Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

9 декември в 18:13 ч.  ·

" Понеже все още има хора, които мислят, че при бай Тошо започва и свършва всичко, че всичко е направено и започнато тогава и "едно време беше по-добре", малко факти:
Икономиката на България до 1944г. е на много добро ниво, при положение че започваш от "0" и през няколко години водиш войни. Много неща са започнали преди любимия соц, където го караме само на спомени.
Селското стопанство е 60% от националния доход (при бай Тошо изнасяхме краставици), а железниците и линиите започват да се строят именно тогава. Започват да се произвеждат автобуси, части за коли. През 38г. автомобилният парк на страната наброява 2585 автомобила, като се има в предвид, че масово производство на автомобили изобщо, е започнало през 1908г. в САЩ.
1927 година е открита самолетната фабрика в Казанлък и започва производство на самолети. Силно се развива текстилната и пивоварната индустрия. През това време започва и корабостроенето, създадена е Варненската пристанищна работилница, която през 30-те вече произвежда кораби със стоманена конструкция. В началото на 20-век София вече има трамваи и изградена трамвайна мрежа. (не може да бъде)
По това време са построени - Лъвов мост, Орлов мост, Централни хали, Софийския университет, Народната библиотека, Художествената галерия, сградата на БАН, Народното събрание, БНБ, Борисовата градина, Ал. Невски, Света София, Военния клуб, Народния театър и това само в София.
България през 1939г. изпреварва по БВП на глава на население държави като - Унгария, Полша, Португалия, Турция, Югославия и сме на едно ниво с Италия.
1924 г.: Ботевградският майстор-колар Рачо Джамбов започва изработването на първите български пътнически каросерии. За основа служат бракувани шасита на военни линейки и камиони. През същата година у нас са внесени 219 автомобила.
1926 г.: Новопостроената самолетна фабрика в Казанлък започва изработването на автомобилни каросерии върху шаси на Chevrolet. През същата година у нас са внесени 470 автомобила.
1937 г.: Братя Илчеви, вносители на International в България, основават собствена работилница във Варна и започват изработването на автобусни и други каросерии върху шасита от същата марка. Първият български автобус е пуснат в движение по линията Варна – Бургас на 27 май 1937 г.
1938 г.: Ботевградската работилница на Рачо Джамбазов се усъвършенства, при негово посещение в германския автобусен завод Kassbohrer в гр. Улм са закупени нови машини. През същата година у нас са внесени 478 автомобила, автомобилният парк на страната вече наброява 2585 автомобила.
1939 г.: Построен е първият аутобан у нас между Пловдив и Пазарджик.
Първата железопътна линия в днешните български земи е линията Русе – Варна. Решението за построяването ѝ е взето през септември 1861 г. Построена е от английска компания с главни акционери братя Бъркли, която получава концесия за това от османското правителство през 1863 г. Открита е за движение на 7 ноември 1866 г. с дължина 223 км. Линията Мездра-Видин е открита през 1913 г. (отсечката Брусарци – Видин с дължина 87 км е открита за експлоатация на два етапа: на 10.Х.1918 г. е открит участъкът Брусарци – Александрово (дн. Димово), а на 1.VІІ.1923 г. – Александрово – Видин.[4]), а Подбалканската линия (Бургас-Карлово-София) през 1952 г.
През 1874 г. английската компания прехвърля експлоатацията на дружеството на барон Морис дьо Хирш, а през 1888 г. дружеството е откупено от българската държава. През периода 1870 – 1874 г. барон Хирш построява жп линията Любимец – Белово, с отклонения Търново Сеймен (дн. Симеоновград)—Нова Загора—Ямбол. Железопътните линии в Южна България, собственост на барон Хирш, са общо 309,6 км, които от 1909 г. стават държавна собственост.
Държавна политика в началото на миналия век е развитието на авиацията и вместо да се купуват самолети, те да се строят в България. Затова през 1927 година се подписва договор с чешката самолетостроителна фирма „Аеро-Прага”, която избира Казанлък за създаване на новата фабрика”,
В построената фабрика в Казанлък до 1938 г. се строят предимно учебно-тренировъчни самолети, отговарящи на ограничителните условия на Ньойския договор. Изпълняват се и ограничени по обем монтажни и ремонтни работи по поръчка по договорена калкулационна схема с Министерството на войната.
До 1945 година България е една от най-бързо развиващите се страни в Европа.
На всичко това и още много стъпва великия "комунизъм", заграбва целия капитал, индустрия, частен сектор, цялата селско-стопанска земя, добитък, оборудване, имоти.
Само за 45г. постига три фалита, изнасяне на златния резерв и завещан дълг от 11,2 млрд. долара. За престъпленията, убийствата и лагерите дори няма да споменавам.
И да, 9-ти септември не е празник, а черен ден в българската история. "
чрез Илия Ранчев

30 ноември в 19:26 ч.  ·

ЦЕНИ В РЕСТОРАНТИ И ЗАПЛАТИ ПРЕЗ 1933г., В ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ
Повод за тази статия са две реклами в ямболския вестник „Тунджа” от 1933г., представени в публикация на Държавен архив – Ямбол. Първата реклама от 19.03.1933г. е на един от централните ямболски ресторанти „Стара Америка” със собственици Иван и Илия Хаджикирови, бил е на мястото на днешния хотел „Диана палас” срещу НТС, а втората реклама е от 30.04.1933г. на питиепродавница и гостилница „Златна рибка”.
През 1933 година приключва Световната стопанска криза от 1929-1933г. /т.н. Голяма депресия/ и са изминали 15 години от Първата световна война.В България, като една аграрна страна се предлага в изобилие земеделска и животинска продукция. В интернет пространството трудно се намират статистически данни за стандарта на живот по онова време, какви са били заплатите, какви са били цените през 30-те години на миналия век.
В рекламата на ресторант „Стара Америка” от 1933г. четем следните цени на предлаганите ястия и напитки:
Агнешко – мешено – 10 лв, бъбрек – 2лв, пържола – 2лв, дробчета – 1лв, сърца – 1лв, далачета – 1лв, момици – 1 лв. шишчета – 2 лв, ядки – 1лв, кебапчета – 1лв.
Гелешки – кебапчета – 0.50 лв, пържола – 4 лв, кюфтенца – 1 лв, филе – 6 лв.
Свински – карначета – 1 лв, пържола – 5 лв, филе – 5 лв.
Говежди – пържоли – 5 лв, филе – 6 лв, нервозни кюфтета – 1 лв.
Вино – в заведението 12 лева, за дома 8 лева.
Рекламата указва, че това са цени с 50% намаление за ястията.
В рекламата на питиепродавница и гостилница „Златна рибка” информацията е обща и гласи, че най-големия апетит може да се задоволи срещу 10 – 15 лева.
Акцент и в двете реклами е, че ястията са приготвени с чисто краве масло характерно за френската кухня и обърнете внимание при тази пре – богата скара, ресторант „Стара Америка” не предлага свински кебапчета!
Посочените цени в рекламите от 1933г. са по ниски от цените в ресторантите през 2018г, като днес много трудно ще намерите в провинциални ресторанти истинско телешко месо, агнешки котлети и дреболии, а агнешки и телешки кебапчета изобщо не се предлагат в заведенията. Днес в ресторантите може да се консумира кебапче от вносно свинско месо за 1.50 лв, свинска пържола за 7 – 8 лева, пилешка пържола 5 – 7 лева, като гарнитурите се предлагат отделно, бутилка вино от 0.75 л. струва над 12 лева обикновено за 14 – 20 лева.
Сега идва най-интересното, какви са били заплатите на българите през 1933г. на фона на цените в ресторантите и гостилниците тогава.
Справката в Държавен архив – Ямбол показва, че в Държавното агрономство на околийския град Елхово заплатите през март 1933г. са били следните:
– агроном – 4550 лева, р-л доп.земеделско училище – 4400 лева, учител в доп.зем.училище – 4250 лева, учителка в доп.земеделско училище – 2950 лева, специалист – 2950 лева, зем. администратор – 2350 лева, зем.техник – 2150 лева, писар – 2050 лева, землемер -1600 лева.
Агроном на държавно агрономство в околийски град през 1933г, долу-горе съответства на днешното – директор на областна дирекция по безопасност на храните.
В статистическия годишник на Царство България от 1933г. в раздела работнически заплати за 1932 г. пише следното:
Брутна часова заплата на работник
1.Металоработни индустрии /шлосер/
– минимална – 5.62 лв. /5.62х 8 х 21д.-944 лв./
– средна – 9.93 лв. /9.93х8х21д.-1668 лв./
– максимална – 37.50 лв./37.50х8х21д.- 6300лв./
2.Кожарство
– минимална – 2.50 лв.
– средна – 9.08 лв.
– максимална – 45 лв.
3.Тютюневи фабрики
– минимална – 2.38 лв.
– средна – 6.85 лв.
– максимална – 40.50 лв.
4.Складове за манипулиране на суров тютюн
Майстори манипулатори
– минимална – 7.50 лв.
– средна – 16.84 лв.
– максимална – 54.29 лв.
Общи работници
– минимална – 1.88 лв.
– средна – 4.35 лв.
– максимална – 15.71 лв.
5.Предене или тъкане на вълна
– минимална – 1.88 лв.
– средна – 6.03 лв.
– максимална – 37.50 лв.
6.Плетачество/трикотаж/
– минимална – 1.80 лв.
– средна – 4.96 лв.
– максимална – 13.75 лв.
7.Предене или тъкане на растителни текстилни материали и коприна
– минимална – 1.88 лв.
– средна – 6.22 лв.
– максимална – 37.50 лв.
……………………………
Средната пенсия за старост през 1932г. е 1774 лева.
Прави силно впечатление разграничението между квалифицирания и неквалифицирания труд, като заплащането варира от 6 до 18 пъти.
В едно интервю великата българска актриса Стоянка Мутафова спомена, че в средата на 30-те години се е усещал голям подем в държавата ни, почти всички българи завършили образованието си в чужбина са се връщали в родината и са дали голям тласък в развитието и. Заплатите на образованите и квалифицирани българи са били високи, което им позволява да имат много добър стандарт на живот през 30-те години на миналия век. В навечерието на Втората световна война 1939-1940г. Царство България е водеща икономика на Балканите.
Какво е положението днес през 2018г?
Минималната работна заплата е 510 лева, а минималното почасово заплащане е 3.07 лева. Минималната пенсия за изслужено време и старост е 200 лева, а максималната 910 лева. Средната работна заплата в Ямбол е 894 лева, а в София 1509 лева.
Известни икономисти твърдят, че основата на икономиката е селското стопанство, когато селското стопанство предлага в изобилие суровини и продукти, то това създава условия за развитие на леката индустрия и туризма и облекчава едно съществено перо в семейните бюджети – храната.
А през 1933 година са се хранили добре, видно от рекламите!
Анализът на изнесените факти и коментарите остават за Вас!
  • Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 час, Киро Н. написа:

Киров колко чукундура имаше подобни на теб - ехеее

Слава богу че младото поколение е трезво и изобщо не му пука от миналото - реалисти .

Това което го интересува е да е добре, да има $$$ и да си гледа кефа 

За да стане то "западно" големия брат трябва да изръси тука едно количество зелено - ако има. И да въведе ред.

Ако не - нема сми да пуска цитира дърти вампири като тебе

Aз съм в най-високотехнологичния сектор, именно гледаме да падат $$$$, ама не левове или рубли. И в най-чистия вариант носим валута в клета майка. 

Дърти пергиши искате да ни прибирате още 7% от сегашните 60%, дето ви ги снасяме преди да ги изхарчим. 

Като оная класическата басня на Пушкин. Кирливият дядка поискал златната рибка да му слугува, и си получи обратно дървеното пробито корито, и избушения кимизарник. 

Те такава напаст сте копейките. 

п.с. Ти собствено, какво работеше, с какво допринясяш, освен да се ежите как ще убивате украинци, как ще набутате младите да слугуват на Ристу, и нас в Белене, естествено. 

Който знае чужд език - в Белене! Не е патриот тип II. 

Хахах тъпанар - работел в "висшия" сектор

Това it-то заминава приятел - компютър къща не храни.

Ето ти едно изследване - айде чао - заминавай в Белене

IMG_20231228_073944_340.jpg

преди 1 минута, Киро Н. написа:

IMG_20231228_073944_340.jpg

На копейските сборища ли си ги хортувате тия?

Дядките на село 100 % харесване, ако ви пита човек.

преди 4 минути, Киро Н. написа:

Кис кис кис - на Киро Брейка простотиите. Да не си ти?

преди 20 минути, Киро Н. написа:

Аз съм да  - айде заминавай

Дърти мъже като хленчите е много смешно. Тука реве за един петел, който не го изяли като му било време. 

Цитат

@MrVensi

преди 14 часа

Бате Сашо! Я покажи, как е пеело петленцето, когато се учило да пее.

Направо кодош!

преди 1 минута, Toto2 написа:

image.png.c545a488838a136c4d585f8c3a21a245.png

Ти колко диверсанта уби бе Теточков? Колко вмирисани скумрии изяде? Или те влече да се присламчиш към таксистите и зарзаватчийките? То и таксиджия си работил, кво се чудя. 

large.wwww(5).jpg.0241b16673facdd7051a6219148c7544.jpg

2058887945_.jpg.60717f81c8b83f3482cab9a5de74825f.jpg

По мое време, баш кат падна бай ти тошо, таксиметраджиите бяха първите предприемачи. Ма кво знаеш ти, тогава си бил още в училище. И да - бачках такси и учех в университета, за да мога да се низдържам, че само стипендия не стига...Ма кво знаеш ти, като мама те е издържала..

Киров къв си алабаш

много растителна маса - капка мозък няма

Голям капиталист - голямо нещо. 

България ще е толкова бедна - толкова колко то преди 1933

Само в тъпите ви глави е била богата 

преди 27 минути, Toto2 написа:

По мое време, баш кат падна бай ти тошо, таксиметраджиите бяха първите предприемачи. Ма кво знаеш ти, тогава си бил още в училище.

Вярно с оригинала. 

преди 27 минути, Toto2 написа:

И да - бачках такси и учех в университета, за да мога да се низдържам, че само стипендия не стига...Ма кво знаеш ти, като мама те е издържала..

Точно зарад тъпите шапкари, можех да уча само редовно, че да мине пред Ристу. Баш Виденовата зима ме хвана като студент, 4$ заплата беше нещо нормално. Под въпрос беше самото оцеляване. Давах уроци на другите студенти по програмиране, за пари. Ама цял ден ангажиран, чак 4-ти курс почнах като стажант в един офис, де сглобяват компютри. В началото им метях без пари, де ме бъзика нужникарчето... Тъй са става човек. Издържах се сам, и гаджето, и квартирата. Беше ме яд при Ристу, само 6 месеца, увидяха ми се, като и мене издържат, и гаджето, и квартирата ни. Войнишката заплата директно отиваше по разпределение при старите, такава традиция си бяха направили. Изключения не се допускат. За 15 лева месечно ще се избием!

преди 21 минути, Киро Н. написа:

Киров къв си алабаш

много растителна маса - капка мозък няма

Голям капиталист - голямо нещо. 

България ще е толкова бедна - толкова колко то преди 1933

Само в тъпите ви глави е била богата 

Не е въпрос до пари бе пенсийо. Въпрос на свобода е, да може да се изпикаеш кога си искаш, като животните. В "бойния" строй и това право нямаш. Те за това иде реч. Предпочитам беден като мишка, ама да не ми се натрапват тъпи военни, тъпи чак вдлъбнати. Нали ви разправях за каските, няма кой да ни остави време поне да закърпим коланите. 

преди 4 часа, Киро Н. написа:

Аз като хем съм инженер, хем имам години опит в промишлена автоматика... Чистото програмиране отделно. 

Къща не храни див пенсионер, с поглед към соца, с ГЗ към бъдещето!

https://www.investor.bg/a/517-pazar-na-truda/386419-zashto-biznesat-u-nas-se-oplakva-ot-nedostig-na-kvalifitsiran-personal

преди 1 час, IvanKirov написа:

Вярно с оригинала. 

Точно зарад тъпите шапкари, можех да уча само редовно, че да мине пред Ристу. Баш Виденовата зима ме хвана като студент, 4$ заплата беше нещо нормално. Под въпрос беше самото оцеляване. Давах уроци на другите студенти по програмиране, за пари. Ама цял ден ангажиран, чак 4-ти курс почнах като стажант в един офис, де сглобяват компютри. В началото им метях без пари, де ме бъзика нужникарчето... Тъй са става човек. Издържах се сам, и гаджето, и квартирата. Беше ме яд при Ристу, само 6 месеца, увидяха ми се, като и мене издържат, и гаджето, и квартирата ни. Войнишката заплата директно отиваше по разпределение при старите, такава традиция си бяха направили. Изключения не се допускат. За 15 лева месечно ще се избием!

Не е въпрос до пари бе пенсийо. Въпрос на свобода е, да може да се изпикаеш кога си искаш, като животните. В "бойния" строй и това право нямаш. Те за това иде реч. Предпочитам беден като мишка, ама да не ми се натрапват тъпи военни, тъпи чак вдлъбнати. Нали ви разправях за каските, няма кой да ни остави време поне да закърпим коланите. 

Твойто студенстване кво има общо със соца?Аз поне казармата изкарах по соца и студенствах в новото време, когато който не скача е червен. А да - и времето беше наше. Да, ама не. А твойто студенстване е по-късно, по време на дивия капитал и мутрите. Та що ревеш против соца, като всичко дето те е възпалило е точно от времето на мутрите и новото време, дето беше наше...

преди 24 минути, Toto2 написа:

а що ревеш против соца, като всичко дето те е възпалило е точно от времето на мутрите и новото време, дето беше наше...

Ми засегна ме жителство. 

Ако беше соц до следването ми, първо щяха да ме опандизят 2 години и половина, при Ристу шапкара. Аз с нашите шапки се имах, щото бях писар на командир на секретното отделение, и не смееха да ме закачат. В дивата кашимерия при Урко им се видеше като в Ада. Още по соца крадяха храна, пишат по форумите. 

После 30 % от времето на студенцията - комунистическа теория. 

После по един месец бригада всяка година, за без пари. Роднина за малко да доплаща, не си изкарали за храната. Не се бъзикам. 

После 2 години заточение по разпределение. Не е задължително да си с жена си, трябваха "връзки" да си наблизо. 

После ергенски данък, ИЛИ дете. Дори женените плащаха ергенски, 10%, дето Копейкин за нищо го няма. Беше подигравка за бездетни семейства. 

После 100 лева заплата и 5 лева байтошовка добавка. 

Как да не ти се прииска дивия соц. 

Що ли "нашето" IT нещо не ми се вписва в изискванията от тази статия...

Актуални тенденции при наемането на ИТ служители

преди 6 минути, Joss Bomon написа:

Актуални тенденции при наемането на ИТ служители

Кое точно не ти се вписва? 

преди 21 минути, Joss Bomon написа:

Кой това? Ако имаш предвид един с "16 езика" и "4 висши", от тоя и чеп за зеле не става!

преди 2 минути, Hristo52 написа:

Кой това? Ако имаш предвид един с "16 езика" и "4 висши", от тоя и чеп за зеле не става!

По това си проличава шапкарския търтей. И едно висше е много, 80% от материала е плява. Кой тоя с 4 виши и 16 езика? 

Намери ли си кух. персонал?large_0000.jpg.c871fd36192caf93c5d4515d0884481d.jpg

Ми засегна ме жителство. 

Ако беше соц до следването ми, първо щяха да ме опандизят 2 години и половина, при Ристу шапкара. Аз с нашите шапки се имах, щото бях писар на командир на секретното отделение, и не смееха да ме закачат. В дивата кашимерия при Урко им се видеше като в Ада. Още по соца крадяха храна, пишат по форумите. 

После 30 % от времето на студенцията - комунистическа теория. 

После по един месец бригада всяка година, за без пари. Роднина за малко да доплаща, не си изкарали за храната. Не се бъзикам. 

После 2 години заточение по разпределение. Не е задължително да си с жена си, трябваха "връзки" да си наблизо. 

После ергенски данък, ИЛИ дете. Дори женените плащаха ергенски, 10%, дето Копейкин за нищо го няма. Беше подигравка за бездетни семейства. 

После 100 лева заплата и 5 лева байтошовка добавка. 

Как да не ти се прииска дивия соц. 

Засегнали с те били....Щели да те ...Още по соца крадели, пишело по форумите...По соца имало комунистическа теория викаш..Аз пък как не го аварих тва? Първи курс ми беше края на соца бре. За кандидатстване имаше един изпит политически, ма беше проформа, немаше човек да не го мине...Студенските бригади кво не им харесваш, не мога да разбера. Мен ме задържаха в казармата и пропуснах и ме беше яд. Колегите вече се сдушили, опознали, а ние задържаните тепърва ни чака ...Пропуснали сме интересното.Ергенския данък беше 5 лева, не стигнах до там да го плащам. Ожених се 5 курс а и беше отпаднал. За малко да остана в столицата, ма искаха стаж, а наемите бяха едно 60 до към 100 лева. По груб спомен. То и тогава София беше претъпкана де, сега е отврат.

преди 33 минути, Toto2 написа:

Засегнали с те били....Щели да те ...Още по соца крадели, пишело по форумите...По соца имало комунистическа теория викаш..Аз пък как не го аварих тва? Първи курс ми беше края на соца бре. За кандидатстване имаше един изпит политически, ма беше проформа, немаше човек да не го мине...

Ей, как не ви е срам да лъжете като дърти...

Първите 2 години им наливаха основно БКП помия. Полит даскалите викали, докато не си вземете всичкия марксизъм, сте кандидат студенти. После от 3-ти курс нататък пак има помия, ама малко от малко ги учеха за квото са отишли. 

Студенските бригади кво не им харесваш, не мога да разбера.

Ми ритат ме 5 сабахлем, навън тъмно, вълци вият, почваме първа смяна. Само това си представи, за пръв път ме отделят от нашите, и ме ритат първа смяна. Едни дрипи ни бяха раздали, цял ден гърч, после като се върнем па стари кучета па не знам си кво. 9-ти клас това, още не си познавам новите съученици. Добре, че тая агония беше само седмица. Това по младата демокрация. 2-3 години след соца примерно, не ми се смята. Кошмар беше. Непосилни норми, лъжеха ни, че който не ги изкара няма да си отиде от фабриката. Това на дете 14 годишно, да го изнудваш толкоз долно! Бахти мизерните чичаци!

Студентите ги юркаха по цял месец, за срока не съм сигурен, ама нещо от рода. От първо лице ми разправяха. Зачукали ги в някаква дива гора, няма как да мръднеш из града след работа. Мъчили се и строева подготовка да ги юркат, на авгувстовия пек. Това след работна смяна. Има и още по-яко, спат у физкултурен салон. С още 100 лешпера, едниния хърка, другия не млъква, третия смърди...

Ха обясни на поколението си, особено ако верно е ИТ както каза.

Вместо да си хлади оная работа в морето, да ходи да копа тръни по полето,

баш на обяд. Има и рима. Не преувеличавам, и такива работни плацове е имало. 

Мен ме задържаха в казармата и пропуснах и ме беше яд. Колегите вече се сдушили, опознали, а ние задържаните тепърва ни чака ...Пропуснали сме интересното.

Кво му е интересното на бригада? Ако си смотаняк в живота, ще си смотаняк и на бригада, и няма да ман дръсаш на аванта. Особено пък както са нямали баня, и ги пускали края на седмицата в тях си да се окъпят. 

Ергенския данък беше 5 лева, не стигнах до там да го плащам.

Ми на 80 лева заплата, 8%, там някъде са. После след 30-тата ли година, става 10%. 

Ожених се 5 курс а и беше отпаднал. За малко да остана в столицата, ма искаха стаж, а наемите бяха едно 60 до към 100 лева. По груб спомен. То и тогава София беше претъпкана де, сега е отврат.

Що прати сина си у София бе копейка бесна? Едно приказвате, друго вършите! Що не си го държа при дедовия, ами само лаеш "демокрацията", "младите" и туй щото сме свободни. 

преди 52 минути, Киро Н. написа:

Нема ли да млъкнеш бе олигондур

Като те видя да се запишеш войник за 15 лева месечно, ще млъкна. Като отидеш да работиш безплатно на полето. Като се заточиш в чуждо СЕЛО, подчертавам село. По селата им правеха разпределения. Като се върнеш в селото на баща си, да отчуваш гуди, овце, кози, патки, пуйки, кокошки, магаре, зайци. Всички тия животни сме ги имали на село, макар и не едновременно. Пра дядо ми и коне имал. 

Декар царевица, декар зарзават. 

Като изядеш с парцалите 10 книги по научен комунизъм. Като си купиш ТВ за 8 брутни твои заплати. Като чакаш 10 години за Москвич, или 15 за Лада, и изръсиш 70 брутни заплати за тоя кеф. 

Като отделяш по 10 лева от стоте, понеже нямате дете. 

Тогаз може и да млъкна. 

Щото да искаш от другите, каквото сам не искаш за себе си, се казва СОЦИАЛЕН ПАРАЗИТИЗЪМ. Социалистически. 

Няма и един от копейските мерзавци, да отиде доброволно войник. Ама се пуйчите, как ще набутате другите, за лагерите да не отварям приказка. 

Дренчев, дето си набута родата на евтината манджа, дето виси на държавата половин милион ли беше, имам го снимано. Откачи се на втората година, от 10 годишен договор, хем за летец. Стотици хиляди са инвестирали в него. 

Тогаз ми приказвайте за морал. 

Ей, как не ви е срам да лъжете като дърти...

Първите 2 години им наливаха основно БКП помия. Полит даскалите викали, докато не си вземете всичкия марксизъм, сте кандидат студенти. После от 3-ти курс нататък пак има помия, ама малко от малко ги учеха за квото са отишли. 

Ми ритат ме 5 сабахлем, навън тъмно, вълци вият, почваме първа смяна. Само това си представи, за пръв път ме отделят от нашите, и ме ритат първа смяна. Едни дрипи ни бяха раздали, цял ден гърч, после като се върнем па стари кучета па не знам си кво. 9-ти клас това, още не си познавам новите съученици. Добре, че тая агония беше само седмица. Това по младата демокрация. 2-3 години след соца примерно, не ми се смята. Кошмар беше. Непосилни норми, лъжеха ни, че който не ги изкара няма да си отиде от фабриката. Това на дете 14 годишно, да го изнудваш толкоз долно! Бахти мизерните чичаци!

Студентите ги юркаха по цял месец, за срока не съм сигурен, ама нещо от рода. От първо лице ми разправяха. Зачукали ги в някаква дива гора, няма как да мръднеш из града след работа. Мъчили се и строева подготовка да ги юркат, на авгувстовия пек. Това след работна смяна. Има и още по-яко, спат у физкултурен салон. С още 100 лешпера, едниния хърка, другия не млъква, третия смърди...

Ха обясни на поколението си, особено ако верно е ИТ както каза.

Вместо да си хлади оная работа в морето, да ходи да копа тръни по полето,

баш на обяд. Има и рима. Не преувеличавам, и такива работни плацове е имало. 

Кво му е интересното на бригада? Ако си смотаняк в живота, ще си смотаняк и на бригада, и няма да ман дръсаш на аванта. Особено пък както са нямали баня, и ги пускали края на седмицата в тях си да се окъпят. 

Ми на 80 лева заплата, 8%, там някъде са. После след 30-тата ли година, става 10%. 

Що прати сина си у София бе копейка бесна? Едно приказвате, друго вършите! Що не си го държа при дедовия, ами само лаеш "демокрацията", "младите" и туй щото сме свободни. 

Ми не лъжа. Кво искаш да ме убедиш, че знаеш повече за лично моят живот повече от мене? Некой ти бил казал нещо си....Ай сектир от тука. Вервай на който си искаш, аз ти говоря личен опит, твой проблем е че не ми вярваш. Бкп помия не са ми наливали. В техникума имаше некви часове, колкото да не е без хич. Дал съм си зор по математиката и си влязох в университета с 5,86 на изпита, политическия не съм го и мислел. Просто беше елементарна работа. Е, като почна студентския живот, то соца свърши, ти да видиш. Ама все си вървеше социалистически, щото до последно си имаше стипендии по успех, държавната поръчка и така нататък. Имаше ги и вечните студенти - яко алкохол и купони и никво учене. Сега такива едва ли има, щото яко се плаща за семестрите,,,,

Бригадите кво, купон си беше. В техникума не пропусках, къв живот беше...Романтика, лагерен огън, китарки и песни покрай огъня, забивки. Работата даже не я помня, освен преяждане с ябълки , грозде. И имаше веднъж бране на моркови, ама такива от тогава не съм виждал...Големи като цвекло и много вкусни.

Сино му помогнах да оди в София, щото той пожела, издейства си го па и е роден в София - демек пъпа му е хвърлен там, бе, неясно какъв кон с капаци.

преди 29 минути, Toto2 написа:

Ми не лъжа. Кво искаш да ме убедиш, че знаеш повече за лично моят живот повече от мене? Некой ти бил казал нещо си....Ай сектир от тука. Вервай на който си искаш, аз ти говоря личен опит, твой проблем е че не ми вярваш. Бкп помия не са ми наливали. В техникума имаше некви часове, колкото да не е без хич.

За вишото ти говоря бе копейка, средното не са ги гърбили чак толкоз. И ти толкоз студентски соц си закачил, колкото и аз. Побъркваха ги по ИстМат, ДиаМат, история на БКП, на КПСС. Научен марксизъм и комунизъм. То и философия има, може да не е чак на 100 % помия, ама на 90% е безполезно за тебе, ако не си в АОНСУ. 

Дал съм си зор по математиката и си влязох в университета с 5,86 на изпита, политическия не съм го и мислел. Просто беше елементарна работа. Е, като почна студентския живот, то соца свърши, ти да видиш. Ама все си вървеше социалистически, щото до последно си имаше стипендии по успех, държавната поръчка и така нататък. Имаше ги и вечните студенти - яко алкохол и купони и никво учене. Сега такива едва ли има, щото яко се плаща за семестрите,,,,

Фанал си края на соца, някакъв лабав ВУЗ, в преходен период. Около мене ги попиляваха от червени простотии, вкл. майка ми с полувисше даскалица. Лично помня как се оплакваха. Повечето народ окапваха именно на политическите помии. Помнене на дати, цитати, дето най го мразя това. 

Бригадите кво, купон си беше. В техникума не пропусках, къв живот беше...Романтика, лагерен огън, китарки и песни покрай огъня, забивки.

Лъжа. Поне за мен, лагерен огън не съм виждал през живота, а и на лагер съм ходил. Почти като концлагер беше, с регламентирани час да си напазаруваш до близкото село, преди това се обаждаш на даскала. Портал. Женките бяха в друг лагер. Оградено с бодлива тел. Едно телевизорче имаше за целия лагер, Юность. Не припарвахме там, щото стари ученици нали, а ние 15 годишни деца. В напълно чужда обстановка. Помня до ден днешен как ме бяха параноясали  с тъпите им норми. Сега на тоз акъл да съм ги отсвирил, ама тогаз дете... Баш детски труд си беше. 

Работата даже не я помня, освен преяждане с ябълки , грозде. И имаше веднъж бране на моркови, ама такива от тогава не съм виждал...Големи като цвекло и много вкусни.

Търбушихме чушки основно, мръсни в едни касетки, не се пригнусих да ям неизмити. Отпада и това. 

Сино му помогнах да оди в София, щото той пожела, издейства си го па и е роден в София - демек пъпа му е хвърлен там, бе, неясно какъв кон с капаци.

Двучлична копейке, соцът е именно ЛИПСА НА СВОБОДЕН ИЗБОР. От яслата като те емнат чужди хора, чак до гроба. 

Знаех какво ще кажеш, щото ти знам акъла. Пожелал бил син ти. 

По соца - партийния му щеше да пожелае да седи в твойто село, а в София само чистач на трамваи, или кюмюрджия в Кремиковци. 

Те това е разликата м/у копейковия хайван, и свободния човек. Дори не ви прави впечатление. 

преди 13 минути, IvanKirov написа:

За вишото ти говоря бе копейка, средното не са ги гърбили чак толкоз. И ти толкоз студентски соц си закачил, колкото и аз. Побъркваха ги по ИстМат, ДиаМат, история на БКП, на КПСС. Научен марксизъм и комунизъм. То и философия има, може да не е чак на 100 % помия, ама на 90% е безполезно за тебе, ако не си в АОНСУ. 

Фанал си края на соца, някакъв лабав ВУЗ, в преходен период. Около мене ги попиляваха от червени простотии, вкл. майка ми с полувисше даскалица. Лично помня как се оплакваха. Повечето народ окапваха именно на политическите помии. Помнене на дати, цитати, дето най го мразя това. 

Лъжа. Поне за мен, лагерен огън не съм виждал през живота, а и на лагер съм ходил. Почти като концлагер беше, с регламентирани час да си напазаруваш до близкото село, преди това се обаждаш на даскала. Портал. Женките бяха в друг лагер. Оградено с бодлива тел. Едно телевизорче имаше за целия лагер, Юность. Не припарвахме там, щото стари ученици нали, а ние 15 годишни деца. В напълно чужда обстановка. Помня до ден днешен как ме бяха параноясали  с тъпите им норми. Сега на тоз акъл да съм ги отсвирил, ама тогаз дете... Баш детски труд си беше. 

Търбушихме чушки основно, мръсни в едни касетки, не се пригнусих да ям неизмити. Отпада и това. 

Двучлична копейке, соцът е именно ЛИПСА НА СВОБОДЕН ИЗБОР. От яслата като те емнат чужди хора, чак до гроба. 

Знаех какво ще кажеш, щото ти знам акъла. Пожелал бил син ти. 

По соца - партийния му щеше да пожелае да седи в твойто село, а в София само чистач на трамваи, или кюмюрджия в Кремиковци. 

Те това е разликата м/у копейковия хайван, и свободния човек. Дори не ви прави впечатление. 

Лъжеш яката. Няма такива работи, дето ги приказваш. Измисляш си и караш разказ по картинка. Бе пич, в техникума на бригадирски лагер спяхме в бунгало голямо на куп момичета и момчета бре. Че и ходехме на плаж на един вир по реката. Вечер да не ти разправям кво правехме....Айде бегай с твоите параноични измислици.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.