Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 9 минути, andiay написа:

Гадното бе, че нямаш право на собствено мнение....

Ако тогава се опитваше да критикуваш системата, както ти го правиш днес, то нямаше да си особено щастлив от последствията....

За да се чувстваш свободен и да изразяваш собствената си позиция тогава, трябваше да си готов да бъдеш затворен....

Когато преживееш посещения посред нощ от службите, без да си направил никому нищо, а просто роднините ти са избрали да живеят в чужбина, тогава ела ми говори, че онзи контрол е хубаво нещо....

Това е много по-важно от липсващите банани....

Много малко са нещата от онези години, за които човек си заслужава да изпитва носталгия...

Нима сега не е така? Имаш ли свобода на словото? Ци.ганите станаха роми, мъжете с рокли транс и ако кажеш нещо против тях няма да си щастлив от сегашния ред.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

Носталгията не е по соца, а по безпрецедентното, повсеместно, поголовно, институционализирано, ненаказано крадене , за соц носталгиците "прибиране" !:ski4:

току-що, АСПЕКТ написа:

Нима сега не е така? Имаш ли свобода на словото? Ци.ганите станаха роми, мъжете с рокли транс и ако кажеш нещо против тях няма да си щастлив от сегашния ред.

Просто дори и не подозираш за какво ти говоря и затова даваш неадекватни примери....

Свободата на словото днес е многократно по-голяма отколкото някога, при всичките й ограничения през последното десетилетие....

току-що, JohnTRIVOLTA написа:

Носталгията не е по соца, а по безпрецедентното, повсеместно, поголовно, институционализирано, ненаказано крадене , за соц носталгиците "прибиране" !:ski4:

Краденето днес е многократно повече....

Просто по-малко хора го правят безнаказано.....

преди 15 минути, andiay написа:

Сега имаш право на собствено мнение ама пък на никой не му пука какво е то :speak:

преди 16 минути, andiay написа:

Ако тогава се опитваше да критикуваш системата, както ти го правиш днес, то нямаше да си особено щастлив от последствията....

В това имаше смисъл ,към днес също ,защото обидите които се отправят към политическия ни елит са отражение към тези които ги избират, съответно погазване и на авторитета им. Нали никой не мисли ,че народните представители се избират сами , сиреч аз не мога да обидя тези които съм изпратил да представляват моите политически виждания пред света и у нас.

преди 28 минути, andiay написа:

За да се чувстваш свободен и да изразяваш собствената си позиция тогава, трябваше да си готов да бъдеш затворен....

Когато преживееш посещения посред нощ от службите, без да си направил никому нищо, а просто роднините ти са избрали да живеят в чужбина, тогава ела ми говори, че онзи контрол е хубаво нещо....

Това е много по-важно от липсващите банани....

Много малко са нещата от онези години, за които човек си заслужава да изпитва носталгия...

Аз нямам носталгия по миналото, ма и настоящето не ми е китка за мирисане. Много бездушно, безлично и фалшиво. 

преди 10 минути, ^^^ написа:

Аз нямам носталгия по миналото, ма и настоящето не ми е китка за мирисане. Много бездушно, безлично и фалшиво. 

Кой както си го направи! :cool:

току-що, AAUUXX написа:

Сега имаш право на собствено мнение ама пък на никой не му пука какво е то :speak:

В това имаше смисъл ,към днес също ,защото обидите които се отправят към политическия ни елит са отражение към тези които ги избират, съответно погазване и на авторитета им. Нали никой не мисли ,че народните представители се избират сами , сиреч аз не мога да обидя тези които съм изпратил да представляват моите политически виждания пред света и у нас.

Крайно наивни съждения, приятелю....

Да можеш да изказваш свободно личното си мнение е най-основното от всички човешки права....

Виж второто изречение в подписа ми....

Да имаш правото свободно да критикуваш властта е друго основно човешко право....

Имаш пълното право да критикуваш някой властимащ, без значение дали си гласувал за него или не, ако смяташ че не си върши добре работата....

Това даже освен като право, трябва да го чувстваш и като задължение....

Така както си го написал е все едно някой да пребива жена си, но тя да трае, за да не се излага пред хората....

преди 5 минути, ^^^ написа:

А кой е казал, че е китка за мирисане?

Още повече, че със всяка година все повече ми заприличва на някогашното време....

преди 2 минути, Звяра! написа:

Кой както си го направи! :cool:

Аз съм си го направила, ма след мен какво ще остане - всички вече са висшисти, ма не могат кучето у г*за да убодат.  

преди 1 минута, andiay написа:

Крайно наивни съждения, приятелю....

Така е ,аз вярвам в доброто.

преди 2 минути, andiay написа:

Да можеш да изказваш свободно личното си мнение е най-основното от всички човешки права....

С шега ще опиша свободното лично мнение ,знам ще ме разбреш. Аз също така мислих ,че имам свободно лично мнение докато го изказвах на жената ,а тя ми казва иди изхвърли боклука щот иначе няма да има вечеря :speak:

преди 5 минути, andiay написа:

Имаш пълното право да критикуваш някой властимащ, без значение дали си гласувал за него или не, ако смяташ че не си върши добре работата....

Прав си но нали правиш разлика между да критикуваш и обиждаш, псуваш и т.н ?

току-що, andiay написа:

Още повече, че със всяка година все повече ми заприличва на някогашното време....

Нищо и подобно! Сори, ма не съм съгласна. Ще дам само един пример, с образованието - преди от всички студенти за една учебна година, всички са приети с приемен изпит, около 3% от тях с връзки. Нямаше подаяния за оценки и просто да се пусне студент ей така - или знаеш, или не знаеш. Сега всеки си плаща, и куцо и сакато, всички са висшисти и не работят, защото свободните работни места не отговаряли на ценза им. :D Сладури! 

И още един въпрос, наскоро научих, че в Германия съществува ергенски данък. Ето @АСПЕКТ е тук, да каже така ли е?

преди 18 минути, AAUUXX написа:

Ако всички бяха като теб и мен, сега България щеше да се намира на първо място във всички класации! :wub:

Такива хора и трябват на България, като нас (аз и ти), а не вкиснати и намръщени вечно недоволни клишета. Ние успяваме да извлечем позитивното и от най-мрачната ситуация. Това е нещо, което не може да се научи, трябва да го имаш в себе си. Това не се учи.

Помниш ли, че ви показвах снимки от дипломата си. Всички оценки ми са отлични и за сравнение ще ти кажа, че тук постоянно ми се казва колко съм тъп и глупав. Как така за толкова много години, толкова много различни преподаватели все ми пишеха отлични оценки? :rolleyes: Сигурно и те са били тъпи и то не в едно училище, като се преместих след осми клас пак продължиха по същия начин да ми пишат шестици. Може пък да са се наговорили. 😀 Остави, няма смисъл...... :(

преди 2 минути, Звяра! написа:

Помниш ли, че ви показвах снимки от дипломата си. Всички оценки ми са отлични и за сравнение ще ти кажа, че тук постоянно ми се казва колко съм тъп и глупав. Как така за толкова много години, толкова много различни преподаватели все ми пишеха отлични оценки? :rolleyes: Сигурно и те са били тъпи и то не в едно училище, като се преместих след осми клас пак продължиха по същия начин да ми пишат шестици. Може пък да са се наговорили. 😀 Остави, няма смисъл...... :(

Аз съм завърших с посредствен успех в гимназията ,гонех момите и не ми оставаше много време за да уча, но пък затова нямам против да ми казват че съм тъп ,че то като си е истина ко да се сърдя :rolleyes:

преди 5 минути, Звяра! написа:

а не вкиснати и намръщени вечно недоволни клишета

Вкиснати и недоволни са хората, когато виждат несправедливостите (които са бол в ежедневието ни), всички останали се възползват от системата и грабят без свян, останалите са непукисти. 

преди 10 минути, AAUUXX написа:

А това не кучито нема се хареса :speak:

И кучетата, вече не са кучета :D

преди 1 минута, ^^^ написа:

Вкиснати и недоволни са хората, когато виждат несправедливостите (които са бол в ежедневието ни), всички останали се възползват от системата и грабят без свян, останалите са непукисти. 

Тъжното е в тази тема ,че тези които пишат против соца мислят че соца ще се върне и затова го правят. Соца никога няма да се върне освен ако някой не направи машина на времето и не се върне за да подреди събитията от 80-те в друг ред.

преди 16 минути, ^^^ написа:

Нищо и подобно! Сори, ма не съм съгласна. Ще дам само един пример, с образованието - преди от всички студенти за една учебна година, всички са приети с приемен изпит, около 3% от тях с връзки. Нямаше подаяния за оценки и просто да се пусне студент ей така - или знаеш, или не знаеш. Сега всеки си плаща, и куцо и сакато, всички са висшисти и не работят, защото свободните работни места не отговаряли на ценза им. :D Сладури! 

И още един въпрос, наскоро научих, че в Германия съществува ергенски данък. Ето @АСПЕКТ е тук, да каже така ли е?

Има в Германия такъв данък, но е само за несемейни без значение дали имат или нямат деца. Това, че го има, не значи, че е правилно. И не е 20 % от брутната, както е било при нас като навършиш 30, без значение дали си женен...

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Тъжното е в тази тема ,че тези които пишат против соца мислят че соца ще се върне и затова го правят. Соца никога няма да се върне освен ако някой не направи машина на времето и не се върне за да подреди събитията от 80-те в друг ред.

Абсолютно! Всеки строй си има времето и славата. Само непреходното остава във времето. :) 

преди 3 минути, Мечо Хубавеца написа:

Има в Германия такъв данък, но е само за несемейни без значение дали имат или нямат деца. Това, че го има, не значи, че е правилно. И не е 20 % от брутната, както е било при нас като навършиш 30, без значение дали си женен...

В Германия не е ли демокрация? 

преди 7 минути, ^^^ написа:

Абсолютно! Всеки строй си има времето и славата. Само непреходното остава във времето. :) 

Соц противниците вместо да посочват към днес проблемите (те никак не са малко) ни убеждават в това колко по лошо било преди 34г ,всъщност някой от тях дори смятат че проблемите им днес са в резултат на времето от соца :speak:

преди 28 минути, ^^^ написа:

Има различни класи на дънъчната ставка или група. Да, първата категория ергените плащат повече.

преди 12 минути, Мечо Хубавеца написа:

Там са и разведените или тези, които живят от дълго време далеч от половинката си. Разделени дълъг период или завинаги. Примерно вдовиците.

преди 5 минути, АСПЕКТ написа:

Има различни класи на дънъчната ставка или група. Да, първата категория ергените плащат повече.

Колко плаща всяка класа или група, знаеш ли? Дай пример, моля!

преди 6 минути, ^^^ написа:

Добре.

преди 6 минути, ^^^ написа:

Двама мъже родени през 1970 година. Работят в Берлин, родени 1970 година. Без деца. Разликата е, че единият е женен, другият -не.

Заплата 3000 евро бруо, накрая група 1 взима 2040, а тоя в група 2  2130 евро. С 100 евро повече.

https://www.steuerklassen.com/brutto-netto-rechner/

Група 1 ерген

Bruttolohn 3.000,00 €
Abzüge - 960,08 €
Nettolohn 2.039,92 €

И група 2 женен

Bruttolohn 3.000,00 €
Abzüge - 867,24 €
Nettolohn 2.132,76 €
преди 7 минути, AAUUXX написа:

Така е ,аз вярвам в доброто.

Добро / зло са субективни понятия....

Аз си падам реалист....

преди 9 минути, AAUUXX написа:

С шега ще опиша свободното лично мнение ,знам ще ме разбреш. Аз също така мислих ,че имам свободно лично мнение докато го изказвах на жената ,а тя ми казва иди изхвърли боклука щот иначе няма да има вечеря

Значи нимойш отстоява мнението си....

преди 11 минути, AAUUXX написа:

Прав си но нали правиш разлика между да критикуваш и обиждаш, псуваш и т.н ?

Това вече е въпрос на култура и възпитание.....

преди 11 минути, ^^^ написа:

Образованието днес е под всякаква критика....

И за жалост ще става още по-зле....

Но.... това не е само у нас....

Дълга тема е, а смея да твърдя, че имам доста реалистичен поглед върху нея....

Аз обаче имах предвид други неща по които днешното време все повече ми напомня за някогашното.....

Има една статия - "Новият комсомол" на Емил Йотовски....

https://fakti.bg/mnenia/738607-noviat-komsomol

Предполагам, че ще разбереш какво имам предвид....

преди 20 минути, Звяра! написа:

Ако всички бяха като теб и мен, сега България щеше да се намира на първо място във всички класации! :wub:

Такива хора и трябват на България, като нас (аз и ти), а не вкиснати и намръщени вечно недоволни клишета. Ние успяваме да извлечем позитивното и от най-мрачната ситуация. Това е нещо, което не може да се научи, трябва да го имаш в себе си. Това не се учи.

Оценките не са критерий тъп ли си умен ли си, бре дзверче....

Спри да пишеш подобни тъпотии и никой нема да ти вика, че си тъп....

Дет са вика - "По-добре да не пишеш и да те мислят за тъп, отколкото да пишеш и да им дадеш доказтелство, че са прави"....

преди 18 минути, ^^^ написа:

В Германия не е ли демокрация? 

Какво значение има? Този данък е дискриминация!? То и в САЩ има демокрация, но в някои щати абортите са забранени. В Полша, Ирландия и Малта също. Това какво е? Интересното е, че Германия е единствената държава в ЕС, в която лихварството е престъпление. До тази година беше и у нас, но се произенесе ВКС с ТД по въпроса...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.