Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, Joss Bomon написа:

Тебе те знаем, бивша и настояща копърка, която ходи да събира мръсните чаршафи по хотели и казарми... Може и да са ти издали вече "академична" титла за тези ти умения.

Така или иначе, АЗ СЪМ ПРАВ, а не ти! Ясно! Събирай и ти чаршафи от "казарми"....ама фо такъв договор не можеж да се докопаш :) Нямаш връзките, където трябва, нито парите да организираш подобно нещо! Аз съм доволен - пари от държавата са най сладки

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

Цитат

За да се потисне народното брожение и да се намали недоволството в първите текезесарски години, член-кооператорите получават висока рента главно в продукти. Постепенно в рамките на няколко години тя намалява и придобива символични размери. Например в района на Червен бряг, Кнежа, Бяла Слатина възрастните хора, внесли земя в кооператива, до края на живота си получаваха по един бял хляб дневно безплатно. За сметка на това земеделските пенсии бяха от порядъка на 20-25 лева.

Цитат

Безпътицата в земеделието, където селяните се трудеха за по 40-50 стотинки на трудоден, изгони техните деца по големите градове, където се вляха в редовете на работническата класа. 

25 стинки, ми е разправяла баба ми. 

Цитат

И в един момент се оказа, че цялото производство от селото отиваше за изхранване на градското население. По селата хляб имаше, но имаше недостиг на зеленчуци, месо и месни произведения, плодове. Там, където се произвеждаха, липсваха в магазините и хората нямаше откъде да си ги набавят. И затова се върнаха отново към дворната продукция, завъдиха животни, отначало пернати, после овчици, кози, крави.

Идилия, като се върнеш от работа и тръгваш да изриваш на животните в двора, па градина да копаш. Лично го помня. 

преди 3 часа, IvanKirov написа:

25 стинки, ми е разправяла баба ми. 

Идилия, като се върнеш от работа и тръгваш да изриваш на животните в двора, па градина да копаш. Лично го помня. 

И сега седиш пред компа и дебелееш ли дебелееш. Ставаш като онези животни от двора - фабрика за :emoji_smiley-90:

И по какво се е различавал домът на един немец с този на един българин през 70 те години? По това, че радиото не е "Мелодия" Креслата не са правени в България и елхата не е от България! И става дума за ГФР!

408124748_3700239996870535_1577760131394265173_n.jpg.dd69929653f6ec671060f1884ffbf943.jpg

на 27.01.2024 г. в 14:06, ruraru написа:

И сега седиш пред компа и дебелееш ли дебелееш. Ставаш като онези животни от двора - фабрика за :emoji_smiley-90:

Като ви гледам всичките сте дебелаци тука, анди дай ми вика анорексик. 

Не ми хвали принудителен труд за без пари, щото не се знае дали тебе няма да принудят да се пържиш цял ден за стинки. 

преди 1 час, чичо Сашо написа:

Бесни копейки има навсякъде. Само дето навремето, с риск за живота, прескачаха Стената, да бягат от соц. 

преди 10 минути, чичо Сашо написа:

И по какво се е различавал домът на един немец с този на един българин през 70 те години? По това, че радиото не е "Мелодия" Креслата не са правени в България и елхата не е от България! И става дума за ГФР!

По нищо не се различавате, акълът под фуражката е като клипът Стената, на Пинк Флойд. 

Като дялкани на поточна линия, за бетонни блокчета. 

001.thumb.png.ea9caa6800cc81ea83c68a98afc53234.png

Проточен малък бойлер ГФР

416913233_3720791858148682_8707466584870016236_n.jpg.e3d3f49ff9ec2f0d68c785a936fe4836.jpg

Проточе малък бойлер България "Юнга"

1604327568_47ae0370-1d18-11eb-b5a4-83c275ef0c4a.thumb.jpg.1ee14683ea9b9119eb295f7791107150.jpg

Някаква особена разлика да виждате? Но идиоти бягаха и казваха, че там ги обсипват със злато! И сега има идиоти де.

преди 2 часа, чичо Сашо написа:

Проточен малък бойлер ГФР

Проточе малък бойлер България "Юнга"

Някаква особена разлика да виждате? Но идиоти бягаха и казваха, че там ги обсипват със злато! И сега има идиоти де.

Ми разберете се с нужникарчето, с даскал терориста, с оня от черен ЮАР. Що са избягали, и ме лаят през 9 планини, какви патриоти били, аз не. 

Аман с ваще бойлери и евтина боза. За телевизор се работеше 8 месеца, ако не ядеш и не се топлиш. 

преди 47 минути, ruraru написа:

Мрете!

Тия пълните училища бяха на цената на жителство. Феодално закрепостяване. 

Примерно в моя случай, и друг път съм го казвал. Фиктивно щеше да ме осиновява мой роднина, май братовчед ми се водеше. Не, че сме имали пари, майка ми към края на соца даскалуваше за нещо като 200 лева, да не бяха и 180. Баба ми с 30-тина лева пенсия. 

Знам какво  си мислите, "тия в ниските касти да мрат", имаше един брутален трилър, наредени затворници в 50 етажен небостъргач, пускат отрупана трапеза от горния, и долните си пик аят на главите, и човекоядстват. Не се сещам как се казва. 

Те такова беше соца. Паразитирахте над по-долните касти, дето не сме виновни, че сме селяни. Те това ви липсва. Паразити и кърлежи, на Ристу му носеха по 2 пъти годишно, стотици роби, да му вдигат фасовете и да му метат канцеларията. Той в замяна ни оставяше брутални огризки, дето и прасетата им се мръщят. Цял ден юркане на чужди деца, после изрезки квото е хартисало от месото. Парче месо в бойното поделение не помня, имаше по 20 грама шпеков Бургас за закуска. Не беше лош. 

Как да не ми е мъчно по такова. Още не можете да проумеете, колко неистово презираме всички, свързани с това!

По-справедливият строй - кастова система на 5 нива, като в Индия. Не мога да купя имот в кой да е голям град, за емиграция забрави. 

Феодализъм е това. 

преди 4 часа, IvanKirov написа:

Ми разберете се с нужникарчето, с даскал терориста, с оня от черен ЮАР. Що са избягали, и ме лаят през 9 планини, какви патриоти били, аз не. 

Аман с ваще бойлери и евтина боза. За телевизор се работеше 8 месеца, ако не ядеш и не се топлиш. 

Интересно, кога са избягали от българско. По време на соца, или по време на победоносният капиталистически строй. Айде, ако са духнали по соца, да кажеш че са избягали от гаден живот. Ама след това? Няма вече гаден соц, що не са останали ? И другия въпрос. Кои са духнали от прекрасния нов капиталистически строй български? Според киров иван явно само "нужникарчета" са. А качествения матриял си е останал и гради бляскавия кап строй български. 

преди 58 минути, Toto2 написа:

Интересно, кога са избягали от българско. По време на соца, или по време на победоносният капиталистически строй. Айде, ако са духнали по соца, да кажеш че са избягали от гаден живот. Ама след това? Няма вече гаден соц, що не са останали ? И другия въпрос. Кои са духнали от прекрасния нов капиталистически строй български? Според киров иван явно само "нужникарчета" са. А качествения матриял си е останал и гради бляскавия кап строй български. 

По соца не можеше да се бяга или който успее е късметлия, че се стреляше на месо. Един път да се отървем от соц номенклатурата , която държи все още икономически и в нищета бедния българин и ще потръгнат нещата. Защото така не се научиха на бизнес, фалираха държавата 90те ,а сега само с червени пари не става, трябва и акъл!

преди 1 час, Toto2 написа:

Интересно, кога са избягали от българско. По време на соца, или по време на победоносният капиталистически строй. Айде, ако са духнали по соца, да кажеш че са избягали от гаден живот. Ама след това? Няма вече гаден соц, що не са останали ?

Ко се правиш на дръж ми шапката, да не казвам по-грубия лаф. 100 и не знам си колко гранични застави, па кучета, па известяване. 20-тачка отпуска за застрелян сънародник. Как ще бягаш от соца? Все едно да питаш що не бягат от сев. Корея, или от затворите. На малцината, дето избягаха, после червените изверги стъжниха живота на останалите им близки. 

Като отвориха границите се изнесоха кой къде му види очите. Нали ги видиш, единия ме кълве от Германия, другия от Франция, третия от ЮАР. Квичат по опустелите села, ама хич не им се живее на село. Не щат да се върнат, има имоти на символични цени. Квичат по казармата, разправят ми къв съм предател, ама не се писали войници. Хем дума не става за тоталната мизерия на наборника, в 10 пъти по-леки условия ще служат, и ще им плащат нещо. Не като на мене 15 лева ли кво беше, и ще се избием, старите си направили списък да ни оберат и тях, по традиция. 

Соцът е въпиюща, неописуема, тотална мизерия, ако си младеж от село. 

преди 1 час, Toto2 написа:

И другия въпрос. Кои са духнали от прекрасния нов капиталистически строй български? Според киров иван явно само "нужникарчета" са. А качествения матриял си е останал и гради бляскавия кап строй български. 

Не ми приписвай квото не съм казал. Има хора успели, има и двулични нужникарчета, дето лаят ЕС ама от Берлин и Норд. Като си отиде по силистренско, дето заплатите са по 400 евро месечно, тогаз да ми вика предател. 

Хили ми се дьонменцето, вика тука заплатата е минимум 2000 евро, и то за неквалифицирана работа. Вика вий българите сте беднотор. 

После ме докладва. 

Иванчо, пак не ми отговори на въпроса. Защо, аджеба, дори и сега младежта все гледа да духне с 200 от България в "белия" свят? Що 30 години след соца България не е бял свят и тука заплатите са 400 евро? Според теб това е нормално? И според теб така трябва да бъде? И за това е виновен соца? Не ми излизай с бабини деветини и се замисли. И отговора не е, че българите са тъпи, селяни и необразовани.

току-що, Toto2 написа:

Иванчо, пак не ми отговори на въпроса. Защо, аджеба, дори и сега младежта все гледа да духне с 200 от България в "белия" свят? Що 30 години след соца България не е бял свят и тука заплатите са 400 евро? Според теб това е нормално? И според теб така трябва да бъде? И за това е виновен соца? Не ми излизай с бабини деветини и се замисли. И отговора не е, че българите са тъпи, селяни и необразовани.

На младежта не ѝ трябва да стои тука да ѝ натресете огради с ток по границата и казарма. Никой не ви е длъжен.

преди 3 минути, Toto2 написа:

Щото сте кухи старчоци. Нямам предвид тебе лично. Визирам простия БГ пенсионер, и колко там стотин хиляди администрация. Едните гласуваха за БСП, там Гергов и какви ли не милиардери. Дето играят с Доган. Другите за Боко, щото именно той е царя на държавната бюрокрация. 

Смачкахте бизнеса, никаква сигурност, държава - мафия. Кво очакваш да се случи? Именно структура от латино-американски тип. Аз и там съм ходил, и мога да ти кажа, че са напред от нас. 

Те като получаваха 1500 $, мене ми се подиграваха с 210 лева заплата. 100 и нещо долара. Не помня вече, с толкова почнах, и през ръцете ми минаваше продукция за милиони месечно. През компютрите ми, имам предвид. 

Тука е гето, и с Копейкин ще ни върнете в мрачните 90-те. Гледай кви хора е събрал, и му прави сметка кво ще правят. 

преди 3 минути, Гражданин написа:

На младежта не ѝ трябва да стои тука да ѝ натресете огради с ток по границата и казарма. Никой не ви е длъжен.

Айде и ти бла бла бла...Ние не сме на власт и младежта не ни бяга от нас. Бяга от 30 години не знам си какъв строй в България. Бяга от "просперираща" евроатлантическа България. Бяга повече, отколкото преди в соца. И граничари да има и да стрелят на месо, пак ще бяга в пъти повече от тука. 

току-що, IvanKirov написа:

Щото сте кухи старчоци. Нямам предвид тебе лично. Визирам простия БГ пенсионер, и колко там стотин хиляди администрация. Едните гласуваха за БСП, там Гергов и какви ли не милиардери. Дето играят с Доган. Другите за Боко, щото именно той е царя на държавната бюрокрация. 

Смачкахте бизнеса, никаква сигурност, държава - мафия. Кво очакваш да се случи? Именно структура от латино-американски тип. Аз и там съм ходил, и мога да ти кажа, че са напред от нас. 

Те като получаваха 1500 $, мене ми се подиграваха с 210 лева заплата. 100 и нещо долара. Не помня вече, с толкова почнах, и през ръцете ми минаваше продукция за милиони месечно. През компютрите ми, имам предвид. 

Тука е гето, и с Копейкин ще ни върнете в мрачните 90-те. Гледай кви хора е събрал, и му прави сметка кво ще правят. 

И ти бла бла бла. Кой смачка бизнеса, държавността, мафията чия е?

large.ww(27).jpg.439aaa2f3f5c977505893b8a66cad8f6.jpg

преди 1 минута, Toto2 написа:

Айде и ти бла бла бла...Ние не сме на власт и младежта не ни бяга от нас. Бяга от 30 години не знам си какъв строй в България. Бяга от "просперираща" евроатлантическа България. Бяга повече, отколкото преди в соца. И граничари да има и да стрелят на месо, пак ще бяга в пъти повече от тука. 

И ти бла бла бла. Кой смачка бизнеса, държавността, мафията чия е?

Вие не сте различни бе, от статуквото сте. От имотния регистър не може да се скриете. В-к Бърд публикува сума и далавери. 

Чума да заменим с холера, ей такава алтернатива сте. 

току-що, IvanKirov написа:

large.ww(27).jpg.439aaa2f3f5c977505893b8a66cad8f6.jpg

Аха, за всичко е виновно Възраждане, даже и когато 20 години не съществуваше въобще. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.