Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Оптимизиране на memory management в windows 7

Ivan Zangagolev
Виж решението Разрешен от цър-вул,

Препоръчан отговор

Здравейте!
Темата която пускам не е с определен проблем, а относно манипулацията и оптимизирането на memory management в windows 7.
На компютър с 2 гб рам съм, но онзи ден реших да си поиграя с настройките на ключовете отговарящи за менажирането на паметта.
Вдъхновението го почерпих от този сайт.

https://www.registryrecycler.com/blog/2013/07/enhance-windows-memory-management-through-registry/

Нямам проблеми със системата, дори напротив някои процеси се забързаха, но въпреки това искам да попитам няколко въпроса хората които разбират от тези неща в този форум, защото аз си признавам, че това с паметта винаги ми е била мътна работа.

1. Всички тези ключове влияят ли на производителността или повечето са просто мит в който много хора вярват?
2. Как е най добре да се оптимизира паметта ако тези ключове играят важна роля и как е най добре да се остави пейдж файла?
3. Има ли команди или програма с която memory management със всичките си ключове да се върне в default състоянието си от началото на инсталирането на операционната система?
4. Някой правил ли е трикове с мениджмънта и ако да нека да сподели впечатленията си?

Ще ми е интересно да си изкажете мнението! Защото знам, че в този форум има много хора които са напред с материала.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 54
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Общо-взето, като нямаш достатъчен хардуер и ресурси, каквото и да правиш едва ли ще има ефект. Добави RAM, SSD, ако трябва смени и процесора. 2 GB RAM вече са недостатъчни и за мобилно устройство.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

1. Да, в зависимост от хардуера. 

2. Отново според хардуера. 

3. Не, освен с предварително експортиране на ключа Memory Management. 

4.Да

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 30 минути, Ivan Zangagolev написа:

и как е най добре да се остави пейдж файла?

Най-добре на отделен дял (физически най-близо до системния ако е на механичен диск, при наличието на два механични диска в системата - най-отпред), постоянен размер - например ако имаш 2GB физическа и реално никога не достигаш повече от 5GB заета - задаваш точните 4096MB-4096MB.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, plamen_petrov_80 написа:

Най-добре на отделен дял (физически най-близо до системния ако е на механичен диск, при наличието на два механични диска в системата - най-отпред), постоянен размер - например ако имаш 2GB физическа и реално никога не достигаш повече от 5GB заета - задаваш точните 4096MB-4096MB.

Това съм го правил и наистина механичния диск литва, защото с постоянния пейдж файл не се пише по диска постоянно, а само когато някоя програма си иска ресурс от файла.
И в тази връзка:
Защо като се отвори опцията за редактиране на пейдж файла има следното.

Minimum allowed 16 MB
Recommended 2875 MB

Това означава ли, че системата по някакъв начин прави изчисления колко би трябвало да е препоръчителния размер или пак това е недодялана опция на майкрософт?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Най-добре на отделен дял (физически най-близо до системния ако е на механичен диск, при наличието на два механични диска в системата - най-отпред)

Това е изключително грешно!!! 

Когато става дума за механични дискове, файлът за виртуалната памет се указва на физически различен от този с ОС. Поставянето му в друг дял на същия физически диск води до силно забавяне на системата, заради разхождането на главите по дяловете - веднъж да прочете MFT и след това да позиционира на съответното място и после да се върне в системния дял... 

Колко да е размерът на pagefile.sys може да се зададе според препоръчителната стойност, указана в раздел Memory на диспечера на задачи. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 45 минути, цър-вул написа:

Това е изключително грешно!!! 

Когато става дума за механични дискове, файлът за виртуалната памет се указва на физически различен от този с ОС. Поставянето му в друг дял на същия физически диск води до силно забавяне на системата, заради разхождането на главите по дяловете - веднъж да прочете MFT и след това да позиционира на съответното място и после да се върне в системния дял... 

Колко да е размерът на pagefile.sys може да се зададе според препоръчителната стойност, указана в раздел Memory на диспечера на задачи. 

По-добре ли е файла да е разхвърлян някъде там в целия системен дял или е по-добре да е последователен на отделен за него си дял?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ся, се държиш като настъпан - да покажем някаква реакция! 

По-зле е да е на същия диск на друг дял! Говорим за механичен диск. 

Освен това не е никаква философия да се дефрагментира pagefile.sys. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Как е по добре, системата автоматично ли да си взима колкото и трябва за пейдж файл или да се фиксира? Изчел съм адски много по въпроса, правил съм какви ли не опити, но чесно казано продължава да не ми е ясно как е най оптимално защото този пейдж файл е много сложно устроен и най вече зависи от бързината на компа.
И другото което се чудя, след като не е хубаво пейджа да е на друг дял на същия диск защо съществува и тази опция automatically manage paging file for all drives? И ако се остави включена по лошо ли е или не?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, Ivan Zangagolev написа:

Как е по добре, системата автоматично ли да си взима колкото и трябва за пейдж файл или да се фиксира? Изчел съм адски много по въпроса, правил съм какви ли не опити, но чесно казано продължава да не ми е ясно как е най оптимално защото този пейдж файл е много сложно устроен и най вече зависи от бързината на компа.
И другото което се чудя, след като не е хубаво пейджа да е на друг дял на същия диск защо съществува и тази опция automatically manage paging file for all drives? И ако се остави включена по лошо ли е или не?

Аз и в момента работя без - тоест 0MB.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, Ivan Zangagolev написа:

Най добре го остави на automatic и без това рамеца ти е малко. И ако спреш виртуалната памет ще преревът някои приложения за недостиг на рам.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 27 минути, Ivan Zangagolev написа:

след като не е хубаво пейджа да е на друг дял на същия диск защо съществува и тази опция automatically manage paging file for all drives? И ако се остави включена по лошо ли е или не?

Предвидена е възможността да се поддържат парчета pagefile.sys, ако свободното място на системния дял или на системния и още някой дял е недостатъчно да се разпределя пропорционално на свободното място по наличните дялове.
Това е от съображения за съвместимост - потрребителят да не вижда съобщения за недостатъчно памет.

преди 20 минути, plamen_petrov_80 написа:

Аз и в момента работя без - тоест 0MB.

И от кога си еталон за правилна експлоатация на ОС? Как мислиш - с 2GB RAM и без виуртуална памет какво ли ще се случва?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, цър-вул написа:

Предвидена е възможността да се поддържат парчета pagefile.sys, ако свободното място на системния дял или на системния и още някой дял е недостатъчно да се разпределя пропорционално на свободното място по наличните дялове.
Това е от съображения за съвместимост - потрребителят да не вижда съобщения за недостатъчно памет.

И от кога си еталон за правилна експлоатация на ОС? Как мислиш - с 2GB RAM и без виуртуална памет какво ли ще се случва?

И с по-малко съм работил без.

Не съм еталон, споделям.

Както сам каза - зависи от хардуера, зависи и от софтуера, а зависи и от потребителя. Всеки сам може да си намери най-доброто за себе си.

Ако не е станало ясно - за мен лично винаги си подреждам така нещата, че да не ползвам виртуална памет.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Ivan Zangagolev написа:

Това означава ли, че системата по някакъв начин прави изчисления колко би трябвало да е препоръчителния размер

Да, определено.

преди 41 минути, Ivan Zangagolev написа:

системата автоматично ли да си взима колкото и трябва за пейдж файл или да се фиксира?

Пробвай с min=max=recomended

преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

И с по-малко съм работил без.

И като отвориш браузър с 3-4-5 таба и те посреща съобщение за недостатъчно памет.

преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

да не ползвам виртуална памет.

Питай батко Марк (Русинович) дали е правилен подходът за работа без виртуална памет. Ако смяташ, че знаеш повече от него...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз ли грешно пиша, ти ли грешно ме четеш ...

Говоря в минало време, време в което сайтовете не бяха това което са сега, както и не всеки сайт е еднакъв.

Добре нека да говорим конкретно - питащия с 2GB памет и win7 - с колко заета памет стартира системата му? Колко става тя при отварене на един сайт, два, пет? Колко ми е глобалния максимум и при какви условия е достигнат?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Ivan Zangagolev написа:

Може да си го фиксираш - в зависимост от наличната памет и обема на диска. По-добре е да има създаден голям файла и той евентуално да се увеличава при нужда, отколкото да го създава всеки път. Фиксирай го примерно ако си с 8 GB RAM на 4-6 GB и го остави до 10. Точна рецепта няма. Аз съм с 32 GB RAM, но ми се е случвало да ми се оплаква системата, че няма памет. Фиксирал съм го на 5 GB, максимум до 10.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, Raze написа:

Фиксирай го примерно ако си с 8 GB RAM

Но авторът, примерно, е

преди 5 часа, Ivan Zangagolev написа:

На компютър с 2 гб рам

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Никога досега не съм имал съобщение за недостатъчно памет. Един единствен път на този windows се е случвало, но там аз си бях виновен защото барниках не където трябва и бях прецакал системата.
При стартирана система имам свободни между 60 и 70 процента рам. Като отворя хрома с няколко таба се е случвало да падне до 20 или 30 процента. Истината е, че аз не използвам тежки програми. Дори хрома съм го оптимизирал така, че да не товари много при отварянето на няколко сайта. Щом във фейсбука и ютуба джиткам без проблеми значи нещата са добре, като се има в пред вид, че и двата сайта станаха адски тежки.
Единственото нещо което ми прави впечатление е, че когато пейдж файла не е добре оптимизиран при отваряне на клип в тубата първоначално има едно прекъсване за секунди и си почва, като периодично си прекъсва може би защото се прехвърлят данни от рама в пейджа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не е ясно какъв ти е хардуера и с колко RAM памет си. Накъсването може да е от недостатъчен интернет или недостатъна мощност на машината. Вариантите са да намалиш качеството на видеото и да видиш дали ще се оправи. Може да отвориш и task manager и да видиш кой компонент се товари най-много при това насичане - CPU, GPU, RAM или диск.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, Raze написа:

Не е ясно какъв ти е хардуера и с колко RAM памет си. Накъсването може да е от недостатъчен интернет или недостатъна мощност на машината. Вариантите са да намалиш качеството на видеото и да видиш дали ще се оправи. Може да отвориш и task manager и да видиш кой компонент се товари най-много при това насичане - CPU, GPU, RAM или диск.

Определено е диска.
Защото елиминирах накъсването като фиксирах пейдж файла и след това използвах OO Defrag с опция complete access.
След това вече клиповете не насичаха.
За момента пейджа е фиксиран на препоръчителните настройки от системата, а именно 2875 МБ за мин и макс.

Мога ли да променям пейджа без да го занулявам? Примерно както сега е 2875 МБ да го увелича или да го намаля без да го изключвам напълно и тогава да го създавам наново?
То принципно може, но кое е правилното?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Pagefile не е задължителен над 16 гб рам, а ти както си с 2гб ще ти зарежда самата ОС по 5 минути при стартирането й. Пробвал съм това нещо преди 15 години на правец с 256 мб рам.

Не си казал каква ти е конфигурацията, а чакаш да ти се помогне, няма как да стане без точно и ясно описание.

Pagefile трябва да ти е 4096MB - 4gb min / 6144MB - 6gb max

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това със 5 минути зареждане изобщо не е вярно!!! Не само, че системата си зарежда бързо, но и дори с този пейдж файл който сега съм фикснал 2875 МБ отваря програмите и браузърите много бързо.
Аз проблеми нямам, търся оптималното решение и се съветвам с хората които разбирате, защото има в този форум хора които са много по напред от мен в тези неща.
Но твоята препоръка за пейдж ще я пробвам!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 35 минути, PsyManDelic написа:

Pagefile не е задължителен над 16 гб рам,

Всъщност не е така. Коментирано е вече, че pagefile-a е добре да го има независимо колко голям обем рам памет има в системата. При по-голям просто се намаля размера, но е добре винаги да го има. Особено заради troubleshooting purpose. Без него няма dmp файлове, които да се анализират в случай на срив.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Ivan Zangagolev написа:

Никога досега не съм имал съобщение за недостатъчно памет. Един единствен път на този windows се е случвало, но там аз си бях виновен защото барниках не където трябва и бях прецакал системата.
При стартирана система имам свободни между 60 и 70 процента рам. Като отворя хрома с няколко таба се е случвало да падне до 20 или 30 процента. Истината е, че аз не използвам тежки програми. Дори хрома съм го оптимизирал така, че да не товари много при отварянето на няколко сайта. Щом във фейсбука и ютуба джиткам без проблеми значи нещата са добре, като се има в пред вид, че и двата сайта станаха адски тежки.
Единственото нещо което ми прави впечатление е, че когато пейдж файла не е добре оптимизиран при отваряне на клип в тубата първоначално има едно прекъсване за секунди и си почва, като периодично си прекъсва може би защото се прехвърлят данни от рама в пейджа.

Не е лошо да се каже и какво е дъното и процесора а 2гб рам също не е казано какви са 2гб една цяла или са 2х1гб. А за насичането определено се появява от липса на недостатъчно рамец. Аз до скоро на старото ми дъно което подържа макс 4гб го бях напълнил, с точно 4гб рам, нито забива нито проблеми някакви ми е създавало но ми направи впечатление че на един смешен плеър ми насичаше най редовно и прекъсваше. Та даже и тема пуснах и до последно си мислех че проблема е в плеъра но се оказа че не е в него проблема. А можеби в липса на недостатъчни ресурси откъм по слаб, процесор и рам което, пак няма логика но пак като се замисли човек то само един браузер хром отворен ти лапа почти половината рам та общо взето приложенията станаха много тежки. И си иска ресурси 2 ядрените процесори пак вършат работа стават за сърфиране гледане на онлайн филми нещо но за нещо по сериозно като го натовариш малко и се запъхтява. А за диска както си казал в другия си пост че зарежда бързо системата сигурно е 5400 оборота макар че едно SSD би подобрило значител;но времето за зареждане на системата и приложенията които се стартират.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ето това е конфигурацията на компа.

CPU
            Intel Core 2 Duo E8400 @ 3.00GHz    40 °C
            Wolfdale 45nm Technology
        RAM
            2,00GB Single-Channel DDR2 @ 333MHz (5-4-4-14)
        Motherboard
            Gigabyte Technology Co. Ltd. GA-73PVM-S2 (Socket 775)    35 °C
        Graphics
            G225HQV ([email protected])
            NVIDIA video (Gigabyte)
        Storage
            232GB Seagate ST3250410AS ATA Device (SATA )    40 °C
        Optical Drives
            No optical disk drives detected
        Audio
            High Definition Audio Device

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...