Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

ку ку ку ку

КЮ

Екстра си драги 

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 14 минути, kirko12 написа:

ку ку ку ку

КЮ

Нечленоразделен брътвеж на средно статистически фосил, тия от лудниците и старческите. Дето им правили анкета, харесвали соца на 88%. 

преди 4 минути, kirko12 написа:

Продължавай с бозата 

Едно време (при гадния соц) сипвахме вътре лимонада

Майка ми я задължаваха, да вардят на входа на църквата, да не се черкуват децата с бабите си, по Великден и Коледа. 

По Коледа се работеше. Баба ми разправяше спомени, как едно време не празнували Нова Година, а Коледа. Коледа беше забравен празник. 

Кое е боза сега?

6 дневния работен ден, Събота до обяд, бил съм роден, за да го помня лично. 

Гърбят начи, 6 дни от 7 си навивахте будилниците, и ми разправяш, че капитализмът бил експлоатация. Щото кафенетата били пълни, и коткарника на Ристу резервиран от лятото още. 

КПП-тата към Гърция - километрични опашки. Лошата демокрация. 

По соца - Гърция забравИ. 

От злоба и завист квичите по соца, не от хубаво че било. Гадно ви беше, само че сега ви изхвърли животът на бунището, затуй квичите нечленоразделно. Куку, кю. 

15 май  ·

Учителска заплата - 3500 лв.
Средна пенсия - 1774 лв.
Кебапче - 0.50
Порция агнешко в ресторант - 10 лв.
Това не е фантастика, а данни от документи в България през 1933 г.
На втората снимка е известие за повишаване на заплатата на гимназиална учителка от гр. Пещера за 3500 лв.
Другите две са от реклами на ресторанти, в които четем следните цени:
Ресторант "Америка", Ямбол (на мястото на днешния хотел "Диана палас"):
Агнешко мешено - 10 лв
Бъбрек - 2 лв
Пържола - 2 лв
Шишчета - 2 лв
Дробчета - 1 лв
Сърца - 1 лв
Кюфтенца - 1 лв
Кебапчета - 1 лв
Телешки кебапчета - 0.50 лв
Свински карначета - 1 лв
Вино - в заведението 12 лв, за вкъщи 8 лв.
В рекламата на питиепродавница и гостилница "Златна рибка" информацията е обща и гласи, че най-големият апетит може да се 79 задоволи срещу 10-15 лв.
Акцент и в двете реклами е, че ястията са приготвени с чисто краве масло, характерно за френската кухня.
Справка в Държавен архив - Ямбол показва, че в Държавното агрономство на околийския град Елхово заплатите през март 1933 г. са били следните:
Агроном - 4550 лв
Учителка в земеделско училище - 2950 лв
Специалист - 2950 лв
Администратор - 2350 лв
Техник - 2150 лв
Писар - 2050 лв
В статистическия годишник на Царство България от 1933 г. в раздела за работнически заплати за предходната 1932 г. пише следното:
Брутна ЧАСОВА заплата на работник:
1. Металоработни индустрии:
*минимална - 5.62 (месечна - 944)
*средна - 9.93 (месечна - 1668)
*максимална - 37.50 (месечна - 6300)
2.Кожарство:
*минимална - 2.50 лв
*средна - 9.08 лв
*максимална - 45 лв
3. Тютюневи фабрики:
*минимална - 2.38 лв
*средна - 6.85 лв
*максимална - 40.50 лв
4. Складове за манипулиране на суров тютюн:
Майстори манипулатори:
*миниюална - 7.50 лв
*средна - 16.84 лв
*максимална - 54.29 лв
Общи работници:
*минимална - 1.88 лв
*средна - 4.35 лв
*максимална - 15.71 лв
5. Предене или тъкане на вълна:
*минимална - 1.88 лв
*средна - 6.03 лв
*максимална - 37.50 лв
6. Плетачество/трикотаж/:
*минимална - 1.80 лв
*средна - 4.96 лв
*максимална - 13.75 лв
7. Предене или тъкане на растителни текстилни материали и коприна:
*минимална - 1.88 лв.
*средна - 6.22 лв.
*максимална - 37.50 лв
Средната пенсия през 1932 г е 1774 лв.
Прави силно впечатление разграничението между квалифицирания и нискоквалифицирания труд, като заплащането варира от 6 до 18 пъти.
В едно интервю голямата българска актриса Стоянка Мутафова каза, че в средата на 30-те години се е усещал голям подем в България, почти всички българи, завършили образованието си в чужбина са се връщали в родината и са дали голям тласък в развитието и.
В навечерието на Втората световна война Царство България е водеща икономика на Балканите.
А НАВРЕМЕТО В УЧИЛИЩЕ НИ КАЗВАХА, ЧЕ СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ НИ БИЛ ОСВОБОДИЛ ОТ ТЕЖКО ФАШИСТКО И КАПИТАЛИСТИЧЕСКО РОБСТВО...

Дядо ми разправяше, че 30те години са били най-хубавите в живота му. Нямало е почти безработица, доходите са били средно европейски. Вечер цял град е бил по заведенията. Всички са били елегантно облечени. Дори циганската малобройна тогава общност е била ангажирана от общината с дейност по почистване, озеленяване, и други ремонтни дейности и т.н. Било е много красиво и спокойно, като единствено тук-там някой шумкар е правил набези за различни кражби, понеже те друго не могат да работят.

Цитат

Valentin Petrov Chikov
30 септември  · 
Отново плъзна кремълската соцносталгична хибридка какво си можел да си купиш с 10 лв по соца и сега.
Само ще отбележа за идиотите, че 10 лв тогава средностатистическият българин получаваше за 2 работни дена, а днес - за по-малко от час. Разлика около 20 пъти в доходите.
Сега сравнявайте!
Ще ви помогна малко.
За 2 дена труд тогава можехте да си купите 30 хляба, днес - 100.
За 2 дена труд тогава можехте да си купите 2 кг свинско месо с кост, днес - 20 кг без кост.
За 2 дена труд тогава можехте да си купите 3 кг сирене, днес - 17 кг.
За 2Х100 дена труд тогава можехте да си купите 1 руски боклучав телевизор 60 кг, днес - 40 телевизора с три пъти по-голям екран.
За 2 дена труд тогава можехте да си купите 17 литра бензин, днес - 67.
За 2 дена труд тогава можехте да пътувате 1 път от София до Варна с влак, днес - 2 пъти от София до Лондон и обратно със самолет и 1 път от София до Париж и обратно със самолет.
.................................................................................
Продължавайте сами!

преди 2 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Дядо ми разправяше, че 30те години са били най-хубавите в живота му. Нямало е почти безработица, доходите са били средно европейски. Вечер цял град е бил по заведенията. Всички са били елегантно облечени. Дори циганската малобройна тогава общност е била ангажирана от общината с дейност по почистване, озеленяване, и други ремонтни дейности и т.н. Било е много красиво и спокойно, като единствено тук-там някой шумкар е правил набези за различни кражби, понеже те друго не могат да работят.

...и ако не ни бха разпределили към малоумния соц лагер, сега щяхме да сме на нивото на Италия, Испания, Германия... че и по добре... уви.. копейките  и сега рабтят да сме още  позле....

преди 26 минути, miro20 написа:

...и ако не ни бха разпределили към малоумния соц лагер, сега щяхме да сме на нивото на Италия, Испания, Германия... че и по добре... уви.. копейките  и сега рабтят да сме още  позле....

Първите две държави са Джипсиленд, Германията се е запътила натам. 

преди 5 минути, ruraru написа:

Първите две държави са Джипсиленд, Германията се е запътила натам. 

А то тук веч не е , всяко населено място от Плевен на север и на запад от него "the valley of the fireflies" :corn:

преди 49 минути, miro20 написа:

Преди червената чума сме били по-напред от Гърция. После родителите ни ходеха да бършат зад ниците на гръцките баби. Връщаха се с някой таралясник трета употреба, ама като не е Москвич беше голяма работа. 

преди 17 минути, JohnTRIVOLTA написа:

А то тук веч не е , всяко населено място от Плевен на север и на запад от него "the valley of the fireflies" :corn:

При соца бяха на мирно и строй се, сега са фреландари с имунитет.

Един от нашите гледам се е прибрал за празниците от Холандията с БМВ за 40000 лева. В Българията е влизал няколко пъти в дранголника за кражби на дърва и побой. Гонил е полицай с брадва, полицаят 100 килограма ама много бърз. Та този рецидивист сега се е оженил за холандка. Дали би се пробвал да гони тамошен полицай с брадва в ръка, защото наскоро холандските полицаи гръмнаха, като бясно куче, един подобен с нож в ръка.

Полицаят наш напусна и сега е тираджия.

Та такива ми ти в демократична България.

преди 11 часа, ruraru написа:

Гонил е полицай с брадва, полицаят 100 килограма ама много бърз.

Нашите ушеви имат Макаров на гъ за си, тоя що не е бил надлежно екипиран?

преди 3 часа, Toto2 написа:

Ха сега допусни, че орките сте вие, дето се ежите с бастонките, на укрите. Как ще ходите на тяхна територия, да им разрушавате градовете, и да избивате родителите им. Ама в гащите - напикани. Вие, не укрите. 

Баш вие, дето ни викате ИТ хлебарки, и то във форум с изявена ИТ насоченост. Макар, че не виждам нищо ИТ в Калдата. 

Вие, дето се зъбите, как ще ни вземате заплатите, и после в Белене. То едва ли се събира в главите ви, че не може хем в Белене хем заплатата да ми прибираш. 

Да не ти цитирам пак заканите, че ще стане 20-ти път. Само за хлебарките ще цитирам. Контекстът е, че не сме направили достатъчно умен чат бот, да ви почеше дето ви сърби и където не. И това недоволство е от самоходен плондер, дето не е ходил до последния етаж на щаба, поради липса на асансьор. Старшина, демек няма и безполезно висше. Сержант. Ниското ниво в йерархията на безполезниците. 

large.9.png.2d22044dd906e1770fe8484dc7b54bb0.png

А честито иванке, таман по телевизоро казаха, че ще повишат от нова година с 50 кинта данъчето на високите заплатки. Не е възраждане виновно тука, ама стана туй, дето най-много ривеше...Ма аз казах ли ти? Казах ти.

преди 37 минути, Toto2 написа:

А честито иванке, таман по телевизоро казаха, че ще повишат от нова година с 50 кинта данъчето на високите заплатки. Не е възраждане виновно тука, ама стана туй, дето най-много ривеше...Ма аз казах ли ти? Казах ти.

Еми влизаме в сивия сектор, не е като да не е било. 

Не ми се оправдавай, от едно котило сте. Не казвам че тия са хубави. Просто вие не сте по-добри. 

преди 1 час, Toto2 написа:

Те нека се вдигат заплатите, пък част от увеличението да го взимат под форма на данък, нали пенсионерите трябва достоен живот и те да имат или тях кучета ги яли?!

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

Те нека се вдигат заплатите, пък част от увеличението да го взимат под форма на данък, нали пенсионерите трябва достоен живот и те да имат или тях кучета ги яли?!

От трите най-дългия ще вземете, има една данъчна крива. Събираемост спрямо процент данък. 

То ако имаше чалъм 100% щяха да събират, ама не става. На ВСЯКО интервю изрично казвам, да ме осигуряват на минималната ако искат. 

Сивата икономика я играхме само преди 13 години, някъде. 

Било е и пак ще стане. 

Пикливите баби ще си останат такива, няма да успеят да одерат малкото живи сектори. 

Тук не е Германия. 

преди 11 минути, IvanKirov написа:

От трите най-дългия ще вземете, има една данъчна крива. Събираемост спрямо процент данък. 

То ако имаше чалъм 100% щяха да събират, ама не става. На ВСЯКО интервю изрично казвам, да ме осигуряват на минималната ако искат. 

Сивата икономика я играхме само преди 13 години, някъде. 

Било е и пак ще стане. 

Пикливите баби ще си останат такива, няма да успеят да одерат малкото живи сектори. 

Тук не е Германия. 

Ванчо, така е, няма и не може да има 100% събираемост, но трябва да е максимално голяма, а това става , като сивата икономика се дърпа да изсветлява и да влезе в някакви минимални размери за да излезе сметката!

P.S.

Чакам момента, когато всякакви неща ще минават основно по банков път, автоматично държавата ще си взима налозите, да няма нужда да подаваш данъчни декларации, респективно кешови операции да се сведат до някакъв минимален праг.

преди 17 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Ванчо, така е, няма и не може да има 100% събираемост, но трябва да е максимално голяма, а това става , като сивата икономика се дърпа да изсветлява и да влезе в някакви минимални размери за да излезе сметката!

P.S.

Чакам момента, когато всякакви неща ще минават основно по банков път, автоматично държавата ще си взима налозите, да няма нужда да подаваш данъчни декларации, респективно кешови операции да се сведат до някакъв минимален праг.

Хихи, кеш съм вземал бе, в плик. Сега има и крипто. 

Ще ни хваните дедовия!

То не е баница, само режеш и ядеш. Данъкът сега е около 60% от брутото. И нищо насреща. 

Все по-често се навиват, да ме осигуряват на минимална. 

преди 11 минути, IvanKirov написа:

Ще ни хваните дедовия!

То не е баница, само режеш и ядеш. Данъкът сега е около 60% от брутото. И нищо насреща. 

Май крипто новините не следиш, всичко ще влезе в регулация, няма мърдане - справка последните дертове на байнанс и револют!

преди 43 минути, IvanKirov написа:

Ще ни хваните дедовия!

Ама ти работиш ли? Кой работодател си е прежалил бизнеса и фирмата, като те е наел?

преди 3 часа, IvanKirov написа:

Ще ни хваните дедовия!

Спокойно - няма да следят мен и теб, ще затегнат контрола на работодателите.

За да дадат на 100 човекъ по 1000 лева в плик- значи в касата ще има (уж) 100 000 лена кеш. И това само за 1 месец.

Като изгорят няколко фирми - другите ще се дръпнат. Как эт тяколко години - куриерските фирми подават справки, за изплатени суми на клиентите си?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.