Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 31 минути, Toto2 написа:

Може да бъде изображение с 4 души, влак и текстово съобщение

large.09090909(13).jpg.a4405fbe23bedc3185db8f57ecaf09fb.jpglarge.00110011(4).jpg.f12af212b41f0b250cedb3c14a9200ba.jpglarge.xxxxx(1).jpg.b3fc9f780fc16bc85b98520b370d40ab.jpglarge.121212121212121212121(53).jpg.fc5615e242705be966ea5883a042888e.jpglarge.121212121212121212121(41).jpg.fe03fb01f573087450885f9bd0828e1c.jpglarge.121212121212121212121(39).jpg.f3b7b4793e11ae6465c75a1a65c2433b.jpglarge.121212121212121212121(44).jpg.39fa9713645275e73f7dccab3650d8bf.jpglarge.121212121212121212121(32).jpg.7f2014ddd8f964d9e41320c910c9ac98.jpglarge.121212121212121212121(28).jpg.45461f71c11fa196f14d13c66bf32ba7.jpglarge.121212121212121212121(21).jpg.c5f492940993b6e733a43f4b04fbc1f3.jpglarge.121212121212121212121(23).jpg.35ac983d756a52d6a2a9c91f55082801.jpglarge.121212121212121212121(26).jpg.55e21ce87cdf067417c10ec369e08956.jpglarge.121212121212121212121(25).jpg.cca85d738aee2eaa7d80fa412ca3869d.jpglarge.121212121212121212121(15).jpg.f6d8886725a8da2d0f3056aa3d607aa3.jpglarge.121212121212121212121(6).jpg.56e4d2fa495b4a89617120abf1f2468b.jpglarge.121212121212121212121(14).jpg.c3e94f8b4c66b8ed0e2bdef0e282ae84.jpglarge.11112222(35).jpg.8f45603fa7f8216c8bba4ff2c34336be.jpglarge.11112222(34).jpg.5fe933a2539b940c89af0b561a2e025a.jpglarge.11112222(30).jpg.53aa8b9a41bf4a2e0779949aa356b929.jpglarge.11112222(26).jpg.8f12f36536d2b588cd68b04f698a77ea.jpglarge.11112222(11).jpg.a7499abb39dfec62288a5884ce8170f4.jpglarge.000000(11).jpg.7fc568858d5c8f7866dbcdd9e1217c54.jpglarge.000000(1).jpg.3ad054b780b43feb3525d7222dd5c7c6.jpg

Къщата е дето е живял Станко Тодоров или който там, дето се отрекъл от любимата си, да спаси кожата. Дето крал и продавал буржоазни дрехи. 

Бурканите са хляб от голодомора. 

Типично по Оруелски, ама сте тюфлеци и не четете. 

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

Цитат

Клуб на писателя Добри Божилов и очарователната млада авторка Хир Дуло
Teodor Angelov  · 2 дни  · 
Нещо ми писна от глупости, ръсени от недорасляци, та...
„Родена съм през 1956 година и доста време поживях през социализма. Първото, което помня, са самуните бял хляб в магазина, сандъчетата с мармалад и масло, както и гюмовете с мляко. Хлябът беше току-що изпечен и ухаеше страхотно. Баба ми ме гонеше с маслото да ми намаже, но аз слагах сирене в краешника и го хапвах с удоволствие. Масло слагах на филиите с шипков мармалад, ама той нямаше нищо общо със сегашната полутечна каша, която продават, че са й лепнали и етикет „еко“. Навремето шипковия мармалад беше твърд и страшно вкусен.
Не помня да са ми мазали филията с мас, както говори господин премиерът. С мас се готвеха някои манджи. Баба ми стоеше до печката и въртеше гювеч, или телешко със сини сливи, или пиле яхния с много лук. Миришеше божествено! И беше вкусно, облизвахме чиниите. Дори картофената й супа беше супер. А най-много обичахме копривената каша – с много масло и сирене, която се топеше в устата. И сладките, разбира се. Дебнехме край фурната да се изпекат и ги нагъвахме топли.
В Халите продаваха всякакъв вид месо. Там месото на животните висеше на ченгели и хората посочваха откъде да им отрежат кило-две. Два пъти седмично и задължително в неделя у нас се ядеше манджа с месо, а на другия ден – постна.
Да, нямаше шоколадови яйца и тублерони, нямаше бисквити „Орео“ и всякакви вносни, натъпкани с палмово масло, оцветители, набухватели, че даже и гума боклуци. Имаше шоколад „Крава“. Огромен, млечен, страхотен! Имаше аерошоколад и шоколад „Кума Лиса“. Имаше „Чайки“, „Байкалчета“, сухи пасти. Имаше бонбони „Балкан“ със страхотен крем, бонбони „Таралежки“, бонбони „Морско дъно“ на два реда с черен и млечен шоколад. Имаше марципан „Люлин“, който топяхме на водна баня, слагахме масло и се получаваше отличен течен шоколад. Нямаше близалки, имаше захарни пръчки и петлета. И много захарен памук. Имаше бонбони „Лакта“, бисквити „Детска радост“ и „Еверест“, фъстъчени вафли, локумени вафли, наслада за небцето.
Искате ли, млади хора, да ви опиша една соц. сладкарница? Имаше следните неща – три вида целувки… едните – огромни и слепени с крем. Имаше паста „Букет“, паста „Дънер“, паста „Тунелче“ и не мога да изброя всичките, защото действително бяха много. Имаше изобилие от сиропирани сладкиши – охлювчета, бадемки, кадаиф, баклава, саралии, толумбички, реване, имаше „Ежко Бежко“, „Миньорки“, направени от бишкоти, еклери с различен крем, шоколадки, меденки, ореховки, масленки, дребни сладки – каквото ти душа поиска. И направени от истински продукти, без оцветители, подобрители, разни Е-та, глюкози, палмово масло, царевична захар и какви ли не фалшификати.
Ядяхме на корем, защото бяха евтини, чак ни прилошаваше. А после тичахме из парка да изразходим калориите.
Лично аз най-мразех срядата, защото е рибен ден и гледах с отвращение мерлузата в стола, а след години тя се оказа една от най-скъпите риби. Мразех и един десерт в стола – малеби и особено млякото с ориз, защото му слагаха канела.
Но това не значеше, че се влача полугладна по улицата. Можех да си купя милинка, баничка, тутманик, принцеса с кайма, хот – дог, ами да – имаше хот дог, но с истински кренвирши, не със сегашния, направен от боклуци.
През лятото нямаше банани, наистина. Но, то, до 83-та година и в Западна Европа не е имало банани през лятото, защото чак тогава е изобретен и внедрен фризерът за съхранение на фрукти. Западно изобретение е. И чак след като го измислят, става възможно съхранението на бананите в Европа през лятото. До 83-та година и те са яли банани само през зимата.
И киви-та нямаше, и манго, и пъпеши от Аржентина, и още няколко вида екзотични плодове, които и сега застояват по щандовете.
През зимата имаше ябълки, огромни, уханни, сушени сливи, портокали, мандарини и страшно много сладка и компоти.
Още ли мисли някой, че гладувахме?
Не, ядяхме истинска храна и не боледувахме. Нямаше затлъстели, нямаше алергични, нямаше нито една от тези модерни болести, които сега ни мъчат и убиват.
Но тогава бяха други времена.
Времена, които в момента някой много иска да изтрие от съзнанието ни, за да пише нова, фалшифицирана история в умовете на идните поколения. С едничката цел – да се тъпчем с огризките на Европа и света и да благодарим на демокрацията. За да работим в големите им корпорации като роби, за жълти стотинки… и пак да благодарим на демокрацията.
Благодарим, но си искаме нашата храна, чистата, вкусната!
Искаме си и свободата. Онази свобода, при която всички бяхме солидарни, сплотени и не се мразехме. Даже се обичахме
Но тия времена вече ги няма…“
Дарина Стоева

Бабичката още не разбрала, че в почти всички пастички по соца имаше хидрогенирана мазнина. Който е ходил бригада в консервен завод, после не кусваше пастет. За кренвиршите се носеха направо легенди. Да, вкусни бяха, то и сега са вкусни, ама вече 15 години не съм хапвал такова. Почерпи ме един приятел като ходих да му видя новия апартамент в София, нямаше накъде да мърдам...

Има и снимка с огромна камара картофи, и едни баби със забрадки край нея, работнички от звеното. Мързи ме да я качвам. 

Нещо особено изкривено имаше само баби да ходят по полето. Помня ги лично. 

Натриев бензоат баба ми слагаше обилно в туршиите, и това го помня. Консервант. За ДДТ да не отварям приказка. 

Синтетични оцветители се ползваха обилно, викаха им "безвредна боя". В по-скъпия градски хляб туряха подобрители, вносни. В снимките ми има изрезки от тогавашни вестници, по въпроса. Дори се хвалеха с вносните подобрители. 

Амонячна сода ползваше баба ми, именно на амоняк миришеха сладките. Не знам дали е вреден, но е синтетика. 

преди 9 минути, IvanKirov написа:

С едничката цел – да се тъпчем с огризките на Европа и света и да благодарим на демокрацията. За да работим в големите им корпорации като роби, за жълти стотинки… и пак да благодарим на демокрацията.

Хихи, тогаз не били роби, 70 лева мин. заплата, 95 за млад инженер, 130 за еквивалента на сегашното ИТ. 2 години каторга в казарма, 5 г. по месец всяко лято, да запишеш семестър, после още 2 години заточен по специализация в някое зачукано село.

После 130 лева, и ергенски данък. 

Жълти стотинки било, стотина $ заплата по официален курс, дето нямаш право да ги имаш. И 30 $ на черно от Магурата. 

Цитат

Искам Да Знам
Майката Природа/Mother Nature  · 5 ч.  · 
Любопитни факти за врабчетата 🐦
Врабчетата не са прелетни птици. Те изглеждат много малки, но не се страхуват от студа. В най-тежкия студ врабчетата седят на покрити със сняг дървета, като топки на коледно дърво.
Родителите врабчета хранят бебетата си само с насекоми и не ги отказват сами. Именно през пролетта ползите от врабчетата са най-забележими - една двойка птици изяжда до 3 кг градински вредители за един месец!
Вероятно всеки е виждал пъргави врабчета, които се мотаят в затоплена от слънцето локва. Това са не само забавни игри, но и прогноза за времето. Ако врабчетата плуват в локви, значи ще има слънце. Чувствайки суша, птицата се къпе във вода, но очаквайки дълги дъждовни дни, се къпе в пясък и прах.
В Китай в средата на 20-ти век се случва непоправимото - популацията на врабчетата била унищожена до корен в светлината на борбата за реколтата. И глад удря страната. Големият китайски глад: гъсеници и бръмбари унищожават цялото зърно, защото техните врагове, врабчетата, вече ги няма!
От 16 до 45 милиона души са умрели от глад през 1959-1961 г. Това е най-масовият глад в историята на човешката цивилизация.
Китайците трябва да купуват врабчета от съседите си и да ги развъждат отново. Оттогава в Китай врабчетата се третират много внимателно!🐦
.
Източник Любопитно и интересно

По заповед на Партията, био еко и т.н.

Виждал съм ниви, почернени от умрели гарги, зимата. Пръскали с някакъв див инсектицид, зимните птици измряха. По соца това. 

преди 11 минути, Toto2 написа:

Сега пък масово трепят пчелите дивите земеделци.

По соца и със самолети пръскаха. Сега препаратите скъпи, на порядък по-добре е. Би 58 знаеш какво е, с тоновете го лееха, сега е забранен. 

преди 17 минути, Toto2 написа:

Нека позная, като дойдете на власт ще възродите и пчелите?

Е, разрешени са други, дето пак тровят пчелите.

току-що, Гражданин написа:

Нека позная, като дойдете на власт ще възродите и пчелите?

Това е друга тема, между земеделци и пчелари. И темата е що сега е по - зле от колкото по соца.

преди 2 минути, Toto2 написа:

Това е друга тема, между земеделци и пчелари. И темата е що сега е по - зле от колкото по соца.

Сега не е по-зле от колкото по соца. По соца всички са били скоти, не знам на кого му липсва скотуването. Определено не са мой тип хора.

преди 2 минути, Гражданин написа:

Сега не е по-зле от колкото по соца. По соца всички са били скоти, не знам на кого му липсва скотуването. Определено не са мой тип хора.

Да разбирам ли, че не си живял в соца и хабер си нямаш какъв е бил живота тогава?

преди 8 минути, Toto2 написа:

Е, разрешени са други, дето пак тровят пчелите.

Приятел земеделец имам, зле е щото само на големите дават субсидии. Малките са неконкурентни. Ама е дълга тема и имам работа в момента.

преди 14 минути, Toto2 написа:

Да разбирам ли, че не си живял в соца и хабер си нямаш какъв е бил живота тогава?

Много добре го знам соца какъв е. Дишал съм му от мизерията. Ако е бил толкова велик строй, нямаше 90-те да ни остави в такава сивота, масова немотия, разбит и нередовен градски транспорт, разбити улици, нищо в магазините, глутници от улични псета навсякъде, пенсионери ровещи по кофите, нямане на елементарна сигурност. Че даже си имаше режими на тока и водата. Това ли беше най-доброто, което великият ви соц строй успя да остави дето искате сега да го възраждате?

преди 6 минути, Гражданин написа:

глутници от улични псета навсякъде, пенсионери ровещи по кофите

Това конкретно го нямаше по соца. С ремаркетата изнасяха избити псета. Комшия безработен, принудително го прибраха по цял ден да хвърля пясък в бетонов възел. 

И не, хич не е добре, че беше строй от принудителен труд. Икономика на концлагер. 

Соца не  беше най-великия строй, не се хаби. Проблема е , че въпреки че по соца беше гадно, сега след 30 години не е по-добре. Има много повечеулични псета, разбити и опасни улици, сигурността е в пъти по-малка, по соца нямаше никой да рови по кофите, сега има клошари колкото искаш. Режим на тока и водата официално няма, но не  знаеш кога ще бъдат спрени и за колко поради аварии. Та така, по думите ти съдя, че даже не и бил раждан по времето на соца.

преди 7 минути, IvanKirov написа:

Това конкретно го нямаше по соца. С ремаркетата изнасяха избити псета. Комшия безработен, принудително го прибраха по цял ден да хвърля пясък в бетонов възел. 

И не, хич не е добре, че беше строй от принудителен труд. Икономика на концлагер. 

До колкото знам по соца се е зародил проблема с уличните кучета, защото били забранени. Било считано за вредна буржоазна отжителица да имаш куче и имало закон, че ако не си милиционер нямаш право да завъждаш кучета и то имало специално разрешени породи. Другите почнали да ги наричат с пренебрежителната дума "псе". Така постепенно на масовият българин било втълпено да се превърне в кучомраз. Много стопани били принудени да ги пуснат на улицата или предадат доброволно за убийство (пускали ги в някакви ограждения, в които пускали ток по решетките и така псетата умирали на място след кратка агония) инак били заплашени от разправии с милиционерите. Според генеологията на уличните кучета се вижда, че са смеска между най-различни интересни породи, с които някога буржоазните стопани са били принудени да се разделят.

преди 9 минути, Toto2 написа:

Соца не  беше най-великия строй, не се хаби. Проблема е , че въпреки че по соца беше гадно, сега след 30 години не е по-добре.

С 10 бона месечно, малко не те ли хваща срам? По соца щеше да си на заплата в някой държавен сервиз, и да трепериш като чу каш на частно. 

преди 1 минута, IvanKirov написа:

С 10 бона месечно, малко не те ли хваща срам? По соца щеше да си на заплата в някой държавен сервиз, и да трепериш като чу каш на частно. 

Съмнявам се да е с 10 бона заплата и да се натиска на копейките. Това партия за бедните паразити дето такива пари никога няма да видят освен ако не се отъркват около фюрера, за да се докопат до депутатското кюфте. 

преди 5 минути, Гражданин написа:

Съмнявам се да е с 10 бона заплата и да се натиска на копейките. Това партия за бедните паразити дето такива пари никога няма да видят освен ако не се отъркват около фюрера, за да се докопат до депутатското кюфте. 

Монтьор е, пък и лесно може да го провериш. Толкова бръснат, от опит знам. 

И реве за 6 ст. боза. 

Искат да досъсипят младите, туй им е големия дерт. От злоба го правят. В голямата немотия като се сетя как сме се пазили от деца... Всичката сган се е стоварила на младите и кадърните. 

преди 1 минута, IvanKirov написа:

Монтьор е, пък и лесно може да го провериш. Толкова бръснат, от опит знам. 

И реве за 6 ст. боза. 

Може да му е омръзнало да е под колите и да е целия черен. Иска да се премени в костюм, да застане на трибуната и от там ръси простотия. А и може на далавера да му изпадне някой тузарски имот. Жалка история, нагледахме се на гаьовци.

преди 1 час, Toto2 написа:

Тези , които ползват забранени от ЕС субстанции и после мрънкат, че не им дават субсидии - понеже ги изобличили, основно са в твоя район.

току-що, Гражданин написа:

Може да му е омръзнало да е под колите и да е целия черен. Иска да се премени в костюм, да застане на трибуната и от там ръси простотия. А и може на далавера да му изпадне някой тузарски имот. Жалка история, нагледахме се на гаьовци.

Оня дебелия таксист, като го видя изтъпанен кат на сгоден циг анин брат му...

Мечтата на всяка копейка. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.