Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Gnome, KDE, XFCE... (хейтърска тема) ;)

IvoB

Препоръчан отговор

преди 35 минути, the professor написа:

... преди 22 години почнах със slackware и там избора беше gnome или kde и второто много добре имитираше win95, а gnome - os x, затова и никога не съм го харесвал...

Сакън! Трай си! Чe КеДЕйците знаеш ли как лошо бият през устата като им кажеш ,че са исторически са изкопирали и имитирали дизайна на Windows. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 12.02.2023 г. в 11:22, MZ/X написа:

Сакън! Трай си! Чe КеДЕйците знаеш ли как лошо бият през устата като им кажеш ,че са исторически са изкопирали и имитирали дизайна на Windows. :D

Не знаех, че Windows NT 4 или 95 са имали два панела отгоре и отдолу. Лентата със задачи беше на горния панел, "старт" менюто + виртуалните десктопи + икони за бърз достъп бяха долу в KDE 1. По-скоро първата версия на GNOME ми прилича повече на Windows, 95/98/NT4, отколкото KDE 1 :) 
Айде да не споменавам, как твоите приятели изкопираха дизайна на KDE за Windows 10 и 11, като това се вижда най-вече в последната версия. То да беше само това, ами слоганите крадат (Simple by default, powerful when needed), та даже и името на фреймуърка за разработка на мобилни приложения - MAUI.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

признай си бееее, признай си и ще ти олекне 

Spoiler

Не ми се започва този спор отново, но ако ти се рови потърси в общата тема предоставените от мен най-подробни доказателства по спора, май беше 2017-та или 2018-та.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тази тема не мога да я открия. Както и да е. Щом си казал, че KDE са крали дизайна на Windows и копирали поведението на тази върховна ОС - значи е така. 
Доволен ли си от този отговор Н. Х. или ще си тролим още в тази тема? :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ти си този, който рипна на майтапа ми спрямо друг 22+ годишен ползвател на Линукс, който също твърди, че дизайнът на КДЕ е взаимстван от Windows 95. 

Мен ми е все тая към днешна дата,  отстъпвам от твърденията си и приемам, че KDE е било преди Windows 95, само мир да има. :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Първата версия на KDE излиза чак месец след Windows 98, да бъдем по-коректни.

Всичко изкопираха тези мишоци и от Windows. Те за това Линуксарите го мразят това KDE, защото приличало на врага. Всеки средностатистически потребител може да види, как е изглеждало KDE 1, та даже да си го инсталира и да види приликите с Windows NT/95.

Ти кажи, кога трябва да си плащам за KDE, че нали Qt е платен фреймуърк. Чакам вече 18-та година, а все още е с отворен код и безплатен за всички ни. Дай някаква прогноза?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 часа, pnn написа:

Първата версия на KDE излиза чак месец след Windows 98, да бъдем по-коректни.

Всичко изкопираха тези мишоци и от Windows. Те за това Линуксарите го мразят това KDE, защото приличало на врага. Всеки средностатистически потребител може да види, как е изглеждало KDE 1, та даже да си го инсталира и да види приликите с Windows NT/95.

Всъщност първата бета на KDE е на 20ти октомври 1997, но иначе е като CDE (дори името е същото само K вместо C). Windows 95 прилича много на CDE, който прилича на Макинтош (Windows преди 3.х също).

https://en.wikipedia.org/wiki/Common_Desktop_Environment

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото съм запознат, XFCE уж се води наследник с отворен код на CDE. Даже първата версия на XFCE е почти копие на CDE.
Иначе за мен, KDE и CDE нямат нищо общо. Едното използва Qt, а другото Motif. Иначе ако правим сравнения, то CDE излиза през 1993, а Windows 95 след това. И ако се водим по акъла на Тамболианеца, то не се знае кой от къде е крал.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 32 минути, pnn написа:

Доколкото съм запознат, XFCE уж се води наследник с отворен код на CDE. Даже първата версия на XFCE е почти копие на CDE.

Мисля, че е силно казано, че е базирана на CDE. Може да е приличала на CDE, защото, първоначално е замислена, като нейна алтернатива. След преминаването от XForms на GTK+, всякакви сравнения, вече са неприложими.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Така или иначе, тази тема е предвидена за глупости, някой знае ли, дали са правени опити  в някой проект за опростяване/орязване на KDE4 и след това KDE5 десктопа. Това "добавени са нови функции и множество подобрения" в презентацията на всяка нова версия, мисля, че вече отблъсква и закоравели KDE потребители.

Gnome 2, наистина ставаше по- добра във всяка версия до 2.32. Вече не знам, как стоят нещата в MATE, защото съм станал обикновен потребител, без желание да ровичкам и експериментирам.  Xfce, ако не става по- добра след версия 4.10, поне не става по- лоша. Но и двете въвеждаха много оскъдно новости. Мотото на Xfce - "Еволюция без революция" важеше в пълна сила и за Gnome 2. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

2 години са напълно достатични десктоп Линукс да изкопира декстоп Уиндоус!
Сега пък се захванахте за CDE, a работили ли сте, или поне виждали ли сте Windows 3.0?
https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_3.0 
Пак е 2 години пред CDE!

Около новия Девуан 5, качих и KDE 5.27 да го видя. 
Ами новият убер-дупер KDE  е някакъв жалък опит за имитация на Windows 11, който също се появи преди 2 години!
KDE 5.27 - отвратително грозен, нескопосан дизайн, дело на естети-инвалиди.
LXQt, макар и далеч по-прост десктоп от KDE, е значително по-добре изпипан естетично.

Добре, че KDE е във виртулка и превключвам към Windows 11 лесно, иначе ще получа удар от КДЕ мърлящината!

П.С. Сега проумях защо толкова KDE юзерите хвалят визуалната къстомизация на KDE.
Защото  те макар  и на съзнателно ниво да отричат, на подсъзнателно са изнервени, че KDE е изключително грозен естетично десктоп.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение е точно обратното. Точно твоите любимци изкопираха KDE 5 за Windows 10 (последните компилации) и Windows 11. Колкото до естетиката, всичко е въпрос на вкус. Едни харесват дизайна на KDE, други - не. Трети пък не харесват дизайните на GNOME, Xfce..., други пък да.
Айде сега ми отговори, ама честно. Мразиш KDE, защото приличало на Windows, а обичаш и използваш Windows 11. Това не е ли парадокс? И още нещо, ако дизайнът на KDE е мърлящина, то при Windows 11 е свинщина. Бъговете на KDE, които лично ме дразнят понякога, бледнеят пред индийското бъгаво извращение наречено Windows 11. Когато твоята любима ОС стигне до нивото на къстомизация на графичните среди за Linux, тогава пак ще коментираме. Всяка графична среда може да се преобрази до неузнаваемост, докато при творението от Индия... ;) 

Айде виж в темите, които пише @p4p, как си ги прави облиците за графичните среди. С твоя Windows 11 можеш само да му завиждаш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ама ти пак не схващаш.
Ползвам и Линукс и Уиндоус за работа и забавление. Не да си губя времето и да ги "разкрасявам".
LXQt, Gnome, Windows 11 са пределно достатъчно красиви и естетично издържани, най-много да сменя тапет.
Докато вие кедейците за нещо друго освен да модвате през ден дизайна МУ, за да си правите КУ, за друго Линукс ползвате ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично го използвам за да пиша код на Java и използване на Postman, рядко играя Dota 2 и CS GO през Steam. KDE ми дава много голяма продуктивност с неговите вградени инструменти и "грозен" интерфейс. Този по подразбиране изобщо не ми допада, но в рамките на 5-10 минути мога да "си губя времето за разкрасяване" за мое удобство. И то това го правя еднократно след инсталация ;) 
Ако писането на код с използване на специализиран софтуер като Postman, Datagrip и т.н. не е сериозно за теб, вече не знам...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 13.02.2023 г. в 21:53, pnn написа:

Не знаех, че Windows NT 4 или 95 са имали два панела отгоре и отдолу. Лентата със задачи беше на горния панел, "старт" менюто + виртуалните десктопи + икони за бърз достъп бяха долу в KDE 1. По-скоро първата версия на GNOME ми прилича повече на Windows, 95/98/NT4, отколкото KDE 1 :) 
Айде да не споменавам, как твоите приятели изкопираха дизайна на KDE за Windows 10 и 11, като това се вижда най-вече в последната версия. То да беше само това, ами слоганите крадат (Simple by default, powerful when needed), та даже и името на фреймуърка за разработка на мобилни приложения - MAUI.

мисля че, kde нямаше горен панел преди 23-24 години (сега проверих - имало е, явно съм го разкарвал, за да увелича видимото пространство на 14" си монитор)... а колкото до копирането то и на vista ефектите бяха копирани от beryl+compiz (поне аз така си мисля)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, the professor написа:

исля че, kde нямаше горен панел преди 23-24 години.

Имаше такъв

https://it.wikipedia.org/wiki/K_Desktop_Environment_1#/media/File:KDE_1.0.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/K_Desktop_Environment_1#/media/File:KDE_1.1.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, pnn написа:

За мен е имало. Аз започнах да я ползвам от версия 3.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...