Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 59 минути, N1K17Y написа:

Добре, че 40 години преди демокрацията не е имало алкохол и цигари :wub:

Имаше и двете ,но децата ни беше срам да влезем в кръчма. Алкохол и цигари на деца не продаваха в магазините и беше трудно дете да си купи и напие. Но пък имаше домашна ракия всеки ,ама след това повече главата болеше от боя на родителите отколкото от ракията.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 11 минути, AAUUXX написа:

Имаше и двете ,но децата ни беше срам да влезем в кръчма. Алкохол и цигари на деца не продаваха в магазините и беше трудно дете да си купи и напие. Но пък имаше домашна ракия всеки ,ама след това повече главата болеше от боя на родителите отколкото от ракията.

Родителски тормоз признаваш, че си преживявал...че то туй не е хвалба за онова време. Друго си е сега, кеф ти, пиене, кеф ти, цигари, кеф ти дрога...Аз почти не пиех като учених и по това време да съм запалил пет-шест цигари. Пропуших в казармата (нали трябва да има оправдание да те сменят за да си починеш) и добре, че ги отказах. Всичко зависи не от строя, а от самия човек. 

преди 24 минути, AAUUXX написа:

Явно съм живял в една друга България.

преди 17 минути, Мечо Хубавеца написа:

Родителски тормоз признаваш, че си преживявал...че то туй не е хвалба за онова време. Друго си е сега, кеф ти, пиене, кеф ти, цигари, кеф ти дрога...Аз почти не пиех като учених и по това време да съм запалил пет-шест цигари. Пропуших в казармата (нали трябва да има оправдание да те сменят за да си починеш) и добре, че ги отказах. Всичко зависи не от строя, а от самия човек. 

Някъде на 16-17г се събирахме приятели в един приятел техните бяха сравнително либерални хора и ни позвояляаха това ,сипвахме си по чашка ,две гроздова от домашната ракия на бащата му и когато свърши шишето го напълнихме с вода и го върна в мазата при другите шишета с ракия ,за негов лош късмет и вероятно ретрограден меркурии на нова година баща му да вземе точно това шише което е пълно с вода да почерпи гостите, ей тва в лош ,лош ,много лош късмет.

преди 8 минути, BANKATA написа:

Явно съм живял в една друга България.

Най вероятно е така :speak:

преди 1 час, andiay написа:

Устойчиво развитие не съществува....

Нищо не може само да се развива, всяко нещо има начало, подем и закономерен край...

Цикличност....

Философстване от твоя страна, а не реално разсъждение. Трудно ти се отдава.

Бума в развитието между 65-75-а не е заради технологии, а изплащане на инвестицията направена в човешкия капитал.....

И най-модерната технология да ти подарят, тя е безполезна, ако нямаш подходящи хора обучени да боравят с нея.....

През 1944-а година, структурата на населението на България се състои от 80% селяни и над 45% напълно неграмотни, а само съвсем малка част от хора с прогимназиално, гимназиално или по-високо образование....

През 1965-а вече има завършено насилствено откъсване на селяните от селата, има цяло едно поколение, което е образовано, има изградена инфраструктура, за да може това поколение да осъществи на практика получените знания....

В резултат се получава и икономическия бум....

През целият този период ние не сме били по-ниско технологично развити от останалите, нито сме спирали да развиваме собствени технологични иновации....

Неправилно съждение. Тоест пишеш глупост, но силно си вярваш, че е правилна и логично подредена.

Тцъ, историята....

Тцъ, бъркаш фантазията си с действителната реалност.

И за пореден път ще ти каже - да твърдиш, че аз пиша глупости, без да се аргументираш защо според теб са глупости, не превръща писаното от мен в глупост....

Винаги ти показвам глупостите, които пишеш, но това, че ти отричаш не те прави автоматично прав. Детските разсъждения в теб не са те напускали, нищо че се опитваш да ги прикриеш, чрез обработени философски заучени изрази. Набий си го в главата.

Не е проблем, че почти нищо не знаеш....

Проблемът ти е, че не искаш да знаеш....

Може много неща да не знам, което е нормално, но твоите "знания" както ги наричаш са много грешни и въобще не са свързани с живата реалност. Но ти всеячески се опитваш неуспешно да го прикриеш.

Интерпретираш полуистини, които винаги ще си останат лъжа. Тоест пълни глупости. Наби ли си го в главата?

преди 1 час, АСПЕКТ написа:

То може да е имало, но едва ли ще видиш до училищния двор ученици с цигари. Или ученици с бутилка алкохол в ръка.

Тъй е, имаши уважение, чак като свърши училищи почваши пиенето. 

преди 1 час, БаалБек написа:

Неправилно съждение. Тоест пишеш глупост, но силно си вярваш, че е правилна и логично подредена.

Винаги ти показвам глупостите, които пишеш, но това, че ти отричаш не те прави автоматично прав. Детските разсъждения в теб не са те напускали, нищо че се опитваш да ги прикриеш, чрез обработени философски заучени изрази. Набий си го в главата.

Може много неща да не знам, което е нормално, но твоите "знания" както ги наричаш са много грешни и въобще не са свързани с живата реалност. Но ти всеячески се опитваш неуспешно да го прикриеш.

Интерпретираш полуистини, които винаги ще си останат лъжа. Тоест пълни глупости. Наби ли си го в главата?

Ще ти надуе главата да ти обяснява неща, които са верни, но нямат връзка с дискусията. Примерно за средният доход в домакинството, което се ползва за статистически цели и за определяне на социални помощи.  Ще ти обяснява колко си неосведомена за разлика от него и че винаги е прав...Губиш си времето, но ти си знаеш...Ако ти е интересно, дискутирай с него. 

преди 2 часа, N1K17Y написа:

Тъй е, имаши уважение, чак като свърши училищи почваши пиенето. 

И ти лично това виждал ли си го? Или дрънкаш простотии. Както винаги. Къде си виждал дете за поема алкохол или да пуши цигари в парка тогава? Или с балон с райски газ?

Нали, ако някой види след училище  и ще предприеме нещо. Не като сега. Тотален игнор. Една от мерките, примерно е изключване на училище.

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Ще ти обяснява колко си неосведомена за разлика от него и че винаги е прав.

Дори когато е легнал...:lol6:

Губиш си времето, но ти си знаеш...Ако ти е интересно, дискутирай с него. 

Забавлявам се. Хубаво е да гледам човек на възраст 50+, когато се излага. Вкъщи не смеят да му опонират и си е внушил, че е знаещ.

Леле... сега ще изпише 368 реда кух текст...

преди 5 минути, БаалБек написа:

Забавлявам се. Хубаво е да гледам човек на възраст 50+, когато се излага. Вкъщи не смеят да му опонират и си е внушил, че е знаещ.

Сам по себе си текстът не винаги е кух, но често няма връзка с дискусията. Признавам, на моменти има попадения от които можеш да научиш нещо. Примерно за марихуаната и тежките последствия от употребата й. Вроятно е пенсионер по болест, който по цял ден чете в което няма лошо. Може би получава и социални помощи...

преди 3 часа, БаалБек написа:

Тцъ, природен физичен закон....

Прекалено много пропуски в знанията имаш и затова не осмисляш, какво ти се казва....

Т.е. пак казваш, че нещо е глупост само защото си вярваш, че е глупост....

Аргументи, душице, аргументи ти липсват....

И двамата знаем защо ти липсват....

Набий си в главата, че не е достатъчно да кажеш, че нещо е глупост....

Трябва и да докажеш твърдението си....

Само децата постъпват като теб....

Тъй че, не прехвърляй своето поведение към мен...

Тцъ, историята го доказва...

Няма фантазия тук...

Ето поредният пример, че ти се губи логиката....

Как хем много неща не знаеш, хем можеш да преценяваш чуждите знания, че са грешни и нямат връзка с реалността?

Как преценяваш кое е истина и кое е полуистина, и кое е глупост, а кое е умност?

Не може да ти се набие насила знанието в главата, ако сама не изпитваш нужда да запълваш празнотите си....

Щом те кефи да си обикновен рупор, бъди си, мен това по никакъв начин не ме засяга....

Ще ти надуе главата да ти обяснява неща, които са верни, но нямат връзка с дискусията. Примерно за средният доход в домакинството, което се ползва за статистически цели и за определяне на социални помощи.  Ще ти обяснява колко си неосведомена за разлика от него и че винаги е прав...Губиш си времето, но ти си знаеш...Ако ти е интересно, дискутирай с него. 

И кой подхвана дискусията за прага на бедността бре Мечо?

Ако не знаеш, статистиката е инструмента за сравнение....

преди 30 минути, БаалБек написа:

Мхм, образно казано....

Защото никога не коментирам неща, от които не съм сигурен, че разбирам....

За разлика от такива като теб....

преди 32 минути, БаалБек написа:

И 3680 реда да напиша, пак не бих могъл да стигна "кухотата" в един ред твой текст...

преди 21 минути, Мечо Хубавеца написа:

Сам по себе си текстът не винаги е кух, но често няма връзка с дискусията. Признавам, на моменти има попадения от които можеш да научиш нещо. Примерно за марихуаната и тежките последствия от употребата й.

Мечо, аз коментирам вече написани неща....

Така че, няма как писаното от мен да няма връзка с дискусията...

Който има желание винаги може да научи нещо от другия....

Ако имаше желание дори би могъл да разбереш и защо процентите за хора живеещи под прага на бедността днес са завишени....

Но.... ти държеше да си вярваш на собствените си недомислици.... 

Твой избор...

преди 28 минути, Мечо Хубавеца написа:

Вроятно е пенсионер по болест, който по цял ден чете в което няма лошо. Може би получава и социални помощи...

Уффф, не разбра ли, че не те бива за врачка?

И ти лично това виждал ли си го? Или дрънкаш простотии. Както винаги. Къде си виждал дете за поема алкохол или да пуши цигари в парка тогава? Или с балон с райски газ?

Нали, ако някой види след училище  и ще предприеме нещо. Не като сега. Тотален игнор. Една от мерките, примерно е изключване на училище.

Ти обаче, дето не е сигурно дали имаш и 30, си виждал всичко и ни отваряш очите за "онова време" :giggle1:

преди 10 минути, N1K17Y написа:

Ти обаче, дето не е сигурно дали имаш и 30, си виждал всичко и ни отваряш очите за "онова време" :giggle1:

То, аз след като те чета, ти нямаш и 15. Акъл на 5 годишно момиче.

Всеки може да ми потвърди думите, така е било.

Къде си виждал дете за поема алкохол или да пуши цигари в парка тогава?

Пушехме цигари по парковете, но се криехме, защото пипнат ли те и ти намаляваха поведението в училище, а след три намаления те изключваха....

Имаше т.н. "дотаджии" (доброволни отряди към милицията), които бяха сред завършващите ученици и обикаляха всяка вечер парковете, за да ни дебнат и докладват....

Пълна простотия...

Това в горните класове....

Алкохол пиехме по "купони", в парка не...

току-що, andiay написа:

Имаше т.н. "дотаджии" (доброволни отряди към милицията), които бяха сред завършващите ученици и обикаляха всяка вечер парковете, за да ни дебнат и докладват....

Че пушехме и пиехме се знаеше, ама с тези "дотаджии" ... се обърка!

Съкращението ДОТ означаваше - доброволни отряди на трудещите се! За какви ученици говориш?

преди 35 минути, АСПЕКТ написа:

То, аз след като те чета, ти нямаш и 15. Акъл на 5 годишно момиче.

Всеки може да ми потвърди думите, така е било.

То разни чичаци и направо вече дядки да разправят колко яко било, нормално, чурката още ставала, но на такива загубеняци, раждани след това, да се бутат сами да ги лъжат, колко хубаво било и да си мечтате пак да е соца, как и защо никнете, никва идея :speak:

преди 4 минути, N1K17Y написа:

То разни чичаци и направо вече дядки да разправят колко яко било, нормално, чурката още ставала, но на такива загубеняци, раждани след това, да се бутат сами да ги лъжат, колко хубаво било и да си мечтате пак да е соца, как и защо никнете, никва идея :speak:

Е за какво да си мечтаем? За ге.й паради ли? 

току-що, jhoro написа:

Че пушехме и пиехме се знаеше, ама с тези "дотаджии" ... се обърка!

Съкращението ДОТ означаваше - доброволни отряди на трудещите се! За какви ученици говориш?

Ученици бяха бре....

Даже още си спомням един с прякор "Паржу", две години е по-голям от мен, днес е ветеринар....

Всяка вечер обикаляше Градската градина, музея на центъра и каскадата в Плевен....

Много бой отнасяше завалията, коги попадаше на неправилните хора и вадеше картата си....

Трудещите се явно са следели други трудещи се....

Учениците ги следяха "примерни комсомолци дотаджии" от най-горните класове....

Най-често просто ни взимаха цигарите, но и много бой отнасяха....

Никога не съм се замислял кво значи "ДОТ"....

току-що, АСПЕКТ написа:

Е за какво да си мечтаем?

Във всеки случай не за соца....

Гадно време беше, но не заради глупостите които се пишат тук....

Е за какво да си мечтаем? За ге.й паради ли? 

Те да бяха само гей паради с мед да ги намажеш . Тяхната некадърност и липса на базови умения и морал е потресаваща . В градския парк бяха поставили нови пейки и ново осветление . Разни отрепки на 15 - 16 години се събират всяка вечер и правят зулуми . След няколко месеца потрошика новите пейки и улични лампи . Какво им пречат едва ли ще могат да обяснят . Познати полицаи ме питаха дали съм виждал кой троши пейките. Тръгнаха да търсят записи от видеокамерите за да открият евентуални извършители. Иначе тези Новите политици от Продай България и Пипай парапета дори си основават фондации и Софийска община ги спонсорира за да пишат любовни поеми на тема  Хомосексуални трепети и вълнения . Една от тези фондации бе получила 20 000 лева за тази благородна дейност . Ето какви долни отрепки искат да управляват България . Добре , че се намериха съвестни хора да покажат що за индивиди са . Не мога да ги нарека Хора .

преди 16 часа, andiay написа:

Във всеки случай не за соца....

Гадно време беше, но не заради глупостите които се пишат тук....

И кое му било гадното? Гадното може би защото е имало контрол?  Гадното може би нямало е банани?

Доайенът на българския соц пак ли се вихри от Берлин. Изключително нагло същество. Никакъв срам.  @АСПЕКТ... помисли върху идеята да дариш нещо от себе си на някой български музей (след време разбира се, Господ/Аллах да те дари с дълъг живот). Ще е загуба за човечеството да не остане и следа от този невероятен, фантастичен гьонсуратлък. А на тези, които те нападат и си мислят, че за неадекватната и "нечистоплътна защита" на българския социализъм ти плащат с "копейки", ще кажа, че са в дълбоко заблуждение. Убеден съм, че ако някой реши ти плаща нещо, нещото определено трябва да е в "центове". Всеки "атакуващ" социализма, може само да мечтае за ефекта от твоята "защита".

преди 3 часа, АСПЕКТ написа:

И кое му било гадното? Гадното може би защото е имало контрол?  Гадното може би нямало е банани?

Гадното бе, че нямаш право на собствено мнение....

Ако тогава се опитваше да критикуваш системата, както ти го правиш днес, то нямаше да си особено щастлив от последствията....

За да се чувстваш свободен и да изразяваш собствената си позиция тогава, трябваше да си готов да бъдеш затворен....

Когато преживееш посещения посред нощ от службите, без да си направил никому нищо, а просто роднините ти са избрали да живеят в чужбина, тогава ела ми говори, че онзи контрол е хубаво нещо....

Това е много по-важно от липсващите банани....

Много малко са нещата от онези години, за които човек си заслужава да изпитва носталгия...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.