Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 2 часа, IvanKirov написа:

Що не живееш на село

Защото съм се родил в града, а след соца в селата хората останаха без препитание освен което произведат сами.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 11 минути, gagodrago написа:

Отварям форума... и ЩО ДА ВИДЯ?! - миро-трола го заменили с митьо-трола...:ohmy:

Нали знаеш какво съмти казвал от години ... Всеки който не ви изнася на фейк цоциалистическата малоумна пропаганда , е МИРО :) :) :)

За още една камара хора тук сте ми казвали - Ау , миро с нов акаунт! ! Ау ужасс :) :)

Няма лошо, гърчете се :) 

току-що, AAUUXX написа:

Защото съм се родил в града, а след соца в селата хората останаха без препитание освен което произведат сами.

Нали, няма ли сега да ми натриеш нослето, че съм от долна каста, тия селяните? Кипи ти отвътре, да ме кълвеш на класов признах. Уж соца нямаше касти.

Като си роден в града сега що си клошар?

преди 1 минута, ncl написа:

За това няма спор.

Няма амчи? Ти къде си роден? В същия обор.

преди 37 минути, miro20 написа:

А така.. .!!!

Стигнахме до извода , който спомена тукашния другар Емо Костов - че всичко е благодарение на социализма !  И електификацията и тракторите и всичко !

Ето че.... Ние сме се родили благодарение на социализма ! И трябва да сме му вечно благодарни ! Ако не бе цоциалима какви ли капиталистически уродчета щяхме да сме .. не е истина... ужас ужас..

:) :)

Както Георги Димитров на монархията и Ботев, Левски на османската империя. Абе къде ви правят такива не до клате няци бе ватничета?

преди 31 минути, attj написа:

Киро и Кокоро се оказаха утописти -досущ като топкомунета с дипломи от Харвард!   Маркс, Енгел и Ленин са подлудили света, а е нямало кой да ги прибере в интернат.  Я кажи в кой интернат -  като най-запознат?    

Комуняга-трол за малко копейки  :yanim:

преди 1 час, IvanKirov написа:

ела да видиш кви бонуси има при нас

Че кой ше ти даде бонус за това дет пишеш у темата :speak:

преди 1 час, Митко Вълчев написа:

Що все на мъже с клинове ви избива путлерастите?

Не харесваш ли мъже с клин ?

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Че кой ше ти даде бонус за това дет пишеш у темата :speak:

Идните поколения. Да знаят, да не посягат към червена бюлетина. Че Левски ако беше жив - ей с тия кунки щеше да им откъсне чепките!

Ето Копейкин вече им свири на тенката струна, използва невежеството им, да ги залъгва кво хубаво нещо е да живееш в казарма доживот.

преди 30 минути, IvanKirov написа:

По соца, що? Добитъкът също се размножава успешно, в обор.

Вярно е . ТКЗС от където идваше чисто еко месо и млечни продукти.

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Вярно е . ТКЗС от където идваше чисто еко месо и млечни продукти.

Невежи в живота, невежи в занаята, невежи в селските дела. Еко био ако някога си опитвал, щеше да знаеш, че няма общо с ТКЗС-арското. Жилаво като гума е, няма сдъвкване.

Бройлери гледаха и тогаз, блъскаха ги профилактично с антибиотици, баба ми дори на домашните даваше Тетрациклин.

преди 28 минути, IvanKirov написа:

Идните поколения. Да знаят, да не посягат към червена бюлетина.

Че има ли такава бюлетина :ohmy:

преди 24 минути, Митко Вълчев написа:

Не харесвам путлерасти.

Това е личен избор все пак .

преди 56 минути, AAUUXX написа:

Тъй тъй, влизаш в капана, който сам поставяш. Уж равенство, диктатура на пролетариата, сърпа с чука наедно.

Ама нали - селяните сте долна каста, аз гражданин, и т.н.

След соца се изнесохме от селата, щото перспективата да бачкаш общак в ТКЗС беше за минимална заплата. Като бонус даваха натравяне от пръскането на продукцията, рак на кожата, и артрит.

https://pik.bg/спомени-от-соца-как-се-вземаше-софийско-жителство-news651088.html

https://www.dw.com/bg/за-кореняците-софиянци-които-мислят-като-провинциалисти/a-53163999

Цитат

За кореняците-софиянци, които мислят като провинциалисти

Александър Андреев
17.04.202017 април 2020

Не харесвам "кореняците-софиянци", които смятат, че градът е тяхно притежание. Високомерието към хората от провинцията е грозно. А нагласата, че "не им се полага" да живеят в София е безкрайно глупава, пише А. Андреев.

https://p.dw.com/p/3b4Nr
Копирай линка

Роден съм в София. Повече от половината си години съм изживял в София. Всички мои (български) роднини и приятели живеят в София. Харесвам този град, при все че в него няма почти нищо интересно. И че в международен мащаб си е едно по-скоро провинциално място. Харесвам го, защото има свой дух и атмосфера.

Една примитивна нагласа

Никак не харесвам обаче онези софийски фундаменталисти, които смятат, че градът е тяхно притежание. Високомерието към онези, които те наричат "селяни", към провинциалистите и приходящите е грозно, но човек някак може да го разбере. Обаче нагласата, че на тези хора "не им се полага" да живеят в София - тя е не само неприемлива. Тя е примитивна, ретроградна, противозаконна и в крайна сметка много глупава.

Живял съм в София, когато все още съществуваше тоталитарната конструкция, известна като "софийско жителство". За да не се пълни градът с нови "селяни", самите доскорошни селяни (партизани и комунисти) бяха постановили, че в София могат да живеят само онези, които вече си живеят там. Феодална мярка, която принуждаваше хиляди млади хора от провинцията да сключват какви ли не срамни сделки (брачни, трудови, дори с ДС), за да се доберат до мечтаното софийско жителство.

Нима искаме отново да живеем в такъв свят?

Особено сега, когато пандемията ни е затворила вкъщи, когато толкова болезнено ни липсва възможността да пътуваме, да виждаме различни места и хора, да работим и почиваме където искаме, особено сега трябва ясно да си дадем сметка, че свободата на придвижване и усядане е едно от най-ценните завоевания на 21-ви век и най-вече на ЕС. И да се присмеем на онези уж кореняк-софиянци, които разсъждават като истински провинциалисти.

преди 5 минути, IvanKirov написа:

Тъй тъй, влизаш в капана, който сам поставяш. Уж равенство, диктатура на пролетариата, сърпа с чука наедно.

Ама нали - селяните сте долна каста, аз гражданин, и т.н.

При социализма е имало пирамидална структура с един "Capo di tutti capi" и една много важна система наречена "връзки". Даже Р.Ралин е писал за нея:

Без да са решителни и дръзки,
тез въпроси мира ми не дават:
Как се хранят, дишат, размножават,
хората, които нямат връзки? 

Обществото не е говорело открито, защото не е искало да мисли за тях, та да може да си ги ползва с чиста съвест; реакциите са били от типа: „ми това се знае”, „то си е естествено”.

Та въпросната "Глава на всички глави" е ясно, че е бил бай Тошо. Изградил е добра пирамида от зависимости. И реално държавата България принадлежеше на членовете на тази пирамида.

А някакви си „бивши хора” с „неправилен” буржоазен произход, или някаква си „гнила интелигенция”, мнозинството от която публично е трябвало да раболепничи, за да се смили простата власт и да ѝ прости интелекта – те само са били допускани да обитават страната.

И когато на 10.11.1989 г. "капото" падна, цялата пирамида се срина. Грамадната част от пирамидните хора, както се досещаш, особено бившите ченгета, ловко отскочиха от срутването и мнозина от тях в новите условия имат повече пари и водят по-охолен живот. Но си нямат едно: България.

За хората от бившата пирамида това е непростима историческа кражба. И „Кой ни открадна България? – Американците! Те унищожиха комунизма и ни оставиха без бащиния! – Кой се изрепчи на тия американци? – Путин! – Значи… ние сме за Путин!”

Членовете на тази рухнала пирамида много ги боли, че България не е тяхна и НЕмогат да грабят и насилват, като едно време. Тогава е важала следната "формула": „Мога да грабя всичко и да насилвам всекиго с разрешение на Началството”

преди 3 минути, ncl написа:

Вече го няма от близо 35 години.

Няма го ама още изтръпваме от соц мизериите.

1 месец преди 9-ти май, че да не беше и месец и половина. Набиване на крак, аз като войник не съм марширувал чак толкова. Всеки ден по половин-един час. С песен. Първи клас пишлегари, още в детска градина на акъл.  Че да се покажем пред червения урод, той ни маха от някаква тераса, ние не смеем да погледнем встрани, да не развалим строя.

След обяд, преди занималня - пак песен и маршируване на място. Преди да се върнем в училище. Излизам в 7, връщам се в 18. Цял ден по чина, гащите ми бяха станали като огледало, на гъ за. 17.40 почваха детските предавания по ТВ, дори им писахме в Телевизията, да ги изместят в 18 да ги хващаме, нещастните селянчета.

Инак все за преизпълнения на планове и за доярки предаваха, и бай Тодор къде ходил. Скука и половина.

преди 4 минути, IvanKirov написа:

Няма го ама още изтръпваме от соц мизериите.

1 месец преди 9-ти май, че да не беше и месец и половина. Набиване на крак, аз като войник не съм марширувал чак толкова. Всеки ден по половин-един час. С песен. Първи клас пишлегари, още в детска градина на акъл.  Че да се покажем пред червения урод, той ни маха от някаква тераса, ние не смеем да погледнем встрани, да не развалим строя.

След обяд, преди занималня - пак песен и маршируване на място. Преди да се върнем в училище. Излизам в 7, връщам се в 18. Цял ден по чина, гащите ми бяха станали като огледало, на гъ за. 17.40 почваха детските предавания по ТВ, дори им писахме в Телевизията, да ги изместят в 18 да ги хващаме, нещастните селянчета.

Инак все за преизпълнения на планове и за доярки предаваха, и бай Тодор къде ходил. Скука и половина.

Пропусна кръжока. Явно не си ходил след 18 часа. Явно не си ходил на кръжок.

преди 8 минути, АСПЕКТ написа:

Пропусна кръжока. Явно не си ходил след 18 часа. Явно не си ходил на кръжок.

Ходил съм, то беше приятната част. По желание бяха.

преди 12 минути, IvanKirov написа:

месец преди 9-ти май, че да не беше и месец и половина.

Да не го бъркаш с 1-ви май?

Да не го бъркаш с 1-ви май?

9-ти май, празника на окупаторската червена армия, победата у ВСВ.

1-ви май само манифестация, 24-ти май плетяхме венци.

За 1-ви май имаше манифестация. За 9-ти май не помня да е имало нещо подобно.

преди 7 минути, Митко Вълчев написа:

Но смрадта му и зависимостите за които пише БаалБек още ги има.

Да, преди соца не е имало връзки...

За 1-ви май имаше манифестация. За 9-ти май не помня да е имало нещо подобно.

Преглед на строевата подготовка, и маршовата песен.

Забравяте, после на нас викате глупави!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.