Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Gnome, KDE, XFCE... (хейтърска тема) ;)

IvoB

Препоръчан отговор

От няколко години ползвам xfce, с Убунту или Дебиян как дойде, и вчера реших да видя докъде са я докарали Гнома и КДЕ-то... гледам разни красоти показвате тука, десктопи, шаренииЙ, викам си - супер.

Първо КДЕ, Кубунту (запознах се с Линукс чрез кде 3.10 та носталгия) - не беше лошо, блокира 1-2 пъти, нищо страшно, хубавко, приятни ефектни, но... прехваления Делфин не работи добре с sftp. Аз имам много мултимедийни и други файлове които достигам по sftp та ми е важно. Лесно се свързвам, но няма опция за прекъсване на връзката и интеграцията с другите приложения е трагедия, Audacious и vlc например, отваря файлове когато си иска и както си иска.

Казвам си ОК, да пробваме Гнома с Убунту - 10 години съпорт, основна среда на дистрибуцията, ала-бала. Е там беше истинска трагедия - сложи ми Нвидийски драйвер по дефолт и като се почна едни гличове, едни тиъринги, едно трептене на екрана, насичане на елементарните ефекти при минимизиране и т.н. и т.н кое време сме бе мама му стара, че още да има такива проблеми 🤨

АЗ Убунту много го обичам, ползвам го от 12.04, сървъра ми е на Убунту, от 10 години никакви проблеми, но как можахада изберат това недоразумение Гном 3 още не мога да си обясня. Много по-добре щеше да е ако са с КДЕ/хфце, много. Язък за хубавата дистрибуция. 😕

Върнах се на доброто старо xfce и се родих - пъргаво, семпло, всичко работи, сфтп-то шерва с останалите приложения и си пее, QT-приложенията изглеждат по-добре отколкото на останалите среди, няма трепкане, няма бъгове, нищо. И те така... малко лични впечатления. 🙃

Хубав ден на всички. 🍻

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Само не разбрах, защо темата е хейтърска?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, IvoB написа:

От няколко години ползвам xfce, с Убунту или Дебиян как дойде, и вчера реших да видя докъде са я докарали Гнома и КДЕ-то... гледам разни красоти показвате тука, десктопи, шаренииЙ, викам си - супер.

Първо КДЕ, Кубунту (запознах се с Линукс чрез кде 3.10 та носталгия) - не беше лошо, блокира 1-2 пъти, нищо страшно, хубавко, приятни ефектни, но... прехваления Делфин не работи добре с sftp. Аз имам много мултимедийни и други файлове които достигам по sftp та ми е важно. Лесно се свързвам, но няма опция за прекъсване на връзката и интеграцията с другите приложения е трагедия, Audacious и vlc например, отваря файлове когато си иска и както си иска.

Казвам си ОК, да пробваме Гнома с Убунту - 10 години съпорт, основна среда на дистрибуцията, ала-бала. Е там беше истинска трагедия - сложи ми Нвидийски драйвер по дефолт и като се почна едни гличове, едни тиъринги, едно трептене на екрана, насичане на елементарните ефекти при минимизиране и т.н. и т.н кое време сме бе мама му стара, че още да има такива проблеми 🤨

АЗ Убунту много го обичам, ползвам го от 12.04, сървъра ми е на Убунту, от 10 години никакви проблеми, но как можахада изберат това недоразумение Гном 3 още не мога да си обясня. Много по-добре щеше да е ако са с КДЕ/хфце, много. Язък за хубавата дистрибуция. 😕

Върнах се на доброто старо xfce и се родих - пъргаво, семпло, всичко работи, сфтп-то шерва с останалите приложения и си пее, QT-приложенията изглеждат по-добре отколкото на останалите среди, няма трепкане, няма бъгове, нищо. И те така... малко лични впечатления. 🙃

Хубав ден на всички. 🍻

KDE4 е било добро, съдейки по клиповече, които съм виждал. 5-цата е ужасно недоразумение, което се пише от хора, нищо не разбиращи от програмиране - Нейт Греъм сам си го каза преди време, което обясни и защо е пълна с бъгове, които никой не оправя и не ги пипат с години. Този бъг е бил репортнат 2016-та и непипнат чак до 2021-ва, когато потребител им даде решението наготово, а после тия от КДЕ обраха заслугите за оправянето му: https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=360478 Преди обаче този потребител да им даде решението, няколко пъти уж го оправяха за малко, след което той се завръщаше като регресия във всяка следваща версия. И не е само това - от памтивека половината мултимедийни копчета на клавиатурата не работят в прехваленото КДЕ. Работят само "плей/пауза" и "стоп". Останалите за смяна на песента, заглушаване, увеличаване и намаляване на звука - за тяхното съществуване просто трябва да забравиш, ако ще ползаш КДЕ. Има още много бъгове и глупости в КДЕ, но тези са най-фрапиращите и дразнещи.

За Делфина - той с много неща не работи както трябва. Примерно, ако си инсталираш архиватор, който не е от КДЕ и решиш да разархивираш нещо чрез влачене и пускане, ми не става. Делфинът не приема дропнатите върху него файлове (показва един знак, който доста прилича на "паркирането забранено") и дотам. Единственият начин е да цъкнеш "извличане" и после като бозаджийска овца 2 часа да цъкаш интерфейсни бутони, докато стигнеш до целевата директория, където да разархивираш съдържанието. За капак Кдейците са решили да се държат като Микрошит и да ти налагат тяхното - Делфинът не може да бъде пуснат като руут и трябва да си инсталираш специална версия от AUR, която е преработена да може да се пуска като руут. В този случай решението е друг файлов мениджър (примерно pcmanfm) с file-roller или engrampa. И понеже от КДЕ са си наложили тяхното, интеграцията на всичко що не е КДЕ с Делфина е от трудно по-трудно. Примерно, ако си си инсталирал гном-терминал, не можеш да го интегрираш в Делфина, та като натиснеш F4 в Делфина, да ти показва гном-терминала с твоите настройки.

По тези и много други причини КДЕ-то го ползвам единствено за игри и то, защото от изв. време насам флипингът в Канелата не работи, което при някои игри означава кошмар да ги играеш.

Гном 3 е голяма грозотия, да. На всичкото отгоре, за да промениш елементарни неща, които в неговата еволюция на име Cinnamon ги има вградени, трябва да инсталираш 50 000 екстенжъна. И като гледах страницата с екстенжъни, доста време ще мине, докато го настроиш както искаш, защото правилно работещите и поддържани екстенжъни са сигурно 10% (ако не и по-малко) от общия брой. :D

ХФЦЕ и МАТЕ-то са по-голяма трагедия и от КДЕ-то. В МАТЕ-то има опция да направиш панела прозрачен, обаче както всичко друго и това не са го помислили както трябва, защото като направиш панела прозрачен, заедно с панела изчезват и всичките аплети и приложения по него. :D ХФЦЕ и МАТЕ-то имат много общи неща, едно от които е, че приложения от други среди рядко тръгват. Докато в средата, която ползвам от 7 години (Cinnamon), приложения от други среди тръгват без проблем. Имам приложения от КДЕ, от LXDM, от Гном 3 и всичките тръгват и работят без проблем.

Уйбунту обикновено е LTS и понеже е LTS, е със стар драйвър, който от енвидия вече не поддържат. Оттам и десктоп гличовете. Ако искаш да не ти прави тези номера, инсталираш най-новия драйвър, който има за твоята видео карта. Стига, разбира се, да го има някъде по хранилищата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Емил Костов написа:

Само не разбрах, защо темата е хейтърска?

Е щото хейтя... 😁

Доста забаввно беше, че както споменавате по-горе ГномЪТ има нужда от разширения за да "работи"... обаче разширения със снап версията на Файъфоркс, доколкото разбрах, не могат да се инсталират... найс. Иначе нямам нищо против снап-а в сегашното ми Ксубунту, бачка си нормално.👍

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, IvoB написа:

Е щото хейтя... 😁

Доста забаввно беше, че както споменавате по-горе ГномЪТ има нужда от разширения за да "работи"... обаче разширения със снап версията на Файъфоркс, доколкото разбрах, не могат да се инсталират... найс. Иначе нямам нищо против снап-а в сегашното ми Ксубунту, бачка си нормално.👍

Едно е да хейтиш, а друго е да даваш информация относно твои наблюдения. Има разлика! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, Валсо написа:

Гном 3 е голяма грозотия, да. На всичкото отгоре, за да промениш елементарни неща, които в неговата еволюция на име Cinnamon ги има вградени, трябва да инсталираш 50 000 екстенжъна.

Няма такова нещо. Много си е красива и доста стабилна е вече. С версия 42.5 съм и е много добра.

Екстенжъни не се слагат наред и който ти падне. Естествено, че ще има и бъгави такива, но от Гноме не са виновни за това.

6JCwHXC.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, vpvelev написа:

от Гноме не са виновни за това

Виновни са, защото са направили средата да трябва да ѝ слагаш екстенжъни, за да стане такава, каквато ти искаш! Това поведение е точно 1:1 с поведението на микрошит - налагат ти каквото са направили те и ти нямаш право на избор! Да не говорим и за другата простотия, която дори и с екстенжън не можеш да премахнеш: липсата на нормален titlebar в приложенията, както и на бутони за минимизиране, максимизиране и затваряне на прозореца. Те са си наложили тяхното виждане и ти нищо не можеш да направиш по въпроса, дори и с екстенжън! Ако исках някой да ми налага дизайна си, щях още да използвам Бозата. А и нормален панел не можеш да имаш. Горния с 300 зора и 5 екстенжъна го сваляш долу, но панел като в Канелата - абсурд!

Гномските приложения (ако изключим дизайнерската простотия с липсата на titlebar), са светлинни години по-напред от приложенията на другите десктопи! И затова никога няма да успея да разбера как може приложеният им да са върхът сами по себе си, а десктопът да е такава... пикня.

В канелата всички тия неща от екстенжъните ги има вградени по подразбиране във вид на настройки. А ако и те не ти стигат, има cinnamon.css, където можеш да развихриш въображението си.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 24 минути, Валсо написа:

Да не говорим и за другата простотия, която дори и с екстенжън не можеш да премахнеш: липсата на нормален titlebar в приложенията, както и на бутони за минимизиране, максимизиране и затваряне на прозореца.

Това шега ли е? Видя ли моята снимка? Има ли бутони на терминала?

"Екстенжъна" тук е Tweaks.

NuoHjNW.png

А и нормален панел не можеш да имаш. Горния с 300 зора и 5 екстенжъна го сваляш долу, но панел като в Канелата - абсурд!

Не с триста зора, а само с един - Dash to Panel. Слага ти панела където искаш. И то с хиляди настройки да го направиш според вкуса ти. Но сега повече ми харесва и съм си сложил само в ляво Dash to Dock. И все пак като съм с Линукс е нормално и така е прието още от създаването му панела да е горе. Явно модела на Windows да е долу по-ти харесва.

В канелата всички тия неща от екстенжъните ги има вградени по подразбиране във вид на настройки. А ако и те не ти стигат, има cinnamon.css, където можеш да развихриш въображението си.

Скоро, може би в началото на годината бях с Канелата и реших да сложа най-сигурните екстенжъни и затова сложих да ми ги показва по харесвания или по брой сваляния. Свалих първите 5-6 да ги пробвам (не помня вече кои точно бяха). 1-2 не тръгнаха въобще, друго правеше някакви проблеми. Та от всички само един тръгна ама той и не ми трябваше.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Валсо, стига моля си се излагал, злословил по и унищожавал репутацията на Линукс.

Аз лично преставам да посещавам Линукс раздела тук докато в него пишат такива хейтъри като теб!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Малей не вярвах, че Линукс фенове ще се скарат :lol6:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 38 минути, Емил Костов написа:

Малей не вярвах, че Линукс фенове ще се скарат :lol6:

Ние спорим и дискутираме, не се караме :)

В спора се ражда истината. А тя винаги е по средата. Важно е да се намери средата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, vpvelev написа:

Ние спорим и дискутираме, не се караме :)

В спора се ражда истината. А тя винаги е по средата. Важно е да се намери средата.

Направо си се карате :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Направо си се карате :)

Кажи на теб коя среда ти харесва най-много - Xfce, Gnome3, Plasma, Cinnamon или Mate?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, vpvelev написа:

Кажи на теб коя среда ти харесва най-много - Xfce, Gnome3, Plasma, Cinnamon или Mate?

Ползвам убунту с КДЕ и ми върши прекрасна работа поне за моята работа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз си ползвам KDE XFCE ми е много постна хехе

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, petie1 написа:

Аз си ползвам KDE XFCE ми е много постна хехе

Нищо му няма на линукса ми що се карат и аз не знам! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Нищо му няма на линукса ми що се карат и аз не знам! 

Ми да им запали буутлудъра по лесно бре, сам го каза в една тема докат не се счепкат деня не върви

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, petie1 написа:

Ми да им запали буутлудъра по лесно бре, сам го каза в една тема докат не се счепкат деня не върви

Петък е! Ден да си починеш. Какви бутлоудъри какви счепквания.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Петък е! Ден да си починеш. Какви бутлоудъри какви счепквания.

Е сам виждаш

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, vpvelev написа:

Не с триста зора, а само с един - Dash to Panel. Слага ти панела където искаш. И то с хиляди настройки да го направиш според вкуса ти. Но сега повече ми харесва и съм си сложил само в ляво Dash to Dock. И все пак като съм с Линукс е нормално и така е прието още от създаването му панела да е горе. Явно модела на Windows да е долу по-ти харесва.

Естествено, само с екстенжън можеш да си изкараш тайтълбара или да си пратиш панела, където искаш. Очевидно не стопляш това, което ти казвам! Във всички други десктоп среди тия неща ги има по подразбиране и не се налага да инсталираш никакви идиотски екстенжъни! Не ми се мисли за скапания докер колко екстенжъна още трябва да инсталираш, за да го разкараш. :D И ще е много яко, ако някой ден разработчикът на твой любим екстенжън го изостави и той спре да работи. Успех с къстъмизацията тогава...

преди 6 часа, MZ/X написа:

Валсо, стига моля си се излагал, злословил по и унищожавал репутацията на Линукс.

Аз лично преставам да посещавам Линукс раздела тук докато в него пишат такива хейтъри като теб!!

ОК, юзър tmp_ZMx2fK6aL4, както кажеш. Представи си се в ролята на полицая от второто изречение на втория куплет на тази песен:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...

Темата, всъщност може да стане много градивна, особено, ако тези със самоделните десктопи споделят, кои са успешните комбинации (панел, файлов мениджър, мениджър на прозорци и т.н.

Това не е точно самоделка, а стандартен LXDE десктоп с compton. За мениджър на вход, преди ползвах Slim и си бях направил теми за него, но в последните години, ползвам стандартният LightDM. 

Особеност при ползването на Compton и карти на Nvidia е, че трябва да се ползва фирмен драйвър. Поне при мен, ако се ползва свободния, след приспиване и започва едно неприятно мигане на панела (вероятно, защото трябва да се генерира прозрачност), което може да се оправи, чрез опресняване, но е дразнещо. 

Понеже LXDE не е много пълноценна графична среда, голяма част от приложенията са от Gnome. Независимите, като SimpleBurn, обикновено не са на ниво. За текстов редактор, ползвам този от LM - Xed, който наистина е на много добро ниво, но си личи, че е преработено приложение за Gnome. 

lxdesktop-pcmanfm.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За мен най-допадащият ми моднат десктоп е LXQt в комбинация с xfwm4(вместо openbox, чиято разработка е запустена) и slim (вместо sddm, който визуално не мога да понасям). За файлов менажер - PCManFM-Qt, почти изцяло програми само от KDE Application  Framework (и като подмяна на еквивалентните в LXQt Desktop).
Всичко изброено е супер-надеждно, визуално ми харесва, а и просто за конфигурация, аз съм прост и затова отлично се разбираме.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На Радо (Валсо) изобщо не трябва да му обръщате внимание.

Няма си никакво понятие нито от линукс нито от хардуер нито дори от уиндоус но навсякъде ръси "компетентност".

С двете леви ръце натикани в гъза много ясно че не става.

А че Cinnamon бил велик и безпроблемен, явно е за раздел хумор и сатира, там почти няма аплет който да не крашне десктопа.

Гном 42.5, мога сякак да си го наглася. За момента е така.

spacer.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 месеца по-късно...

заглавието на темата е много точно. аз обичам простите неща, и мразя разхищението на ресурси. сега ползвам debian 11 + lxde, като инсталирах debian standart (беше без графична) и си инсталирах отделно lxde (просто готовата сборка ми се стори неразумно раздута - iso-то беше около 2,5 гб, а моето стана на половина... и инсталирано е е около 4 гб) преди 12-13 години ползвах kubuntu, пoсле открих lubuntu и това беше най лекото дистро, което съм ползвал (като изключим скопените fluxbox и xfce (което сега няма нищо общо с тогавашното като заети ресурси и възможности )), преди да комбинирам debian със lxde... ubuntu - никога не съм харесвал заради gnome - преди 22 години почнах със slackware и там избора беше gnome или kde и второто много добре имитираше win95, а gnome - os x, затова и никога не съм го харесвал... майкросфт направиха най-интуитивната графична среда (нищо че са откраднали идеята на xerox) с таскбар отдолу, старт меню отдолу в ляво и бутони за затваряне на прозорците в горния десен ъгъл... 

2023-02-12-105707_1360x768_scrot.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...