Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

large.012012(10).jpg.bfb5eb6880cf0fa267e4dbd46720c739.jpg

Цитат

Sia Niko
1 дни  · 
"ТКЗС", Златю Бояджиев, 1964
Когато силата на четката е по-въздействаща дори от силата на словото. Само тази картина е равносилна на стотици и хиляди страници, описващи какво представлява колективизацията и структурата на  българското село по времето на соца. Всъщност това са строго разграничени съсловия в едно ТКЗС (по-късно АПК). Най-отгоре е петолъчката. Тя е на сградата, където се намира администрацията, тоест текезесарската номенклатура. Следва по-ниското съсловие - трактористи, звеноводи, шофьори на камиони, шофьори на автомобили, возещи председателите на ТКЗС-тата и другата номенклатура. Следва едрият рогат добитък, дребният рогат добитък, останалите селскостопански животни и отговорниците на тези отдели в ТКЗС-тата, които също са вид началници. Да не забравяме, че един от най-богатите и влиятелни хора в България в момента, Георги Гергов, е започнал кариерата си именно като ръководител в свинеферма в ТКЗС/АПК по времето на соца. И най-отдолу на пирамидата са редовите текезесари, работягите, превили гръб не само над ръкойките, а и пред стоящите над тях по-висши текезесарски съсловия. И може би съвсем съзнателно  Златю Бояджиев е целял точно този ефект на  пирамидално изобразяване, показващ същността на съсловната ТКЗС структура.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

Цитат

България в снимки от миналото

Ivan Vladinski
Ако искате същия живот като тогава, безплатно образование и здравеопазване, безплатно отопление, осветление и жилище, осигурена работа, 65 долара заплата, сигурност и увереност в утрешния ден - влезте в затвора. СоциализЪма фалира. Не само в България, навсякъде фалира.

С корекцията, че заплатата почваше от 30 долара, по реален курс. 

Татовци си имаха специален за тях курс, 3 пъти по-евтин от пазарния. Те за това блъскахме като животни, да им осигурим тоя лукс. 

преди 23 минути, Toto2 написа:

Ти тогава не си бил на възраст да бачкаш. Ай стига лицемерие.

E кво като не съм!

преди 27 минути, Toto2 написа:

Ти тогава не си бил на възраст да бачкаш. Ай стига лицемерие.

Той се явява в ролята на разказвач...

преди 15 минути, IvanKirov написа:

E кво като не съм!

Еми лицемерничиш бре. Не се ли усещаш? А да, нямаш потенциал за това.

току-що, Toto2 написа:

Еми лицемерничиш бре. Не се ли усещаш? А да, нямаш потенциал за това.

В какъв смисъл? Нещо не е вярно ли, дето казах?

145 лева СРЕДНА заплата, щото младите инженери почваха с по 100 лева стартова, 5 лева байтошовка, и 10 % ергенски данък. Който е данък бездетен, ако и да си женен. 

Какво значение има, че съм бил малък тогаз? Не е вярно ли ?

145 лева ги сметни по курс 2,70 лева, както ме поправи една друга копейка. За нас нямаше официални долари, нито имахме право да ги харчим. 

Говориш го, все едно ти лично си го изживял и го използваш като доказателство за нещо си. Но...ти не си го преживял и не го знаеш от личен опит. Но го казваш от "личен " опит. Това е лицемерие. 

Колко пъти да ти обясня, че да разбереш.?. Мисля, че няма смисъл де, но за последно - престани да правиш съчинения по картинка и клюки и да ги представяш като лично изживяно.

image.thumb.png.660ae6e9d8254385e394f3fa2b555c71.png

В прекрасния нов свят и в съвременният икономически мотор на ЕС.

преди 4 минути, IvanKirov написа:

както ме поправи една друга копейка.

Плачеш за съд за клевета! Курназ си скрит зад ника... Е, да, ама определени институции имат достъп до инфото. Така, че аре по-кротко с определенията!

преди 2 минути, Toto2 написа:

Говориш го, все едно ти лично си го изживял и го използваш като доказателство за нещо си. Но...ти не си го преживял и не го знаеш от личен опит. Но го казваш от "личен " опит. Това е лицемерие. 

Колко пъти да ти обясня, че да разбереш.?. Мисля, че няма смисъл де, но за последно - престани да правиш съчинения по картинка и клюки и да ги представяш като лично изживяно.

Добре, кажи кое не е вярно, стига философии!

преди 1 минута, цър-вул написа:

Плачеш за съд за клевета! Курназ си скрит зад ника... Е, да, ама определени институции имат достъп до инфото. Така, че аре по-кротко с определенията!

Нещо съм забравил, ти па за кво квичиш?

Ей ся ще тръгне да се занимава прокуратурата, в някакъв забит форум, щото на някаква дядка нещо му накиселяло за соца. В какъв контекст го написа? За 2,70 лева за $  ли беше? Някой тука го каза. Не съм аз. На нас по 3 лева ги шиткаха. 

От другата страна па ми викат копейка. 

Големите българи всичките, не мога да ви различа от чужди байраци. 

Не е вярно, че си бил там и си го преживяп. Ето това не е вярно. Малко ли е? Достатъчно е да те нарека лъжец.Ма както и да е. Бих предпочел да обърнем дискусията не какво е било тогава, а с какво днес е по-добре. Не в личен план, а за цялата страна. Айде обясни що 35 години сме в светлото капиталистическо общество, а показатели като прираст на население и т.н . е надолу? Що млади и стари все още бягат от България с 200, като тука е от хубаво по хубаво и от чешмата тече мед и мляко.

преди 27 минути, IvanKirov написа:

ти па за кво квичиш?

Аре, да спазваш добрия тон!!!
Та к'ъф си ти та да си позволяваш такъв тон към хора, за които не знаеш абс, НИЩО? Поведение на простак!

преди 5 минути, цър-вул написа:

Та к'ъф си ти та да си позволяваш такъв тон към хора, за които не знаеш абс, НИЩО? Поведение на простак!

Аз съм си простак отдавна. 

Викат ми иванка, ей тъй с малка буква. Почти у всеки пост ми викат гей, пък аз не съм. Предател ми викат, разни дьонмета, емигрирали на запад, неслужили. ИТ хлебарка ми викат. Има цяла тема със скрийншоти. 

Не съм светец. Да ви се радвам ли? А, да, един си написал в подписа, хобито му било да избива такива като мене. Дето не му служат в кръчмата за 1500 лева. 

Като му бяха силните години, плащах му да му служа аз. Съвсем буквално, не се бъзикам. 

Как да не съм простак? 

преди 11 минути, цър-вул написа:

Тяхния тон към нас няма ли да го коментираш? Те да не би да ме познават, че ме обиждат?

Цитат

МНОГО Е ЗЛЕ ДНЕС БЪЛГАРИНА ! 
 ПРЕДИ имаше гарсониера, сега си е купил два апартамента/за щерката е другия/! 
   ПРЕДИ караше стар "Москвич"! 
  СЕГА има два автомобила - един японски на жената... и един немски за него! 
МОРЕ ОТ АВТОМОБИЛИ е по улиците! 
   ПРЕДИ бъркаше в бръмчащ като гатер български хладилник!
 СЕГА си е купил комбиниран с фризер "Филипс"! 
  ПРЕДИ се  се кьореше  на   черно- бял нашенски или никакъв телевизор...
 СЕГА има две плазми - една в хола и една в спалнята/щото се уморявал на дивана/! 
  ПРЕДИ чакаше няколко години за телефон!  
 СЕГА са разпиляни няколко  смарт телефончета на масата... На всеки  от семейството семейството по един!
/без значение на възрастта- от 2 до 92 години/! 
  ПРЕДИ ходеше на море в мукавените бунгала 2х2 м². край Обзор или Китен!!!
 СЕГА наобикаля  към Гърция...Турция... Хърватия... а за юбилея от сватбата, води челядта в Египет!
  ПРЕДИ жулеше гроздова /нищо против/...СЕГА не сяда на маса без "Джони"/задължително черен етикет/другото не струвало/!!!
  ПРЕДИ зимата не е виждал ни домати, ни краставици... СЕГА през януари му били високи цените  !!!!
  А БЕ ЗЛЕ СМЕ СИ!!!  
  ИСКАМЕ си КОМУНИСТИЧЕСКАТА КОЧИНА! 
  УРА ДРУГАРИ!/Dimitar Shapkov/

преди 30 минути, IvanKirov написа:

През призмата на консуматор - така е.Стига да ти е важно да ядеш и акаш повече. Стига да ти е важно да имаш повече и всякакви предмети и това да е единствената цел в живота. С такъв мироглед сега живееш в рая, нали иване...

преди 8 минути, Toto2 написа:

През призмата на консуматор - така е.Стига да ти е важно да ядеш и акаш повече. Стига да ти е важно да имаш повече и всякакви предмети и това да е единствената цел в живота. С такъв мироглед сега живееш в рая, нали иване...

Не съм аз тунеяд, вие сте паразити. 

Не си прати сина за шапкар. 

Не даде още 7% от брутото, за обръчите фирми. 

Само квичиш с/у отворените граници, бягали ти робите. 

Айде точно алчен чорбаджия като тебе, да не ми обяснява морал и принципи. 

преди 2 минути, IvanKirov написа:

Не съм аз тунеяд, вие сте паразити. 

Не си прати сина за шапкар. 

Не даде още 7% от брутото, за обръчите фирми. 

Само квичиш с/у отворените граници, бягали ти робите. 

Айде точно алчен чорбаджия като тебе, да не ми обяснява морал и принципи. 

Аз аъм си аз, гледай ти кво пишеш и прокламираш. От твоите писания идва и се показва какво искаш - да папкаш и акаш и никой да не ти се бърка в това велико дело. Не ме гледай мене - аз си папкам и си акам и никой не може да ми попречи, обаче това не ми е цел , а следствие. Имам други мечти и идеали, които ти явно не си в състояние дори да заподозреш. Щото аз съм постигнал това, към което ти се стремиш и трепериш нкой д не ти го отнеме. Аз го имам и виждам, че това е прах и е без значение.

преди 25 минути, Toto2 написа:

Аз аъм си аз, гледай ти кво пишеш и прокламираш. От твоите писания идва и се показва какво искаш - да папкаш и акаш и никой да не ти се бърка в това велико дело.

А не бе лъжем се, 60% прибират след брутото, малко ви се видя. Дай да ощавим до дупка бизнеса, че и вторите братовчеди да набутаме по обръчите наши фирми. В случая ваши. 

Онова горе си го бакъпнах, Брейка де вика за чистачката на музейния ви плъх. Май чете темата. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.