Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 11 минути, IvanKirov написа:

А не бе лъжем се, 60% прибират след брутото, малко ви се видя. Дай да ощавим до дупка бизнеса, че и вторите братовчеди да набутаме по обръчите наши фирми. В случая ваши. 

Онова горе си го бакъпнах, Брейка де вика за чистачката на музейния ви плъх. Май чете темата. 

Дай конкретно наште фирми, че наши фирми не стават за два месеца, па и кой ще е луд да се обвързва с чернта овца в политиката. Кой ще е тоя, дето ще разчита на партия, дето е динствената, която я плюят всички официални медии и всички неофициални..???Много интересна логическа мисъл имаш, възхищавам ти се.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

току-що, Toto2 написа:

Дай конкретно наште фирми, че наши фирми не стават за два месеца, па и кой ще е луд да се обвързва с чернта овца в политиката. Кой ще е тоя, дето ще разчита на партия, дето е динствената, която я плюят всички официални медии и всички неофициални..???Много интересна логическа мисъл имаш, възхищавам ти се.

Засега само с мерака си оставате, Еленка Костадинова се обзаведе с имот за 4 хил. лева на първа линия, Велина има няколко апартамента, само за малкия не сме купили нещо на преференциална цена.

Ама темата е друга, да не цапаме тука. 

току-що, IvanKirov написа:

Засега само с мерака си оставате, Еленка Костадинова се обзаведе с имот за 4 хил. лева на първа линия, Велина има няколко апартамента, само за малкия не сме купили нещо на преференциална цена.

Ама темата е друга, да не цапаме тука. 

Хората са си купили имотите като всички други капиталистически граждани. По между другото, кво му е ефтиното синур да купиш за 4 бона. Сега вървят 3. Ма как да е. Като верваш на клевети, да часовник от 50 кинта ти се види като часовник от 50 бона...Завиждаш ли, кво ли? Че някой съвременник, най-обикновен, без да е бил в политиката, е изкарал повече кинти от тебе? Ми тогаз признай си, че си комуне по душа и да се свършва.

току-що, Toto2 написа:

Хората са си купили имотите като всички други капиталистически граждани. По между другото, кво му е ефтиното синур да купиш за 4 бона. Сега вървят 3. Ма как да е. Като верваш на клевети, да часовник от 50 кинта ти се види като часовник от 50 бона...Завиждаш ли, кво ли? Че някой съвременник, най-обикновен, без да е бил в политиката, е изкарал повече кинти от тебе? Ми тогаз признай си, че си комуне по душа и да се свършва.

Комунета сте вие, без туй не спирате да сополивите по Тато. 

Къде 3 бона у село Костадиново, искам и аз на първа линия!

Дай да видим, ако не си лицемер. В селото ми вървят по повече. 

Това не се случва по онова време, а сега. 

В студа България внася ток, вместо да го произвежда. 

Изглежда, страната губи все повече чуждите пазари на ток и се превръща в нетен вносител.

преди 32 минути, ruraru написа:

Това не се случва по онова време, а сега. 

В студа България внася ток, вместо да го произвежда. 

Изглежда, страната губи все повече чуждите пазари на ток и се превръща в нетен вносител.

Странно, по соца нямахме ток всеки ден, спираше по няколко пъти, по график. 

Ся ток има. Кво ме грее ток 3 стинки, грее и свети  в буквалния смисъл, като го няма?

преди 15 часа, Toto2 написа:

Ми тогаз признай си, че си комуне по душа и да се свършва.

Това всички знаем че е така!

Той е против Христо, Аспект и мен, иначе си е комунист!

преди 1 час, IvanKirov написа:

Странно, по соца нямахме ток всеки ден, спираше по няколко пъти, по график. 

Ся ток има. Кво ме грее ток 3 стинки, грее и свети  в буквалния смисъл, като го няма?

Само за себе си мислиш.

България е губеща бе Киртак. 

преди 12 минути, ruraru написа:

Само за себе си мислиш.

Ми мрете бе! 

Аз кво общо имам с вас, бългерияни немити!

Цитат

1.Бачкахме ангария! Даже имаше норма за изпълнение, ако не изпълниш - наказание!

2.Експлоатация на дестки труд.Нямам никакви хубави споимени от това време

3.Какво му е хубавото,да ти взеат 1 месец от ваканцията да работиш ангария ли ?? Не ми харесваха

https://www.bgspomen.com/2018/01/3-3.html

Гаджета и лагерни огньове при нас нямаше, дори вечерна проверка не помня. Трябва да питам съучениците. 

Баш казарма си беше, стари кучета, па ефрейтори - ученици в 4-ти курс. 

Цитат

2 коментара:

Анонимен28 януари 2018 г. в 15:06
всички са въввъзторг!чудя се аз на някакви други бригади ли съм била.... нищо хубаво нямаше, освен забавленията, но ние и без бригади се събирахме...а там пълна мизерия-никаква баня-веднъж седмично-иначе студена вода...да не говорим за нормите, които се надписваха от взводните, но само на връзкари и подходящи момичета! за заплащането изобщо не искам да се сещам-некакво! всички дето ми превъзнасят това време, са забравили доста неща, или хигиената и храната не са им били важни! на последната бригада дори имаше дезинтерия-от чудесната храна и хигиена. тъпо! само активистите и връзкарите се освобождаваха! както и за вс останало те се уреждаха, както и вс тези дето се изплакаха по тъпия зрял социализъм!

Вече 34 години има банани.
Вярно!
Вече свободно и по всяко време можеш да си купиш банани, портокали, салами, телевизор, пералня, телефон, кола, жилище и куп други елементарни неща, които при "развития социализъм" бяха невъзможен лукс. По-важното е, че вече можеш да си купиш всяка книга, да я прочетеш и ако успееш да я разбереш и осмислиш, да разшириш ограничения си кръгозор.
Можеш свободно и без да те застрелят на границата да напуснеш бившото царство на селските комунистически тарикати и да разгледаш останалия свят.
Можеш да отидеш да живееш, в която и да е развита европейска държава и докато се възползваш от това, което са постигнали жителите ѝ, да пишеш колко прeкрасно е било при Тодор Живков, щото "всичко беше без пари"!!!
Вече имаш и свободен достъп до огромна като количество и източници информация и ако положиш УСИЛИЯ можеш да научиш основните истини за миналото на "щастливия комунистически КОНЦЛАГЕР", в който живееха българите, на които денонощно партийните функционери им набиваха в съзнанието че живеят в "Най-щастливия строй на земята където "се диша най-свободно"!
И най-ужасното е че много от "социалистическите труженици" още вярват на тази безумна комунистическа пропаганда!.
Днес имаш възможност да станеш ДОСТОЕН и ОБРАЗОВАН човек на света!
Да учиш!
Да работиш така, че да живееш нормално!
Но не и когато си самодоволен, мързелив, проклет и комплексиран тъпак, повтарящ до втръсване че България е "най-бедната държава на света", без да му идва на ума, че България е бедна, щото той е БЕДЕН и МИЗЕРЕН, щото не се захваща яко да работи... а продължава да си мечтае и въздиша за времето когато "ВСИЧКО БЕШЕ БЕЗ ПАРИ"!
преди 9 минути, Old_story написа:

Но не и когато си самодоволен, мързелив, проклет и комплексиран тъпак, повтарящ до втръсване че България е "най-бедната държава на света", без да му идва на ума, че България е бедна, щото той е БЕДЕН и МИЗЕРЕН, щото не се захваща яко да работи... а продължава да си мечтае и въздиша за времето когато "ВСИЧКО БЕШЕ БЕЗ ПАРИ"!

Дори са си подкарали затворена тема за соца, дъртите комундели. 20 стинки беше нафтата, и пак я краднеха!

преди 3 часа, IvanKirov написа:

Дори са си подкарали затворена тема за соца, дъртите комундели. 20 стинки беше нафтата, и пак я краднеха!

Айде млъкни с твоите лъжи бре! По времето на соца нямаше дизелови леки коли и нафтата се ползваше само за горене в печки, а дори и се изливаше на земята когато си направил някакви икономии!

Вие като не сте яли банани и салами, как успяхте да се пръкнете такива устати неблагодарници и майцепродавци?!

34 години не направихте НИЩО, но пък и 34 години рушите и пак не можете да разрушите направеното по време на соца!

преди 7 минути, Joss Bomon написа:

По времето на соца нямаше дизелови леки коли

Ти си нямал - нормално - не заслужаваш. Аз имах 2 (не едновременно) - Kadett E 1.6 D

преди 30 минути, NewRedDragon написа:

Kadett E 1.6 D

Да, и един мармот залепял с фолио ръждата му на 3-тата година... Купил си го поне 5-годишен, не нов, а това е вече 1990г. Аз лично не бих се "гордял", че съм се набутал с най-големия гнилоч в автомобилостроенето. Горките, и до ден днешен не могат да изчистят тоя срам - Опел ВЕЖДА!

преди 50 минути, Joss Bomon написа:

Айде млъкни с твоите лъжи бре! По времето на соца нямаше дизелови леки коли и нафтата се ползваше само за горене в печки, а дори и се изливаше на земята когато си направил някакви икономии!

Имаше имаше. Едни варненски двигатели дизел по лиценз на Перкинз, туряха си ги у волгите шапкарите. 

Ама и бензин мъкнеха, че и продаваха, един даскал му бяха прегорили клапаните, с авио-бензин. Не знам кво толкоз му иде силен, ама Москвичите не можеха да го горят на 100% чист. 

Вие като не сте яли банани и салами, как успяхте да се пръкнете такива устати неблагодарници и майцепродавци?!

Кво значи майцепродавец, аз мойта май ка си я гледах до последно, виж Копейкин се върти като фурнаджийска лопата. На немците се мазни как сме били съюзници с Вермахта, тука се кекери какъв антифашист бил. Лагери щял да отваря, за инакомислие, тъй бори фашизма. 

34 години не направихте НИЩО, но пък и 34 години рушите и пак не можете да разрушите направеното по време на соца!

Верно ли бе копейке бесна? Метрото го пуснаха чак 2002 някъде, великият ви соц една дупка не можа да изрови!

422739544_.jpg.470ec8c0cf8e9a7649bd69fda523ec1c.jpg.thumb.jpg.520d045b48aa981c81b637bb4a78d1dc.jpg63340884_.jpg.d8c2acac771525b5fd517ce065624bf1.jpg01.thumb.jpg.2243fd53e61b9859fc7f55c8f3a5f1e4.jpg1.jpg.2fb8b7f370089fb519622e4cef1eccfd.jpg04.jpg.c1eeb208b60e309b8476494a552f13b4.jpglarge_0188.jpg.ad51755186ab8ac07d156ab2c0494d4f.jpglarge._0.jpg.22344ad8885d22db2f3348dd4bd6ed05.jpglarge.(1).png.80a263bcba260f23d713e832a61dd7c6.pnglarge.(2).png.1e2c2c20ee99c93b777a25a6858cf3f1.pnglarge.(16).jpg.7c2666de69f19ebb5f933177f184d6c3.jpglarge.(27).jpg.35bf8b08866fa9fcd36375872e4132f7.jpglarge.(45).jpg.a1a5ccca58cea34c9da588dc96403ca8.jpglarge.(40).jpg.6fd6291ea4c52a50cc89b449aa9d162b.jpglarge.BB(7).jpg.1753cd5cadaadeca57fd6294752dec90.jpglarge.BB(8).jpg.649af4b6f26564a55f5eb5b19fe4b67f.jpglarge.CCC(2).jpg.a4547bfaea9b7a1e7c4cbf5488861465.jpglarge.CCC(12).jpg.dddba36cf0bcfe73711210525787c6c8.jpglarge.CCC(17).jpg.2bf41ad76ccac9fb9377ce6835922869.jpglarge.(3).jpg.09fc985b9c8f214c853b55f96315297f.jpglarge.(2).jpg.3c46fb550b5fbff5169c6274e07253ab.jpglarge.(1).jpg.ff63605e9b86733ccc1ce48668423e8a.jpglarge.(4).jpg.46e0ada5d79e8689d508ef3d7bda48cc.jpglarge.(22).jpg.4de8f34ab4a9186c54ac5ef9ac59a31c.jpglarge.ww(26).jpg.04a8a1b0c5fc7423d7c2aac4ef012c43.jpglarge.ww(31).jpg.58a7a5ced3523e9b6fbf7632f576eb1e.jpglarge.(1).jpg.b71f91127d90f142363a4ba452238631.jpg

1,2 млн. души напуснаха Германия за година, какво ги провокира?
Повечето са чужденци, българите на четвърто място
20 яну 2024 14:03, Александър Попов
61

Снимка: БГНЕС/ЕРА
Само за една година 1,2 милиона души са напуснали Германия. Българите са на четвърто място по численост сред чужденците, които са си тръгнали от страната през 2022 година. Кой и защо напуска Германия?

Проучванията показват, че всеки четвърти си тръгва поради финансови причини, а почти всеки пети - поради неудовлетвореност от живота в Германия, пише Александър Андреев от "Дойче Веле".

"През цялото време е тъмно и сиво, почти не виждаш слънцето", казва една емигрантка в допитване на Института за приложни икономически изследвания в Тюбинген. "Дигитализацията в Германия ми създава усещането, че съм се върнал 20 години назад", твърди друг емигрант, цитиран от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

Повечето хора, които напускат Германия, са чужденци

Българите, впрочем, са на четвърто място по численост сред чужденците, които са напуснали Германия през 2022 година, съобщава Федералната служба за миграцията и бежанците, цитирана от агенция Франс прес.

Всъщност повечето хора, които напускат Германия, са чужденци, завръщащи се по домовете си. Освен това по-голямата част от чужденците, които си тръгват от Германия, са пребивавали в страната сравнително кратко. От общо близо 700 000 емигранти, прекарали в Германия повече от три месеца, почти половината напускат Германия още след първата година. 70 процента от тях са били в страната за по-малко от четири години.

Андреас Ете от Института за демографски проучвания казва пред ФАЦ, че по-малко от една трета от напускащите Германия са германски граждани. Често пъти става дума и за хора, които само временно заминават за чужбина - например студенти, които карат семестър в чуждестранни университети, или професионалисти, които получават трудов договор в друга страна. Според Ете повечето германци, които поемат по света, предварително са решили, че един ден ще се върнат у дома. Така че не може да става и дума за "изтичане на мозъци" - това е обичайното състояние на подвижния международен трудов пазар, смята Ете.

В определени сектори обаче изтичането на квалифицирани специалисти осезаемо се усеща. Това важи особено за лекарите, много от които си тръгнаха в годините на пандемията: през 2022 година близо 2300 лекари, както германци, така и чужденци, напуснаха страната. Подобно е положението в областта на научните изследвания - германските университети просто не могат да плащат на топ-учените онези заплати, които те биха получавали в САЩ например. При академичните кадри роля играят и закостенелите структури за кариерно развитие и заплащане - пак за разлика от по-гъвкавата система в САЩ.

Трайно напускащите определено ще липсват на Германия, независимо от паспорта в джоба им. ФАЦ припомня, че на страната годишно ѝ трябват по 400 000 нови мигранти, за да реши проблемите на трудовия пазар. При това в случая става дума за т.нар. нетна миграция. Тоест, ако страната напускат 1,2 милиона души, трябва да пристигнат 1,6 милиона, за да се получи този плюс от 400 000 души. В тази връзка ФАЦ пише, че през 2022 година в Германия са пристигнали рекорден брой мигранти поради войната на Русия срещу Украйна (над 40% от мигрантите са пристигнали именно от Украйна), но иначе числото 400 000 нови заселници годишно не е постижимо: за следващите години Федералната статистическа служба очаква не повече от 290 000 души нетна миграция годишно.

Докладът за миграцията показва, че от Германия си тръгват не толкова пенсионери, които искат на старини да живеят на по-топло и по-евтино, колкото хора в активна трудова възраст. А за германския трудов пазар определено е проблем, че напускат толкова много квалифицирани кадри. Пред ФАЦ Юлия Косякова от Института за изследвания на професиите и трудовия пазар изразява мнението, че много от тези хора са имали добри шансове в Германия, но нещо им е попречило да останат в страната. Една пета от чужденците, които напускат Германия, посочват като причина проблеми с интеграцията, 8% са били недоволни от условията на труд, останалите не са успели да се справят с немския език или пък са си намерили по-добре платена работа другаде. Последното се отнася например за шофьорите на камиони, които напоследък получават по-добри пари във Великобритания.

Германците, които напускат родината си

При германците, които напускат страната трайно или за дълго време, обикновено става дума за пенсионери, за специалисти, които получават по-добри оферти в други страни, или за хора, преселващи се по семейни причини. Агенция ДПА съобщава, че най-много са германските преселници в Швейцария - над 311 000 през 2022 година. В Австрия са се преселили 216 000 германци, а в Испания - 142 000. Причините са обясними: в Испания е топло и привлекателно за пенсионерите, а в съседните Австрия и Швейцария се говори немски. И още нещо. ФАЦ цитира германци, преместили се в Швейцария, с едно простичко съобщение: "Преместихме се в Швейцария, за да печелим повече пари".

По публикацията работи: Александър Попов

Прочети още на: https://www.dnes.bg/index/2024/01/20/1-2-mln-dushi-napusnaha-germaniia-za-godina-kakvo-gi-provokira.595912

Дето всички били равни, и било справедливо. На роднина се случи, взема първо място на олимпиада. Награда - някаква почивка на лагер. Дали наградата на червено лекенце, отрочето на инспекторката. На отличника - химикалка и грамота. 

Клипът се казва 5 касти.

Партийци,

столичани,

граждани,

тия като мене де не ми даваха да купя имот в град, с моите пари.

И набедени врагове, примерно създателят на компютри Правец и ИЗОТ. 

Ристувците реват за тия времена, щото бяха псетията на тоя режим, и получаваха най-луксозните огризки. 

400 лева стартова за шапкар, 125 лева за програмист, по тогавашно му оператор ЕИМ. Червено лай но - тия почваха от 1000 лева заплата, и им носеха отбрана храна по домовете им, разнос по адреси. 

Нас ни брояха за нещо като търтеи, чистачката вземаше повече от инженера. Де са ги спуквали по един месец каторга студентите, всяко лято, да запише новия семестър. Студенцията вървеше паралелно с нощни смени - разтоварване на вагони, за някой лев. Мизерия дето и днес я няма. 

Чистачката в туй време си е вземала заплатица и си е отивала в къщи да се къпе. На бригадирите - баня по 1 път седмично. Туй на августовската жега и пушилка на полето. Развитият строй, баня нямат. 

После първите 2 години почти изцяло научен комунизъм. Викали им докато не вземете тия изпити сте кандидат студенти. Мисля към 10-тина броя изпити по  партийни простотии е имало. ИстМат, ДиаМат, истории на БКП и КПСС, марксизъм и т.н. 

Ей такива цървули ни викаха безделници, той самия разчита именно на тия ИТ-та, за да не рови по кофите. Цитирам го буквално, за кофите го каза както го пиша. 

Той самия лично произвеждал сводничество и прос ти туция. И правил менте алкохол. Сам си признава. 

на 15.01.2024 г. в 11:49, ruraru написа:

Само за себе си мислиш.

Губи България единствено и само от "мариците", единствени, които генерират загуби/дълг.

преди 3 минути, Stockholm Syndrome написа:

Губи България единствено и само от "мариците", единствени, които генерират загуби/дълг.

Само за един ден да им дръпнат шалтера, да ви видим ЛГБТК+++ лайненца, кво ще ви правим без ток. 

Аз имам бакъпи за топло и нет, за 2-3 дни стигат. 

Вас да ви видим в катакомбите, вертикалните села. 

ТЕЦ-овете дават към 45 % от тока на клета май ка, нямат бакъп за момента. Особено сега зимата, кога и слънце няма. 

Ще лопате като мишки в капан по асансьорите, че и групи няма, да ви извадят. 

Едно време по онова време:     
Всички имаха работни места.
Въпреки че всички имаха работни места - никой не работеше.
Въпреки че никой не работеше - планът се изпълняваше на 100%.
Въпреки че планът се изпълняваше на 100% - в магазините нямаше нищо.
Въпреки че в магазините нямаше нищо - всички имаха всичко.
Въпреки че всички имаха всичко - всички крадяха.
Въпреки че всички крадяха - имаше за всички.

Скотски живот /не и за крадците/, изпълнен с идеология и мечти по лошия Запад. Децата нищо не виждали, че за празна кутия цигари лъки страйк ще се избият за да е в тяхната колекция! Некерман го гледахме , като нещо от бъдещето - толкова нереални за нас стоки бяха изложени. Кореком - за по-равните!

преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

Скотски живот /не и за крадците/, изпълнен с идеология и мечти по лошия Запад. Децата нищо не виждали, че за празна кутия цигари лъки страйк ще се избият за да е в тяхната колекция! Некерман го гледахме , като нещо от бъдещето - толкова нереални за нас стоки бяха изложени. Кореком - за по-равните!

Е сега като има лаки щраки по будките и виждаш - цигари кат цифари. Даже наште са по-добри. Ти да видиш. И като осъзнаеш, че си мечтал по онова време за едно нищо, по убаво ли ти е?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.