Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 6 минути, BANKATA написа:

Цени 1985 г.

https://kiselec1.blogspot.com/2018/06/5-80-1985.html?m=1

Минималната заплата 120 лева, среьната 213.

По същото време в СССР минималната заплата беше 80 рубли и всичко там ми изглеждаше като в лъжовния комунизъм.   Един сладолед беше 20 копейки в Москва,  Петербург и Киев.   Там продаваха БГ зеленчуци и БГ цигари на народни специални цени.   Родителите ти вероятно помнят.   

преди 1 минута, attj написа:

По същото време в СССР минималната заплата беше 80 рубли и всичко там ми изглеждаше като в лъжовния комунизъм.   Един сладолед беше 20 копейки в Москва,  Петербург и Киев.   Там продаваха БГ зеленчуци и БГ цигари на народни специални цени.   Родителите ти вероятно помнят.   

Я кажи твоята заплата колко беше 1985?

преди 1 минута, BANKATA написа:

Я кажи твоята заплата колко беше 1985?

Студент-стажант още не е на заплата.   Стипендия 130 лв трудно стигаше и родителите трябваше да помагат.   Не само с пари.   Лютеници, компоти, луканки, суджуци...  каквото има домашно производство.   Студентите си поделяха колетите.      А купонът за хранене в студентски стол беше 50 стотинки.

преди 9 минути, attj написа:

БТ кутия - в България беше 1,20 лв, а в СССР - 90 копейки!

Колкото до стоките - извън Москва,  Петербург и Киев беше направо страшно. Голямо нямане!

преди 2 минути, attj написа:

Стипендия 130 лв трудно стигаше

Такава стипендия беше рядкост!

преди 1 минута, jhoro написа:

БТ кутия - в България беше 1,20 лв, а в СССР - 90 копейки!

Колкото до стоките - извън Москва,  Петербург и Киев беше направо страшно. Голямо нямане!

Че то и в НРБ си беше така.   Сънародниците масово ходеха на село за да си произвеждат всичко.

преди 6 минути, jhoro написа:

Такава стипендия беше рядкост!

Зависеше какво учиш и доколко си дефицитен за бъдещото народно стопанство.      Отпускаха стипендии 80-150 лв за стимулиране.    Според успеха.  И само за определени дефицитни тогава специалности.

преди 5 минути, attj написа:

Че то и в НРБ си беше така.   Сънародниците масово ходеха на село за да си произвеждат всичко.

Кое „беше така“?

И в българските магазини нямаше голям асортимент, но толкова празни рафтове не бях виждал.

преди 2 минути, jhoro написа:

Кое „беше така“?

И в българските магазини нямаше голям асортимент, но толкова празни рафтове не бях виждал.

Предшедствениците ми гледаха на село   2-3 прасета,  3-4 кози,  7-8 овце,   20 - 30 кокошки.      В двора - картофи, царевица, тикви, домати, краставици...   Бай Тошо ги беше заразил с идеи за самозадоволяване...  И те направо се престараваха.

преди 6 минути, attj написа:

Предшедствениците ми гледаха на село   2-3 прасета,  3-4 кози,  7-8 овце,   20 - 30 кокошки.      В двора - картофи, царевица, тикви, домати, краставици...   Бай Тошо ги беше заразил с идеи за самозадоволяване...  И те направо се престараваха.

Нямаха избор хората, бяха принудени от немотия да отглеждат кокошки и прасета.

преди 1 минута, Звяра! написа:

Нямаха избор хората, бяха принудени от немотия да отглеждат кокошки и прасета.

Преди 50-100 години това е било повсеместно в България.

преди 2 минути, attj написа:

Преди 50-100 години това е било повсеместно в България.

Преди 80-100 години - хората са обработвали собствените си ниви.

Баба ми и дядо ми отглеждаха само десетина кокошки.

преди 7 минути, jhoro написа:

Баба ми и дядо ми отглеждаха само десетина кокошки.

Вярно е.   И защо само толкова малко?  При моите като минимум бяха 20-30 кокошки с поне 2 петела.    Да има за яйца и за птиче месо.     Отделно останалите.

преди 5 минути, attj написа:

Вярно е.   И защо само толкова малко?  При моите като минимум бяха 20-30 кокошки с поне 2 петела.    Да има за яйца и за птиче месо.     Отделно останалите.

Щото бяха над 70!

преди 1 минута, jhoro написа:

Щото бяха над 70!

Не. Техните родители и те така са правили.    То самозадоволяването било традиция и отпреди бай Тошо...

преди 13 минути, attj написа:

Не. Техните родители и те така са правили.    То самозадоволяването било традиция и отпреди бай Тошо...

Глупости! Дядо ми е бил последния човек в селото, които е коопериран „доброзорно“.

преди 1 час, BANKATA написа:

Цени 1985 г.

https://kiselec1.blogspot.com/2018/06/5-80-1985.html?m=1

Минималната заплата 120 лева, средната 213.

В статията има доста грешки....

Но.... това напрау уби риоците....

Цитат
- увеличава се цената на високоалкохолните спиртни напитки от внос с около 2,5 пъти
    Водка 40°                             лв/0,5л от 6,50 на 8,00
    Водка 45°                             лв/0,5л от 6,50 на 8,50
   Арменски коняк (4 звезди) лв/0,5л от 6,00 на 10,00
   Джин „Марине“ 45°            лв/0,5л от 3,70 на 5,50

Не е имало и това увеличение....

Цитат

- увеличават се цените на цигари от внос с 35 %;

Цигари от внос                                 лв         от 3,00 на 4,00
    Цигари лицензионни и експортни  лв         от 2-2,4 на 3,00

Вносни цигари над 3.00 лв. нямаше, освен по стрелбищата....

Малборо 80 кутия бе 2.40 лв., а НВ бяха 2.20 лв.....

Имаше ги навсякъде....

Другите по 3.00 лв. ги имаше само в магазините за риба, неам на идея защо точно там ги продаваха....

Като цяло е трудно от днешна гледна точка да прецениш покупателната способност тогава...

Днес значителен % от дохода на средностатистическо домакинство отива за режийните....

Тогава режийните никой не ги е броял за сериозен разход...

Изобщо не мога да схвана мерака ви да сравнявате ябълки с круши....

Поне от тази статия убеди ли се, че онова за 60% живеещи под прага на бедност е глупост?

преди 1 час, jhoro написа:

И като са обработвали собствените си ниви кво следва?

Били са вечно на ръба на оцеляването.....

Плюс и неграмотни....

80% от България преди 44-а година са живели в абсолютна мизерия...

преди 7 минути, andiay написа:

Имаше ги навсякъде....

Другите по 3.00 лв. ги имаше само в магазините за риба, неам на идея защо точно там ги продаваха....

Като цяло е трудно от днешна гледна точка да прецениш покупателната способност тогава...

Днес значителен % от дохода на средностатистическо домакинство отива за режийните....

Поне от тази статия убеди ли се, че онова за 60% живеещи под прага на бедност е глупост?

Плюс и неграмотни....

Със сигурност е глупост. При тези цени са били доста повече.

Колко и да се напиняш цифри и доклади никой не може да ги промени.

преди 1 час, andiay написа:

Имаше ги навсякъде....

Плюс и неграмотни....

Има един период между 1935 г. и 1939 г. когато голяма част от българите са живели доста добре. Какъв е процентът ми е трудно да кажа. Че е имало мизерия, имало е. Какво да очакваме след две балкански войни и ПСВ. Детската смътност е била голяма, но възходът през тези четири години е огромен. Дядо ми през 1917 г. идва 13 годишен в Плевен и след 20 години си построява къща в центъра....

Кои са тези, които не могат да плащат около 300-350 лева през зимата, хайде 400 да са ако е  голямо жилището? И това заедно с нета, телефона и телевизията. Не твърдя, че ги няма, но колко са? Между тях има ли работещи? 

П.П. Финансови проблеми имат предимно хора с големи кредити и наеми, както и тези с пороци...Ако не си от тях, има голяма вероятност да си добре. 

току-що, BANKATA написа:

Със сигурност е глупост. При тези цени са били доста повече.

Колко и да се напиняш цифри и доклади никой не може да ги промени.

Пич, хайде ползвай тая глава по предназначение бре.....

Или па нидей - твой избор....

Аку низнайш, българина реагира само кога му са изпразни джоба....

Тато падна без никаква предварителна реакция....

Ами и до 1996-а я караха още от старите спестявания....

Ба ги тия бедняци...

Виждаш това, което ти се иска да виждаш, чуваш това, което ти се иска да чуваш....

Широко затворени очи, широко запушени уши....

Истината е, че стандарта на живот тогава, не е бил кой знае колко по-нисък от този днес за мнозинството българи....

Нито пък разликата между средния българин тогава и средния западноевропеец тогава е била по-голяма от днешните....

Истински бедни тогава не е имало, днес има....

Истински богати също не е имало, изключая партийната върхушка, днес има....

Ножицата между най-бедните тогава и най-богатите тогава е била много по-малка от тази днес....

Кой кое смята за по-добро е въпрос на личен избор...

Лично за мен, днешната реалност ми е по на сърце, макар и по други критерии....

Но... само абсолютен наивник може да вярва, че тогава над 60% от българите са живеели под "прага на бедност" и че това е посочено в официален документ от онова време, като даже е посочен и "прага" - над 600 лв. за 4-ри членно семейство, при средна заплата от 215 лв.....

И при условие, че заплата от над 300 лв. вече се е брояла висока.....

току-що, Мечо Хубавеца написа:

Има един период между 1935 г. и 1939 г. когато голяма част от българите са живели доста добре. Какъв е процентът ми е трудно да кажа. Че е имало мизерия, имало е. Какво да очакваме след две балкански войни и ПСВ. Детската смътност е била голяма, но възходът през тези четири години е огромен. Дядо ми през 1917 г. идва 13 годишен в Плевен и след 20 години си построява къща в центъра....

Възход е имало, но въобще не е бил огромен, а пък в селата е бил никакъв.....

Мизерията е била по селата, където са живеели 80% от българите....

Смъртността като цяло е била голяма, не само детската....

Компенсирали са  с голяма раждаемост....

Нямам на идея кога точно предците ми са дошли в Плевен, но е било още преди Освобождението....

И на майка ми, и на баща ми къщите бяха в широкия център на Плевен, собствени от преди Освобождението....

Отделно на Старата главна дядо ми по бащина линия е имал кафене.....

Баща ми ми е разправял как са гледали селяните щом пристъпят прага на кафенето, където ги водили местните мошеници....

"Господин за един ден" го бях "гледал" преди да излезе по екран ите....

преди 12 минути, Мечо Хубавеца написа:

Кои са тези, които не могат да плащат около 300-350 лева през зимата, хайде 400 да са ако е  голямо жилището? И това заедно с нета, телефона и телевизията. Не твърдя, че ги няма, но колко са? Между тях има ли работещи? 

Има всякакви, включително и работещи....

Най-много са в деиндустриализираните райони на Северна България....

Доста са....

По официална статистика над 20% от българите са застрашени от бедност, а над 30% живеят под угрозата да изпаднат зад борда...

Но.... аз говорех за друго....

Режийните, като % от дохода на домакинство....

Сега са основно перо в семейния бюджет на болшинството българи....

Иначе моите са доста над посочените от теб суми, дори и лятото, но.... какво от това....

преди 48 минути, andiay написа:

Ба ги тия бедняци...

Виждаш това, което ти се иска да виждаш, чуваш това, което ти се иска да чуваш....

Истината е, че стандарта на живот тогава, не е бил кой знае колко по-нисък от този днес за мнозинството българи....

Нито пък разликата между средния българин тогава и средния западноевропеец тогава е била по-голяма от днешните....

Ножицата между най-бедните тогава и най-богатите тогава е била много по-малка от тази днес....

Но... само абсолютен наивник може да вярва, че тогава над 60% от българите са живеели под "прага на бедност" и че това е посочено в официален документ от онова време, като даже е посочен и "прага" - над 600 лв. за 4-ри членно семейство, при средна заплата от 215 лв.....

Нямам на идея кога точно предците ми са дошли в Плевен, но е било още преди Освобождението....

И на майка ми, и на баща ми къщите бяха в широкия център на Плевен, собствени от преди Освобождението....

Баща ми ми е разправял как са гледали селяните щом пристъпят прага на кафенето, където ги водили местните мошеници....

Доста са....

По официална статистика над 20% от българите са застрашени от бедност, а над 30% живеят под угрозата да изпаднат зад борда...

Иначе моите са доста над посочените от теб суми, дори и лятото, но.... какво от това....

Ето нещо по въпроса.

БВП на човек изпреварва редица държави, които днес по подразбиране считаме за по-развити. С 2967 долара на човек, България се нарежда преди Португалия (2323 долара), Полша (2801 долара, данните са за 1938 г.) и Унгария (2522 долара).

Звучи изненадващо, но равнището на БВП на човек в България през 1939 г. е съпоставимо с това в Италия, като разликата е по-малка от 8%. За сравнение, през 2016 г. Италия изпреварва България с около 95%.

Съпоставката с другите Балкански страни също буди изненада. Румъния през 1939 г. е драстично недоразвита с едва 27% от българския БВП на човек. Но през 2016 г. Румъния е вече на крачка пред България.

През 1939 г. БВП на човек в Югославия е едва 1/3 от българския, а в Турция – само 2/3.

Както и днес, гръцката икономика през 1939 г. изпреварва българската. Но тогава разликата е от порядъка на една пета и при това бързо се топи. Например през 1929 г. БВП на човек в Гърция е с близо 48% по-висок, отколкото в България. Само за десетилетие, дистанцията с южната съседка е съкратена наполовина.

Историческите данни разкриват любопитни подробности: например, към 1939 г. България вече догонва и икономиката на разрушената от гражданска война Испания. В навечерието на Втората световна война СССР е сериозна икономическа сила, като по показателя БВП на човек се нарежда в златната европейска среда, с 50% по-високо равнище от България.

Разгледани в съвкупност, представените данни сочат следното. През 1939 г. икономиката на България заема 18-то място от 24 европейски държави. Това, от една страна, говори добре за тогавашна България, тъй като през 2016 г. в списъка със същите държави сме на 23-то място. Единствено обобщените данни за бивша Югославия, земя разпокъсана и претърпяла войни и етнически вражди, са малко по-ниски от българските.

От друга страна, трябва да отхвърлим патриотичните лозунги, че през 1939 г. България е едва ли не от една черга със Западна и Централна Европа. Това просто не е така. БВП на човек в икономическия център на Европа (Франция, Холандия, Великобритания, Германия, Дания) тогава – както и сега, е 2 до 3 пъти по-висок от този в България.

Все пак бие на очи, че през 1939 г. България е по-развита от много свои съседи. Днес бихме казали, че през 1939 г. България е част от европейската периферия, в една категория с южните страни Испания, Италия, Гърция, много по-напред от Португалия, Югославия, Унгария, да не говорим за Румъния.

Днес вече не сме в периферията на Европа: по размер на икономиката, спрямо другите страни на Стария континент сме се превърнали в чуждо тяло. Намираме се там, където преди 80 години са били останалите балкански държави без Гърция. Предимството, което явно сме имали, е загубено през десетилетията.

Уместни са още няколко забележки. Първо, показателят БВП на човек може да се приеме само условно за измерител на жизненото равнище. Но през 1939 г. България е егалитарно общество, с малък държавен апарат (през 1938 г. данъчната тежест е под 15%), малоброен елит и маса от сравнително заможни селяни. БВП на човек в България приблизително се равнява на средния доход.

В СССР не е така: огромна част от националния доход се изземва от държавата за нейната идеологически мотивирана милитаризация и индустриализация. От друга страна, в страни като Франция и Великобритания неравенството в този период е много високо и реалният доход на населението, макар и по-висок, не е чак два пъти по-висок от българския.

Второ, през 1939 г. България може и да не е „четвърта икономика на Европа“, както понякога се хвалят патриотарите, но е с втория най-висок икономически растеж в Европа. Сравнението на данните за 1938 и 1939 г. показва, че първа по икономически растеж е Австрия: Аншлусът е добавил над 15% към БВП на човек там. Втора, с почти 12% растеж, е България.

Този факт от своя страна може да се разгледа в две насоки. Едната е икономическият импулс, изпитан от присъединяването към сферата на влияние на Берлин. Германският фактор в българската икономика се изразява в много посоки – например трансфер на технологии и достъп до пазар, гладен за селскостопанска продукция (тютюн, зърно, яйца, маслодайни семена, плодове, кожи и др.)

Хора, които не могат да си подредат живота винаги е имало и ще има, било поради лекомислие, глупост, самонадеяност или пороци. Разликата между тогава през соца и сега е, че в днешно време много по-лесно можеш да се провалиш, поради свободата, която имаш. Сумите, които посочих са напълно достатъчни за режийни, разбира се винаги може да са повече...Дори само 2000 лева нетен доход да имат, това са  20%. Остават 80% за харчене. 

преди 35 минути, Мечо Хубавеца написа:

Ето нещо по въпроса.

Е, и?

А къде е после през 70-те примерно?

Пак ти казвам, болшинството от българското население през 30-те години е било селско....

А болшинството селяни са живеели в тотална мизерия и са били неграмотни....

Не разбирам, какво се опитваш да докажеш....

преди 44 минути, Мечо Хубавеца написа:

Хора, които не могат да си подредат живота винаги е имало и ще има, било поради лекомислие, глупост, самонадеяност или пороци.

Напълно съгласен....

преди 45 минути, Мечо Хубавеца написа:

Разликата между тогава през соца и сега е, че в днешно време много по-лесно можеш да се провалиш, поради свободата, която имаш

Тцъ, строя не определя живота ти....

Всеки сам си го определя....

Всъщност, болшинството хора не обичат свободата, заото свободата е преди всичко тежка лична отговорност, а болшинството винаги избягва тежките отговорности....

В "Братя Карамазови" Достоевски много точно го е синтезирал чрез Великия Инквизитор....

Тъй че.... свободата е илюзия...

Човек се проваля не заради свободата, а защото не желае да поеме отговорност за собствения си живот....

Днес е по-лесно да забогатееш до определени граници, по време на соца това бе невъзможно....

Но.... пък тогава бе малко вероятно да мизерстваш....

Затова и при някои има носталгия.....

А прословутия девиз "Свобода, равенство, братство" от Френската революция е нонсенс....

Имаш ли свобода, няма как да имаш равенство и обратното....

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Сумите, които посочих са напълно достатъчни за режийни, разбира се винаги може да са повече...Дори само 2000 лева нетен доход да имат, това са  20%. Остават 80% за харчене. 

Колко е достатъчно е въпрос на гледна точка.....

20% режийни въобще не е малко, като се вземе предвид и че средно над 35% отиват за храна....

При мен режийните не надхвърлят 10%, а не се смятам за богат....

Да не говорим, че има голям % българи, които не могат да си позволят дори и тези 350 - 400 лв. за режийни....

Затова и има отказ от централно отопление (което доказано е най-ефективно) и преминаване към твърдо гориво за отопление.....

Много българи отопляват само част от жилището си....

Не съди по стандарта в няколко големи града....

Болшинството българи живеят ден за ден....

Естествено, никой не им е виновен за това....

Пак да попитам, какво се опитваш да докажеш?

преди 7 часа, andiay написа:

Ба ги тия бедняци...

Доста са....

Вместо да ми пишеш празни дълги постове да беше коментирал цените. И за какво стигаше заплатата.

Но важното е че andiay знае за '87 повече от тогавашният икономически министър.

преди 6 часа, andiay написа:

20% режийни въобще не е малко, като се вземе предвид и че средно над 35% отиват за храна....

При мен режийните не надхвърлят 10%, а не се смятам за богат....

Да не говорим, че има голям % българи, които не могат да си позволят дори и тези 350 - 400 лв. за режийни....

Затова и има отказ от централно отопление (което доказано е най-ефективно) и преминаване към твърдо гориво за отопление.....

Много българи отопляват само част от жилището си....

Казваш на другите да мислят, а самия ти не го правиш.

35% за храна!!! Много ниски доходи или голямо плюскане?

Аз също отоплявам сэмо две помещения, но 150 квадрата за сам човек ... няма смисъл. И то само няколко часа вечер.

А тези 350 - 400 лв. за режийни ги смятай СРЕДНО та месец за цялата година. Колко плащаш за отопление ... лятото?

преди 10 часа, jhoro написа:

Глупости! Дядо ми е бил последния човек в селото, които е коопериран „доброзорно“.

В ТКЗС не са им вземали дворовете при къщите.  В наше село са средно по 2 декара.    Много неща могат да се сеят и различни животни да се гледат.  Имали са и по 1-2 крави хората.    Основните продукти са си осигурявали сами.    Не е било нужно бай Тошо да им говори за самозадоволяване.    Той е гледал подобни села и е препоръчвал и другите да правят така.   А при соца селското население реално се юрва към градовете.  

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 2

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.