Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Има приръст на населението през тези години.

Бате и петилетката за три години, въпроса беше друг. Отговори на него. 

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Има приръст на населението през тези години.

Аспект коментираше храната. Дано правиш разлика.

преди 4 минути, IvanKirov написа:

И за кое лъжа?

Е аз ти доказвам за нещо съвсем конкретно дето си излъгал. Ти не го опровергаваш. След малко, пак си повтаряш същата лъжа. После питаш "за кое лъжа". Тва не е много оригинален номер. Просто показваш че си тъп (на свободния пазар - т.е. на тоя публичен форум). Човек че ти уйдисва известно време на акъла, па ше види, че си неспасяем - и айде чао. Па си мечтай, че си индженер (виртуален), па пари изкарваш, па си трудолюбив, много работиш. Да ти не плащат, за дето денонощно висиш тука? Тролове от твоя сорт, не вервам да са много платени. Факт ли е?

Ма лъжи си колко искаш, мене не ми дреме!

преди 9 минути, Митко Вълчев написа:

Бате и петилетката за три години

Висока продуктивност е това какво е странното?

преди 8 минути, БаалБек написа:

И аз коментирам също храната ,приръста на населението е зависим от храната.

преди 4 минути, gringos написа:

Е аз ти доказвам за нещо съвсем конкретно дето си излъгал. Ти не го опровергаваш. След малко, пак си повтаряш същата лъжа. После питаш "за кое лъжа". Тва не е много оригинален номер. Просто показваш че си тъп (на свободния пазар - т.е. на тоя публичен форум). Човек че ти уйдисва известно време на акъла, па ше види, че си неспасяем - и айде чао. Па си мечтай, че си индженер (виртуален), па пари изкарваш, па си трудолюбив, много работиш. Да ти не плащат, за дето денонощно висиш тука? Тролове от твоя сорт, не вервам да са много платени. Факт ли е?

Ма лъжи си колко искаш, мене не ми дреме!

Mи няма как да обясня на прост физкултурник, че няма пъдар на главата ми, да варди да не скатавам. И продължаваш със същите простотии, дипломата такава и онакава, редник щял да разжалва майор.

Соца беше мизерия, тебе като те е кефело си е твой проблем. Брейка тъкмо направи клип да хвали Ким Чен Ун, пък те трева пасяха, буквално.

преди 4 минути, AAUUXX написа:

Висока продуктивност е това какво е странното?

Сериозно. Викаш Африка яде най качествената храна. Евала човек, Голем акъл си. Почвам да те следвам.

p.s. В момента работя, между другото. Като се закучи нещо и сън не ме хваща, докато не го реша.

преди 21 минути, БаалБек написа:
преди 26 минути, gringos написа:

Кво ли обръщане предстои, като падне и тая система,

Коя? И как "пада" една система, която се развива по естествен път, а не изкуствено налагана?

И как една система която реално съществува не е дошла поради естеството на развитието на реалните процеси?

Ама, задръж малко де - първо требва да сфанеш разликата в механизма на едната система и на другата. Ама не ти е по силите. Лоша работа.

Един беше рекъл, че разликата между комуниста и антикомуниста, е че комунистът е прочел Маркс и Ленин и не е разбрал, за кво става въпрос; а антикомунистът е прочел Маркс и Ленин и е разбрал за кво става въпрос.

Та ква си ти, кви сте вие - прочетохте ли Маркс и Ленин? Не - ми значи сте по-лоши и от комунист.

И се пишете за анткомунисти, така ли?

преди 3 минути, IvanKirov написа:

Mи няма как да обясня на прост физкултурник, че няма пъдар на главата ми, да варди да не скатавам. И продължаваш със същите простотии, дипломата такава и онакава, редник щял да разжалва майор.

Соца беше мизерия, тебе като те е кефело си е твой проблем. Брейка тъкмо направи клип да хвали Ким Чен Ун, пък те трева пасяха, буквално.

Какво очакваш от индивиди, готови да обясняват, колко добре е Северна Корея, за да не признаят каква тъпня е соца във всичките му варианти.

преди 1 минута, Митко Вълчев написа:

Какво очакваш от индивиди, готови да обясняват, колко добре е Северна Корея, за да не признаят каква тъпня е соца във всичките му варианти.

Еми гледай. Като бабишкера, дето иска казарма, ама нея да не занимават! Червени чугуни!

Прочетохме ти "логиката" и "сравнителния анализ". Мноого си добър отиваш към PRO.

преди 5 часа, AAUUXX написа:
преди 5 часа, БаалБек написа:

Като не си имал тогава база за сравнение няма как да си обективен. Всичко е било една голяма измама. И сега я виждаш с руската дезинформация и пропаганда. Но сега можеш с нещо да сравниш, а тогава всичко по калъп. Еднакво облъчени...

Базата ми на сравнение е ,че като хвърлех на кучето кренвирш през соца го изяжда ,а сега бяга от кренвирша :hush:

преди 12 минути, AAUUXX написа:

преди 1 минута, IvanKirov написа:

Еми гледай. Като бабишкера, дето иска казарма, ама нея да не занимават! Червени чугуни!

Бих се радвал, да ги пратят за три месеца в Раша но с живота на среден пенсионер и за месец при Ким. Начи в този форум, друго освен хвалебствия за Запада няма да прочетем после. Ще трябва ние да го хейтим.

• Автор
преди 1 минута, gringos написа:

И как една система която реално съществува не е дошла поради естеството на развитието на реалните процеси?

Ама, задръж малко де - първо требва да сфанеш разликата в механизма на едната система и на другата. Ама не ти е по силите. Лоша работа.

Един беше рекъл, че разликата между комуниста и антикомуниста, е че комунистът е прочел Маркс и Ленин и не е разбрал, за кво става въпрос; а антикомунистът е прочел Маркс и Ленин и е разбрал за кво става въпрос.

Та ква си ти, кви сте вие - прочетохте ли Маркс и Ленин? Не - ми значи сте по-лоши и от комунист.

И се пишете за анткомунисти, така ли?

Те са анти-комунисти, които не знаят защо са анти-комунисти.

Хората, които се изказват негативно против Съветския Съюз и социализма, имат силно изкривена преценка и възприятие за реалност, заради това, че в продължение на повече от 30 години са били приемливи мишени на неолиберална пропаганда. В резултат на всичко това, в момента говорят пълни глупости, само и само да рационализират нерационалната си вярвания, според които социализма е нещо лошо. Примерно, един форумен пропагандист, който има възгледи от примитивен и нисък клас, каза, че по времето на социализма е било много лошо, защото не е имало банани. Този "аргумент" е точно толкова безсмислен, колкото е възможно да бъде. Такива са основните аргументи на анти-социалистическите пропагандисти и тролове.

преди 4 минути, PigMan9GolqmotoPrase написа:

че по времето на социализма е било много лошо, защото не е имало банани. Този "аргумент" е точно толкова безсмислен, колкото е възможно да бъде. Такива са основните аргументи на анти-социалистическите пропагандисти и тролове.

Не банани, нищо нямаше по соца. Празни щандове, карат 1 път седмично колбас, и кой превари той натовари. Останалото време продавачките чоплят семки. Лично помня празните магазини. Сладкарски изделия имаше, лукчета, ама храни първа необходимост бяха кът. Отвисях си по опашки.

Имаше едни наглеци, "народен контрол". Нещо като сегашното ХЕИ, нарежда се отпред на опашката и пазарува, иначе почват да се заяждат.

преди 10 минути, PigMan9GolqmotoPrase написа:

Те са анти-комунисти, които не знаят защо са анти-комунисти.

Те са късни антикомунисти, които борят комунизма, защото него отдавна го няма. Ако го имаше, те щяха да са АБПФК (айде сега шах).

Но не знаят и това, защото те всъщност нищо не знаят. Не знаят, че е долнопробно да се меткат на амбразурата така по идеологическа линия (изкуствена, както ми забелязаха пред ималко), недостойно е. Не знаят, че сами себе си компрометират по тоя начин.

Не знаят, че образованият човек, не си вади дипломата, когато иска да докаже че е прав по конкретен казус. Това е толкова смешно и жалко. И така добре доказва, че си имаме работа с прости хора.

Другите подобни сентенции в устата на простите хора са примерно "Ти знаеш ли колко пари имам бе?" (и това даже го чуваме и тука) , "Ти знаеш ли кой е баща ми?" И т.н.

преди 4 минути, IvanKirov написа:

Не банани, нищо нямаше по соца. Празни щандове, карат 1 път седмично колбас, и кой превари той натовари. Останалото време продавачките чоплят семки. Лично помня празните магазини. Сладкарски изделия имаше, лукчета, ама храни първа необходимост бяха кът. Отвисях си по опашки.

Имаше едни наглеци, "народен контрол". Нещо като сегашното ХЕИ, нарежда се отпред на опашката и пазарува, иначе почват да се заяждат.

Държава имаща виц, че за да купиш бикини ти трябва служебна бележка, че работиш на стълба наведен, била по добра от Запада. О малоумна дебилна вата, защо не приемаш очевАдното.

преди 1 минута, gringos написа:

Но не знаят и това, защото те всъщност нищо не знаят. Не знаят, че е долнопробно да се меткат на амбразурата така по идеологическа линия (изкуствена, както ми забелязаха пред ималко), недостойно е. Не знаят, че сами себе си компрометират по тоя начин.

Не знаят, че образованият човек, не си вади дипломата, когато иска да докаже че е прав по конкретен казус. Това е толкова смешно и жалко. И така добре доказва, че си имаме работа с прости хора.

Ako мене визираш - диплома не съм вадил. Ти беше тоя, редник с мераци да разжалва офицер.

Няма общо с диплома, просто свиквай, че за мизерията ти е виновен мързелът ти.

преди 18 минути, Митко Вълчев написа:

Сериозно. Викаш Африка яде най качествената храна. Евала човек, Голем акъл си. Почвам да те следвам.

За Африка не съм подготвен за съжаление.

преди 14 минути, БаалБек написа:

Прочетохме ти "логиката" и "сравнителния анализ". Мноого си добър отиваш към PRO.

Мерсаж ,всичко това без да се напрягам много :wors:

преди 1 минута, AAUUXX написа:

За Африка не съм подготвен за съжаление.

Ами там има най голям прираст, по твоята еднопластова логика, там се хранят с най качествената храна.

• Автор
преди 11 минути, IvanKirov написа:

Ако не е имало храна, как е имало прираст на населението, примерно? Ако няма храна, ще следва глад и смърт. Защо не е имало глад и смърт, ако не е имало храна?

Това с "празните щандове" не е вярно. Ето тук има повече информация по този въпрос:

Съветвам те да прочетеш и следната публикация, която допълнително оспорва твърдението, днес "има всичко, а по времето на социализма не е имало нищо":

По времето на социализма имаше няколко неща, от които едно или повече ти трябваха. Днес имаме много неща, от които 1 ти трябва или николко не ти трябват.

Месо от България.

Месо от Гърция.

Месо от Полша.

Месо от Германия.

Всичкото месо е едно и също, но има различни цени, надценки, изкуствено оскъпяване. Това не е изобилие, а илюзия за изобилие. Тази илюзия е обяснена с аналогия за кенчета с газирани напитки и шишета с вода - можеш на я намериш в публикацията, която съм споделил по-горе.

преди 40 минути, БаалБек написа:

Пилешкото месо: Пълно с вода, арсен, натрий, антибиотици, кофеин :: Здраве и култура (e-zdravey.com)

Пилешкото месо  е "напомпано" със солена вода, химикали за подсилване на вкуса и текстурата, дори и отпадъци от други животни

Става дума за нещо, което производителите на пилешко месо правят, за да получат по-голямо тегло, и разбира се, с това в крайна сметка те ще си осигурят допълнителна печалба.

преди 2 минути, PigMan9GolqmotoPrase написа:

Ако не е имало храна, как е имало прираст на населението, примерно? Ако няма храна, ще следва глад и смърт. Защо не е имало глад и смърт, ако не е имало храна?

Това с "празните щандове" не е вярно. Ето тук има повече информация по този въпрос:

Съветвам те да прочетеш и следната публикация, която допълнително оспорва твърдението, днес "има всичко, а по времето на социализма не е имало нищо":

По времето на социализма имаше няколко неща, от които едно или повече ти трябваха. Днес имаме много неща, от които 1 ти трябва или николко не ти трябват.

Месо от България.

Месо от Гърция.

Месо от Полша.

Месо от Германия.

Всичкото месо е едно и също, но има различни цени, надценки, изкуствено оскъпяване. Това не е изобилие, а илюзия за изобилие. Тази илюзия е обяснена с аналогия за кенчета с газирани напитки и шишета с вода - можеш на я намериш в публикацията, която съм споделил по-горе.

Хей интелект. В Африка има най малко храна, а най голям прираст.  смЕх

преди 1 час, IvanKirov написа:

Друго си е соц пенсия викаш, и по 30 лева  имало. 2 луканки месечно.

Тц, сам може да сметнеш покупателната способност през соца и след това, ето и цифрите

Цитат

През 1989 година средната заплата у нас е 274 лв.
Според данните на НСИ преди 24 години българинът е изяждал двойно повече хляб, месо, яйца, плодове и зеленчуци. Потреблението на мляко днес е паднало почти 10 пъти!
1 килограм от хляб “Добруджа” струва 26 стотинки. Така с една средна заплата от това време са можели да се купят точно 1055 килограма хляб. А типовият използван масово за храна на прасетата е 13 ст.
1литър прясно мляко - 30 стотинки ;  500g кисело мляко произведено от краве мляко - 23 ст. Кисело мляко смес от краве и овче мляко - 37 ст.
1kg сирене: от краве мляко – 2,30 лева, от овче мляко – 3,30 лева. Кашкавал Витоша (от краве мляко) – 4 лв., кашкавал Балкански (от овче мляко) – 5 лв.; 125g масло от краве мляко – 0,50 лева. "

http://spodeli.net/3/story-166667.html

преди 5 минути, IvanKirov написа:
преди 8 минути, gringos написа:

Ako мене визираш - диплома не съм вадил. Ти беше тоя, редник с мераци да разжалва офицер.

Няма общо с диплома, просто свиквай, че за мизерията ти е виновен мързелът ти.

Моят мързел ли е виновен за мизерията на цяла България? Дали те визирам тебе, че и в момента с тая невероятно изкривена логика се опитваш да защитаваш това което се случва в България - т.е. управлението на сегашната държавна власт? Е да - ти и сега не си казал, каквото си казал.

А да повторя, кво щеше да си ти, ако соца не бе паднал. По същество същото същество, като и сега. Но в друга форма - АБПФК.

Ето още какво ни донесе след 1980 година, след 1990 година. 

Демокрацията

Спонгиформна енцефалопатия по говедата – Уикипедия (wikipedia.org)

Опасността от „луда крава” не е преминала (medik.bg)

През 1990г. се появила и човешката форма на заболяването – Кройцфелд-Якоб, което породило страха от епидемия и сред хората, но от тогава има 200 смъртни случая от заболяването и случаите постепенно намаляват. Последните проучвания, както и изследванията на тъкани от премахнат апендикс в Британия показват, че всеки 1 на 4000 души може да бъде носител на прионите.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.