Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 час, parmobil написа:

Иначе до 98 г процъфтяваше?

до '89

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

Само да вметна нещо, понеже не съм писал и по самата зададена тема. Основата на българският носталгизъм към едновремешният строй се крепи не толкова на постигнатото в онзи период (което хич не е малко), а по-скоро на негодуванието към сегашната действителност. А опорната точка на антикомунистите, т.е. тия дето са от жълтите павета е от жалка по-жалка. В смисъл... направо е смехотворно, да се оправдаваш за собствените си неуспехи с някакъв политически строй, който е рухнал преди цели 35 години. Съвсем отделна тема е, че сегашната "уау" икономика (нали постоянно ни цитират как БВП-то у нас растяло) се държи на построеното от онзи период - електроцентрали, язовири, предприятия и прочее. Това обаче естествено леееекинко го пропускаме, понеже не ни отърва, та... оправданията с това, че още ни управлявали някакви деца на комунисти, някакви техни внуци и т.н. продължава и до днес. Странно, щото... когато БКП взима властта и успява, да елиминира конкуренцията за кратко време започва, да действа... при това с огромен размах. Там не знам, що не са се оправдавали с бившите царисти...
Другата опорка беше със "западното благоденствие". Мда, видяхме, че яко прокопсахме след влизането ни в ЕС. Тоя Европейски съюз е същинско посмешище - мигранти, санкции срещу Русия, зелени извращения, ядене на насекоми и прочее. Защо? Ми защото е в тотално подчинено положение спрямо САЩ, затова. Това да имаш САЩ за свой съюзник е като да имаш таралеж за възглавница. САЩ не желаят силна Европа, пределно ясно е. Тръмп няма да спре войната, просто защото САЩ са на огромен кияр от нея, ВПК-тата им бачкат на макс. Нали именно по тоя начин икономиката им продължава, да функционира... Забележете разположението на Северна Америка, забележете и разположението на Европа, Африка и Азия... Трите континента са буквално допрени един в друг, преспокойно могат, да си търгуват помежду си и на тях САЩ изобщо не им трябва. Китай, Русия, Германия, Южна Африка, Египет... Какъв е проблема? За Русия знаем, че има цялата таблица на Менделеев, при това по много. Ами в Африка? Полезни изкопаеми - бол. Особено в ЮАР - манган, въглища, желязо, мед... Ама нали се сещате, че ако това се случи... САЩ стават излишна по този начин. И това е единственият начин, да се включват в покера - чрез разгаряне на конфликти тук и там. Аз затова казвам, че това е най-боклучарската държава евър... Вижте само ЕС докъде стигна под нейното крило. Тъкмо се връщам от Рим, ходих малко на почивка... то там само аборигени. Аз не мога, да разбера... как може, да обереш толкова много мигрантска измет. Сервитьорите - цигани, готвачите - цигани, портиерите - цигани, камериерките - цигани, продавачите - цигани... Смърдят на кереч от два километра... Прави им чест наистина, че поне гледат, да ги интегрират по някакъв начин, ама... аз бях направо потресен, то направо 20:80 е съотношението черни и бели там. А хотела ми беше на центъра на Рим.
Не знам, ама до 10 години в света ще се случат някакви глобални промени, натам вървят нещата. Тоя ЕС... с това подчинено положение спрямо Вашингтон е напълно обречен. Буквално се самопростреля в кракът с тия санкции срещу Русия, зелените простотии и горепосоченото... По-скоро ще се оформи някакъв световен двуполюсен модел. Интересно нашите политически ку*ви накъде ще завият... Имайте предвид, че с тия мигранти... нещата май отиват към връщане на фашизма в пълният му блясък. Тая зловредна политика на Брюксел в един даден момент ще ескалира. Гаранция!

Относно бай Тошо... Живков е бил изключително прагматичен политик, може да не е бил високообразован човек, но е бил изключително "хлъзгав" като управляващ. Мога да дам пример с Мартенския пленум от 1963 г. Много добре знае, че по тая тема трябва да се пипа меко (затова "замита" основният въпрос в краят на пленума и 12 часа си говорят простотии, докато стигнат до същината на пленума), понеже раната още не е заздравяла, но и е много добре наясно, че сега е момента, да струпа цялата вина за създаването на македонска нация на Добри Терпешев, Антон Югов, Георги Чанков и останалите "стари кучета" от БКП. Имайте предвид, че опозицията в партията е много лошо ударена още 1947 г. с отстраняването на "дисидента" Трайчо Костов, а Димитров, Коларов и Червенков след смъртта на Сталин са общо-взето "пътници", поне в политическият смисъл. Каквото се случва в СССР, това се случва и тук. Махаме Сталин, съответно махаме и Вълко Червенков. Именно между тия две "фракции" има естествено борба за надмощие в партията и след като Живков е избран за наш управник, той при първа възможност ги елиминира, понеже те му пречат. Имайте предвид, че той не подлага на никакви репресии бившите комунистически стари пушки, дори и Вълко Червенков си живее до дълбоки старини. А дали щяха те да го оставят, ако бяха на негово място?! Ми... едва ли.

преди 17 часа, N1K17Y написа:

Истината боли

Тези с петолъчките на челото и ушанките на главата, толкова са изтръпнали от промиване на мозъка, че капиталистическия живот са го смесвали с фантазиите на комунизма и накрая изглеждал така:

billwin.png

преди 12 часа, parmobil написа:

Няма ли да правиш тема за славянството, че имам да те питам нещо?

Нали само ще пляка глупости и руски внушения за великото "славянство", което видиш ли е претопило тракииските племена и те са се изпарили. Не може да каже как и от къде са се "появили" славяните? Защо от всички така наречени славянски езици само българския е аналитичен, а останалите синтетични? Кой е по-древен език? Аналитичния или синтетичния?

преди 11 часа, NovakJ написа:

Не разбра ли, че са го накарали да се регистрира за да се заяжда с Балбек, с теб, Ванката и мен?

Прави неуспешни опити. Уж много разбирал. Въобще не е на тези години, а е над 50-те и с петолъчка на челото и ушанка на главата. Само му прочети глупостите за мандрите. Внасяли от Полша някаква замразена пихтия и до там. Ама кой я внася (име на фирма)? Легално ли я внася? Как се нарича тази негова измислена пихтия? Кои са мандрите където се използва? Имена, фирми, място на производство. Пише си общи неща и ако го питаш подробности няма да каже. ЛЪЖЛЬО....

А за фалшификата на Черноризец Храбър, въобще дума не обелва. 

opismenikh-1.png

Как пък все руснаци ги откриват тези неща. И къде е оригинала? Как е доказано по неоспорим начин, че това е оригинал? Защо никой не знае кой е истинския автор на съчинението?

Все въпроси, на които Петолъчката няма как да отговори, защото ще се оплете здраво.

Слаб опонент е. Централата му да подготви по-добър, с малко повече достоверна информация, която да заблуди поне за ден, два четящите. А тези постоянно заблудените не ги брои. Те са константа, ама с повече акаунти, но с постояно нахлупени ушанки, да не им се вижда петолъчката на челото.

T.e. искаш да ми кажеш, че "За буквите" на Черноризец Храбър е руски фалшификат? Правилно ли прочетох? 😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

До момента, понеже опорката не хваща дикиш. Та... беше "словене", а не "славяни", понеже това били "хората на словото" в България. Пак не били "славяни", а други... Но за първи път чувам, че "О'Писменех" било руски фалшификат... Това кой го твърди по-точно? 😆😆

Иначе... много ме кефи, как все аз нямам аргументи, а всички останали упорито бягат от моите въпроси, след като съм отговорил на абсолютно всички техни. НО АЗ СЪМ ТОЗИ, КОЙТО НЯМА АРГУМЕНТИ! 😆😆

T.e. искаш да ми кажеш, че "За буквите" на Черноризец Храбър е руски фалшификат? Правилно ли прочетох? [emoji38][emoji38][emoji38][emoji38][emoji38][emoji38][emoji38][emoji38][emoji38][emoji38]

До момента, понеже опорката не хваща дикиш. Та... беше "словене", а не "славяни", понеже това били "хората на словото" в България. Пак не били "славяни", а други... Но за първи път чувам, че "О'Писменех" било руски фалшификат... Това кой го твърди по-точно? [emoji38][emoji38]

Иначе... много ме кефи, как все аз нямам аргументи, а всички останали упорито бягат от моите въпроси, след като съм отговорил на абсолютно всички техни. НО АЗ СЪМ ТОЗИ, КОЙТО НЯМА АРГУМЕНТИ! [emoji38][emoji38]
Аргумент в случая би бил нищо по-различно от снимка на Черноризец Храбър. Така ще преобърне историята за поне две неща. Истинската самоличност на Храбър и това, че фотографията е изобретена няколко века по-рано.

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

преди 13 минути, БаалБек написа:

Тези с петолъчките на челото и ушанките на главата,

Нали ви казах нещо...

преди 11 часа, NovakJ написа:

Каквото и да напишеш винаги ще ти отговаря на въпреки и ще се заяжда. Безмислено е! :)

Вие си преценете дали има смисъл да му обръщате внимание и да му отговаряте.

Много ми е чудно, къв е смисъла руснаците, да фалшифицират "О'Писменех", след като името на цар Борис стои в краят на писанието, ама както и да е. Но наистина, за първи път чувам, че някой смята, че това било руска измишльотина. До момента нито един сериозен историк не е твърдял подобна простотия, ама като знаем другарката от Карнобат по какви титани на историческата наука си пада... Опорката по принцип беше, че в "О'Писменех" имало "словене", които не били "славяни"... Само дето като нанижем логически "хора на словото" с тия дето не могат, да четат книги и че там се говори за рода от хора, които са "хора на словото"... Деазнам, малко не ми се връзва... Определено става дума за етнос, за хора, които са етнически и езиково свързани.

Ама като сме с два пръста челце... как да стане работата...

току-що, NovakJ написа:

Нали ви казах нещо...

Тоя пък е на другата крайност. Написа два-три поста... видяхме му акъла, сега реши, само да троли, понеже до там са му възможностите... Ама му прави чест, че поне не иска, да продължава, да се излага, като останалите... 😆

преди 1 час, communismatic написа:

Само да вметна нещо, понеже не съм писал и по самата зададена тема. Основата на българският носталгизъм към едновремешният строй се крепи не толкова на постигнатото в онзи период (което хич не е малко), а по-скоро на негодуванието към сегашната действителност. А опорната точка на антикомунистите, т.е. тия дето са от жълтите павета е от жалка по-жалка. В смисъл... направо е смехотворно, да се оправдаваш за собствените си неуспехи с някакъв политически строй, който е рухнал преди цели 35 години. Съвсем отделна тема е, че сегашната "уау" икономика (нали постоянно ни цитират как БВП-то у нас растяло) се държи на построеното от онзи период - електроцентрали, язовири, предприятия и прочее. Това обаче естествено леееекинко го пропускаме, понеже не ни отърва, та... оправданията с това, че още ни управлявали някакви деца на комунисти, някакви техни внуци и т.н. продължава и до днес. Странно, щото... когато БКП взима властта и успява, да елиминира конкуренцията за кратко време започва, да действа... при това с огромен размах. Там не знам, що не са се оправдавали с бившите царисти...
Другата опорка беше със "западното благоденствие". Мда, видяхме, че яко прокопсахме след влизането ни в ЕС. Тоя Европейски съюз е същинско посмешище - мигранти, санкции срещу Русия, зелени извращения, ядене на насекоми и прочее. Защо? Ми защото е в тотално подчинено положение спрямо САЩ, затова. Това да имаш САЩ за свой съюзник е като да имаш таралеж за възглавница. САЩ не желаят силна Европа, пределно ясно е. Тръмп няма да спре войната, просто защото САЩ са на огромен кияр от нея, ВПК-тата им бачкат на макс. Нали именно по тоя начин икономиката им продължава, да функционира... Забележете разположението на Северна Америка, забележете и разположението на Европа, Африка и Азия... Трите континента са буквално допрени един в друг, преспокойно могат, да си търгуват помежду си и на тях САЩ изобщо не им трябва. Китай, Русия, Германия, Южна Африка, Египет... Какъв е проблема? За Русия знаем, че има цялата таблица на Менделеев, при това по много. Ами в Африка? Полезни изкопаеми - бол. Особено в ЮАР - манган, въглища, желязо, мед... Ама нали се сещате, че ако това се случи... САЩ стават излишна по този начин. И това е единственият начин, да се включват в покера - чрез разгаряне на конфликти тук и там. Аз затова казвам, че това е най-боклучарската държава евър... Вижте само ЕС докъде стигна под нейното крило. Тъкмо се връщам от Рим, ходих малко на почивка... то там само аборигени. Аз не мога, да разбера... как може, да обереш толкова много мигрантска измет. Сервитьорите - цигани, готвачите - цигани, портиерите - цигани, камериерките - цигани, продавачите - цигани... Смърдят на кереч от два километра... Прави им чест наистина, че поне гледат, да ги интегрират по някакъв начин, ама... аз бях направо потресен, то направо 20:80 е съотношението черни и бели там. А хотела ми беше на центъра на Рим.
Не знам, ама до 10 години в света ще се случат някакви глобални промени, натам вървят нещата. Тоя ЕС... с това подчинено положение спрямо Вашингтон е напълно обречен. Буквално се самопростреля в кракът с тия санкции срещу Русия, зелените простотии и горепосоченото... По-скоро ще се оформи някакъв световен двуполюсен модел. Интересно нашите политически ку*ви накъде ще завият... Имайте предвид, че с тия мигранти... нещата май отиват към връщане на фашизма в пълният му блясък. Тая зловредна политика на Брюксел в един даден момент ще ескалира. Гаранция!

Относно бай Тошо... Живков е бил изключително прагматичен политик, може да не е бил високообразован човек, но е бил изключително "хлъзгав" като управляващ. Мога да дам пример с Мартенския пленум от 1963 г. Много добре знае, че по тая тема трябва да се пипа меко (затова "замита" основният въпрос в краят на пленума и 12 часа си говорят простотии, докато стигнат до същината на пленума), понеже раната още не е заздравяла, но и е много добре наясно, че сега е момента, да струпа цялата вина за създаването на македонска нация на Добри Терпешев, Антон Югов, Георги Чанков и останалите "стари кучета" от БКП. Имайте предвид, че опозицията в партията е много лошо ударена още 1947 г. с отстраняването на "дисидента" Трайчо Костов, а Димитров, Коларов и Червенков след смъртта на Сталин са общо-взето "пътници", поне в политическият смисъл. Каквото се случва в СССР, това се случва и тук. Махаме Сталин, съответно махаме и Вълко Червенков. Именно между тия две "фракции" има естествено борба за надмощие в партията и след като Живков е избран за наш управник, той при първа възможност ги елиминира, понеже те му пречат. Имайте предвид, че той не подлага на никакви репресии бившите комунистически стари пушки, дори и Вълко Червенков си живее до дълбоки старини. А дали щяха те да го оставят, ако бяха на негово място?! Ми... едва ли.

Почти изцяло съм съгласен с тебе.

Нито соца беше лош - бяхме на №26 място в света по БВП. Сега сме некъде бая над 100.

Нито страхотния капитализъм с неговите 72 пола, е толкова хубав.

И - да - бай Тодор беше наистина прагматичен, но и умен и гледаше на не си създава врагове като ги низвергва. Но то приятелите от четата го предадоха, но това е друга история.

ТОВА КОЕТО СЪМ ПОСТРОИЛ ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО БОЯДИСАТЕ!

Т. Живков

images.jpg.0c166a61426bb1719c7af3a22d291201.jpg

преди 1 минута, В. Велев написа:

Май много ти се пляка?

Тя затова ли кисне 24/7 тук... 😆

Ми да си вземе "пингвинче"... 😆

преди 1 час, БаалБек написа:

А за фалшификата на Черноризец Храбър, въобще дума не обелва. 

opismenikh-1.png

Как пък все руснаци ги откриват тези неща. И къде е оригинала? Как е доказано по неоспорим начин, че това е оригинал? Защо никой не знае кой е истинския автор на съчинението?

Все въпроси, на които Петолъчката няма как да отговори, защото ще се оплете здраво.

Бъбрече, пак греда!

Калайдович не е открил за първи път съчинението и не е напечатано за първи път от него, а открил вероятния автор на съчинението.

"Черноризец Храбър (както и редица други древни български автори) е открит за науката от руски слависти. За първи път трактатът „За буквите“ се появява в печатен вид в т.нар. „Острожки буквар“ на Иван Фьодоров (украинец, Острог, 1578 г.) без споменаване на автора и под заглавие „Сказание, как составил св. Кирилл Философ азбуку для славянского языка и книги перевел с греческого на славянский язык“; повторно е напечатан също в буквар (Вилно, 1621 г.). През XVII и XVIII в. текстът на трактата се препечатва многократно, но все под анонимна редакция: варианти се изработват в Москва (1637 г.), Санкт Петербург (1776 г.) и Супрасъл (1781 г.).

Името на Черноризец Храбър е открито от К. Ф. Калайдович, който намерил т.нар. „Лаврентиевски сборник“ (български ръкопис от 1348 г., от времето на цар Иван-Александър), където намерил списък, съдържащ по-стара редакция на произведението със заглавие: „О писменехь чръноризца храбра“. Калайдович я е публикувал в забележителната си книга Иоанн, экзарх Болгарский (Москва, 1824 г.) с палеографски снимки."

https://bg.wikipedia.org/wiki/Черноризец_Храбър

преди 2 часа, communismatic написа:

Само да вметна нещо, понеже не съм писал и по самата зададена тема. Основата на българският носталгизъм към едновремешният строй се крепи не толкова на постигнатото в онзи период (което хич не е малко), а по-скоро на негодуванието към сегашната действителност.

Сам го казваш, негодуването на някои от сегашната действителност ги подтиква да си мечатаят да се върне онзи отвратителен строй. Не че сегашният е тип-топ, и двете системи имат отвратителни аспекти, но сегашният е "по-мек" що се отнася до някои неща. Няма я задължителната тъпа казарма, която трябва идеологически да промие хората, да ги ушие като униформите им - еднакво тъпи на калъп и да ги строява. Днес няма нужда да си губиш времето в това да си строен от някой друг, който да те учи на дисциплина. Поне според мен тя трябва да се предава и научава още в семейството, а не тепърва на 18+ да те учат на такава в казармата. Второто, много от мумиите и отпадъците на соца нямат никава връзка с реалността, днес в информационната епоха да те захранват с неща колко е важно да служиш на партията е уникална тъпотия. В Европа хората дърпат напред, защото са индивидуалисти и кариеристи. И не може на сила да държиш кадърния на еднакво малка и тясна черга с този, който не иска да си развива възможностите и му се седи цял живот на подаянията от партията. Целият комунистически строй е това, да си изравнен насила с другия, защото така е "честно, справедливо". Нищо че някои се оказват "по-равни от други", затова се затварят очите и се стискат зъбите, защото има огромна армия и репресивен апарат, който ще те вкара в правия път, ако задаваш въпроси "ама защо така?".

преди 2 часа, communismatic написа:

А опорната точка на антикомунистите, т.е. тия дето са от жълтите павета е от жалка по-жалка. В смисъл... направо е смехотворно, да се оправдаваш за собствените си неуспехи с някакъв политически строй, който е рухнал преди цели 35 години. Съвсем отделна тема е, че сегашната "уау" икономика (нали постоянно ни цитират как БВП-то у нас растяло) се държи на построеното от онзи период - електроцентрали, язовири, предприятия и прочее. Това обаче естествено леееекинко го пропускаме, понеже не ни отърва, та... оправданията с това, че още ни управлявали някакви деца на комунисти, някакви техни внуци и т.н. продължава и до днес. Странно, щото... когато БКП взима властта и успява, да елиминира конкуренцията за кратко време започва, да действа... при това с огромен размах. Там не знам, що не са се оправдавали с бившите царисти...

Онези предприятия са разпродадени за жълти стотинки именно на между онези, които бяха малко "по-равни от други" и после от скрапа и препродаването им забогатяха. Раздадоха си и куфарчетата с пари и т.н. и редовите комунисти осъмнаха на просешка тояга. България беше във фалит, нямаше нищо по магазините. Толкова с розовото положение в развития соц. А да кажеш, че в соца не са са се оправдавали с бившите царисти е нелепо, няма как да вадим сега стенограми, 100% са се оправдавали като им е било изгодно. Всяко управление се оправдава за неуспехите си с предишното, това клише е правило. Освен това през соца нали е трябвало непрекъснато да се преизпълняват целите на всяка петилетка, за да се пише социализмът че става победен и успял, естествено в пропагандата пред служителите на завода или предприятието, и на народа по телевизията винаги се е говорило колко розово е всичко. Пусни си сега северно корейска телевизия в ютуб, даже да не разбираш корейски се вижда, че няма и нотка лоши нови. Само западът е прогнил, в народната социалистическа република (три синонима, за да се подчерае нещо, което нито е народно, нито социалистическо, нито република) винаги всичко е розово... Западът дава преимущество на тези, които се учат, които са предприемчиви и т.н.. Може да е прогнил за 20%, но за другите е добре. Ето, ти си пътувал в Рим и стоял в хотел и посещавал атракциони, в които си бил обслужван като бял човек дето се вика. Цветнокожите са ти носили кафето и са ти сменяли хавлиите в хотела. Къде такъв лукс и преживяване в комунизма? Там където той остана като например в Северна Корея в клипчетата виждаш по лицата на хората, макар и да има много бутафорна архитектура, победоносният социалистически бетон и брутализъм не носят щастие. Очевидното по лицата им е, че им е донесъл несигурно настояще, преждевременно състаряване от казарменият режим навсякъде и липса на избор за друго бъдеще освен като роб на комунизма, в който шепа са добре, а всички други трябва да се преструват и да таят дълбоко вътре в себе си разочарованието от това къде са се родили и къде живеят. Няма нормален човек, който да иска да живее в това, което се показа, че комунизмът може да построи. Не ме интересуват нито язовирите, нито АЕЦ-ите. Има държави за чудо и приказ, където не е имало комунизъм.

преди 12 часа, Т.Христов написа:

до '89

А годините до '98? Все ви хваща амнезия за тях и прескачате на Костов. И за РМД-тата така забравяте едни 8 г. и пак Костов виновен.

преди 13 часа, communismatic написа:

Само да питам... Защо смяташ, че трябва да нищиш тема, от която абсолютно нищо не разбираш? Колкото пъти тръгнеш, да коментираш нещо по тая тема, всеки път ставаш за смях... Т.е. в славянските некрополи не са открили нищо археолозите? Празни са? Некропол с нищо вътре? 😆

Поне нещо от славяните? От всички има, а от славяни нищичко. Или с изгарянето на мъртвите са изгаряли всякакви свидетелства за съществуването си тук?

Соца съм го запомнил с опашките за какво ли не.   Значи недостиг е имало почти за всичко. И сме били 9 милиона души в България         Няма налично описание на снимката.

преди 49 минути, parmobil написа:

Поне нещо от славяните? От всички има, а от славяни нищичко. Или с изгарянето на мъртвите са изгаряли всякакви свидетелства за съществуването си тук?

Ти малоумен ли си? Ирония можеш ли да схванеш изобщо? Над 200 пъти съм ви писал, като не знаете нещо по темата, по-добре си мълчете... Баси елементарните хора! Хем нищо не знаеш, хем лаеш... Пари имаш ли? Поръчай си книгите на Васил Гюзелев, примерно... Попрочети нещо, тогава тръгвай на дискусия.

преди 1 час, Гoст написа:

...

За какво пишеш толкова пространствените постове? Да не мислиш, че ще ти ги чета...

преди 1 час, M.Николов написа:

Бъбрече, пак греда!

Тая е направо някакво събитие в историята на българските форуми... 😆

преди 14 часа, NovakJ написа:

Това не е точно така.

Хората видяха лесното в градовете и захвърлиха кирките и лопатите. Продадоха животните и се преместиха в градовете.

Градския живот е много по лесен от селския.

Върнаха земята на хората и хората започнаха да се чешат какво да правят с нея. И някои я дадоха за обработка на други, другия направо я продадоха.

За разлика от другите държави от бившия соцблок, където еквивалентите им на ТКЗС не бяха ликвидирани, както стана тук, а бяха преобразувани в акционерни дружества с акционери всичките собственици на земя. Когато някой там реши, че не иска да се занимава с това, няма проблем, останалите му наплащат дяловете, след което ги разпределят между оставащите. Така нещото при тях продължава да работи и до днес.

Сигурен съм, че има и немалко такива от описанието, което си направил. Само къде всеки с коефициент на интелигентност над стайната температура трябва да се сети, че тия неща няма откъде да манифестират ей така, освен ако някой не ги произведе.

А ликвидирането на ТКЗС-тата и възстановяването на земята с т.нар. Карта на възстановената собственост е започнато като процедура по времето на Жан Виденов и продължава с пълна сила до окончателно изпълнение точно по времето на Костов, в случай, че някой е забравил...

преди 18 минути, Philip Petev написа:

по времето на Жан Виденов

в същност е по времето на Филип Димитров 91-94,  той е тарторът на този процес

Възможно е да е било замислено и по-рано, софтуера обаче, този, от който са вадени решения за възстановяване на земята (решенията на Поземлена комисия), е разработен 94-95та. Преди няколко години работих в общинска служба по земеделие и съм си има вземане-даване с този софтуер.

Престоят ми в тази служба беше полезен и да видя как се произвежда земеделската продукция и мога да потвърдя, че храната ни в голямата си част е боклук, както някой беше споменал в преден пост, особено тази, произведена в новите "модерни" оранжерии.

Софтуерът със сигурност се е появил по-късно. То по ония времена пишещите машини бяха доминиращите в бизнеса 🤣

Справка:
https://www.ciela.net/svobodna-zona-normativi/view/2132573697/zakon-za-kooperatsiite

преди 46 минути, communismatic написа:

За какво пишеш толкова пространствените постове? Да не мислиш, че ще ти ги чета...

Няма значение, други ще четат тогава, аз просто съм обяснил как пишеш глупости.

По време соца всеки у нас имаше снимката й в портфейла си. При това я носеше в себе си цели 34 години. Кина Гърбова - работничката, чието лице бе отпечатано на двулевовата банкнота емисия 1962 г. Тя бе единственият обикновен човек от народа, чийто лик е изобразен върху националната валута на България.original.png

преди 7 часа, communismatic написа:

Странно, щото... когато БКП взима властта и успява, да елиминира конкуренцията за кратко време започва, да действа... при това с огромен размах. Там не знам, що не са се оправдавали с бившите царисти...

Странно, щото... аз не помня да е имало "народен съд" след 89-та, я го покажи и... може и сам да си отговориш на тъпите въпроси :giggle1:

Народният съд какво точно общо има с оправднанията с предните, които са "модерни" и до днес? БКП никога не са се оправдавали с предните. Факт.

Иска ми се да вярвам, че четенето с разбиране не е сред силните страни на някои тук, че иначе whataboutism-и като това предното говорят за хора, нямащи какво да кажат и за компенсация, вдигат пушилка и размиват диалога с нерелевантни неща.

преди 6 часа, Т.Христов написа:

...

Нито соца беше лош - бяхме на №26 място в света по БВП.

...

Пак ли бе, Янко? Минат - не минат 20-тина (примерно... за последно май праснах тия успехи преди десетина... ми к'во, стори ми се, че нешо ви притеснява и викам да помогна) страници и хоп - пак сме на 26-то място. Флуктуация (дано не ме дебне АСПЕКТ). Знам, знам, не е баш това, ма прилича. Почти. Колебаваме се, колебаваме около и хоп - 26-то. Колебаваме се, колебаваме 20-на страници (случайно естествено) и хоп - 26-то място. А и покрай Гай Баньо и аз се зарибих с т'ва "фф"... 'зе мноо да ми се харесва тая дума "флуктуация". Като кажа флуктуация, сякаш... бе помните го Ганьо с...

Цитат

— Е добре, тури мерзавци. Па да не забравиш да туриш и   ф а т а л н и я   з а   б ъ л г а р с к и я   н а р о д.   Дявол да я вземе, много ми се харесва тази дума „фаталния“! Като кажа така фф... ф...   ф а т а л н и я,   сякаш че ффащам някого за гушата... Страшно ми се харесва!

Дайте са 2-рото място в света по образование, 3-тото - по технологични производства, 6-тото - по здравеопазване... И да забием последния пирон в ковчега на капитализма с гроздето!

преди 13 минути, lebel написа:

Пак ли бе, Янко? Минат - не минат 20-тина (примерно... за последно май праснах тия успехи преди десетина... ми к'во, стори ми се, че нешо ви притеснява и викам да помогна) страници и хоп - пак сме на 26-то място. Флуктуация (дано не ме дебне АСПЕКТ). Знам, знам, не е баш това, ма прилича. Почти. Колебаваме се, колебаваме около и хоп - 26-то. Колебаваме се, колебаваме 20-на страници (случайно естествено) и хоп - 26-то място. А и покрай Гай Баньо и аз се зарибих с т'ва "фф"... 'зе мноо да ми се харесва тая дума "флуктуация". Като кажа флуктуация, сякаш... бе помните го Ганьо с...

Дайте са 2-рото място в света по образование, 3-тото - по технологични производства, 6-тото - по здравеопазване... И да забием последния пирон в ковчега на капитализма с гроздето!

Ще ти го набивам в главатъ докато го наизустиш! Гледай, а от долу има и линк към официалния сайт:

Clipboaklholrd01.jpg.b240309d3eaefa3499c0b1b730be11d7.jpg

https://countryeconomy.com/gdp?year=1989

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.