Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 5 минути, Toto2 написа:

Нямам идея кво е това.

Комунистически руски сладолед. А ти какъв сладолед си ял през комунизма?

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

Млечният соц-сладолед беше вкусен. Не знам колко е бил млечен... са, като кажеш... примерно за кафето "с айриш сметана", си знаеш, че колкото е сметана, толко е и айриш... тоест никак... но много хора ги кефи... И млечният сладолед кефеше. А колко беше млечен - не знам.

преди 12 минути, Toto2 написа:

Имахме си наш, български. Бяхме производител на мляко, ако не знаеш.

Не открих баш снимките, с хидрогенираните мазнини в пастите на Тато. Станаха много. 

Хидрогенирането се прави, за да е ЕВТИНО. Запушва кръвоносните съдове. 

Щото ви / ни държаха като за добитък. 

току-що, IvanKirov написа:

Не открих баш снимките, с хидрогенираните мазнини в пастите на Тато. Станаха много. 

Хидрогенирането се прави, за да е ЕВТИНО. 

Щото ви / ни държаха като за добитък. 

Така де, то и сега е така. Само че с още повече, че и даже само с палмово масло. Та сега как ни държат?

преди 1 минута, Toto2 написа:

Така де, то и сега е така. Само че с още повече, че и даже само с палмово масло. Та сега как ни държат?

Ми не купувам бе. 

Да си ги ядат те. Няма вафла, без палмово масло. Спрях да ям вафли. 

на 26.12.2023 г. в 15:49, IvanKirov написа:

...

А Калашников - партиен секретар с начално образование, изкопирал немски автомат. large.9898(1).jpg.48cf7054b07f4eb00905b41ec9fd8d9e.jpg

Михаиил Тимофееевич Калашников е  малообразован. Роден в Алтайската губерния, на границата с Китай. По време на ВСВ е командир на танк. Танкът му е подбит и той тръгва на таран срещу немско противотанково оръдие. Само той оцелява от екипажа и дълго се лекува. Чисто и просто е прояввявал интерес към оръжията и след възстановяване го връщат в тила. Запознава се с главна чертожничка на военнен завод. Жени се за нея, като приема доведеното й дете и де факто тя оживява плановете на неговите скици (силно казано).

Тази машина е конструирана от пленени немски оръжейници, а резултата лепят на Калашников. Просто са доразвили немската шурмова винтовка Stg-44 от 1942г на немския конструктор Хуго Шмайсер. Немецът е заточен в оръжеен завод в Ижевск и там работи до последния си ден.

Така създават мита за самоукия гений, като го правят доктор на техническите научки, герой на соц труда, герой на РФ, ленинска премия. И после защо Кадиров е награден за развитие на руската стоматология, руската атомна физика и каквото се сетиш.
Главният проблем при копирането от немската конструкция била сложността на контурите на отделните части, непосилни за уменията на руските фрезисти. Затова прибягнали до възможно опростяване, което видимо разграничава сглобката на двата автомата и хоп тримф на руското оръжие.

Тъпото в история на Калашников, че този "гений" до края на живота си нищо повече не изобретява и умира като клошар. Никакви % от лицензи и патенти. На уредена среща с  Юджин Стоунер (милионер към момента и конструктор на М-16)  Калашников се изтъпанил с вехто костюмче окичено с логичните комунистически тенекийки. Малко преди смъртта си пише отворено писмо разкаяние, че е създал световно известна машина причинила огромно количество смърт.

преди 2 минути, цър-вул написа:

сметановият

Какво сметановият?

Не, сериозно... Щото лаконизмът ти ме сеща... Баща ми, светла му памет, много обичаше лук. И когато дойде времето да се нуждае от съдействие, ние му купувахме. С чувалчета.

А той вече и недочуваше. И, спомням си... насядали сме около него и се опитваме да разберем колко кила лук иска. Той изглежда леко индиферентен и "видимо" не чува какво го питаме... и по някое време се усещам, че няколкото души около него амбицирано (даже бих казал леко дебилно, в желанието ни да ни чуе) "викаме" вече не "Татко, колко лук искаш?", а само "лук"... "лук"... 'лук"... И по едно време той съвсем спокойно казва:

- Стига с тоя лук бе... Кажете някакво смислено изречение.

И досега не знам дали тогава не се eбaвaше с нас... Понякога имам чувството, че когато искаше, чуваше.

...това, докато си поемете дъх да се сдърлите пак.

Че тогава кво е било по-различно? А и тогава имаше обикновени вафли - без палмово олио. Че нашто си беше по-ефтино от вносното. Олио, тахан и брашно си произвеждахме огромно количество, и за руснаците пращахме.

преди 3 минути, Toto2 написа:

А и тогава имаше обикновени вафли - без палмово олио

Тъй де, с хидрогенирано. Евтино и трайно.

Намери си го в снимките ми, щот ме мързи.

преди 39 минути, lebel написа:

Какво сметановият?

Не млечният, а сметанивият беше трепачът. :)

Наскоро попаднах в Кауфланд на такъв във фунийка. Направо се върнах в ония времена. И беше за нищожните 39 с'тинки.

преди 36 минути, IvanKirov написа:

хидрогенирано

Това е маргарин.

преди 15 минути, цър-вул написа:

Наскоро попаднах в Кауфланд на такъв във фунийка. Направо се върнах в ония времена. И беше за нищожните 39 с'тинки.

Това е маргарин.

Бе кво му обясняваш на иванка? Остава д му отвориш очите как се прави маргарин и майонеза? Те ит спецовете не ги знаят тея прости житейски нещица.

преди 2 минути, Toto2 написа:

Бе кво му обясняваш на иванка? Остава д му отвориш очите как се прави маргарин и майонеза? Те ит спецовете не ги знаят тея прости житейски нещица.

Ми знам ги.

Затуй не ям банички.

С маргарин ги правят.

преди 26 минути, цър-вул написа:

...

По спомен, в началото бе млечният... жълт, малки фунийки около плажа във Варна, оная джаджа с двете вафлени корички - другаде. По-късно се появи сметановият... бял и някак по-"мазен"... по-късно и шоколадов... ма аз си останах фен на млечния. Сигурно затова той после изчезна. Та... за мен, сметановият беше втория трепач. Ма... разни хора, разни сладоледи, разни трепачи... Няма лошо.

Другарки и другари, кой първи ще направи фирма за сладолед и то натурален? Тържествено обещавам, че само такъв ще си купувам до края на дните си ако е на социалистическа цена.

преди 6 минути, Stockholm Syndrome написа:

Тържествено обещавам, че само такъв ще си купувам до края на дните си ако е на социалистическа цена.

Едното върви с другото. 145 лева соц. средна заплата. Плюс 2-3 години каторга. Плюс един месец на полята на АПК, баш авгувстовия пек. Всяка година докато си студент. Плюс работен ден събота до обяд. Като го отмениха - останаха съботите. Ленински съботници. Плюс 20 дни копаш Софийския канал. После го зариваш. Плюс 2 години по разпределение. Плюс един декар на акорд, по селата ни принуждаваха да берем домати за държавата. Рома. 

За единия сладолед навит ли си да се жертваш? Ела да ми поработиш тия години, ще ти осигуря сладолед, ще ти е 10 % от дневната надница. За по 3 лева работеха хората надница, а в ранния соц за 20 стотинки дневно. 

преди 1 минута, IvanKirov написа:

Едното върви с другото. 145 лева соц. средна заплата. Плюс 2-3 години каторга. Плюс един месец на полята на АПК, баш авгувстовия пек. Плюс работен ден събота до обяд. Като го отмениха - останаха съботите. Ленински съботници. 

За единия сладолед навит ли си да се жертваш? Ела да ми поработиш тия години, ще ти осигуря сладолед, ще ти е 10 % от дневната надница. За по 3 лева работеха хората надница, а в ранния соц за 20 стотинки дневно. 

Става! Какво има при теб за крадене?

преди 1 минута, Stockholm Syndrome написа:

Ми нашите нищо не успяха да краднат. Зависи къде се уредиш. Отраснах пран в корито, на ч.б. ТВ Юность, за кола и апартамент да не мечтаем излишно. 

Червените лекета крадяха и с ГЗ си. 

Сигурен ли си, че ще ти хареса? 

преди 1 минута, IvanKirov написа:

Ми нашите нищо не успяха да краднат. Зависи къде се уредиш. Отраснах пран в корито, на ч.б. ТВ Юность, за кола и апартамент да не мечтаем излишно. 

Червените лекета крадяха и с ГЗ си. 

Сигурен ли си, че ще ти хареса? 

Вече не. Аз съм свикнал да си набавям нужните неща, ако не ми стигат доходите по алтернативен път. Лошото е че при теб няма алтернатива 😂

преди 12 минути, Stockholm Syndrome написа:

Вече не. Аз съм свикнал да си набавям нужните неща, ако не ми стигат доходите по алтернативен път. Лошото е че при теб няма алтернатива 😂

За повечето нямаше алтернатива. Тия, де мизерстваха соца, нямат Интернет в момента, да ви разкажат. 

Виж тоя дето държи заведение, много му беше драго да му водят всяка година набор, да му бачкат без пари. Ларж е, занимава дъщеря си да му качва снимките. 

Като вече не щем без пари, ни изтребва като негодници. Хоби било. 

преди 23 минути, Stockholm Syndrome написа:

Ела при мен - има много за крадене.

Но ... набарам ли те, ще режа по нещо всеки път! Уши, ръце, топки ...

преди 2 минути, jhoro написа:

ще режа по нещо всеки път

Айде още един "резач"...

Да не стане само като оня, дето тръгнал да стриже овцата, а се върнал остриган?!

преди 3 минути, Joss Bomon написа:

ЛЪЖА! Не е изтребено туй, що продължава да дудне...

Е не може да ни очисти всички. Ако имаш вила ще дойда да ти блъскам цял ден, за бира и кебапчета вечер. И навиваха се клетите бойни другари, щото в поделението бачкането пак толкоз, ама кюфтета няма!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.