Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 23 часа, ruraru написа:

Цената на водата при управлението на Бай Тошо беше четири стинки, при управлението на бодигарда му стана 6 лева. 

комунделите с капаците така и не увирате че не е въпрос цената, а какво можеш да си позволиш .

Малко кадри от "матушката"

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 10 минути, miro20 написа:

комунделите с капаците така и не увирате че не е въпрос цената, а какво можеш да си позволиш .

Удобно се правят на разсеяни за 2-3 години безплатен труд при Ристу. 

Потискане на заплата, 125 лева "оператор ЕИМ", демек програмистите са ги приравнявали на прости лелки, де натискат копче. Оператор това е - придатък на машина. 

По един месец лятото, беряха домати за СССР. 

Събота бачкат до обяд, после го махнаха, замениха с ленински съботници. 

Ама им била водата евтина. Когато я има, лятото режимът беше да няма по цели дни, по селата. 

За Софийско море да не поменувам. 

Списъкът с животинска експлоатация, по соца, е безкраен. 

преди 1 час, IvanKirov написа:

Списъкът с животинска експлоатация, по соца, е безкраен. 

Но на прасето му е хубаво в калта и мизерията.

И обяснява колко хубаво му е било тогава.

преди 12 минути, miro20 написа:

Но на прасето му е хубаво в калта и мизерията.

И обяснява колко хубаво му е било тогава.

С тази цена на водата доста хора ще се размирисат в България, защото освен за пиене водата е и за миене.

Кирчо и Мирчо не се ли усещате, че вие двамата сте затънали в калта и затъвате още повече.

Скъпата вода, скъпото електричество и скъпото гориво е равно на края на българското земеделие и животновъдство.

преди 30 минути, ruraru написа:

С тази цена на водата доста хора ще се размирисат в България, защото освен за пиене водата е и за миене.

Кирчо и Мирчо не се ли усещате, че вие двамата сте затънали в калта и затъвате още повече.

Скъпата вода, скъпото електричество и скъпото гориво е равно на края на българското земеделие и животновъдство.

Земеделието имат свои сондажи.

В ква кал затъвам, аз ли квича за 6 ст. боза?

Не ми харесва скъпа вода/ ток.

Още по не ми харесва 2-3 г. соц каторга, бригади половин лято, па заточение.

Вързани по селата кат животни.

Цитат

За мечтаещите да живеят в рАссия. С 1 января 2024 года федеральный МРОТ (мин. заплата) 19 242 руб. -193 евро или 376 лв.

Цитат

Олег Ковачев
2 дни  · 
Обелих един портокал и ароматът му ме върна 60 години назад. Навън сняг и студ, баща ми се преборил и купил килограм портокали. Ние щастливи, че имаме такова лакомство на масата. Мама бели, ние с брат ми ядем. 
Години по-късно един „общественик” на беседа в кино „Влайкова” ни обясняваше, че няма как през зимата да има портокали. Те искали топлина и зреели през лятото. 
Още години по-късно вече не заглушаваха западните радиостанции и Ани Арнолд, която беше водеща в ВВС, в едно предаване каза: „Мили хора, те ви лъжат! Нали затова има самолети, нали в южното полукълбо е лято, нали там растат портокалите, бананите, мандарините! Цял свят търгува с цитрусови плодове.” 
Не бяхме виждали киви, грейпфрути, да не говорим за помело, авокадо и други „глезотии” на западния свят. И това е най-малкото, което трябва да помним за онези години. Музиката, дрехите, прическите, вицовете, ченгетата от шесто управление, синчетата на тези от ЦК. Свободата да работиш за себе си. 
Весело посрещане на Новата година, извинявайте, че ви припомням тези неща, но има изроди, които искат да ни върнат в соца.
И не забравяйте-в 12 без 10 изключваме телевизора и си пускаме „Бийтълс”. Може и „Стоунс”!

Цитат

Стефко Брезов
Относно портокалите ,спомен , 30 ти декември 1978 г. опашка пред образцов магазин (наборите знаят какво е това соц чудо )дават , повтарям дават по едно кило портокали , наближава ми реда и изведнъж група от хора с рошави калпаци и кожуси спира отпред ,итехен представител с подчирнано българска визия (каскет) декларира че руските другари ( тези с калпаците ) имат нужда от останалите плодове , дали има някой против. Познайте кой яде портокали и кой не. Моите деца се задоволиха само с местна продукция.

преди 3 минути, IvanKirov написа:

Моите деца се задоволиха само с местна продукция.

От това по-хубаво и здравословно няма!

току-що, В. Велев написа:

От това по-хубаво и здравословно няма!

Хихи, очукани ябълки от Булгарплод. Ако се добереш. Друго няма. 

Май си пишлеме, дето не помни соц, само се правиш на голям. 

Зимата по традиция нямаше пресни плодове/зеленчуци. Няма като сега домати, дори не вярвахме, че на запад имат. 

преди 4 минути, IvanKirov написа:

Хихи, очукани ябълки от Булгарплод. Ако се добереш. Друго няма. 

Зимата по традиция нямаше пресни плодове/зеленчуци. Няма като сега домати, дори не вярвахме, че на запад имат. 

Ти нали си от село бре, на двора не сте имали овошки?

Колкото до доматите днес - То па едни домати...

преди 17 минути, IvanKirov написа:

Абе, пикльо. Ние се замеряхме с ябълки по бригадите. И имаше хиляди видове български плодове при социализма. Сега и боб внасяме от Египет и чесън от Иран. Това е позор! 

Заради едни развалини банани и изгнили портокали продадоха родината ни. И създадоха тъпо поколение като тебе, което не може да разсъждава.

П.П. Влязох в казармата 1981 година. От там нататък смятай дали май съм пишлеме.

преди 7 минути, В. Велев написа:

Ние се замеряхме с ябълки по бригадите.

Ние специализирахме бране на домати за консервната промишленост - в един 300кг палети (от по-малките). 4 години есента един месец това правехме преди учебната година...
10. клас/II курс края на пролетта правехме един месец лагер - военно обучение.

Цитат

Благовест Маринов публикува във ФАЛИРАЙ С КИРО БРЕЙКА-ОРИГИНАЛНО — чувствам се умислен.
16 ч.  · 
Бозата беше 5 стотинки, а вица 5 годинки!

преди 1 час, Bubbles написа:

Ти нали си от село бре, на двора не сте имали овошки?

Колкото до доматите днес - То па едни домати...

И у Франция ли не ти угодиха бре! То ба си мрънкалата, и цар да го туриш, пак ще омрънка! Херцогиня Меган Маркъл и мъжо ѝ - цяла книга издадоха, да се оплакват. 

преди 58 минути, В. Велев написа:

Абе, пикльо. Ние се замеряхме с ябълки по бригадите. И имаше хиляди видове български плодове при социализма. Сега и боб внасяме от Египет и чесън от Иран. Това е позор! 

Съгласен. Ама зимата ябълки - само с връзки. В шахтата паркираха 4-5 шайги, едни жълти такива ябълки, траят. Обаче до края на зимата не оцеляваха. Излишно е да споменявам, че на магазина няма, НИКАКВИ пресни зарзавати. Изключая прословутите банани на НГ, само по 1 кило. 

Заради едни развалини банани и изгнили портокали продадоха родината ни. И създадоха тъпо поколение като тебе, което не може да разсъждава.

Ти като си много умен кво постигна? Аз не харесвам сегашните, не си въобразявай. Чума замениха с холера. Но все пак сега съм си по-рахат. По соца щяха да ме натискат за врата, 125 лева млад оператор ЕИМ, дори по недостъпния курс на долара да ги обърнеш, долар за левче... Все е смешка. И ергенски данък бездетие. Ся на ден изкарваме повече. На черно беше 3 лева за долар. Гърбиш за 30 долара месечно. 

П.П. Влязох в казармата 1981 година. От там нататък смятай дали май съм пишлеме.

Не може да си толкоз дърт. Не ти вярвам и толкоз! Много нещо излъга за соца, не може да си чак толкоз изкуфял. Оня тийн, дето го досрамя да пише, пъдарчето с прасешкото никче. Стилът ти е 1 към 1 с неговия. Дето я отвори тая тема, с това малоумно заглавие. 

преди 20 минути, IvanKirov написа:

Бозата беше 5 стотинки, а вица 5 годинки!

И къде е проблема?

Бозата не само че беше 5 стотинки, но беше истинска, а не като сегашната дето трае 1 година.

преди 22 минути, IvanKirov написа:

Обаче до края на зимата не оцеляваха.

Всичко трябва да се консумира според сезона. Иначе е зле за организма.

преди 23 минути, IvanKirov написа:

По соца щяха да ме натискат за врата, 125 лева млад оператор ЕИМ, дори по недостъпния курс на долара да ги обърнеш, долар за левче... Все е смешка.

По-точно - все грешка. Казах ти че не можеш да разсъждаваш. Което показва че лъжеш че си IT специалист.

Щом смяташ тогавашните заплати със сегашните цени, значи си много зле.

преди 26 минути, IvanKirov написа:

Не може да си толкоз дърт. Не ти вярвам и толкоз! Много нещо излъга за соца, не може да си чак толкоз изкуфял. Оня тийн, дето го досрамя да пише, пъдарчето с прасешкото никче. Стилът ти е 1 към 1 с неговия. Дето я отвори тая тема, с това малоумно заглавие. 

Отново доказателство, че логиката не ти е силно място. Стилът ми въобще не е като неговия. Той пише понякога цели фермани, а този пост сега ми е един от най-дългите.

А иначе темата си е много хубава. Мисля, че има много млади хора, които я четат и на които са им промити мозъците и са лъгани че при социализма е било зле.

преди 4 минути, В. Велев написа:

И къде е проблема?

Бозата не само че беше 5 стотинки, но беше истинска, а не като сегашната дето трае 1 година.

Хихи, и Белене беше истинско. И не бяха престъпници вътре, а ЖЕРТВИ на режима. Примерно, някой милиционер харесал жена ти. Антон Югов, създателят на лагерите, харесал къщата на банкера. На Попа в София. Един обува чужди чехли, друг отива за храна на прасета. 

Всичко трябва да се консумира според сезона. Иначе е зле за организма.

Аха, никви зеленчуци зимата!

По-точно - все грешка. Казах ти че не можеш да разсъждаваш. Което показва че лъжеш че си IT специалист.

Щом смяташ тогавашните заплати със сегашните цени, значи си много зле.

Ми смятай по 10. 1350 лева за ИТ инженер. Знам, че на копейките много ще ви хареса това. Изконна злоба, че има по-умни и оправни, от вас. 

Отново доказателство, че логиката не ти е силно място. Стилът ми въобще не е като неговия. Той пише понякога цели фермани, а този пост сега ми е един от най-дългите.

А иначе темата си е много хубава. Мисля, че има много млади хора, които я четат и на които са им промити мозъците и са лъгани че при социализма е било зле.

По соца на някои им беше много добре. Цели 5% от народа, ако имаш късмета да си червено аристократче. Останалите го дух ахме. Или жителството много хубаво било, според тебе?

преди 35 минути, IvanKirov написа:

По соца щяха да ме натискат за врата, 125 лева млад оператор ЕИМ, дори по недостъпния курс на долара да ги обърнеш, долар за левче... Все е смешка. И ергенски данък бездетие. Ся на ден изкарваме повече. На черно беше 3 лева за долар. Гърбиш за 30 долара месечно. 

30 с'тинк хляб, 6лв кило луканка, 5 с'тинки билет, 2 с'тинки/км такси, 800лв 56-61см цв. ТВ ... И как 125лв станаха $30?

преди 1 минута, цър-вул написа:

30 с'тинк хляб,

После стана 50, по мое време. 

6лв кило луканка,

Лъжец, 12 лева, и май беше половин кило. За грамажа не споря, за цената - сигурен. 

5 с'тинки билет, 2 с'тинки/км такси, 800лв 56-61см цв. ТВ ..

Нещо такова. 

. И как 125лв станаха $30?

Ми колко лева беше долар на Магурата? Ся, за червени изчадийца, имаше курс по 80 ст. за долар. Ама само за тях. 

преди 7 минути, IvanKirov написа:
преди 11 минути, цър-вул написа:

6лв кило луканка,

Лъжец, 12 лева, и май беше половин кило. За грамажа не споря, за цената - сигурен. 

Яяя, как от една грешка, дет й викат мистайпин, налиташ кат един пръч! 
Да, моя грешка - 6 да се чете 16лв/кг. 

преди 7 минути, IvanKirov написа:

Ми колко лева беше долар на Магурата? Ся, за червени изчадийца, имаше курс по 80 ст. за долар. Ама само за тях. 

Лъжец! Как звучи към теб,а? Баламите купуваха на 3... И при 3 пак не върви аритметиката ти, мъченикоо.

преди 14 минути, цър-вул написа:

Яяя, как от една грешка, дет й викат мистайпин, налиташ кат един пръч! 
Да, моя грешка - 6 да се чете 16лв/кг. 

Лъжец! Как звучи към теб,а? Баламите купуваха на 3... И при 3 пак не върви аритметиката ти, мъченикоо.

Хихи, айде от мен да мине, 40 долара да са. Ама не всички инженери почваха на цели 125 лева. 

100 лева, 5 лева байтошовка, станаха 105. И 10% данък бездетен?

30-40 $ месечно.

3 лева беше долар на черно, ти за колко ги купува? И да не те набарат мицифайките, щото баш по килиите пребиваха, ако нямаш официално обяснение отде са. Непозволени $ си беше углавно престъпление. 

на 29.12.2023 г. в 9:08, jhoro написа:

А може да сменят само главата и да махнат автомата. Български овчар с ямурлук!

И ще  го кръстят овчарчето Калитко.

(100 + 5) * 0,9 ергенски, = 94,5 лева месечно. 

Приемаме 2,70 лева долар, щото не всички сме като тебе, тарикати магура-джии. 

35$ месечно. 

И соц стоките са ги пускали на половин цена, по западните пазари. Западнякът е можело да се облажи за 1700$ за Москвич осмак, без ред. Ние чакахме по 10+ години, за двойната му цена левов еквивалент. 

Изгнил капитализъм...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.