Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Използвате ли пиратски софтуер?

geraldo

Препоръчан отговор

току-що, plamen_petrov_80 написа:

Вместо да си вдигаш виртуалки и да се чудиш защитен ли си или не от това - слагаш друг диск и ползваш само метала 1:1

Тва какво помага за лицензния софт, че не мога да сгрея?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 88
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

току-що, dimy написа:

Кво?

Може да си го купиш софтуера и при проверка пак да излезеш нелегален, заради неспазване на условия - на колко си?

преди 1 час, geraldo написа:

Както се вижда, познанията ми съвсем не се различват от тези на абсолютно начинаещ потребител, но.... ако имате предвид виртуална машина - тя също изобщо не гарантира сигурност, нали така? В случаи, че се позволи трансфер на файловете между нея и компа?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, plamen_petrov_80 написа:

Може да си го купиш софтуера и при проверка пак да излезеш нелегален, заради неспазване на условия - на колко си?

Като го купя - какво му е нелицензното? Нали съм го купил?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 часа, geraldo написа:

Здравейте, надявам се, че подобна тема не нарушава правилата на форума.

От съвсем скоро започнах да чета малко повече по темата и до колкото разбирам, кракната програма изтеглена от торент сайт, може да зарази компютъра по много начини и може да "носи" със себе си код, който евентуално да се активира след време. Тоест дори и днес файлът да бъде сканиран от антивирусна, дори и да работи дълго време без проблем, някой мрачен ден...

И понеже тъп..ите от Адобе премахнаха възможността човек да си купи Photoshop и да го притежава, водя душевна борба...

Та интересно ми е дали ползвате софтуер свален по 2-рия начин и притеснявате ли се от атаки?

Като гледам - още преди да почнеш с програмите, си сгазил лука. С прозореца.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, dimy написа:

Като го купя - какво му е нелицензното? Нали съм го купил?

Явно не четеш изобщо ... нито тук, нито условията на лицензиране.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Явно не четеш изобщо ... нито тук, нито условията на лицензиране.

Тролиш, а? Е, трудно ще стигнеш Реджепа или овцата. Виж Миро - може!

А моето мнение - дрънкаш дивотии.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Beemo написа:

Като гледам - още преди да почнеш с програмите, си сгазил лука. С прозореца.

Какво имате предвид? Windows ли? Не ми е активиран.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, dimy написа:

Тролиш, а? Е, трудно ще стигнеш Реджепа или овцата. Виж Миро - може!

А моето мнение - дрънкаш дивотии.

Твоето мнение не ме интересува, защото ти просто не четеш!

Какво е един компютър - хардуер и софтуер.

Къде се помещава софуера на дискове, а те биват HDD и SSD. Чсно е, че за OS към днешна дава избора сочи към SSD.

Та работиш си ти на твоята легална OS с легален софтуер само, но искаш да ползваш нещо съмнително, вместо да вдигаш виртуалка и да не работиш на 100% с наличния ти хардуер - разкачаш диска си и си слагаш един нов на който правиш каквото си пожелаеш, както си пожелаеш и рискиваш само информацията на него. Тази система дори не е нужно да бъде свързана към интернет постоянно, тази система ако желаеш може да и кажеш, че е 1900-ната година и няма да се активира никакъв вирус тип Чернобил. И т.н. само фантазия да имаш.

Сега ясно ли е?

преди 6 минути, geraldo написа:

И в този ред на мисли - слагаш си един гол не регистриран Win, може на физически диск, може във виртуална среда, клонираш го (или правиш копие на контейнера), инсталираш си пробна версия на Ps - там за 7 дни ли беше последно - ползваш го 7 дни безплатно и "легално" и без заплахи и след 7 дни триеш/връщаш имидж и инсталираш отново за 7 дни Ps, а ако прецениш, може и да видиш как да си автоматизираш инсталацията и те така ... както казах фантазия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, geraldo написа:

Имам предвид - че не си дал десетина кинта, за Windows. Ако Adobe, не бяха направили месечен абонамент, щеше да го купиш ли? $800 - съмнявам се. И след две - три години, да дадеш още толкова?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, plamen_petrov_80 написа:

Твоето мнение не ме интересува, защото ти просто не четеш!

Какво е един компютър - хардуер и софтуер.

Къде се помещава софуера на дискове, а те биват HDD и SSD. Чсно е, че за OS към днешна дава избора сочи към SSD.

Та работиш си ти на твоята легална OS с легален софтуер само, но искаш да ползваш нещо съмнително, вместо да вдигаш виртуалка и да не работиш на 100% с наличния ти хардуер - разкачаш диска си и си слагаш един нов на който правиш каквото си пожелаеш, както си пожелаеш и рискиваш само информацията на него. Тази система дори не е нужно да бъде свързана към интернет постоянно, тази система ако желаеш може да и кажеш, че е 1900-ната година и няма да се активира никакъв вирус тип Чернобил. И т.н. само фантазия да имаш.

Сега ясно ли е?

Глей са, хич не ми пука за какво ти дреме! Ясно ли е?

Ще го напиша за другите , не за теб.

Варианта за който казваше с два диска /инсталации/. Това означава, че -

- на диск 1 всичко е платено - значи си дал вече пари
- на диск 2 всичко е кракнато - значи си уязвим докато го ползваш

Въпрос - какво пречи след като -

- вариант 1 - натопен си и НСБОП разбиват вратата и те хващат със софта
- вариант 2 - натопен си и след като разбият вратата и не намерят диска - ти правят обиск и ... намират диска

И тогава какво се получава - хем си давал пари за всички я софт от първия диск, хем ядеш бахура защото са намерили втория???
Не е нужно да ми отговаряш - беше за останалите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, dimy написа:

Глей са, хич не ми пука за какво ти дреме! Ясно ли е?

Ще го напиша за другите , не за теб.

Варианта за който казваше с два диска /инсталации/. Това означава, че -

- на диск 1 всичко е платено - значи си дал вече пари
- на диск 2 всичко е кракнато - значи си уязвим докато го ползваш

Въпрос - какво пречи след като -

- вариант 1 - натопен си и НСБОП разбиват вратата и те хващат със софта
- вариант 2 - натопен си и след като разбият вратата и не намерят диска - ти правят обиск и ... намират диска

И тогава какво се получава - хем си давал пари за всички я софт от първия диск, хем ядеш бахура защото са намерили втория???
Не е нужно да ми отговаряш - беше за останалите.

значи си уязвим докато го ползваш - уязвим към какво? Хайде аз го ползвам - какво ще ми се случи?

Въпрос - какво пречи след като - ... дрън дрън ..

- мога да си криптирам целия диск при разбиването на вратата натискам F13 - какво ще направят те?

Ще го декриптират - дали?

- вадя диска и през прозореца - не е версия 10 или 11 - истинския прозорец - и какво правят те?

- и както казах може да ползваш софтуера в пробен вариант - това незаконно ли е?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Темата се мести в подходящ раздел. 

Цитат

2.2 Новите теми се пускат в съответстващия им раздел. Теми публикувани в грешен раздел се изтриват или местят без предупреждение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, plamen_petrov_80 написа:

значи си уязвим докато го ползваш - уязвим към какво? Хайде аз го ползвам - какво ще ми се случи?

Въпрос - какво пречи след като - ... дрън дрън ..

- мога да си криптирам целия диск при разбиването на вратата натискам F13 - какво ще направят те?

Ще го декриптират - дали?

- вадя диска и през прозореца - не е версия 10 или 11 - истинския прозорец - и какво правят те?

- и както казах може да ползваш софтуера в пробен вариант - това незаконно ли е?

Това с криптирането на HDD е история от преди две петилетки. Вече няма сигурни програми за криптиране. А и има други начини.

Пак казвам - ченгетата разбиват вратата , а ти си по бели гащи! Хем си платил един диск със лицензиран софт, хем пак ядеш бахура щото ползваш нелицензиран.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, dimy написа:

Това с криптирането на HDD е история от преди две петилетки. Вече няма сигурни програми за криптиране. А и има други начини.

Пак казвам - ченгетата разбиват вратата , а ти си по бели гащи! Хем си платил един диск със лицензиран софт, хем пак ядеш бахура щото ползваш нелицензиран.

------------------

Глупости. Това, че нямало сигурни програми за криптиране е поредната градска легенда. Или пък умишлено разпространяван(точно от слугите на системата, които са заинтересовани ) слух, само и само да ограничат населението да ползва такива криптиращи програми.

Ето две програми, които, ако знаеш как да ги използваш грамотно са доказано изпитани и непробиваеми, и защитата им е достатъчно надеждна, доказала се през годините:

TrueCrypt

VeraCrypt

Най-важните приложения, през които извършвам основните си операции са ми тежко криптирани, така че ако някой примерно ми открадне дисковете, или пък ми ги изземат принудително, като се зареди ще видят само еднин гол у., пардон, ще видят само една гола операциионна система, и то вече излязла от употреба - уиндоус 7

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, gagodrago написа:

или пък ми ги изземат принудително, като се зареди ще видят само еднин гол у., пардон, ще видят само една гола операциионна система, и то вече излязла от употреба - уиндоус 7

Малко бъркаш...Тези от специалните дето ще ти ги вземат принудително не са сополанковци по на 30-40 години, а компютърни специалисти от много висок ранг! Някои познавах лично! Ще разберат че нещо има скрито. И вместо да губят време да го търсят, ти сам ще си кажеш като ти ударят две, три гуми в мазето, и след това разпишеш декларация, че си бил само на разпит! Толкова ще си навит на всичко, че ще искаш да разкодираш и архивите на Третия Райх!  :giggle1: 

Да не ти стига обаче до главата!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много писане по темата и много филмиране. То ако трябва да сме честни всеки един ползва всякакви знайни и незнайни пиратски софтуери. И дали са сваляни от замунда или някой друг тракер няма никакво значение и едвали някой ще си мръдне пръста да ходи да се разправя с пишлеме че е дръпнало пиратски софтуер.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 50 минути, Hristo52 написа:

Малко бъркаш...Тези от специалните дето ще ти ги вземат принудително не са сополанковци по на 30-40 години, а компютърни специалисти от много висок ранг! Някои познавах лично! Ще разберат че нещо има скрито. И вместо да губят време да го търсят, ти сам ще си кажеш като ти ударят две, три гуми в мазето, и след това разпишеш декларация, че си бил само на разпит! Толкова ще си навит на всичко, че ще искаш да разкодираш и архивите на Третия Райх!  :giggle1: 

Да не ти стига обаче до главата!

---------------

Ама ще им дам доброволно и без бой всякакви кодове на тези гумаджии-специалисти-отмноговисокранг,  щом толкова много настояват!

След като видях как в бълхария тикнаха за нищо в затвора невинните Иванчева и Петрова, вече ми е ясно, че с такива зверове не е възможно да се разбереш по човешки начин.

Това обаче не значи, че като им дам кодове, ще успеят да отключат, или да намерят нещо.

Тези програми така са направени, че дори ако чужд човек разполага с кодовете, пак да не може да отключи нищо.

------------------

Операция Сатяграха
През юли 2008 г. няколко твърди диска, защитени с TrueCrypt, бяха иззети от бразилския банкер Даниел Дантас, който беше заподозрян във финансови престъпления. Бразилският национален институт по криминология (INC) се опитва неуспешно в продължение на пет месеца да получи достъп до неговите файлове на защитените с TrueCrypt дискове. Те привличат помощта на ФБР, което използва речникови атаки срещу дисковете на Dantas в продължение на повече от 12 месеца, но все още не успява да ги дешифрира. [81] [82]

САЩ срещу Джон Доу
През 2012 г. 11-ти окръжен апелативен съд на Съединените щати постанови, че потребител на John Doe TrueCrypt не може да бъде принуден да декриптира няколко от своите твърди дискове.[83][84] В решението на съда се отбелязва, че криминалистите на ФБР не са успели да преминат през криптирането на TrueCrypt (и следователно не са имали достъп до данните), освен ако Доу или не декриптира дисковете, или даде на ФБР паролата, и след това съдът постанови, че Петата поправка на Доу има право да остане мълчалив законно попречи на правителството да го накара да го направи.[85][86]

Дейвид Миранда
Допълнителна информация: Глен Грийнуолд § Задържане на Дейвид Миранда
На 18 август 2013 г. Дейвид Миранда, партньор на журналиста Глен Грийнуолд, беше задържан на лондонското летище Хийтроу от столичната полиция, докато пътуваше за Рио де Жанейро от Берлин. Той носел със себе си външен твърд диск, за който се твърди, че съдържа чувствителни документи, свързани с разкритията за глобално наблюдение през 2013 г., предизвикани от Едуард Сноудън. Съдържанието на устройството е криптирано от TrueCrypt, което според властите "прави материала изключително труден за достъп." [87] Детектив Суперинтендант Каролайн Гуд заяви, че твърдият диск съдържа около 60 гигабайта данни, "от които само 20 са били достъпни до момента ." Освен това тя заяви, че процесът на декодиране на материала е сложен и "досега само 75 документа са реконструирани от първоначалното получаване на собствеността." [87]

Сътрудникът на Guardian Наоми Колвин заключи, че изявленията са подвеждащи, заявявайки, че е възможно Гуд дори да не се позовава на някакъв действителен криптиран материал, а по-скоро на изтрити файлове, възстановени от некриптирано, неразпределено пространство на твърдия диск, или дори документи в обикновен текст от личните вещи на Миранда. [88] Глен Грийнуолд подкрепи тази оценка в интервю за Democracy Now!, като спомена, че правителството на Обединеното кралство е подало клетвена декларация, с която моли съда да им позволи да запазят притежанието на вещите на Миранда. Основанията за искането са, че те не могат да разбият криптирането и са успели да получат достъп само до 75 от документите, които той носи, за които Грийнуолд каза, че „повечето от които вероятно са били свързани с училищната му работа и лична употреба.“ [ 89]

Джеймс Де Силва
През февруари 2014 г. служител на ИТ отдела на Министерството на недвижимите имоти в Аризона, Джеймс ДеСилва, беше арестуван по обвинения в сексуална експлоатация на непълнолетно лице чрез споделяне на явни изображения в интернет. Неговият компютър, криптиран с TrueCrypt, беше конфискуван и ДеСилва отказа да разкрие паролата. Съдебните детективи от офиса на шерифа на окръг Марикопа не успяха да получат достъп до съхранените му файлове.[90]

Лаури Любов
През октомври 2013 г. британско-финландският активист Лаури Лав беше арестуван от Националната агенция за борба с престъпността (NCA) по обвинения в хакване на компютър на американско министерство или агенция и по едно обвинение в заговор за извършване на същото.[91][92][93] Правителството конфискува цялата му електроника и поиска да им предостави необходимите ключове за дешифриране на устройствата. Любовта отказа. На 10 май 2016 г. окръжен съдия (магистратски съд) отхвърли искане от NCA Лав да бъде принуден да предаде своите ключове за криптиране или пароли за TrueCrypt файлове на SD карта и твърди дискове, които бяха сред конфискуваното имущество.[94]

Друкинг
В разследването на специалния прокурор за Druking в Южна Корея, специалният прокурор се опита да декриптира някои от файловете, криптирани от TrueCrypt, като налучка паролата.[95][96]

Специалният прокурор каза, че скритите томове са особено трудни за справяне. Той пробва да дешифрира някои от криптираните файлове, като изпробва думи и фрази, използвани от пиянската група другаде като части от паролата, за да направи обосновани предположения. [97] [98] [99] [100]

Лиценз и изходен модел
TrueCrypt беше пуснат като достъпен източник под „лиценза TrueCrypt“, който е уникален за софтуера TrueCrypt.[101][102] От версия 7.1a (последната пълна версия на софтуера, пусната през февруари 2012 г.), лицензът TrueCrypt беше версия 3.0. Той не е част от набора от широко използвани лицензи с отворен код. Фондацията за свободен софтуер (FSF) заявява, че това не е лиценз за свободен софтуер.[103]

Обсъждането на условията за лицензиране в пощенския списък за обсъждане на лицензи на Инициативата за отворен код (OSI) през октомври 2013 г. предполага, че лицензът TrueCrypt е постигнал напредък към съответствие с дефиницията за отворен код, но все още няма да премине, ако бъде предложен за сертифициране като отворен код софтуер.[104][105] Според настоящия президент на OSI Саймън Фипс:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, vlado1985 написа:

Много писане по темата и много филмиране. То ако трябва да сме честни всеки един ползва всякакви знайни и незнайни пиратски софтуери. И дали са сваляни от замунда или някой друг тракер няма никакво значение и едвали някой ще си мръдне пръста да ходи да се разправя с пишлеме че е дръпнало пиратски софтуер.

Да не говорим, че това не беше и темата. Темата беше дали се страхуваме от това какъв зловреден код може да носи самата програма.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 40 минути, gagodrago написа:

Това обаче не значи, че като им дам кодове, ще успеят да отключат, или да намерят нещо.

Явно не са ти ясни много неща....Сам ще отключиш и разкодираш всичко! Ще си признаеш даже неща дето не си и чувал за тях!  Естествено не ти го пожелавам!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ще отключа ами, къде ще ходя!

За примамка и за отвличане на вниманието ще си направя един фалшив заключен рар архив вътре със снимките на боко-тиквата където беше спипан по гол задник с презервативи, пищов, и пачките в чекмеджето, и като ме принудят силово да си издам паролите, ще го отключа в присъствието на съдия, и ще кажа, че това са ми всичките поверителни файлове.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 56 минути, gagodrago написа:

Много ти работи фантазията! :getout:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И за да се върнем към темата - на моя компютър почти не използвам пиратски софтуер, с излючение на няколко програми. За ежедневните ми дейности безплатните програми са предостатъчни, които на практика са и много по-добри от всякакви платени микрософтски боклуци.

Примерно за поща използвам Тъндърбърд - безплатна

всички браузъри - безплатни

ад-блокери - безплатни

За офис-пакет - Либре Офис - безплатен

За торенти - Кюбитторент - безплатен

За плеър - Потплеър - безплатен

За изображения - ФастСтоун - безплатен

Сега като се замислих, на мен почти не ми трябва да инсталирам пиратски софтуер, с много малки изключения...

По-рано като играех много игри - тогава съм използвал много пиратски кракнат софтуер, ама сега като ми мина мерака вече и игри не инсталирам...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, gagodrago написа:

------------------

Глупости. Това, че нямало сигурни програми за криптиране е поредната градска легенда. Или пък умишлено разпространяван(точно от слугите на системата, които са заинтересовани ) слух, само и само да ограничат населението да ползва такива криптиращи програми.

Ето две програми, които, ако знаеш как да ги използваш грамотно са доказано изпитани и непробиваеми, и защитата им е достатъчно надеждна, доказала се през годините:

TrueCrypt

VeraCrypt

Най-важните приложения, през които извършвам основните си операции са ми тежко криптирани, така че ако някой примерно ми открадне дисковете, или пък ми ги изземат принудително, като се зареди ще видят само еднин гол у., пардон, ще видят само една гола операциионна система, и то вече излязла от употреба - уиндоус 7

Специалисты компании Quarkslab, проводившей этот аудит, сосредоточили свои усилия вокруг VeraCrypt 1.18 и DCS EFI Bootloader 1.18 (UEFI), в основном изучая новые функции, которыми VeraCrypt пополнился после апреля 2015 года и проведённого тогда аудита проекта TrueCrypt. Исследователи пишут, что в коде VeraCrypt им удалось обнаружить восемь критических уязвимостей, три умеренные уязвимости и ещё 15 ошибок низкой степени важности[20].

В сентябре 2015 года были обнаружены две критические уязвимости (CVE-2015-7358[21], CVE-2015-7359[22]), позволяющие получить права администратора и доступ к зашифрованным данным[23].

Толкоз по въпроса за сигурността и то още в 2015г.

Начините за доказване използването на нелицензиран софтуер хич не са малко. Ако се абстрахираме за малко от метода с гумената палка в мазето, остава най-разспространения - разбиване на вратата. Дори и нашите ченгета от НСБОП са овладяли този метод. А защо се прави - ами за да се хване виновника докато бърка в меда - разбирай - ползва нелицензиран софт.

Но в България най-вероятно да се използва палката.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз от самото излизане widows xp си го ползвах до 2017г. И съм сменил маса пиратски копия на системата и до ден днешен никой не ме е посетил ни НСБОП ни никой. А колко много дискове бях записал все с нелегални windows и разни безобразни кракове.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...