокрация. Трудът не краси човека. Грози го. 

преди 4 минути, Beemo написа:

544 дена служба, плюс един - задръжки. От тях - 292 арест.

Най - гадната година и половина, в живота ми.

Че ареста в бил твой избор, аз в арест не съм бил ,устава е да се чете и спазва ,не да се подлага под шкафа с цел нивелация - а от там и проблемите .

преди 3 минути, Митко Вълчев написа:

И това следствие от капитализма? Не от недоносчето.

Само се оправдавате и вече 33г все тъй.

Цитат

Имало ли е в българската история по-хубаво време от байтошовото?

Аз добре го помня. Щом се родих, бай Тошо ме взе в добрите си правешки ръце, накърми ме и аз веднага спрях да плача. То затова имаше висока раждаемост тогава – щото бай Тошо лично обикаляше родилните домове и даваше първа майчинска прегръдка на всяко новородено.

След като се родих, отидохме в апартамента ни, построен от бай Тошо напълно безплатно – 8 спални, 9 бани, три хола и 14 кухни. Вярно, нямахме тераса, но по онова време приемахме лишенията без мрънкане.

На трапезата ни винаги имаше байтошово сирене, байтошово мляко, байтошов бахур, байтошово вино и шоколад Кума Лиса. Който не ги е опитвал, не знае какъв е вкусът на истинската храна.

Майките разхождаха бебета си в байтошовите градинки в едни специални байтошови колички. Това са най-великите детски колички, създавани в цялата история на човечеството. Вярно, тежаха около 300 кила, но имаха вградени ракети, с които можехме да се отбраняваме, ако случайно империализмът реши да ни нападне.

В байтошовите детски градини беше рай. На всяко дете се полагаше филия истински байтошов хляб, парче байтошов салам и двеста грама байтошова ракия. Затова растяхме здрави и весели.

В байтошовите училища се учеше сериозно. Най-много се учеше за живота на бай Тошо и неговите приятели, които бяха обрали над 100 мандри и бяха задигнали над 8 тона кашкавал. Това е световен рекорд, който и до ден днешен не е подобрен. Сега тия мандри не могат и да ги боядисат.

Най-хубаво беше в байтошовата казарма. Там всички момчета ставаха мъже. Или жени. Но важното е, че ставаха. А сегашните за нищо не стават.

Имаше сигурност. Хората бяха сигурни, че нищо лошо не може да им се случи. Както и нищо хубаво.

По байтошово време всички ходехме на почивка в байтошов Созопол или в байтошов Слънчев бряг. Там лежахме на безплатни байтошови плажове под безплатни байтошови чадъри. И хващахме безплатен трипер от безплатни социалистически другарки. Който после байтошовите болници го лекуваха безплатно.

По байтошово време Съветският съюз ни беше приятел и ни даваше всичко безплатно – лади, москвичи, нефт, радиация. Щото бай Тошо беше умен и се целуваше с Брежнев. Беше мъдър държавник – джендър.

Байтошовата култура процъфтяваше. Стотици байтошови поети, байтошови художници и байтошови артисти славеха в безплатни възторжени произведения бай Тошо. А той ги хранеше добре с безплатни работи. Сегашните гладуват. Така им се пада, щом не хвалят бай Тошо.

По байтошово време пенсионерите бяха милионери. Баба и дядо имаха 30-метрова яхта, два хеликоптера и три декара алабаш. Редовно ходеха на Малдивите и в Дубай и ми носеха оттам мидички и Карамел Му.

По байтошово време всички трепереха от силата на байтошова България. Щото бай Тошо не им цепеше басма. Всички помнят как той удари шамар на турския министър, след което нокаутира с две крошета американския президент Роналд Рейгън. И Рейгън му каза: бай Тошо, ще направя квото кажеш, само не ме бий.

Изобщо бай Тошо е най-великият българин за всички времена. Той е по-велик от хан Аспарух, цар Симеон, Кирил и Методий и Кубрат Пулев, взети заедно.

Крайно време е да го сложим на герба и да извезаме лицето му върху знамето.

https://ivosiromahov.com/po-bajtoshovo-vreme/

преди 10 минути, AAUUXX написа:

Снимка от 1990г

2020-03-21_175017.png

Да, аз ходих с купони до магазина. Нямаше хляб.

преди 21 минути, БаалБек написа:

От същата статия:

Изводите Не е възможно да бъде направен обобщаващ извод, който да се приеме от цялото общество. За умния и образован млад човек, който успешно се реализира в условията на демокрацията и има възможност да пътува по света, за предприемчивия човек, развил свой успешен бизнес и осигурил на семейството си висок стандарт на живот, за онези, на които бяха върнати конфискуваните след 9 септември 1944 г. имоти, за тези, чиито близки са лежали в лагери по политически причини, демокрацията няма алтернатива. Но онези, които преживяват под прага на бедността, за тези, чиито семейства са разделени, защото някои са емигрирали, за да осигурят за себе си и семействата си препитание, имат друго мнение. За тези, които не могат да плащат сметките си за отопление, за бедстващите пенсионери, за родителите на дъщери, които са отвлечени и принудени да проституират, за майките и бащите на наркомани и зависими от хазарта, които съсипват собствените им семейства, за болните, които не могат да си позволят скъпо лечение и лекарства, за старците по селата, които са жертва на грабежи и терор, носталгията по соца е естествена и разбираема.

А за това в червеното сами се сетете #КОЙ ни е нагласил. Хайде да не се мъчите - Червената номенклатура.

Разбира се ,че и тогава и сега хората са разделени на две групи - една която са се чувствали добре и такива които не ,но тъй както изживяхме социализъма ще изживеем и демокрацията, но който и строй или система да бъде след това отново ще има такива които го харесват и такива които не - нормални човешки неща.

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Да, аз ходих с купони до магазина. Нямаше хляб.

Зелени квадратни картончета, с кръгъл печат и подпис. Купони за хляб. И аз с купони.

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Че ареста в бил твой избор, аз в арест не съм бил ,устава е да се чете и спазва ,не да се подлага под шкафа с цел нивелация - а от там и проблемите .

Какъв устав - какви пет лева? Аз им казвам - ей хора, тук съм насила. Не искам - те викат - ми няма начин...

Беше ми попаднала "черната" Linus bible - направих си една карта/хак, за телефоните - булфон, или нещо такова бяха. 

Само стоях и чаках, някой да дойде, да си зарежда. На една - трета, от цената.

преди 1 минута, IvanKirov написа:

Зелени квадратни картончета, с кръгъл печат и подпис. Купони за хляб. И аз с купони.

Когато 50 лева бяха монети.  Тогава. 

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Когато 50 лева бяха монети.  Тогава. 

Виж, гледам да съм обективен. По селата имаше купони, щото си хранеха прасетата с хляб. Верно беше евтин, в случая не от немотия.

преди 14 минути, IvanKirov написа:

Вярно. Щото е топъл. Имам машина за хляб, като е топъл е вкусен. Не щото е байтошов.

Фурната има значение не бай Тошо .

преди 30 минути, Beemo написа:

На колко години си бил, като си балирал? Това работа, за дете ли е? На 40 градуса, по потник, почервенял до болка... Да не говоря, за самата слама, която е като пясъка. Не можеш да я премахнеш седмици.

Никой не ме е карал да работя,аз по собствено желание,верно връщах се целия черен.Но да работиш на балите не е лесно но винаги имаше желаещи заради парите.

преди 13 минути, Beemo написа:

Какъв устав - какви пет лева? Аз им казвам - ей хора, тук съм насила. Не искам - те викат - ми няма начин...

Беше ми попаднала "черната" Linus bible - направих си една карта/хак, за телефоните - булфон, или нещо такова бяха. 

Само стоях и чаках, някой да дойде, да си зарежда. На една - трета, от цената.

По соц времето нямаше булфони, ни мобифони, ползваха се телефони с шайба стационарни при ротния или началник щаба.

преди 21 минути, AAUUXX написа:

Опашки имаше ,щот хората имаха пари и се пазаруваше в промишлени количества храна. А хляба беше уникално вкусен ,от фурната на връщане към дома изям половин топъл хляб.

Щото печатаните пари, нямаха покритие в производството.

току-що, Митко Вълчев написа:

Щото печатаните пари, нямаха покритие в производството.

Не само имаха покритие парите ,а и беше златно защитено.

преди 22 минути, АСПЕКТ написа:

Заради кеша. Дават пари. В България нищо не дават. Дори и да работиш 12 часа в България, нищо не взимаш. Тук има вурст, бира. Хляб. В България няма.

Демокрация. Трудът не краси човека. Грози го. 

Кой както се възприема. Просто да отбележим- Германия, Запад, капитализъм. Хубав ден.

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Не само имаха покритие парите ,а и беше златно защитено.

С мумията на Георги Димитров, защитено!

Долари не мож си купи  с лев, апартамент не може, жителство. Кола не може, ред чакаш по 12 години. В магазина не може, празни рафтове.

Да ви имам златната валута, само ГЗ си може да обършеш с нея!

преди 19 минути, AAUUXX написа:

Разбира се ,че и тогава и сега хората са разделени на две групи - една която са се чувствали добре и такива които не ,но тъй както изживяхме социализъма ще изживеем и демокрацията, но който и строй или система да бъде след това отново ще има такива които го харесват и такива които не - нормални човешки неща.

Гледа се обективно, кой строй се разпадна? Кой строй не пускаше населението си при конкурента, че няма да се върне?

преди 5 минути, Митко Вълчев написа:

Кой както се възприема. Просто да отбележим- Германия, Запад, капитализъм. Хубав ден.

Няма капитализъм в Германия. Икономиката им се нарича социално пазарно стопанство.

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Социално_пазарно_стопанство

Капитализъм е в САЩ.

преди 4 минути, IvanKirov написа:

С мумията на Георги Димитров, защитено!

Долари не мож си купи  с лев, апартамент не може, жителство. Кола не може, ред чакаш по 12 години. В магазина не може, празни рафтове.

Да ви имам златната валута, само ГЗ си може да обършеш с нея!

Долари без проблем се купуваха който искаше намираше и след това в корекома се спираше.

За кола се чакаше ,защото заводите не можеха да произведат търсените бройки - всеки искаше нова кола ,а не като сега скрап на 20г от запад :D

С всяка валута може да си бършеш ГЗ ,но от хигенична гледна точка не е ОК.

преди 6 минути, Митко Вълчев написа:

Гледа се обективно, кой строй се разпадна? Кой строй не пускаше населението си при конкурента, че няма да се върне?

Всеки строй има своето начало и своят край ,посочи един който да е бил в безкрайност това е обективното. Както и своите поддръжници и противници. Аз от соца не се мога да се оплача ,не се оплаквам и от демокрацията - въпрос на нагласа, приоритети и интеграция.

току-що, Митко Вълчев написа:

Луканов и Виденов що не го знаеха?

Не знам :speak:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.