Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 2 минути, teo-glavata написа:

Мдааа - и VW, i Audi-та.....даже и домати зимата :) 

Ти пък, от тенекета се блазниш... 3-ма космонавти имахме по онова време бре!!!

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Аз пък имах Opel - на 16 години...и всички милиционери знаеха да не ме закачат, че,,,кофти

преди 38 минути, Joss Bomon написа:

Не го крадяха - прибираха си икономиите за да не ги изливат по нивите и просеките. Имаше толкова по много от всичко, че дори когато всеки си прибира, пак оставаше и за хвърляне. Така беше и с млякото от ТКЗС-тата. С очите си съм виждал да се пуска в канала, щото работното време е свършило. С отпадъците от столовата се изхранваха промишлени количества прасета. Чули, преразказали, прочели... на това се опират голяма част от мненията на противниците на соца.

То затуй имаше опашки за квот се сетиш. Щото всеки произвеждал и хвърлял. 

преди 26 минути, Joss Bomon написа:

Двама. Трети не сме имали. 

преди 2 минути, Joss Bomon написа:

Бе то и аз имах мерак на Памела, ама живот ме запозна с Барбара (за щестие е с по големи)

Кви космонафти сте имали, бе? Цирк пълен! 

Нямате, не сте имали и няма да имате! Един льотчик му платихте визата за 2 дена и толкова!

преди 8 минути, Joss Bomon написа:

Е то по тая логика и аз съм космонавт, не полетял. 

Верно ли сте толкоз смотани и промити? Че и нагъл, на мене вика барабанчик. 

преди 9 часа, IvanKirov написа:

Е то по тая логика и аз съм космонавт, не полетял. 

Верно ли сте толкоз смотани и промити? Че и нагъл, на мене вика барабанчик. 

По твоята логика си барабанчик!

Хабер си нямаш какво е дублиращ пилот. Това е човека, който в последната минута може да смени титуляра, защото са се подготвяли заедно и с нищо не отстъпва в умения и качества.

Ти ще станеш космонавт точно в някой друг живот, но не и в тоя, защото този ти е отреден да бъдеш форумен шут и да служиш за изтривалка!

преди 5 минути, Joss Bomon написа:

По твоята логика си барабанчик!

Хабер си нямаш какво е дублиращ пилот. Това е човека, който в последната минута може да смени титуляра, защото са се подготвяли заедно и с нищо не отстъпва в умения и качества.

Ти ще станеш космонавт точно в някой друг живот, но не и в тоя, защото този ти е отреден да бъдеш форумен шут и да служиш за изтривалка!

Аха, резерва бил, не летял, ама космонавт станал. Онлайн работил. Явно от тогаз е модерно. 

1407418063_4.jpg.356b986e714ba659cd189c7b815f09cb.jpglarge_0189.jpg.7209528fc1794fa5d1b05efcc80c0312.jpglarge.ww(27).jpg.439aaa2f3f5c977505893b8a66cad8f6.jpglarge.ww(26).jpg.04a8a1b0c5fc7423d7c2aac4ef012c43.jpglarge.(4).jpg.385d1bb5326851073f914df425cbca88.jpg

преди 10 часа, Joss Bomon написа:

Какво като сме имали двама летяли в космоса? Мен това какво ме е греело?

преди 14 часа, В. Велев написа:

Когато бензина при социализма беше жълти стотинки, ако ще и 20 на 100 да лапа все тая :)

При 120 лв минимална заплата и 99 ст на литър през 1985 г., дали е все тая? То не че тия с минимална заплата имаха коли де....

преди 14 минути, Мечо Хубавеца написа:

При 120 лв минимална заплата

Която вземаха 1-2% от населението. Болшинството бяха с над средна заплата 220-240 лева. 1988 г. аз вземах 340 лева като инженер настройчик на електронна апаратура.

преди 8 минути, В. Велев написа:

Която вземаха 1-2% от населението. Болшинството бяха с над средна заплата 220-240 лева. 1988 г. аз вземах 340 лева като инженер настройчик на електронна апаратура.

Глупости. По разни краварници и ТКЗС бяха на минималната. Трактористите вземаха повечко, комбайнери и поливачи също, нямам идея що. 

преди 15 минути, В. Велев написа:

Би ли обяснил като инДЖИнер, каква е логиката болшинството да взема над средното? Но това от обикновената математика, не от болшевишката.

преди 19 минути, В. Велев написа:

Ама друг път...Учителите примерно бяха с 170 лв основна заплата. Не е възможно болшинството да са с над средната. Масово бяха с около 200 - 220 лв брутна. Да ти кажа да си на минимална заплата или на 150 лв., нямаше голяма разлика, защото втората се облагаше с данъци. Ергенският стигаше 20% без необлагаем минимум. Стрижеха яко ако нямаш деца.

преди 19 минути, Митко Вълчев написа:

Би ли обяснил като инДЖИнер, каква е логиката болшинството да взема над средното? Но това от обикновената математика, не от болшевишката.

И аз искам да ми го обясни математически. 

преди 12 часа, Joss Bomon написа:

Не го крадяха - прибираха си икономиите за да не ги изливат по нивите и просеките. Имаше толкова по много от всичко, че дори когато всеки си прибира, пак оставаше и за хвърляне. Така беше и с млякото от ТКЗС-тата. С очите си съм виждал да се пуска в канала, щото работното време е свършило. С отпадъците от столовата се изхранваха промишлени количества прасета. Чули, преразказали, прочели... на това се опират голяма част от мненията на противниците на соца.

Не било кражба, а било прибиране ... туй, че не е твое няма значение, трябва да сме прибрани, че може да редуцират нормите и няма да има за прибиране :ski4:

преди 2 часа, Митко Вълчев написа:

Не ви е ясно, защото разсъждавате по капиталистически.

При социализма всичко се правеше за доброто и благото на трудещите се. Те бяха с много привилегии около заплатата. Най-малкото за което се сещам са 14 дневен отпуск (сега къде има такъв?) и безплатни или на символични цени карти за почивка. Другото за което се сещам е 2 годишен платен отпуск по майчинство. Сега къде го има това? 

Освен това никой не можеше да ви уволни от работа. Ако си изпълнявате задълженията. Например такива като вас, каквито сте некадърни чак като счупите 1-2 машини от некадърност и незнание пак нямаше да ви уволнят а да ви пратят на друга работа, естествено според акъла ви.

В нашето предприятие, който не се беше записал за апартамент той не взе. 

Заемите бяха със смешна лихва. Колкото да има нещо.

Да продължавам ли?

преди 2 часа, IvanKirov написа:

По разни краварници и ТКЗС бяха на минималната.

ТКЗС бяха на надница. Вземаха луди пари. Всички текезесари на село си направиха 2 (дву) етажни къщи. Отделно във всяка (почти) къща си гледаха някакъв добитък. Така че ядяха още по-екологично месо. Въпреки че и по магазините тогава всичко беше прясно и екологично. Ти такива селски луканки не си ял.

Много ви е яд за тия неща, защото сте ги видяли, но сега като магарета на лед се опъвате и ядете развалени банани, кисели млека с нишесте и стабилизатори дето траят по една година, салами пълни с ГМО и стабилизатори, за хляба да не говорим...

преди 2 часа, Мечо Хубавеца написа:

И аз искам да ми го обясни математически. 

Всички сте на един акъл, т.е. без акъл, така, че какво да ви обяснявам. Отделно, че не разбирате от математика.

преди 31 минути, В. Велев написа:

При социализма всичко се правеше за доброто и благото на трудещите се. Те бяха с много привилегии около заплатата. Най-малкото за което се сещам са 14 дневен отпуск (сега къде има такъв?) и безплатни или на символични цени карти за почивка. Другото за което се сещам е 2 годишен платен отпуск по майчинство. Сега къде го има това? 

Освен това никой не можеше да ви уволни от работа. Ако си изпълнявате задълженията. Например такива като вас, каквито сте некадърни чак като счупите 1-2 машини от некадърност и незнание пак нямаше да ви уволнят а да ви пратят на друга работа, естествено според акъла ви.

Да продължавам ли?

ТКЗС бяха на надница. Вземаха луди пари. Всички текезесари на село си направиха 2 (дву) етажни къщи. Отделно във всяка (почти) къща си гледаха някакъв добитък. Така че ядяха още по-екологично месо. Въпреки че и по магазините тогава всичко беше прясно и екологично. Ти такива селски луканки не си ял.

Много ви е яд за тия неща, защото сте ги видяли, но сега като магарета на лед се опъвате и ядете развалени банани, кисели млека с нишесте и стабилизатори дето траят по една година, салами пълни с ГМО и стабилизатори, за хляба да не говорим...

Всички сте на един акъл, т.е. без акъл, така, че какво да ви обяснявам. Отделно, че не разбирате от математика.

Всичко се правеше в името и за благото на човека. Във всеки град, село, предприятие се знаеше и името на човека. Иначе, огради и смърт по границата за да не си тръгнеш от хубавото. Ти бабана го яж, какъвто искаш. Социализмът, СССР няма ЕДНО единствено статистически доказуемо предимство пред успешните западни държави. Нито путинова Русия. ЕДНО, но факт от  международно призната статистика.

преди 26 минути, В. Велев написа:

Да продължавам ли?

Годишния отпуск е 20 дена /работни/ минимум! Карти за почивка и сега има в държавните ведомства, все пак с по-ниски заплати от частния сектор и не могат или трудно биха си позволили ол инклузив не само в чужбина, а и в България. Отпуск по майчинство е две години и сега. И сега не може да те уволнят без причина! Някой май живее в землянка над 30 год. :magnifier:

Не знам кой е кадърен, кой не е , но знам, че никой кадърен не желае соц! Соца е блян за некадърните, търтеите, крадливите 😜

преди 21 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Годишния отпуск е 20 дена /работни/ минимум! Карти за почивка и сега има в държавните ведомства, все пак с по-ниски заплати от частния сектор и не могат или трудно биха си позволили ол инклузив не само в чужбина, а и в България. Отпуск по майчинство е две години и сега. И сега не може да те уволнят без причина! Някой май живее в землянка над 30 год. :magnifier:

Не знам кой е кадърен, кой не е , но знам, че никой кадърен не желае соц! Соца е блян за некадърните, търтеите, крадливите 😜

Къде това? В село Долно Уйно, където работи баба Пенка на пазара ли?

Хей, почивалите при соца. Бихте ли извадили статистика колко човекодни се е почивало в абсолютно изражение тогава и колко сега, когато сме с 1/3 по малко? Да не се окаже, че сега е повече. За разликата в соц бунгалата и ведомствените станции със сегашните условия, въобще няма да отварям приказка.

преди 22 минути, АСПЕКТ написа:

Къде това? В село Долно Уйно, където работи баба Пенка на пазара ли?

За кое питаш по-точно? Личи, че не си запознат със законодателството и реалностите към днешна дата ... то въобще с какво ли си запознат :ski4:

преди 2 часа, В. Велев написа:

Некадърен си ти, като не си се уредил за читава работа. Не ти отива на нас да викаш некадърни. Щото сме се уредили  на свободен пазар, по световни стандарти. 

2. г. майчинство мисля и сега има. 

Да продължавам ли?

Салами не ям бе некадърник! Що всичко мериш с твоя малък, мек аршин!

Много разбираш ти, да квичите за пустата евтина храна. Дето не е и евтина, щото с 3 лева надник, цял ден гърбиш на полето за кило сирене. Че и не стигат. 

https://www.bgspomen.com/2023/07/1976.html

Цитат

Дървения сандък с размери 2,50 на 3 метра беше колкото селски курник, само дето нямаше полози за кокошките и курешки върху протрития балатум на пода. Срещу вратата на стената имаше малък двукрилен прозорец с липсващи стъкла . На черчеветата с кабърчета беше опъната найлонова зелена мрежа . 
От тавана висеше парче кабел с фасонка на която нямаше крушка . Две лепкави ленти висяха от тавана натежали от стотици мъртви мухи станали жертва на съвременната химия . От двете страни на курника имаше по едно тясно единично легло . По жълтите петна на дюшеците личеше ,че почиващите преди тях са били с малки деца . Върху харгасаните възглавници имаше по един комплект сгънати чаршафи и калъфки за възглавниците . Между леглата под прозореца имаше две нощни шкафчета застлани със вестници . 

От ляво на вратата имаше малка маса , а на стената над нея , двоен електрически контакт . Ръждясал електрически котлон поставен върху цигла (противопожарна мярка ) на масата , представляваше кухнята . Дървен стол заврян до облегалката под масата оформяше трапезарията на кокошата къща. За уюта на малкия дом допринасяха и двете шарени перденца нанизани на медна тел опъната между два ръждиви гвоздея . 

Парче плат от същата материя и същия цвят беше закрепено с кабарчета и на малкото прозорче на тясната врата, това даваше чувство за автономия на обитателите . От дясната страна дървена закачалка, с четири бронзови куки на които висяха няколко гардеробни закачалки . Чаршафите изтънели от дългата употреба, многократното пране и белината миришеха на хлорна вар .Илия откачи от островърхия таван двете лепкави ленти , станали смъртоносен капан , за стотиците мухи и комари дръзнали да споделят оскъдното жилищно пространство с бившите наематели и с погнуса хвърли лентите в кошчето върху боклуците които получиха в наследство , заедно с опърпана сламена шапка и консервата "Копърка в доматен сос" ( от 18 стотинки ) забравена в нощното шкафче . 

На стената под стъкло в рамка висеше опис на вещите за ползване, за които отговаряха морално и материално . Срещу номер едно беше описано, бунгало един брой с упоменати точни размери във сантиметри .Следваха леглата ,масата ,нощните шкафчета ,стола ,котлона, закачалките ,трите одеяла , чаршафите ,възглавниците ,дюшеците ,кошче,метла и лопатка за боклук , три броя пердета , тенекиен леген ( емайлиран)и поцинкована кофа . 

На последно място беше записано "Художествени картини (пейзажи) два броя в рамки" . Картините висяха от страни над леглата и представляваха цветни изрезки от списания с морски пейзажи под стъкла ,целите на черни едри точки, оставени от много поколения домашни мухи . В описа липсваше само циглата под котлона и битовия керамичния цървул (пепелник ) . От вътре на вратата висеше ключ вързан на дълга върва пригодена за носене като гердан

Туй почивка ли е?

"Аз взимах 120 лв. заплата, а жена ми - 160 лв."

https://www.flagman.bg/article/185805

Цитат

Храната в стола беше лоша, а за ресторант пари нямаше

При социализма имаше равни и по-равни. Това важеше и за почивката на море. Другарите имаха луксозни станции на брега на морето около Варна и Златните.

Простолюдието се бореше за бунгало в Крапец, Китен, Приморско, Мичурин, Ахтопол, а за карти се чакаше дълго или се вземаха с връзки, съобщава retro.bg.

Като тръгнехме за лятната почивка, мъкнехме цялата си посуда, барабар с тенджери, тигани и преносимия котлон, а  съпругата готвеше всеки ден. Храната в стола беше лоша, а за ресторант пари нямаше.

Преди да се отправим на ваканция обаче, трябваше да намерим пари назаем. Аз взимах 120 лв. заплата, а жена ми - 160 лв. Но пак парите не стигаха за вноската за чакания с години апартамент, заема за колата и пр. Седмица преди да тръгнем, почваше подготовката за самото пътуване, която се състоеше в стягане на москвича. Сутрин потегляхме в 6 ч. за морето. Намирахме дървеното бунгало, в което ще спим, потънало в прах и мръсотия, и всички се залавяхме да го чистим. На плажа пък се отдавахме на обичайните соцзабавления – бира, карти, табла, вестник, – нямахме мобилни телефони. За обяд си носехме домати, сирене и хляб.

При социализма морето беше едно голямо притеснение за обикновеното семейство – удоволствието ни помрачаваше мисълта как ще се справим финансово по време на почивката и дълго време след нея. Ама не можехме да счупим хатъра на децата, които мечтаеха за това цяла година.

Въпреки беднотията все пак всички успявахме някак да отидем на море. А сега много семейства едва свързват двата края и изобщо не могат да си позволят този лукс.

преди 1 час, В. Велев написа:

Да продължавам ли?

Ама разбира се. Ние сме алчни капиталисти.

Така е. По онова време управляващите се грижеха да няма богати хора. Материалните блага развращават, затова сега съм толкова развратен, защото съм доста заможен. Ако беше останало онова време, щях да съм непорочен.

И това е чудесно. Основната грижа беше за некадърника. Той кадърният може и сам да се оправи. Имаше един новогодишен скеч в тази насока през седемдесете години. 1989 г. един познат работеше на една полусчупена машина за пластмасови изделия. 100% брак произвеждаше, който се претопяваше. Оказва се, че на нея може да работи специалист който да я настройва постоянно. 100% брак, но и 100% заплата, близо 200 лева бруто помня че каза, че взима и това е супер. Бачкаш, произвежадаш брак и харчиш ток, но получаваш заплата. Правили му забележка да не пуши докато работи, а не че произвежда брак.  

Тъй беше, след има-няма от десет до петнадест години чакане обикновено взимаха....Абе как така взимаха, жилища се купуват, а не се взимат...Ами така, щото е било благодат тогава. На баща ми му дадоха след една година, но той беше от друг град и беше принуден да ми дари апартамента си, за да му дадат да купи втори. Такъв беше законът. Благодат ако си директор или партиен секретар. Ако не си, ще чакаш и научиш на търпение. Пак е добре. 

Смешна, смешна, два процента беше лихвата. Ипотечните заеми до преди две години бяха почти толкова. 

Минали са много години и давността за кражбите, които си правил в кооперацията е отдавна изтекла. Хайде сподели с нас колко и какво открадна. ТКЗС няма от 1969 година. Явно в момента си на преклонна възраст. 

Ами такива сме. Ядем развалени и вредни храни.  За пълнота вредни храни имаше и тогава и сега, но в момента разнообразието е огромно, съответно и те са много повече. За разлика от тогава сега продават високоолиново олио, масло от гхи, авокадо и кокосово, които тогава ги нямаше, а зехтин се намираше трудно. Тогава се готвеше само с обикновено рафинирано олио, което е много вредно. Единствено можеше да се замени със свинска мас и краве масло , които обаче са с по-ниска тепература на димене.

Не можем да сме всички аканлии като теб. 

преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

Отпуск по майчинство е две години и сега.

Платен?

И сега не може да те уволнят без причина!

Не могат ли...

Някой май живее в землянка над 30 год.

преди 52 минути, IvanKirov написа:

Салами не ям бе некадърник!

Ей, пикльо! Внимавай как ми говориш, пишлеме смотано!

преди 24 минути, Мечо Хубавеца написа:

Не можем да сме всички аканлии като теб. 

Така е!

преди 3 минути, В. Велев написа:

Платен?

Не могат ли...

Да, платен. Третата година не е.

Нямат основание. В КТ пише кога може да те уволнят дисциплинарно. Ако си некадърен обаче могат да ти прекратят договора с едномесечно предизвестие. Ако си в изпитателен срок веднага могат. И тогава също можеха. 

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

В КТ пише кога може да те уволнят дисциплинарно.

При частника КТ не важи.

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

И тогава също можеха. 

Тогава лентяите ги ловяха по кафенетата и зорлен ги устройваха на работа. Вместо да им теглят 10 тояги на голо. А те им даваха работа и пари.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.